Dodaj do ulubionych

Komputer marzeń

20.02.04, 00:05
O takim komputerze
to można na razie tylko pomarzyć.
Kogo na taki komputer stać?
Ale pomarzyć można, na szczęście, to nic nie kosztuje.

----------
Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera.
Obserwuj wątek
    • kollector Re: Komputer marzeń 20.02.04, 02:48
      niepraktyczny, nic wartego uwagi
      a kompami tak jak w życiu - liczy się dusza, nie uroda......
    • Gość: JP Re: Komputer marzeń IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 20.02.04, 04:04
      Ludzie ktorzy tylko marza a nic w tym zakresie nie robia zeby miec, zwykle tego
      nigdy nie maja.
      Proponuje zamiast marzyc, robic aby miec.
      U mnie to sie sprawdza w 100%.

Oczywiscie ta dygresja nie dotyczy tylko komputerow.
    • Gość: komputrzak Re: Komputer marzeń IP: *.nyc.rr.com 20.02.04, 23:02
      Bez przesady. Pomijajac szpan i zastepujac AMD Pentium4 mozna to miec taniej.
      AMD Athlon FX51 2.2 GIG. $744.00
      Asus SK8V (plyta glowna) $197.00
      Kingston memory 2x512MB. $378.00 KRX3200K2/1G
      WD Raptor 74GIG 150 SATA $239.00
      Plextor 8x DVD-RW ...... $171.00
      Augigy 2ZS ............. $124.00
      ATI Radeon 9800 XT ..... $434.00
      Power Supply............. $35.00
      Koolance water cooling .. $60.00
      2 LED fans .............. $22.00
      Obudowa C3 ..............$200.00
      RAZEM...................................... $2604.00

Obudowa z power supply 350W ATX..... $60.00
      Plyta glowna ASUS P4C800 E Deluxe.. $182.00
      Intel P4-3.2GHZ 1MB CACHE.......... $468.00
      2 x Kingston KVR400x64C3A/512...... $166.00
      HD- Raptor WD740GD 74 GB SATA-150.. $239.00
      ATI Radeon 9800 XT ................ $434.00
      Augigy 2ZS ........................ $124.00
      Toshiba SD R5112 DVD- R / -RW....... $86.00
      2 LED fans (wiatraki)............... $22.00
      RAZEM...........................................$1781.00

O 823 dolary taniej, efekt ten sam a byc moze lepszy.

• lubczykwroc Re: Komputer marzeń 20.02.04, 23:14
        Gość portalu: komputrzak napisał(a):

> Bez przesady. Pomijajac szpan i zastepujac AMD Pentium4 mozna to miec taniej.
        > AMD Athlon FX51 2.2 GIG. $744.00
        > Asus SK8V (plyta glowna) $197.00
        > Kingston memory 2x512MB. $378.00 KRX3200K2/1G
        > WD Raptor 74GIG 150 SATA $239.00
        > Plextor 8x DVD-RW ...... $171.00
        > Augigy 2ZS ............. $124.00
        > ATI Radeon 9800 XT ..... $434.00
        > Power Supply............. $35.00
        > Koolance water cooling .. $60.00
        > 2 LED fans .............. $22.00
        > Obudowa C3 ..............$200.00
        > RAZEM...................................... $2604.00
        >
        > Obudowa z power supply 350W ATX..... $60.00
        > Plyta glowna ASUS P4C800 E Deluxe.. $182.00
        > Intel P4-3.2GHZ 1MB CACHE.......... $468.00
        > 2 x Kingston KVR400x64C3A/512...... $166.00
        > HD- Raptor WD740GD 74 GB SATA-150.. $239.00
        > ATI Radeon 9800 XT ................ $434.00
        > Augigy 2ZS ........................ $124.00
        > Toshiba SD R5112 DVD- R / -RW....... $86.00
        > 2 LED fans (wiatraki)............... $22.00
        > RAZEM...........................................$1781.00
        >
        > O 823 dolary taniej, efekt ten sam a byc moze lepszy.
        >
        >

Komputrzak, gratuluję. Wykonałeś krecią robotę sporządzając taką listę. Jestem
        pełen uznania. Trzeba przyznać, że bebechy tego kompa są niczego sobie.
        Niemniej jednak, ostateczna cena także przyprawia o zawrót głowy.

