Dodaj do ulubionych

Firefox przereklamowany .

04.03.04, 11:45
Testuje Firefox'a od ca. trzech tygodni.
Ten Browser nie wnosi kompletnie nic nowego.

Wyglad - sprawa gustu - nie dyskutuje.
Nie mozna zmieniac symboli linkow w Bookmarks - w IE mozna dowolnie.

Szybkosc - rzekomo najwieksza zaleta Firefox'a - to jakies nieporozumienie!

IE pokazuje strone juz kompletna,Firefox zaczyna pokazywac w trakcie ladowania
(cos sie juz dzieje) i to wlasnie robi pozorne wrazenie szybkosci.
W efekcie koncowym kazda strona "gotowa do uzytku" jest w IE zawsze znacznie
szybciej.
Przy analogicznej konfiguracji systemu Firefox,w porownaniu z IE,odpada juz w
eliminacjach.

Praktycznosc obslugi,"porecznosc" - sprawa przyzwyczajenia.
Jakies "skakanie" Firefox'a przy klikaniu na linki na stronach daje
zaobserwowac!? Ani slowa o tym na stronie mozilli.

Bezpieczenstwo online - nastepne nieporozumienie - Firefox "lapie" co najmniej
to wszystko co inne przegladarki, a napewno wiecej niz IE.(blokada tylko popup
to za malo)
Bezpieczne logowanie np. w gazeta.pl - prawdopodobnie problem Firefox'a z SSL.
Zawiesza sie co jakis czas.IE nie ma z tym zadnych problemow.

Otwieranie plikow pdf.bezposrednio ze strony - przy wiekszych plikach Firefox
pada totalnie,IE nie.

Mozilla support & service - mnostwo jakis do niczego nieprzydatnych
plug-in'ow,zadnych konkretnych FAQ.

Mam juz kilka stronek,ktorych Firefox nie jest w stanie pokazac - IE nie ma
z tymi stronami najmniejszych problemow - czyli trzeba miec dwa programy,
ktore praktycznie wykonuja ta sama "robote".
To nie pasuje mi najbardziej.
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: Firefox przereklamowany . IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 04.03.04, 12:39
      He he...:-) Nic nowego nie odkryles...:-) Ale co tam...zaraz podniesie sie
      wrzask ze strony sa pisane pod IE i to wlasnie dlatego sie sypie i nie
      dziala...Mnie jakos nie dziwi to ze ktos pisze strony pod najpopularniejsza
      przegladarke...

Pozdrawiam serdecznie
      mgregor
      • maciejpoczta Re: Firefox przereklamowany . 04.03.04, 13:13
        Firefoxa miałem 2 dni, poczym wróciłem do Opery. W ogóle, w zestawieniu z Operą nie mogę powiedzieć nic pozytywnego o Firefoxie. Jednak portal gazeta.pl nie jest najlepszym przykładem. Tutaj strony otwierają mi się 2x szybciej w IE, niż w Operze, a przecież co do różnicy w szybkości działania tych przeglądarek nie ma chyba wątpliwości?
      • Gość: wariat Re: Firefox przereklamowany . IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 12:17
        To ze Fiefox czy inna mozilla nie potrafi otworzyc strony napisanej specjalnie
        pod IE nie dziwi chyba tak bardzo ... w koncu taki wybor webmastera, jego sprawa
        jesli tak lubi prosze bardzo. Smieszne jest to, ze IE nie potrafi otworzyc
        styron napisanych zgodnie ze standardem jakim opisane sa dokumenty internetowe.
        Bo tak na prawde nie chodzi o to, zeby 90% internautow uzywala Gecko ... wazne
        jest zeby internet zawieral poprawnie sformatowane dokumenty wtedy wszystko
        bedzie wygladalo tak samo pod kazda przegladarka z Firefoxem i Mozila na czele
        ... na razie jest tak, ze IE nie potrafi wyswietlic glupiego PNG z
        przezroczystoscia wiec o czym my rozmawiamy. Nikt nie wartpi ze internet rozwija
        sie z zastraszjaaca szybkoscia a tymczasem IE ma bodajze 4 lata i nic nie
        zapowiada zeby w najblizszym czasie si eto zmienilo. Jelsi wiec ktos lubi uzywac
        10cio letniego software prosze bardzo ... IE jest dla niego wprost idealny :P
    • Gość: kell Re: Firefox przereklamowany . IP: *.ccs.yorku.ca 04.03.04, 14:19
      > Nie mozna zmieniac symboli linkow w Bookmarks - w IE mozna dowolnie.
      W IE nie mozna ustawiac automatycznej aktualizacji linkow, mozna za to zmieniac
      jakies pierdoly typu ikonka;) Nie zartuj, to takie przydatne? Poza tym ff
      potrafi obslugiwac ikonki w wielu roznych formatach, rowniez jako png, gif, svg.
      Oczywiscie, jako, uzywales pewnie malo ffoxa nie miales okazji zauwazyc, ze sie
      ikonka nie wyswietla. Gdybys uzywal caly czas ffoxa, a od czasu do czasu msie,
      to twoje podejscie byloby "ale ta strona wyglada do d**y w msie". Fajnie
      zakladac, ze cos ma wygladac w ffoxie tak jak w msie. Znasz zamierzenia autora
      strony? A moze to msie zle ja wyswietlilo?

> IE pokazuje strone juz kompletna,Firefox zaczyna pokazywac w trakcie ladowania
      > (cos sie juz dzieje) i to wlasnie robi pozorne wrazenie szybkosci.
      Pozorna szybkosc? A to cos nowego. Wybacz, niektorym przeszkadza to jak ff
      renderuje strone, msie nic nie wyswietla poza pozorna informacja, ze cos sie tam
      laduje, potem wyswietli biala strone i po chwili praktycznie gotowa. W przypadku
      powolnego serwera siedze przez kilka sekund podczas gdy przegladarka cos tam
      niby sciaga, w ff moge od razu przegladac serwis. I strona jest "gotowa" od
      razu? Gdy jest szybki serwer roznicy nie widac, gdy serwer jest wolny, to msie
      raczy biala strona, oszukuje na pasku, ze strona sie laduje, potem wywala blad
      polaczenia;) Szybkosc i wygoda, a niech mnie!
      A dalej sugerujesz, ze ff jest wolniejszy? A jakie masz ustawienia polaczen
      (keep-alive i http pipelining). ff daje tobie mozliwosc edycji tych ustawien,
      msie nie.

> Jakies "skakanie" Firefox'a przy klikaniu na linki na stronach daje
      > zaobserwowac!? Ani slowa o tym na stronie mozilli.
      Cos tobie skacze?:) Moze jakies robaki sie w monitorze zalegly?:)))
      Napisz cos wiecej o tym "skakniu".

> Bezpieczenstwo online - nastepne nieporozumienie - Firefox "lapie" co najmniej
      > to wszystko co inne przegladarki, a napewno wiecej niz IE.(blokada tylko popup
      > to za malo)
      Tzn co lapie? Jakos mi nigdy nic nie zlapal i nie zaobserwowalem by cokolwiek
      zainstalowalo sie bez mojej wiedzy. Jezeli uruchamiasz pliki bezposrednio z
      przegladarki (szczegolnie podejrzane rzeczy z podejrzanych serwisow), to raczej
      win siebie, a nie system czy przegladarke, bo na glupie zachowanie lekarstwa nie
      ma. Blokada popupow za malo? Msie na razie nie ma zadnej, wiec nie wiem co
      porownujesz, podobnie z blokowaniem zawartosci. Hmm, wyjdzie SP2 to bedziemy
      mieli okazje porozmawiac co jest lepsze.

> Bezpieczne logowanie np. w gazeta.pl - prawdopodobnie problem Firefox'a z SSL.
      > Zawiesza sie co jakis czas.IE nie ma z tym zadnych problemow.
      To jest wylacznie twoj problem. Problem nie wystepuje ani pod linuksem, ani na
      2ch konfiguracjach win pod ktorymi mam czasem okazje pracowac.

> Otwieranie plikow pdf.bezposrednio ze strony - przy wiekszych plikach Firefox
      > pada totalnie,IE nie.
      Podobnie jak wyzej, jak zyje ani jeden, ani 2gi problem nie wystepuje. Ff
      korzysta z bibliotek ssl dostarczonych z systemem, wiec jezeli sie wysypuje na
      ssl, to moze masz cos schrzanione z konfiguracja?

> Mozilla support & service - mnostwo jakis do niczego nieprzydatnych
      > plug-in'ow,zadnych konkretnych FAQ.
      Nieprzydatnych pluginow? No fajnie, adBlock, gesty myszki, live headers i cala
      masa super rzeczy nazywasz nieprzydatnymi:) Ktos napisal, ze o gustach sie nie
      dyskutuje, to z pewnoscia ty pisales? ?Hmm, na mozillapl.org nie ma faq i
      swietnego forum dyskusyjnego, a na bugzilli nie ma szybkiej pomocy w przypadku
      mozliwych bugow? no zreszta to w ffoxie sie czeka po kilka miesiecy na krytyczne
      latki, zapomnialem:)

> Mam juz kilka stronek,ktorych Firefox nie jest w stanie pokazac - IE nie ma
      > z tymi stronami najmniejszych problemow - czyli trzeba miec dwa programy,
      > ktore praktycznie wykonuja ta sama "robote".
      A ja mam kilka stronek, ktore kompletnie odpadaja w msie, lacznie z moja domowa,
      dzieki totalnie spartolonej obsludze przezroczystych plikow png. Czy to cos
      udowadnia?
      • Gość: jose_g FF nie jest przereklamowany... IP: *.bc.edu 04.03.04, 16:04
        nie ma sie co klocic. wiadomo ze FireFox jest przegladarka bezpieczniejsza i duzo bardziej
        konfigurowalna niz IE. jesli skynews tego nie widzi to moze za krotko uzywal FF i za dlugo korzysta z
        Windows...

a ze niektore strony nie otwieraja sie poprawnie w FF? ile jest takich stron? jesli sa napisane przez jakis
        lamerow co nawet podstawowych znacznikow w kodzie nie wstawia to nic dziwnego.
        dla przykladu moge podac strony ktorych IE tez poprawnie nie wyswietla a robi to dobrze FF:

www.phoenity.com/newtedge/
        www.ncf.ca/~bh447/pngdemo/
        a poza tym IE jest tylko pod Windows...
        • piecyk.gazowy Re: FF nie jest przereklamowany... 05.03.04, 09:02
          Gość portalu: jose_g napisał(a):

> a poza tym IE jest tylko pod Windows...

Nie tylko! :-)
          www.microsoft.com/mac/products/internetexplorer/internetexplorer.aspx?pid=internetexplorer
          • Gość: Ludwik Re: FF nie jest przereklamowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 02:18
            > Nie tylko! :-)
            www.microsoft.com/mac/products/internetexplorer/internetexplorer.aspx?pid=internetexplorer

Ale MS zaprzestało rozwoju wersji na Maca. A szkoda, bo była lepsza od Windowsowej.

• Gość: JP Re: Firefox przereklamowany . IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 04.03.04, 19:33
      Wytrzymales 3 tygodnie? :)) Ja niecaly tydzien :))

Teraz jak mam SP2 to juz nikt mnie nie namowi do chocby testowanie Mozilla.

Blokowanie reklam dziala doskonale. Tak mam ustawione ze slysze tylko "pyk" w
      momencie blokowania. Nie mam zablokowanego Flash a wiec moge widziec wszystkie
      flashowe obiekty na stronie a jednoczesnie nie pokazuja mi sie te dodatkowe
      okienka (reklamy flashowe), przesuwajace sie czesto razem z ekranem.

Ciekawe ze ilekrosc wchodzilem na strony warezowe to otwieralo mi sie po kilka
      okien naraz, teraz tylko jedno, to wlasciwe.

Wszystkie BHO i Activex moge zablokowac bezposrednio w menu View - Menage Add-
      ons. Bardzo wygodne.
      Mam pelna kontrole nad tymi dodatkami. Moge takze zobaczyc ktore z nich i ile
      razy uzywalem.

Swietnie dziala Firewall. Kazde zadanie otwarcia portu jest sygnalizowane i
      wymaga mojej zgody. W setupie firewall moge zobaczyc ktore porty mam otwarte i
      jaki program lub proces je uzywa.

Mam juz SP2 drugi tydzien i nie natrafilem na blad.
      • Gość: kell Re: Firefox przereklamowany . IP: *.ccs.yorku.ca 04.03.04, 20:13
        hehehe:) po 3ch latach msie doczekalo sie narzedzi dostepnych w innych
        przegladarkach od dawna:)
        za kolejne 3lata ukaze sie narzedzie do filtrowania zawartosci:>
        za miesiac wyjdzie skrypt omijajacy zabezpieczenie przed pop upami i tyle wam z
        tego przyjdzie:>
        • Gość: wojtek Re: Firefox przereklamowany . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 20:42
          najmniej przereklamowany jest IE
          jest w systemie więc ludzie nie wiedzą że sa inne przeglądarki
          upss...taki JP się dowiedział że są inne ale jak można było się spodziewać
          stwierdził że IE jest lepsza bo wyświetla mu wszystkie strony
          • skynews Re: Firefox przereklamowany - kell 04.03.04, 23:38
            >" pierdoly typu ikonka;) Nie zartuj, to takie przydatne?"<
            Moze byc przydatne jezeli w bookmarks jest ponad 2000 linkow.

>" Znasz zamierzenia autora strony? A moze to msie zle ja wyswietlilo?"<
            W IE konkretne strony byly 100% do "uzytku" w FF natomiast nie.

>"Pozorna szybkosc? A to cos nowego."<
            Jezeli napisalem ze FF jest wolniejszy od IE to dokladnie tak jest.

Nie interesuje mnie szybki lub wolny serwer, dobry lub zly serwis,biala strona,
            oszukiwanie na pasku, ze strona sie laduje, czy wywalanie bledow polaczen.
            Mierze czas od momentu klikniecia na link do momentu pojawienia sie kompletnej
            gotowej do "uzytku" strony.
            Nic wiecej mnie nie interesuje jezeli chodzi o szybkosc browser'a!

Przy tej samej konfiguracji systemu i tych samych stronach,IE jest zawsze szybszy!
            Ze stoperem w rece!

>"A jakie masz ustawienia polaczen(keep-alive i http pipelining)"<
            I tak sie nic nie zmienia,obojetnie co jest ustawione.

>"Cos tobie skacze?:) Moze jakies robaki sie w monitorze zalegly?"<
            Po kliknieciu na linki lub ikonki na niektorych stronach zawartosc okna w FF
            wykonuje skok do gory i ponownie wraca na na swoje pierwotne miejsce - podobnie
            jak przy kliknieciu na opcje Use Small Icons.
            Moge podlaczyc 10 roznych monitorow i zawsze bedzie to samo.Nie podlegajacy
            dyskusji bug w FF.

>"Tzn co lapie? Jakos mi nigdy nic nie zlapal i nie zaobserwowalem by cokolwiek
            zainstalowalo sie bez mojej wiedzy."<

Kell,zaraz sie wkurze i mnie "psia krwia zaleje".
            Jestesmy na forum komputery a nie na forum kuchnia.
            Dokladnie wiesz o czym pisze.Wiesz rowniez dokladnie o tym ze nie potrzeba sie
            bawic w podejrzane rzeczy z podejrzanych serwisow,aby cos podlapac.
            Jak wylacze dzialajacy w tle Norton IS to Firefox "pada" o wiele szybciej niz
            IE.Tak w tej materii FF jest dosc szybki.

Problem Firefox'a z SSL.>"To jest wylacznie twoj problem"<
            Czyzby? Sredno raz na piec razy trzeba powtarzac logowanie bo FF sie "zatyka"
            W identycznych warunkach IE nie szwankuje.

Pliki pdf.- duze np. instrukcje obslugi(sony.com) 6-7MB.
            Trzeba zapisac na dysku.Jezeli sie tylko przeglada to FF szybko sie "zawiesza"
            I jeszcze raz:z tym samym plikiem z tej samej strony IE nie ma zadnego problemu!
            Mozna te pliki przejrzec bez zapisywania ich na dysku.
            Nie pisz mi wiec o zlej konfiguracji systemu.

Plug-in'y - ok,masz racje zostawmy to narazie - moze nie przeczytalem dokladnie
            o co chodzi.

>"A ja mam kilka stronek, ktore kompletnie odpadaja w msie..."<

Wniosek? nie ma wiec idealnych przegladarek - trzeba miec co najmniej dwie aby
            "wszystko na tym swiecie obejrzec".

Kell,nie zamierzam sie klocic,ktory browser jest lepszy lub gorszy.
            Nie o to przeciez chodzi.
            Obydwa tu porownywane maja z pewnoscia wady i zalety.
            Opisalem tylko to co zauwarzylem przez te trzy tygodnie.

Jezeli mozesz tu cos konkretnego zasugerowac(ustawienia,plug-in) to prosze...
            • Gość: jot-23 Re: Firefox przereklamowany - kell IP: *.nyc.rr.com 05.03.04, 02:32
              yep...dalem mu 2 tygodnie, dwa tygodnie meki... strasznie slamazarny (no i nie
              mozna zmieniac ikonek...heheh)
            • Gość: kell Re: Firefox przereklamowany - kell IP: 24.42.162.* 05.03.04, 19:19
              a dziwne, bo udowadniasz, ze problemy ktorych nikt inny nie ma sa takie straszne:)
              skakanie? a moze wlasnie TAK POWINNO BYC! pomyslalem kiedys nad tym? skad wiesz
              jak strona powinna sie zachowywac (a nie bo sa np bledy a stylach css). a
              zreszta nam nie wierzysz, udaj sie na forum mozillapl.org i wpisz swoje problemy.
              z wami to jest troche tak smieszne, gdy pisze, mam problem z windows i programem
              X, jp krzyczy "grzebales w windows to twoja wina, zepsules dlatego ci nie dziala".
              w twoim przypadku to brzmi inaczej czy razczej "to nie wina windows, to wina
              firefoxa, a to, ze nikt inny nie ma takiego problemu tylko bardziej o tym
              swiadczy" :)
          • Gość: JP @Wojtek IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.03.04, 07:12
            Przeczytaj sobie ten watek z przed miesiaca.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=10740805&a=10740805
            Jak chcesz zeby cie powaznie tu traktowac zacznij szanowac innych i inne
            poglady. Dyskutuj uzywajac argumentow zamiast chamskich odzywek.