----------
        • malcur21 Re: Komputer marzeń 20.02.04, 23:37
          Też podziwiam nakład pracy ale ceny to tak sobie ... Parę dni temu ściągnąłem z USA Radka 9800 pro - $305 z przesyłką. Innych cen nie zweryfikuję, bo... mi się nie chce szukać w dobrych sklepach. Ale jeśli skala jest taka sama, to całość wcale nie jest "porażająca".
          • Gość: komputrzak Re: Komputer marzeń IP: *.nyc.rr.com 20.02.04, 23:42
            Ja w tym siedze.
            PS Radeon Pro moge dostac z przesylka za 270 dolarow.
            shopper.cnet.com/2001-1_9-0.html
            • lubczykwroc Re: Komputer marzeń 20.02.04, 23:46
              Gość portalu: komputrzak napisał(a):

> Ja w tym siedze.
              > PS Radeon Pro moge dostac z przesylka za 270 dolarow.
              > shopper.cnet.com/2001-1_9-0.html

Dobrze, że "W TYM SIEDZISZ" a nie, że za "ZA TO SIEDZISZ" ;-)

----------
          • lubczykwroc Re: Komputer marzeń 20.02.04, 23:49
            malcur21 napisał:

> Też podziwiam nakład pracy ale ceny to tak sobie ... Parę dni temu ściągnąłem
            > z USA Radka 9800 pro - $305 z przesyłką. Innych cen nie zweryfikuję, bo... mi
            > się nie chce szukać w dobrych sklepach. Ale jeśli skala jest taka sama, to
            > całość wcale nie jest "porażająca".

malcur21, widzisz? Z tego co oferuje komputrzak, to masz w plecy 35 dolców.

----------
            • Gość: JP Re: Komputer marzeń IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 21.02.04, 00:14
              Bzdura.
              To co poleca komputrzak to sklepy (speldosklepy) w NY.
              Facet (sklep) to jedynie page w internecie a caly sklep to biurko w sypialni i
              komputer. Jak ktos zamowi to leci do hurtowni, kupuje tam taniej (bo przeciez
              ma biznes t.j. placi General Excise Tax) i wysyla klientowi.
              Sprobuj pozniej taki towar zwrocic albo upomiec sie o dodatki ktore fabryka
              normalnie daje.
              Nie radze kupowac w takich sklepach i pozornie oszczedzac $20. Bo $15 to pewnie
              przesylka.
              Nigdy sie nie dowiesz czy ten wlasnie egzemplasz nie byl refurbished
              (naprawiany).
              Mulcur zaplacil normalna cena to nie musi o to martwic.
              • Gość: kell Re: Komputer marzeń IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.02.04, 02:45
                ale jest cala masa sklepow z prawdziwego zdarzenia sprzedajacych sprzet po
                praktycznie identycznych cenach, wiec nie demonizuj. to tak jak kupowanie np
                myszki czy klawiatury w malym sklepie (w wersji oem) i w duzej sieci, czasem
                placi sie 2x taniej za ten sam produkt pozbawiony pudelka. ale by kupic plyte
                glowna, cpu, pamieci to male sklepy sa bezkonkurencyjne (np wybor komponentow
                w best buy jest bardziej niz zalosny, a ceny przerazajace).. i te nie ma
                problemow z wymiana, nie demonizuj tyle jp
              • Gość: komputrzak Re: Komputer marzeń IP: *.nyc.rr.com 21.02.04, 03:50
                JP jesli nie masz pojecia o rzeczach to nie wypowiadaj sie autorytatywnie.
                Komponenty podane przeze mnie sprzedawane sa w pelnym detalicznym opakowaniu
                (full retail box). Taniej mozna kupic OEM bez pudelka i dodatkow.
                Owe sklepy internetowe oferuja lepsze warunki niz sklepy na ulicy.
                Bez problemu mozna zwrocic towar. Ciesza sie dobra renoma.
                Nie wiem co to sa speldosklepy w NY i konia z rzedem dam temu kto mi to wytlumaczy.
                Kto komu placi General Excise Tax? Do you know what are you talkin about?

PS. Cena 305 dolarow z przesylka do Polski to znakomita cena za Radeon 9800 Pro.
                Jednak 9800 Pro to nie to samo co 9800 XT.
                • Gość: JP Re: Komputer marzeń IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 21.02.04, 05:55
                  Wiem doskonale co pisze bo kupuje w internecie od dobre 10-ciu lat.
                  Mam w tym duze doswiadczenie. Wydalem juz wiele tysiecy dolarow w tych sklepach.
                  Skutecznie oduczylem sie kupowania w tanich sklepach.