Jestes tutaj nowy i moze bardzo mlody. Nie przyszkadza mi to ze masz mala
            wiedze na temat komputerow. Mozesz tutaj wiele sie dowiedziec i nauczyc.

Niedawnio w swoim poscie napisales. "Dlaczego nie używam IE ?dlatego że nie
            lubię monopoli" To wszystko wyjasnia.
            • Gość: Erwin NIE IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 08:08
              Nikt wam niezabrania uzywania IE. Prosze bardzo, uzywajcie go sobie do woli. Moj
              Firebird jak narazie nie sprawia mi problemow, a jesli sa jakies vide Java to
              rozwiazan jest wszedzie pelno jak np. na niedocenianej przez SKYNEWS stronie
              teamu Mozilli. Wdawanie sie z wami w dyskusje co jest lepsze niema najmniejszego
              sensu. Kolejnemu tasiemcowemu watkowi pelnemu wyzwisk i chamstwa mowie NIE.
              Firebird pasuje do mnie jak mój penis do mojej ręki i zmieniac go narazie nie
              zamierzam. Jesli kots sadzi inaczej to moze napisze ksiazke i podzieli sie z
              nami swoim doswiadczeniem w pracy z przegladarkami.

Trzy tygodnie to naprawde duzo czasu na poznanie i przystosowanie przegladarki
              dla swoich potrzeb. Nierozumiem jak przez ten czas moglo byc u Ciebie az tak zle
              z dzialaniem Firefoxa. Cos ty na nim robil i do czego uzywal ze Ci sie tyle
              problemow na glowe zwalilo ? U mnie po zianstalowaniu Firebirda, Javy i kilku
              wtyczek, odpowiednim ich ustwieniu przegladarka chodzi bezproblemowo do dzisiaj
              :) I z tego sie ciesze bo coz wiecej ja prosty czlowiek potrzebuje do pracy i
              zabawy jak nie sprawnie dzialajacego browsera ? Dla mnie takim jest
              Firebird/Firefox a wczesniej Mozill. Jakos intuicyjnie moj rozum odrzucil IE w
              pierwszym czytaniu z czego przyznam bardzo sie ciesze. Jednakze, jesli dla
              Ciebie jest to przegladarka nad przegladarkami a po dopasieniu o SP2
              przegladarka "mistrz swiata przegladarek" to Ciesze sie razem z Toba ze
              znalazles sobie bratna dusze. Zycze wam owocnej wspopracy i jak najmniej bugow
              ze strony Twego partnera IE :) Pozdrawiam

• Gość: JP Re: NIE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.03.04, 08:39
                I wlasnie o to chodzi.
                Kazdy system, przeglarka, program wg potrzeb i upodoban.

Nigdy nie pisalem ze IE niema wad. Oczywiscie, ze ma. My jednak czytamy tu na
                forum ze IE jest najgorsza a wszystkie inne sa lepsze.

Ilekroc z ciekawosci instaluje te inne doznaje rozczarowania i to jest moje
                osobiste odczucie.
                Kiedys uzywalem tylko Netscape i wydawalo mi sie ze nigdy nie zamienie na IE.
                Od kiedy Netscap stanal w miejscu a IE sie rozwijalo, uznalem ze IE pasuje mi
                lepiej.
                Niecale miesiac temu po namowie tutaj kogos na forum zainstalowalem FireFox.
                Myslalem ze jezeli nie bedzie lepszy od IE to przynajmniej nie bedzie gorszy.
                Okazuje sie ze po kilku dniach zaczal mnie irytowac. Strony ladowaly sie nie
                sformatowane a po chwili formatowaly sie. Daje to efekt skaczacego obrazu.
                Zaczely mnie bolec oczy i draznilo to moj zmysl rownowagi.

kell po tym napisal. "Ja otwieram strony z zakladkach tak zeby nie widziec tego
                ladowania" Fajnie. Poradzil sobie.
                Po co jednak uciekac sie do takich sztuczek?

Poza tym pozostaje kwestia przyzwyczajenia. Sposob przechowyania ulubionych
                bardziej odpowiada mi w IE. Jezeli np jakis link chce szybko dodac do mojej
                listy najczesciej uzywanych linkow. Przeciagam adres tego linku z paska
                adresowego do paska ulubionych i juz mam. Jeden ruch mysza. To lubie i tego
                m.in. nie znalazlem w FF.
                Jest takich przyzwyczajen wiecej i dlatego tez szanuje przyzwyczajenia innych.

Pisalem juz wczesniej ze dla kogos wykonanie trzech ruchow mysza moze byc
                latwiejsze niz wykonanie jednego. I ja to rozumiem :))
                • if_ona Re: NIE 05.03.04, 15:40
                  Gość portalu: JP napisał(a):
                  >
                  > Poza tym pozostaje kwestia przyzwyczajenia. Sposob przechowyania ulubionych
                  > bardziej odpowiada mi w IE. Jezeli np jakis link chce szybko dodac do mojej
                  > listy najczesciej uzywanych linkow. Przeciagam adres tego linku z paska
                  > adresowego do paska ulubionych i juz mam. Jeden ruch mysza. To lubie i tego
                  > m.in. nie znalazlem w FF.

Czy chodzi o przeciągnięcie adresu do "Zakładek"? Bo jesli tak, to oczywiscie
                  można ;)
                  Ja preferuję Mozillę ;)
                  • Gość: JP Re: NIE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 00:06
                    Nie, nie chodzi mi o przeciaganie do zakladek tylko do ulubionych. Tak jak
                    napisalem.
                    • Gość: Erwin Re: NIE IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 07:20
                      A to nei to samo ? Zakladki, ulubione to rozne nazwy dla tych samych zeczy
                      chyba. Sorki jesli sie myle.....
                      -
                      Likier Cherry Brandy
                      Potrzebne są najlepsze i najsłodsze wiśnie, tak zwane lutówki.
                      Obieramy je z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gąsior prawie do
                      pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2
                      miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem.
                      Po upływie tego czasu spirytus zlać.
                      Potrząsając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści
                      pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać
                      naczyniem, aż cukier się rozpuści.
                      Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można
                      dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku
                      łyżeczkach ciepłej wody).
                      Pozostałe w gąsiorze wiśnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym
                      syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.
                      • Gość: JP Re: NIE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 07:27
                        A gdzie przepis na tiramisu? :))
                        • Gość: Erwin Re: NIE IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 08:19
                          A tobie chodzi o ciasto czy tez o napoj wyskokowy bo ja sie tylko w takie bawie :)
                          • Gość: JP Re: NIE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 08:31
                            no.... myslalem o dobrym dodatku do napoju :))

To moje ulubione ciasto a slyszalem ze sposob wykonania jest bardzo
                            skomplikowany. Zauwazylem ze jestes znawca kuchni to pewnie cos na ten temat
                            wiesz :)) To takze dobry dodatek do siedzenia przy komuterze (zeby bylo na
                            temat :))
                            • Gość: Erwin Tiramisu IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 08:41
                              Hehe, ja znawca kuchni ? Powiedzialbym ze lubie sobie cos stowrzyc a pozniej
                              chlapnac z kolegami. Przepis na to ciastko tez gdzies mam i nizej go podaje.
                              Zycze smacznego JP.
                              -
                              TIRAMISU
                              * A wiec potrzebujemy:
                              * 6 jajek
                              * 2 serki 500g. mascarpone (drozsze ale lepsze) lub tosca
                              * cukier puder (dosc duzo...)
                              * 3 lyzki kawy mielonej
                              * 3 lyzki cukru (krysztalu)
                              * rum
                              * biszkopty. (2 paczki podluznych lub 4 paczki malych okraglych)

1. Parzymy mocna kawe (3 lyzki - lub wiecej) slodzimy zwyklym cukrem i dolewamy
                              rum. Odstawiamy zeby ostyglo. Bedziemy w tym maczac biszkopty, tak wiec lepiej
                              sobie nie poparzyc paluszkow ;)

2. Ubijamy do sztywnosci bialka w mniejszym a w duuuuzym garnku mieszamy
                              (najlepiej mikserem) serki, zoltka i cukier puder. (Cukier najlepiej dodawac
                              smakowo, kazdy lubi mniej lub wiecej slodkie ciasta) nie zdziwcie sie ze
                              dosypaliscie juz kilka lyzek a krem nadal malo slodki.... Do tego ciasta
                              niestety trzeba duzo cukru. No ale to sie oplaca bo: ciasto potem takie ze palce
                              lizac!!!

3. Nastepnie do masy dodajemy ostroznie ubite bialka. (Wmieszyc lyzka a nie
                              mikserem!!!!)

4. Przygotowujemy brytwanke: na dno brytwanki smarujemy cieniusienka warstwe
                              masy. Poczym mozemy zaczac ukladac biszkopty.

5. Biszkopty maczymy w kawie z rumem i kladziemy rzadkami na brytwanke, na to
                              kladziemy wyrstwe masy, na mase znow biszkopty, na biszkopty mase.... Maczanie i
                              ukladanie biszkoptow zajmie nam najwiecej czasu i roboty. Tak wiec jesli ma sie
                              "pomocne" dzieci ktore chca wmieszac sie w robienia ciasta, proponowalabym to
                              calkowicie wykorzystac!!!

Brytwanke wlozyc do lodowki. Ciasto mozna spozywac juz po 2 godz. Ale najlepiej
                              smakuje po 12 lezeniach w lodowce. Przed podaniem posypac ciasto ciemnym kakao.
                              Spozywac przed komputerem najlepiej czytajac Forum gazety.PL i popijajac dobrym
                              napojem ala przepisy Erwina :) to juz ja dopisalem :D

Smacznego !

• Gość: JP Re: Tiramisu IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 09:44
                                Dziekuje. Suuuper :))
                                Podobno ciasto pochodzi z Wloch ale my tu jemy takie sprowadzane z Kanady.

Nie zauwazylem w nim biszkoptow a ser mial byc jakis specjany ale moze sa jego
                                odmiany.

W kazdym razie bardzo dziekuje i goraco pozdrawiam :))

Jestem pewien ze jak tylko forumowicze zaczana jesc to ciasto to beda tu pisac
                                same pogodne i zyczliwe teksty :))
                    • if_ona Re: NIE 06.03.04, 13:20

> Nie, nie chodzi mi o przeciaganie do zakladek tylko do ulubionych. Tak jak
                      > napisalem.

No to wlaśnie są zakładki w FF ;) I powtorzę, że przeciąganie jest możliwe -
                      spróbuj jeszcze raz ;)
                      • Gość: kell Re: NIE IP: 24.42.162.* 06.03.04, 18:37
                        nie rozumiesz, ze sie nie da:) ja slyszalem tez, ze fb zajmuje "zbyt duzo
                        miejsca" na ekranie, a gdy pokazalem, ze da sie upchnac by zajmowal 1/2 miejsca
                        co ikonki w msie6 .. to i tak nie "bylo to co trzeba" :)
                        do niektorych argumenty nie dochodza bo nie wazne, ze jest lepiej, ale ma byc
                        tak samo jak w msie:)
                        • if_ona Re: NIE 06.03.04, 22:39
                          Gość portalu: kell napisał(a):

> nie rozumiesz, ze sie nie da:)

Oczywiscie, że rozumiem, że sie nie da, ale co na to poradzę, że sie
                          niestety da :)

Do mnie argumenty, że FF jest lepszy od Mozilli też nie przemówią :)))
            • Gość: kell Re: @Wojtek IP: 24.42.162.* 05.03.04, 19:15
              jp, wybacz, ale juz to przerabialismy. jako argumenty przedstawiasz swoje
              osobiste preferencje, a nie rzeczywiste fakty, a najczesciej z wami jest tak, ze
              krzyczycie w "firerfoxie sie nie da!" po czym ktos wam udowadnia, ze sie da.
              poza tym nie uzywacie dodatkow w ff, bo podchodzisz do tego "nie lubie ff, chce
              tylko pokazac jaki jest do niczego"..

poza tym pisales o predkosci. wczoraj akurat siedzialem przy "porzadnym
              komputerze" (2x2.2GHz p4 w dell optiplex - wxp pro) i zachowanie bylo takie.
              laduje www w firefoxie, zaczyna sie ladowac od razu i po chwili ja mam. zaczynam
              ladowac w msie, mam stara strone, na dolnym pasku pokazuje sie ze strona sie
              laduje, potem mam biala strone, dopiero po chwili zaczyna sie ladowac w duzych
              kawalkach to co mnie interesuje. i tutaj zachowanie ffoxa duzo bardziej mi sie
              podoba, a przesuwanie kolumn polega wlasnie na tym, ze ffox wyswietla strone tak
              jak ja laduje (zachowuje sie tak gdy laduje tabelki po kawalku, takie ktore maja
              dostosowana szerokosc do wielkosci obrazu, a nie ustawiona stala, tez pewnie to
              zauwazyles), a msie wydaje sie czekac z renderowaniem na zaladowanie strony
              (laduje cala tabelke, dopiero po tym wie jaka bedzie wielkosci i wyswietla),
              dopiero zaczyna ja wyswietlac.
              btw, lacze bylo dosyc szybkie, bo sciagalem open office i podawalo sredni
              transfer 2MB/sec, roznic nie bylo widac na wiekszosc stron, ale ten efekt
              doskonale jest widoczny na wolniejszych stronach/laczu.
              • Gość: Vater Re: @Wojtek IP: *.its-m.tudelft.nl 06.03.04, 13:28
                Tez kiedys bylem mlody i glupi i uwazalem, ze tylko IE, reszta to syf. Na
                szczescie przejzalem na oczy i od miesiaca uzywam Firefoxa. Te gadanie ze niby
                IE jest szybszy to mozecie sobie wsadzic wiecie gdzie. Na forum mozillazine.org
                ludzie udostepniaja dziesiatki zoptymalizowanych wersji ff (skompilowanych z
                odpowiednimi flagami) Te wersje doslownie fruwaja. Do tego doliczmy obsluge
                wszystkich standaradow, tabbed browsing, bezpieczenstwo, szybkosc renderingu i
                zaden lamer nie bedzie mi tu wciskal swoich 5 groszy, ze IE jest lepsze. Od
                dluzszego czasu staram sie zastepowac produkty MS odpowiednikami opensource i
                okazuje sie ze mozna zrobic cos co przewyzsza ich standardy. Z reszta, od
                dzisiaj MS jest dla mnie firma, ktorej zycze jak najgorzej. Wszystko dzieki
                listowi jaki zostal opublikowany kilka dni temu w sieci, mowiacy o finansowaniu
                firmy SCO przez MS. Ktos kto sie troche orientuje w informatyce chyba wie co to
                jest SCO i dlaczego takie szumowiny dogadaly sie z MS (sa siebie warci jak jasna
                cholera). Dla zainteresowanych link
                www.opensource.org/halloween/halloween10.html
                • Gość: JP Re: @Vater IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 21:20
                  Excuse me, did we say in Halloween IX that Microsoft's under-the-table payoff
                  to SCO for attacking Linux was just eleven million dollars?

Typowa retoryka dla znanego polskiego polityka Leppera.
                  Czy to prawda ze pan X wzial lapowke od pana Y? Nie, ja nie mowie ze on wzial,
                  ja sie tylko pytam czy to prawda?

Dziecko, przestan czytac prywatne strony lawackich ekstremistow bo to cie robi
                  smiesznym zdezorientowanym zwierzatkiem :))

Wolisz FF od IE, twoja sprawa. Uszanuj jednak zdanie wiekszosci.
                  • Gość: kell Re: @Vater IP: 24.42.162.* 06.03.04, 21:37
                    to ilu jp pisze na to forum, ze masz "wiekszosc" ?
                    poza tym, jak m$ wypuscil jakies trefne badania jaki to windows jest tani to kto
                    bronil m$? wiec troche obiektywizmu, bo traktujesz to co wychodzi z m$ jakby sam
                    bog zeslal to jako niepodwazalna prawde..
                  • Gość: dominik666 Re: @JP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 22:09
                    > Excuse me, did we say in Halloween IX that Microsoft's under-the-table payoff
                    > to SCO for attacking Linux was just eleven million dollars?
                    >
                    > Typowa retoryka dla znanego polskiego polityka Leppera.
                    > Czy to prawda ze pan X wzial lapowke od pana Y? Nie, ja nie mowie ze on
                    wzial,
                    > ja sie tylko pytam czy to prawda?
                    >
                    > Dziecko, przestan czytac prywatne strony lawackich ekstremistow bo to cie
                    robi
                    > smiesznym zdezorientowanym zwierzatkiem :))
                    >
                    > Wolisz FF od IE, twoja sprawa. Uszanuj jednak zdanie wiekszosci.

nawet nie masz pojęcia jak wielu ludzi nie ma pojęcia co to jest SP1 a
                    formatują C: i instalują pingwina,bądz zmieniają IE na firefixa albo inne
                    gówienko bo nie umią po prostu sobie z pierwszym przypadkiem poradzić :>

praktycznie każdy problem można rozwiązać w 3-10 minut przez pytanie w google
                    oczywiście właściwie zadane :>

ps - JP wiele się od ciebie nauczyłem - pisze to dla lamerstwa czytającego ten
                    txt - nie dajcie się wciągąć w jakąś pseudofilozofie twierdządzą iż microsoft
                    i bill gates to jakaś "siła nieczysta" :> -
                    osobiście nie mam żadnych problemów z IE i nie miałem,strony rzeczywiście
                    wczytuja się szybciej - a jeśli dasz sie wciągnąć w ten "ruch" niby -
                    wolno myślicielski to od razu zapisz się do sekty "prawda jedyna" czy jak jej
                    tam :)

• Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.03.04, 23:15
                      Dzieki dominik :))

Widzisz, im tak nienawisc do kapitalu zaslonila oczy, ze nie wiedza co to
                      wiekszosc :))
                      Oni mowia tak, moze byc gorsze byleby bylo tanie. Moze byc gorsze byleby nie
                      bylo MS.
                      Jak widac socjalizm wychowal pewne odruchy i zachowania. Zamiast skupic swoja
                      energie i wiedze na tworzeniu czegos lepszego, cala ja, przeznacza sie na walke
                      z przeciwnikiem. W tym przypadku z zagranicznym monopolem.