Link ktory podales prowadzi do tych tanich sklepow. Oczywiscie na tej liscie
                  znajda sie sklepy renomowane ale one nie sprzedaja tanio.
                  Wszystkie pozostale to (zauwaz) sklepiki z NYC (99%) ktore korzystaja z tych
                  samych hurtowni. Zdazaja sie i wsrod nich uczciwi ale rzadko.
                  Poczytaj troche ocen niezadowolonych klientow danego sklepu a oczy ci sie
                  otworza.

Znam ten caly biznes i proces sprzedazy. Sam probowalem taki sklep otworzyc.
                  Rozmiawialem na ten temat z chinczykami z Chin i Tajlandji. To jest brudny
                  biznes. Zamawia sie kontenerami, ceny sa zaskakujaco niskie. Np 10% ceny
                  rynkowej.
                  Najczesciej jednak sa to produkty bez amerykanskiej gwarancji i niekompletne.
                  Czesto partie ktore wyszly z produkcji z jakimis wadami.
                  Jaka droga wydostaja sie z fabryk, tylko oni chinczycy o tym wiedza.
                  Duzo mozna na ten temat. Nie chce nikogo straszyc czy pouczac. Sygnalizuje
                  tylko aby nie kupowac slepo, patrzac tylko na ceny.

Zgadzam sie ze generalnie zakupy w internecie sa tansze niz na ulicy ale ja
                  przestrzegam kupowania u najtanszych. W tym zawsze jest jakis trik.
                  Za duzo rozmow telefonicznych przeprowadzilem z wlascicielami tych sklepikow
                  i duzo nerwow mnie to kosztowalo.

Twoj link to,
                  shopper.cnet.com/ATI_Radeon_9800_Pro/4014-3025_9-21227155.html?tag=pl&q=
                  Zwroccie uwage na rozbierznosc cen. Jak myslicie skad ona sie bierze?
                  Ten sam full retail box.

> JP jesli nie masz pojecia o rzeczach to nie wypowiadaj sie autorytatywnie.
                  Ja sie nie wypowiadam autorytatywnie. Ja sie dziele moimi doswiadczeniami.
                  Mysle ze to moze byc cenne dla innych forumowiczow.

Polecam sklep TigerDirect. Niskie ceny, szybka przesylka, pewny, doskoala
                  obsluga i najlepsza jakosc produktow. Nigdy sie na nim nie zawiodlem.
                  W tym sklepie taka karta kosztuje tylko $20 drozej od najnizszej cen ale za to
                  mozna spac spokojnie. Gwarantuje ze nie trzeba bedzie za rok kupowac nastepnej.

ps. do komputrzaka
                  Za duzo rzeczy nie rozumiesz. Naprawde nie wiesz co to jest General Excise Tax?
                  Czy udajesz idiote? Gdzie ty mieszkasz? W USA? Przyjechales dopiero?
                  • Gość: komputrzak Re: Komputer marzeń IP: *.nyc.rr.com 22.02.04, 00:30
                    cnet ma bardzo dobra renome a podany przez ciebie tigerdirect.com znajduje sie w
                    sieci cnetu. Nie rozumiem dlaczego sie spierasz?
                    Wiekszosc sklepow ma swoje siedziby w Californii (tigerdirect.com na Florydzie).
                    Znowu nie moge pojac dlaczego wciskasz kit ze sa w Nowym Jorku?

Gość portalu: JP napisał(a):
                    > Za duzo rzeczy nie rozumiesz. Naprawde nie wiesz co to jest General Excise Tax?
                    > Czy udajesz idiote? Gdzie ty mieszkasz? W USA? Przyjechales dopiero?

Troche pokory nie zawadzi. Excise Tax a w wypadku czesci komputerowych ODC
                    (ozone-depleting chemical) tax placi wytworca albo importer a nie detalista lub
                    hurtownik, chyba ze hurtownik jest jednoczesnie importerem.
                    Nie udaje idioty, mieszkam w USA a przyjechalem dosyc dawno.
                    Malo tego. Powiem ci, ze nawet nie wiem polowy rzeczy, ktore ty wiesz.
                    Ale te czastke, ktora znam, znam dobrze.
                    • Gość: JP Re: Komputer marzeń IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.02.04, 01:44
                      Znowu udajesz, ze nie rozumiesz. Przeciez napisalem, ze na tej liscie znajduja
                      sie takze sklepy renomowane.
                      Spor nasz jednak dotyczyl ceny $270 i o tym pisalem.
                      Wez wszystkie sklepy ktore oferuja taka cene i sprawdz skad nadaja. Jak
                      znajdziesz choc jeden z Kaliforni, stawiam piwo :)).

O GET pisalem tylko po to aby wykazac jak latwo zalozyc biznes w USA. Wypelnisz
                      prosta forme, zanosisz do IRS i juz jestes biznesmenem. Jak jeszcze do tego
                      chcesz miec swoja nazwe to wypelniasz inna forme, placisz $50 i juz masz.
                      Nikt tu nie musi uzyskiwac zgody czy spelniac jakichkolwiek warunkow.

Oczywiscie sa nieliczne zawody w ktorych wymagana jest osobna licencja
                      (lekarze, hydraulicy, elektrycy itp)

Tak sie sklada, ze mam i produkcje i sprzedaz. Jednyny warunek ktory trzeba tu
                      spelniac to placic podatki.

Cnet, ZDnet nie maja zadnej renowmy. Wszyscy ktorzy zaplaca znajda sie na ich
                      listach.
                      • Gość: komputrzak Re: Komputer marzeń IP: *.nyc.rr.com 22.02.04, 06:24
                        Mysle, ze dalsza dyskusja z toba jest bezprzedmiotowa.
                        PS. Radeon 9800 Pro za 270.63 z Buy.com, 85 Enterprise Suite 100
                        Aliso Viejo, CA 92656
                        albo za 270.64 z Page Computer, 4665 Melrose Ave
                        Los Angeles, CA 90029
                        albo za 272.00 z Newegg.com, 132 S. 6th Ave
                        La Puente, CA 91746
                        Jak wiec widzisz wszystkie trzy "sklepy" sa w Californii

Piwa nie pije, ale tym razem sie skusze.
                        • Gość: JP Re: Komputer marzeń IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.02.04, 06:31
                          No pieknie. Masz u mnie piwo.

Nie polecaj tylko tych sklepow nikomu.
                          • Gość: AG Re: Komputer marzeń IP: *.ny325.east.verizon.net 22.02.04, 08:07
                            JP, jest niepojete ze osoba podobno siedzaca w temacie kwestionuje rzetelnosc
                            newegg.To jest absolutny wzor jak mail order operacja powinna byc prowadzona a
                            wybor, jakosc czesci oraz ceny sa doskonale. W przypadku wadliwych czesci proces
                            rma jest absolutnie bezbolesny i szybki. Newegg nie moze byc polecony polskiemu
                            uzytkownikowi z zupelnie innej przyczyny: " No International/Canadian shipments."
                            A szkoda, dla budowniczych systemow, pojedynczych czy tez instytucjonalnych
                            newegg, jest od dawna standardem w przemysle.
                            Wart odwiedzenia chocby z racji komentarzy uzytkownikow ktore pozwalaja czesto
                            uniknac przykrych niespodzianek.
    • Gość: jap A może taki: IP: 195.136.36.* 21.02.04, 11:14
      www.fun.from.hell.pl/2004-02-05/osiedlowy.jpg

Skoro są SIECI osiedlowe ;-))))))))))
      • jwoj Re: A może taki: 22.02.04, 02:02
        pclab.pl/art8652.html
        • Gość: kell Re: A może taki: IP: 24.42.162.* 22.02.04, 02:57
          a wiesz, ze jest roznica miedzy uzytecznoscia i dobrym stosunkiem ceny do
          mozliwosci a snobizmem. czlowiek myslacy wyda teraz na sprzet ze sredniej polki
          (np athlon xp 2500-2800) za rok zmieni i caly czas bedzie na czasie. snob wyda
          na sprzet 3x wiecej, pocieszy sie nim gora pol roku, po czym zostanie z czyms co
          stracilo mase na wartosci.. a szybciej? pytanie w czym szybciej, czy
          wyznacznikiem uzytecznosci komputera jest ilosc klatek na sekunde jaka wyciagnie
          w nowych grach?
          • Gość: JP Re: A może taki: IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.02.04, 05:24
            No teraz to palnales kell.

Ci ktorzy kupuja te laptopy moga kupic taki co miesiac nowy. I to nie ze
            snobizmu tylko z potrzeby.
            Jezeli taki laptop sluzy profesjonaliscie w biznesie to on kupi taki co roku
            nowy. To sa grosze.

Zreszta takie myslenie hamowaloby rozwoj tchniki na swiecie.