Ostatnio przeczytalem, ze w produktach Open Source i Lunux niema ani jednego
                      polaka ktory by do nich cos dolozyl. Niema sladu polskiego.
                      • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.03.04, 23:42
                        jp, tym razem to pierdzielnales nieziemska glupote. poza dziesiatkami polskich
                        projektow OS, czy setkami osob wspierajacych inne projekty, nawet nie raczyles
                        zajrzec do listy developerow kernela. gdybys laskawie zajrzal to bys zobaczyl
                        sporo polskich nazwisk + adresow pocztowych z koncowka *.pl
                        za przeproszeniem pieprzysz glupoty
                        • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 00:09
                          To nie jest moje zdanie czy moja opinia. Czytalem to niedawno w polskiej prasie.
                          Jak chcesz bede szukal.

Nikt nie twierdzil, ze polacy w tym nie uczestnicza. Czytalem i to powtarzam,
                          ze w gotowych produktach na liscie autorow niema polakow. Nie wazne jest jak
                          bardzo sie napracowales, wazne jaki jest efekt tej pracy.

Powiem szczerze, ze zaszokowalo mnie to biorac pod uwage poparcie jakim cieszy
                          sie ten rodzaj oprogramowania w Polsce.

kell, czytaj uwaznej.
                          • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 00:16
                            Znalazlem kell,
                            www.computerworld.pl/artykuly/32700.html
                            Przeczytaj caly artykol. Tekst jest troche stary bo z tamtego roku ale ciekawy.
                            • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 00:27
                              zapomnialem, dla ciebie to co napisze czasem kiepski dziennikarzyna jest
                              swietoscia. czemu sam sie nie przekonasz jak jest?
                              a poza tym, napisz mi jakie znasz polskie programy pod windows? jakich dobrych,
                              polskich programistow pod windows potrafisz wymienic z pamieci? a moze uzywasz
                              jakies polskie programy?
                              • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 00:45
                                Zarzucasz mi dokladnie to co ja tobie zarzucam na kazdym kroku. To wlasnie ty
                                powolujesz sie ciagle na jakas brukowa, pseldospecjalistyczna, podziemna strone
                                wielbicielow "L".

Przeczytales ten artykol do konca? To przeciez jest o chwaleniu tego co ty
                                lubisz.

Ponadto, jak bys zrozumial co napisalem w poprzednim poscie to bys wiedzial ze
                                nie mialem na mysli tylko Linux.
                                • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 05:38
                                  wybacz, mam i tak raczej chlodny stosunek do calej "fachowej" prasy i jako
                                  zrodlo wiadomosci wole serwisy netowe (wylacznie netowe, nie jakies tak
                                  dokladance do wymierajacych gazet komputerowych drukujacych przedruki etc)
                                  odnioslem sie raczej do twojego poprzedniego komentarza.
                                  dokladajac kilka slow do naszej poprzedniej dyskusji o ffoxie, zainstalowalem
                                  wlasnie builda optymalizowanego dla athlona-xp + dodana obsluga wektorowej
                                  grafiki w formacie svg. sam kiedys budowalem ff dla atlona, tym razem uzylem
                                  gotowca z:
                                  ath.wz.cz/prog.xhtml (moja build z niewiadomych przyczyn sie wywalala,
                                  musialem cos schrzanic, a nie mialem czasu grzebac:) i jest po prostu
                                  rewelacyjna. musze sprawdzic co dodatkowego jest wsadzone, ale szybkoscia to
                                  jest nr1, o ile firmowe ff oscyluja szybkoscia wyswietlania stron z msie6, to ta
                                  build zabija wszystko inne. wyborcza.gazeta.pl wyswietla sie w 1sekunde, co
                                  dziwne strona wyswietla sie od razu, nie wystepuje tutaj efekt "przesuwania" i
                                  skalowania kolumn o ktorych pisales (gdybys podal strony na ktorych efekt
                                  wystepowal najbardziej moglbym to lepiej sprawdzic). jezeli ktos ma athlona-xp i
                                  linuxa, to polecam ta strone (ps. mozna tez znalesc podobne buildy dla p4)
                                  • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 05:57
                                    To ciekawe. Przygladne sie temu.

Piszac prasa mialem na mysli wszystkie zrodla, internet przede wszystkim.

Jezeli chodzi o strony to wszystkie zawierajace teksty, ramki, tabele. Chocby
                                    strona forum.

Mam nadzieje ze kiedys te narzedzia optymalizujace znajda sie w Mozilla.
                                    • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 06:04
                                      a nie wiem czy znajda sie:) nie do mnie to pytanie, ale raczej nie bedzie nikomu
                                      chcialo sie bawic w optymalizacje dla danej architektury, raczej dalej beda
                                      wydawac wersje dla podstawowej architektury (np i686).
                                      jezeli mowimy o prasie ogolnej to:
                                      www.infoworld.com/article/04/03/04/HNwindowsxpsp2_1.html
                                      ps. wyborcza laduje sie ok.
                                      • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 06:33
                                        To jest naturalny problem. Tego typu problemy m.in. hamowaly szybszy rozwoj
                                        windowsa, OE, IE, Firewall i innych MS.

Osobiscie uwazam ze najwazniejsze jest bezpieczenstwo. Niestety inni beda sie
                                        musieli do tego dostosowac.

Mam SP2 juz trzeci tydzien i nie notuje zadnych bledow. Na tym komputerze gdzie
                                        zainstalowalem SP2 mam wiele duzych programow. Wszystkie dzialaja bez zarzutu.

To jednak o czym czytasz w tym artykule nie jest jeszcze przelomem. Przelomem
                                        maja byc zasadnicze zmiany w core WinXP powodujace zamkniecie mozliwosci
                                        instalowania sie wirusow i innych intruzow. To jest dopiero bol glowy
                                        Microsoftu.
                                        Maja to juz dopracowane i byly plany aby umiescic te zmiany w SP2 ale ze
                                        wzgledu na duze zamieszanie na rynku programowym, chyba do tego nie dojdzie.
                                        Dopiero w Longhorn czy jak on sie naprawde bedzie nazywal.
                                        • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 07:17
                                          masz na mysli zakaz instalowania innych programow niz te z microsoft?:)
                                          no to wtedy bedziesz mial BEZPIECZNY ;) system.
                                          bo jak na razie to wszystkie programy w domowym komputerze instalujesz jako root
                                          i tzn "bezpieczenstwo" jest diabla warte.
                                          btw, jako, ze lubisz czytac to polecam:
                                          www.flexbeta.net/main/articles.php?action=show&id=40
                                          hyhy, kiepsko to na razie wyglada, graficzna porazka, nic z rzeczy ktore maja
                                          uczynic longhorna "przelomowym" nie widac, za to jak widac powiekszyly sie
                                          znacznie wymagania pamieciowe i przestrzeni na dysku. oj, oby tak dalej:))) tym
                                          wiecej osob znudzi sie waszym system...
                                          hyhy, a linuks wektorowe ikony i podobne bajery ma juz od ponad 2ch lat i nikt
                                          jakos nie krzyczal, ze to rewelacja:) microsoft nic poza robionych cyfrowa
                                          kamera zrzutow ekranu nie pokazal (nie wiadomo czy to prawdziwe, czy oszustwo,
                                          bo ikony z preview longhorna sa OBRZYDLIWE!), a ile juz krzyku jaka to
                                          rewelacja. no coz, my uzytkownicy linuksa sie slodko usmiechniemy na ten caly
                                          avalon, skoro mamy sliczny pulpit i sporo super ikonek gotowych (znakomite
                                          gorilla, crystal czy lush)
                                          • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 08:46
                                            Gość portalu: kell napisał(a):

> masz na mysli zakaz instalowania innych programow niz te z microsoft?:)
                                            > no to wtedy bedziesz mial BEZPIECZNY ;) system.

Oczywiscie zartujesz :))
                                            Nie o instalacje tu chodzi a o egzekucje i oczywiscie nie o programy MS bo one
                                            beda najlepiej do tego przystosowane a wszystkie pozostale. Pisalem juz kiedys
                                            o tym. Nosi to znawe Data Execution Prevention.

Jezeli chodzi o obecne wersje longhorna (ktore kraza w internecie) to
                                            rzeczywiscie na oko rozni sie od XP SP2 tylko "themes". Nie przywiazywalbym
                                            jednak duzej wagi do wygladu ikonek czy samego desktopu.
                                            Longhorn to jest duzo wiekszy projekt niz ci sie wydaje. Wazne aby te wszystkie
                                            zapowiadane innowacje jakosciowe kodu ujrzaly swiatlo dzienne.

A ze przyszla generacja windowsa bedzie miala wieksze wymagania sprzetowe?
                                            To normalne. Tak jest od poczatku powstania komputera i na tym tez polega
                                            postep w tej dziedzinie.
                                            • Gość: kell Re: @JP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 09:52
                                              haha, jakkolwiek madrze bys to nazywal to jest to czescia jadra od jakiegos czasu.
                                              oczywiscie wy mysliscie, ze m$ wszystko wymyslil jako pierwszy, ech geniusze z
                                              redmond, bez nich dalej bysmy starali sie wymyslec kolo...
                                              poza tym to sa "tylko themes" a winxp jak brzydki jest takiego kazdy uzywa (nikt
                                              nie wie ze mozna zmienic? nie ma ciekawych themes?).. jezeli bedzie mozna
                                              ustawic klasyczne win to bedzie pol biedy, bo te jarmarczno - swiecace kolory sa
                                              nieuzywalne..
                                              a ze przyszlosc bedzie miala wieksze wymagania, by para szla w przyslowiowy
                                              gwizdek zamiast wygodny i wydajny system operacyjny:) no coz, zanim longhorn
                                              wyjdzie linuks zacznie byc znaczaca sila na biurku, uzytkownicy zaczna zauwazac
                                              wybor, moze ktos nie bedzie chcial wywalac pieniedzy na nowy komputer, skoro by
                                              napisac kilka stron w edytorze tekstu, poprzegladac net, czy wysylac maile
                                              bedzie mial przyjazny w obsludze system za 30-40$
                        • Gość: wojtek Re: @JP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 00:11
                          no bo JP pracuje w microsofcie w bufecie jako osoba do robienia kanapek z
                          serem,musi jakoś utożsamiać z firmą więc wyżywa się na tym forum
                          • Gość: JP Re: @JP IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 00:18
                            A ty gdzie pracujesz i ile zarabiasz?

ps. niema filii MS na Hawajach.
                    • Gość: BeMBeN Re: @JP IP: *.icpnet.pl 07.03.04, 00:55
                      > nawet nie masz pojęcia jak wielu ludzi nie ma pojęcia co to jest SP1 a
                      > formatują C: i instalują pingwina,bądz zmieniają IE na firefixa albo inne
                      > gówienko bo nie umią po prostu sobie z pierwszym przypadkiem poradzić :>

1. w linuchu nie ma C: ;-P
                      2. a pamietne oswiadczenie ze SP1 moze zwalniac prace niektorych porgazmow nawet 30x (lub co kolo tego)
                      3. czesto w lisku czy innym 'gowienku' nie ma, lub trzeba dlugo czekac na piewszy przypadek.

> > Wolisz FF od IE, twoja sprawa. Uszanuj jednak zdanie wiekszosci.
                      wyobraz sobie rok 1970. Staniemy na placu czerwonym i zaczniemy skandowac ze jest nam dobrze! Ale czy w rzeczywistosci bedzie nam dobrze?

> praktycznie każdy problem można rozwiązać w 3-10 minut przez pytanie w google
                      > oczywiście właściwie zadane :>
                      1. trzeba wiedziec co jest tym problemem
                      2. trzeba wiedziec jak zapytac
                      3. trzeba sobie poradzic z instalacja latki (czy chcesz wykonac kopie zapasowa?)

> ps - JP wiele się od ciebie nauczyłem - pisze to dla lamerstwa czytającego
                      > ten
                      > txt - nie dajcie się wciągąć w jakąś pseudofilozofie twierdządzą iż microsoft
                      > i bill gates to jakaś "siła nieczysta" :> -

ave szatan ;-), chyba ty jednak wierzysz w ta filozofie bo 666 przy twoim nicku i teksty wychlane o M$

> osobiście nie mam żadnych problemów z IE i nie miałem,strony rzeczywiście
                      ciesz sie, niewielu ma tak dobrze

ok. a teraz slowo na niedziele
                      mozna zauwazyc ze zwolennicy MS od pewnego czasu wycwiczyli pewiem odruch. otoz jak tylko w IE pojawi sie nowa opcja to jest to naglasniane jako niebywale osiagniecie w dziedzinie konfortu etc. Jednak takie rzeczy moga byc od dawna dostepne w przegladrkach alternatywnych. np. blokowanie pop-upow. spotkalem sie nawet z opinia ze IE to jedyna przegladarka z taka opcja, co jest wierutna bzdura. ale co tam. JEST NAM DOBRZE!! JEST NAM DOBRZE!!! ;-P
                  • Gość: Vater Re: @Vater IP: *.its-m.tudelft.nl 07.03.04, 21:33
                    Czy ty potrafisz czytac po angielsku, czy do czyszczenia kibli w Honolulu tego
                    nie trzeba? Przeczytales ten artykul do konca? Tam jest autentyczny
                    (potwierdzony przez SCO) mail przeslany miedzy parcownikami SCO, w ktorym
                    otwarcie pisza, ze dostaja 80 mln dolarow na pozwy.

Co do znania sie na IE to chlopie, jestes cienki bolek. Zyj dalej w tym swoim
                    autystycznym swiecie, w ktorym jestes komputerowym guru. Instaluj latki na latki
                    i ciesz sie ze juz za pare miesiecy bedziesz mial popup blocking.
    • Gość: Ludwik Re: Firefox przereklamowany . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 02:13
      > Wyglad - sprawa gustu - nie dyskutuje.
      Co to są symbole linków?

> Bezpieczenstwo online - nastepne nieporozumienie - Firefox "lapie" co najmniej
      > to wszystko co inne przegladarki, a napewno wiecej niz IE.
      Skąd ten dziwny pomysł? Mogę cię zapewnić że FF nie jest podatny na bugi IE.

> pada totalnie,IE nie.
      Masz na myśli w oknie przegladarki? Musisz dograć plugin.

> Mam juz kilka stronek,ktorych Firefox nie jest w stanie pokazac
      No cóż, jednym z głównych założeń tego programu jest wyświetlanie stron zgodnie
      ze *specyfiklacją*. Zapewniam Cię, że Firefox ma dużo potężniejszy silnik
      wyświetlania od IE i można przy jego pomocy osiągnąć niesamowite efekty (zgdonie
      ze standardami!), natomiast postanowiono nie kopiować błędów IE w obsludze
      specyfikacji i stąd efekt jaki zaobserwowałeś.

Firefox oferuje np. przeglądanie panelowe. To jedna z tych funkcji bez ktorych
      nie da się żyć jak tylko się przyzwyczaisz. Kliknij na link środkowym
      przyciskiem i zobaczysz o co chodzi. To naprawde genialna funkcja; Firefox jest
      zintegrowany z przeglądarką (praktycznie dowolną); Ciekawy efekt zaobserwujesz
      również wpisując jakieś słowo (zamiast adresu) do paska adresu - pokaże stronę
      najbardziej powiązaną z tym słowem; Bardzo dobra obsługa linków z klawiatury
      (wystarczy zacząć wpisywać nazwę linka żeby go zaznaczyć i móc [enterem] do
      niego przejść. Wpisywanie poprzedzone "/" będzie wyszukiwać na stronie); Słowa
      kluczowe zakładek - możesz przypisać tekst do zakładki, potem po wpisaniu tego
      tekstu do paska adresu pojawi się odpowiednia strona; Ochrona przed różnymi
      działania skryptów - możesz zablokować skrypty, aby nie poruszały oknami, nie
      zamykały ich, nie zmieniały paska statusu i nie ustawiały ciasteczek itd;
      Sidebar - panel boczny z treściami z wybranych witryn - genialne;
      ctrl+[+]/ctrl+[-] pozwala na natychmiastowe, łatwe, skalowanie tekstu; skórki;
      wygodny menadżer ciasteczek (jakie ciasteczka zapisano? Jak się nazywają? Jaką
      mają zawartość; kasuj wybrane ciasteczko); konsola javascript - niezastąpione
      narzędzie dla programistów; i wiele, wiele innych; i co najważniejsze - ta
      przeglądarka jest niezwykle elastyczna, można instalować setki dodatków
      dodających nowe funkcjonalności, np. gesty myszy.
      • Gość: JP Re: Firefox przereklamowany . IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 05:30
        Zupelnie nie znasz IE.
        • Gość: BeMBeN Re: Firefox przereklamowany . IP: *.icpnet.pl 07.03.04, 10:03

> Zupelnie nie znasz IE.
          coz za arbitralne załozenie... jakis dowody na to masz?
          • barracuda7110 Re: Firefox przereklamowany . 07.03.04, 16:22
            JP jest jedynym znawcą IE więc ciiicho ;)
            • Gość: JP Re: Firefox przereklamowany . IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.03.04, 00:23
              Ty jestes za to znawca FF wiec mam do ciebie pytanie.

Co to jest Talkback, umieszczony w FF i jakie informacje wysyla z twojego
              komputera do internetu.
              Wiem, ze to jest program tworzacy klien i serwer i podobno sluzy do
              informowania mozilla.org o bledach ale czy jest to bezpieczne?
    • Gość: Strzepan Re: Firefox przereklamowany . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 04:11
      Ej prymitywy, prymitywy. Dla usuniecia popupow z IE trzeba ogromnego SP2, reszta
      dojdzie (jezeli wielki Bill zmadrzeje) dopiero za kilka lat, nowe funkcje
      dostepne po zainstalowaniu nakladki, bezpieczenstwo i stabilnosc systemu ze
      wzgledu na integracje z przegladarka pod wielkim znakiem zapytania, przegladarka
      nie obsluguje nowoczesnych standardow wyswietlania stron i blokuje tym rozwuj
      nowych technologii internetowych (strony interaktywne, dla osob np.
      slabowidzacych/slaboslyszacych i duzo szybsze od obecnych, latwiejsze do
      stworzenia i poprawienia przez webmastera), program wyswietla niepoprawnie
      napisane strony przez co webmasterzy nie staraja sie o jakosc kodu, przegladarka
      IE 6 w wyswietlaniu stron nie jest zgodna nawet ze starszymi wersjami. Ale robta
      co chceta, jezeli ktos chce uzywac gorszego produktu to niech go uzywa, jego
      wlasny wybor. Najwazniejsze jest to, ze jest z czego wybierac.
      • Gość: JP Re: Firefox przereklamowany . IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 05:39
        Zupelnie nie wiesz co zawiera SP2. Poczytaj chocby to forum.

Jak sie chce zabierac glos w jakims temacie to trzeba cos na ten temat wiedziec.
        Ty natomiast cos uslyszales, reszty sie domysliles i piszesz stek bzdur.

"jezeli wielki Bill zmadrzeje" Zycze ci abys byl choc w 1 promilu taki madry
        jak Bill.
        • Gość: BeMBeN Re: Firefox przereklamowany . IP: *.icpnet.pl 07.03.04, 10:06

> Zupelnie nie znasz IE.
          oprocz łatek na _kilka_ blendow zawiere 'nowe' techologie dostepne od kilku, kilkunastu wersji i innych przegladarkach... moze cos pominolem?
          • Gość: Strzepan Re: Firefox przereklamowany . IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.03.04, 14:57
            i jeszcze dodac trzeba o istnieniu poprawek do poprawek, ktore powoduja
            rozrastanie sie systemu a co pseudogu nie jest prawda :))
        • Gość: Strzepan Re: Firefox przereklamowany . IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.03.04, 15:15
          > Zupelnie nie wiesz co zawiera SP2. Poczytaj chocby to forum.
          SP2 zawiera poprawki do systemu, m.in. jedna bardzo szczegolna dot. usuniecia
          logowania przez '@', toc to nie poprawka ale usuniecie czegos, co z powodu
          mocnej integracji z systemem trudno poprawic, to jeden z przykladow co daje
          GRATIS integracja IE z systemem

> Jak sie chce zabierac glos w jakims temacie to trzeba cos na ten temat wiedziec
          > Ty natomiast cos uslyszales, reszty sie domysliles i piszesz stek bzdur.
          nie masz argumentow?? uzywalem IE przez kilka lat do czasu az zaczalem robic
          strony WWW i tutaj wyszly braki IE, z nieco ciekawszych rzeczy: strona napisana
          zgodnie ze specyfikacja W3C !moze! zajmowac nawet! 2-3 razy mniej miejsca niz ta
          sama strona z napisana tak, by przynajmniej "ruszyla" pod IE - przyklad: zrob mi
          w IE zgrabne menu (zwykle, podswietlane, nie rozwijane) z pseudoklasa hover, dla
          IE musze stosowac JS
          a o zgodnosci ze starymi wersjami systemu i "wrzucaniu" w system starych bledow
          poczytaj sobie na infojama.pl - powod, bo nie chca dzialac programy :) (byl to
          chyba art o wycieku kodu)

> "jezeli wielki Bill zmadrzeje" Zycze ci abys byl choc w 1 promilu taki madry
          Bill z programisty stal sie tzw. marketoidem, mam wrazenie, ze od bezpieczenstwa
          wazniejsza jest ilosc bajerow w systemie, ale ostatnimi czasy (glownie w wyniku
          zagrozenia ze strony systemu Linux) poprawki ukazuja sie czesciej, tzn zmiany
          ida w koncu w dobrym kierunku
          tylko jak dlugo? do czasu az Billu zmieni polityke marketingowa, bo uzna, ze
          jest to dla niego nieoplacalne czy moze juz na zawsze?
          • Gość: Strzepan Re: Firefox przereklamowany . IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.03.04, 15:29
            PS Rynek przegladarek uwaznie obserwuje od prawie dwoch lat, kazda przegladarka:
            Mozilla Suite, Mozilla FireFox, Galeon, Epicostam (dwie ostatie pod systemy
            *nix), nawet manager plikow Nautilus z Gnome, nawet tak malo interesujacy
            K-Meleon (przegladarka dla Win, porownanie z ww. programami), jest o wiele
            bardziej zaawansowana od IE
            Gecko (silnik Mozilli) jest przenosne i mozna wykorzystac je w innych produktach
            (chociazby MyIE lub tzw. dualbrowser czy czesc ww. programow) co moze przyczynic
            sie do zachecania do tworzenia stron naprawde przyjaznych uzytkownikowi stron,
            wtedy juz nie bedzie typowej Mozilli ale poprostu przegladarki z Gecko,
            wszystkie jednakowo interpretujace kod.
    • Gość: zyczliwy Re: Firefox przereklamowany . IP: *.wap / *.au.poznan.pl 07.03.04, 15:27
      A ktos cie zmusza do uzywania FF? ALbo do Mozilli? A ktos cie zmusza do
      korzystania z internetu? Stary, wyluzuj. Zachowujesz sie jak stara panna,
      ktorej wytknieto dziewictwo. To zle, tamto paskudne, tego nie ma, tamtego za
      duzo. Jak ktos powiedzial kiedys - jeszcze sie taki nie urodzil co by kazdemu
      dogodzil. Podoba ci sie IE? A prosze.. uzywaj sobie do woli. Tylko potem sie
      nie zdziw, jak ktoregos dnia sie obudzisz i sie okaze, ze IE nie potrafi
      wyswietlic 40% stron, ktore webmasterzy dostosowali do standardow (albo
      bedziesz je mial bardzo ubogie). Nie miej pretensji, gdy jakis robak napisany w
      VBS nagle zamiesza ci w plikach. I nie denerwuj sie, jak przez kolejna dziure w
      IE zniknie zawartosc twojego konta z banku, choc ty bys przysiagl, ze ostatnio
      logowales sie tam gdzie trzeba.

Czepiasz sie rzeczy o ktorych nie masz pojecia.. "Dym w oczy" stary.. nic tylko
      dym w oczy. Tak latwo krytykowac innych nie zauwazajac wad u siebie. FF to, FF
      tamto... A moze spojrz _obiektywnie_ na IE? Zapomnij o wszystkim, czego cie
      nauczono o Interncecie i porownaj sobie te dwa produkty. Choc i tak wiem, ze
      nie bedziesz do tego zdolny.

Dziwnym jest, ze Ty znalazles TYLE bledow a eksperci z dziedziny IT wypowiadaja
      sie nadzwyczaj pozytywnie o przegladarkach opartych na Gecko (w tym o FF).

Jedni jezdza maluchami i potrafia tylko narzekac na innych. A ci inni wola
      mercedesy i maja przynajmniej spokojna glowe o wlasne bezpieczenstwo i wygode.

Narzekasz, ze strony pod FF sie wyswietlaja blednie i to jest wina przegladark.
      A zaloze sie, ze jadac samochodem i przygryzajac sobie zeby na kolejnej dziurze
      w jezdni nawet ci do glowy nie przyszlo, zeby zaklac na swoj samochod -
      wszelkie inwektywy poleca raczej w kierunku ZDM. Wiec moze badz konsekwetny i
      opierniczaj tworcow stron, ze sa matolu i dwoch linii kodu nie potrafia
      zestawic razem a nie narzekasz na program, ktory trzyma sie wytycznych
      organizacji, ktore wlasnie do tego zostaly powolane - aby utrzymac porzadek w
      ieci. Masz najlepszy przyklad braku standardow jesli porownasz sobie
      komunikatory. To wlasnie przez brak standardow musisz miec ICQ, GG, TLEN i inne
      zeby miec kontakt ze wszystkimi znajomymi. Nie bylo by tego, gdyby kto
      odpowiednio wczesnie wzial sie w garsc i opisal wszystko w jakims RFD.

A zyj sobie dalej ze swoim 4 letnim IE ktory juz w momencie wypuszczenia na
      rynek nie obslugiwal obowiazujacych wtedy standardow. Nie licz na to, ze w
      najblizszej przyszlosci doczekasz sie implementacji kanalow alfa w PNG, pelnego
      wsparcia dla CSS 2 (o nowym CSS3 juz nie mowiac), poprawnego wyswietlania
      dokumentow XHTML, ktory to standard jest coraz powszechniejszy. Siedz sobie w
      swoim maluchu i dus sie w spalinach ingorancji skoro to lubisz. Ja wole swobode
      wyboru i wygode. Dlatego IE uzywam tylko w celu do jakiego sie nadaje -
      aktualizacja systemu. Tylko do tego powinien byc uzywany a i to przez tych
      bardziej swiadomych uzytkownikow...

PS: Jak czytam takie wypowiedzi to jestem coraz bardziej za testami na
      intelignecje przy zakupie komputera, a juz na pewno przy korzystaniu z
      Internetu. Wlasnie przez takich "yntelygentow" mamy Mydoom, Netsky czy Beagle
      oraz cala armie inszego robactwa. Ech..szkoda klawiatury na takich... Na
      pohybel...
    • Gość: Erwin I to juz chyba koniec tej dyskusji. IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 16:58
      Nareszcie :)
    • thebestman Składam kondolencje 07.03.04, 21:16
      skynews napisał:

> Testuje Firefox'a od ca. trzech tygodni.

A ja używam od kilku miesięcy (dawniej Firebird).

> Ten Browser nie wnosi kompletnie nic nowego.

Kłamiesz.

> Wyglad - sprawa gustu - nie dyskutuje.

To prawda. Akurat mi się podoba, inni nie lubią i zmieniają skórkę na inną.

Hmmm. Nie wiem o co chodzi, w każdym razie dopiero od momentu kiedy zacząłem
      używać Firefoksa mam porządnie skonfigurowane zakładki.

> Szybkosc - rzekomo najwieksza zaleta Firefox'a - to jakies nieporozumienie!

Masz rację. Straszne chamstwo. Zwłaszcza jak siedzę przed komputerem na uczelni
      i widzę jak kolega obok narzeka na to, że mu się IE długo ładuje. Nie wiem o co
      mu chodzi, bo IE nie używam. Po co to komu, skoro jest Firefox czy Mozilla?

> IE pokazuje strone juz kompletna,Firefox zaczyna pokazywac w trakcie ladowania
      > (cos sie juz dzieje) i to wlasnie robi pozorne wrazenie szybkosci.

Znajoma próbowała ostanio różnych przeglądarek na swoim wolnym laptopie. Był
      właśnie problem z szybkością działania. Wiem, że sprawdzała IE, Mozillę i
      Firefoksa. Została przy Firefoksie. Ciekawe dlaczego? Może jest masochistką?

> W efekcie koncowym kazda strona "gotowa do uzytku" jest w IE zawsze znacznie
      > szybciej.

Jak to sprawdzić? Hmmm... Ja nie mam IE...

> Przy analogicznej konfiguracji systemu Firefox,w porownaniu z IE,odpada juz w
      > eliminacjach.

O tej samej konfiguracji możemy mówić, kiedy Firefox też będzie wbudowany w Windows.

> Praktycznosc obslugi,"porecznosc" - sprawa przyzwyczajenia.

Tak? W IE też strony ogląda się w wielu zakładkach, a nie nowych oknach? Też
      obsługuje gesty? Wow? Bookmarks też można dodać na zasadzie przeciągnij-i-puść?
      Też ma standardowo wbudowany pasek z wyszukiwarkami? Też w pasku adresu
      wystarczy, że wpiszę "wyborcza" i załaduje się strona gazeta.pl? Wow! Też
      obsługuje prawie wszystko z CSS2, XHTML, MathHTML, SVG? Ale fajna. Też da się w
      niej buszować po stronach bez użycia myszy i tabulatora? Tzn. czy też jak będąc
      na stronie gazeta.pl wprowadzę z klawiatury "pogo" <enter> to przejdzie mi na
      stronę pogody? Wow! Też jest za darmo? Też jest na inne systemy niż Windows? Też
      nie ma problemów z SSL? Też jest tak, że już nie pamiętasz kiedy ostatnio
      wykryto lukę w bezpieczeństwie? Tak? Ale boski ten IE.

> Jakies "skakanie" Firefox'a przy klikaniu na linki na stronach daje
      > zaobserwowac!? Ani slowa o tym na stronie mozilli.

Za dużo alkoholu pijesz chłopie. I skacze Ci obraz przed oczami.

> to wszystko co inne przegladarki, a napewno wiecej niz IE.(blokada tylko popup
      > to za malo)

Ile w ciągu ostatniego roku odkryto błędów bezpieczeństwa w IE? Ile do dziś nie
      doczekało się łaty? A ile w Firefoksie? Dam Ci tyle butelek piwa ile takich
      błędów miał Firefox, a Ty mi tyle ile miał IE. Pasuje Ci taki układ?

> Bezpieczne logowanie np. w gazeta.pl - prawdopodobnie problem Firefox'a z SSL.
      > Zawiesza sie co jakis czas.IE nie ma z tym zadnych problemow.

Mi się nic nie wiesza. A wiesz ile błędów ma w kodzie gazeta.pl? Dziwię się, że
      to w ogóle się wyświetla.

> pada totalnie,IE nie.

Pada Ci chyba za oknem. Bo ja takich cudów nie widziałem.

> Mozilla support & service - mnostwo jakis do niczego nieprzydatnych
      > plug-in'ow,zadnych konkretnych FAQ.

Masz rację. Prawie 30 000 postów (na stronie mozillapl.org/forum) i ponad 400
      000 (na stronie forums.mozillazine.org) i możliwość zadania własnego pytania to
      strasznie mało.

> Mam juz kilka stronek,ktorych Firefox nie jest w stanie pokazac - IE nie ma
      > z tymi stronami najmniejszych problemow - czyli trzeba miec dwa programy,
      > ktore praktycznie wykonuja ta sama "robote".

Bo mamy webmasterów głupków, którzy nie potrafią robić stron bez błędów.

> To nie pasuje mi najbardziej.

Bosko!
      • Gość: JP Re: Składam kondolencje IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.03.04, 23:34
        Ja procent ludzi na na swiecie uzywa IE a ile FF?

Opowiedz:

IE..............................................................................
        ...................................%

FF.%

Czyzby dostepnosc do FF byla taka trudna?
        FF nie dziala pod Windows? FF jest za drogi? Niema wersji jezykowych? Jest nowy
        i dlatego malo popularny? Dlaczego?

A moze ludzie wola IE?

Na wszelki wypadek podaje link do FireFox Reloaded
        www.mozilla.org/products/firefox/
        • if_ona FF po polsku ;) 07.03.04, 23:45
          www.firefox.pl/
          • Gość: JP Re: FF po polsku ;) IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.03.04, 00:19
            Dzieki w imieniu innych za link.

Jak bys mogla to odaj takze link do emulatora IE dla FF. To tak na wypadek
            jakby FF nie chciala otworzyc jakiejs strony.
            • Gość: pawel Re: FF po polsku ;) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.03.04, 01:45
              ieview.mozdev.org/
            • barracuda7110 Re: FF po polsku ;) 08.03.04, 07:44
              W takim wypadku trzeba wysłać maila do "webmastera", że jest skończonym tłukiem,
              bo nie sprawdził jak jego strona działa w innych przeglądarkach niż w ie i na
              dodatek pewnie bezmyślnie klikał sobie we frontpage'u (swoją drogą całkiem
              niezły program).
            • if_ona Re: FF po polsku ;) 08.03.04, 14:42

>
              > Jak bys mogla to odaj takze link do emulatora IE dla FF. To tak na wypadek
              > jakby FF nie chciala otworzyc jakiejs strony.

Link podany niżej ;) A jeżeli strona nie chce się otworzyć w Mozilli to
              rezygnuję - fatalnie napisanych stron nie warto oglądać ROTFL
        • thebestman Re: Składam kondolencje 08.03.04, 03:31

> Ja procent ludzi na na swiecie uzywa IE a ile FF?

Jak to często bywa - większość nie ma racji. Aha - im bardziej zaawansowany
          poziom obsługi komputera przez usera - tym mniej używa IE (moja - i nie tylko -
          obserwacja używania przegl. u znajomych)

> Czyzby dostepnosc do FF byla taka trudna?

Większość ludzi, którym pokazałem jakie FF ma możliwości wcześniej nawet nie
          wiedziała o jego istnieniu

> FF nie dziala pod Windows? FF jest za drogi? Niema wersji jezykowych? Jest nowy
          >
          > i dlatego malo popularny? Dlaczego?

Nowy? Tak. Nie ma nawet jeszcze wersji 1.0. To dopiero "technology preview"

> A moze ludzie wola IE?

Właśnie dlatego im współczuję.
          • Gość: JP Re: Składam kondolencje IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.03.04, 05:23
            Jak zwykle z takiej analizy wynika ze wiekszosc to glupki.

Sa jednak tacy ktorzy sprobowali tej nowej technologii i podziekowali. Moze
            dlatego, ze to jeszcze preview (jak myslisz?). Poczekamy wiec na pelna i
            dopracowana wersje tego programu.

Dziekuje za wyrazy wspolczucia. Lacze sie z toba w smutku i zalu nad glupota
            ludzka.
            • Gość: Erwin I dalej nie rozumieja.... IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 07:46
              Po co ta dyskusja. Ciagle powtarzajace sie argumenty MiSIE-owców potrafia
              znudzic nawet najwytrwalszego forumowicza. Tylu bzdur i nieodrzecznosci nie
              slyszalem juz od dawna. Jak chca to niech sobie uzywaja MiSIE. Ja im nie
              wspolczuje, ja sie ciesze. Ja uzuwam Firebirda i niedlugo mam zamiar
              zainstalowac FireFoxa u siebie w domu. Co do niedopracowanej wersji FF to tak