Ponadto jezeli dla ciebie laptop za $2,000 to snobizm to zal mi ciebie, biedaku.
            • Gość: kell Re: A może taki: IP: 24.42.162.* 22.02.04, 05:36
              jp, widziales laptopa w ktorym mozna wymienic procesor, karte grafiki itd? bo ja
              jeszcze nie. laptopa kupuje sie do konkretnych celi, z pewnoscia dla mnie nie sa
              to praca na codzien, gry czy zastapienie komputera bo do tego sie laptop po
              prostu nie nadaje, watek jest nt nie laptopa i o tym pisalem, jak zwykle malo co
              rozumiesz (ubierz jakas czapke, bo od tego hawajskiego slonca ubywa szarych
              komorek!:) p4ee, dvd-rw, szybka karta graficzna.. w lapopie! chyba by mnie
              pokrecilo zupelnie, a to jest przyklad SNOBIZMU, droga zabawka, kosztuje z
              pewnoscia wiecej niz te 2000$ ktore podales
              p4ee baterie zezre pieknie, o radeonie9600 nie wspomijanac.. no i mam zabawke na
              sznurku (moze nie wiesz, ale mobilny radeon ma tyle wspolnego wydajnosciowo z
              radeonem co pies z kotem)
              kto jest wiekszym glupcem? ktos kto wyda 200$ na cpu, czy ktos kto wyda 600$ i
              ma 10% szybciej?:), za rok za kolejne 200$ kupie cpu ktore zje to ktore teraz
              kosztuje 600$:) nie samym komputerem czlowiek zyje (czasem chyba ciezko to tobie
              zrozumiec najwidoczniej:)
              • Gość: JP Re: A może taki: IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.02.04, 06:09
                Jak zwykle bronisz sie piszac nie na temat i oczywiscie obrazajac (to umiesz
                najlepiej).
                Przeczytaj jeszcze raz post jwoj, pod ktorym sie dopisales.

Czy na tej stronie pisza o desktopach?

ps. Szkoda mi czasu na dyskusje z toba kell. EOT.
                • kell99 Re: A może taki: 22.02.04, 06:13
                  z toba to tak zawsze:) 0 poczucia humoru!:)
                  a taki laptop jak jest na tej stronie, to wlasnie dla snobow:> gdybys raczyl
                  przeczytac recenzje i komentarze, ale skadze.
                  a tego czata ktory nie dziala na javie i 13 powodow dla ktorych msie jest lepsze
                  od ffoxa to sie w zyciu nie doczekam:)
                  jp ktory duzo szczeka malo mleka?! daje?:)
        • Gość: JP Re: A może taki: IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.02.04, 06:18
          Podoba mi sie to, ze najlepsze laptopy swiata pracuja wylacznie w srodowisku
          Windows.

"Jeżeli nigdy wcześniej nie używałeś Windows XP, to warto, byś się przynajmniej
          z nim zapoznał. Jeżli już go znasz, to czas, byś odkrył go na nowo. Liebermann
          dodał do niego olbrzymią ilość poprawek zwiększających wydajność GUI, ogólnego
          działania systemu, działania dysku twardego, dostępu do plików, tuning
          sterowników oraz aplikacji."

A ktos mowil ze Windows jest niepoprawialny.
          • jwoj Re: A może taki: 22.02.04, 12:55
            odnośnie laptopów Libermann,chodziło mi o pokazanie co można mieć jak się nie
            liczy z kasą.Wiem że to przesada,bo na bateriach długo nie pociągnie itd
            Zamiast dysku może mieć coś w rodzaju karty flash,cena takiej karty to tysiące $
            a pojemność zaledwie 2-4 GB ale chodzi o szybkość

• Gość: marta Re: Komputer marzeń IP: *.icpnet.pl 22.02.04, 11:05
      www.e57.republika.pl
      www.e57.republika.pl...........*..*..*.............*..*..*...........................
      ......*. ................*..*................*.....................
      ....*.....................*....................*...................
      ...*....................... .....................*..................
      .....*.........................*. ..*...........*......*............
      .......*....................*.......... .*.. *............*.........
      ..........*..................*............*.......... ..*..........
      ..............*............... *.. ..*........ .....*..............
      ...................*...............*.............*.................
      ..........................*..............* .*......................
      e57.republika.pl
      e57.republika.pl
      Zapraszam do goracej dyskusji na temat Polski i Polakow w oczach innych
      narodów...Wejscie na forum : www.e57.republika.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka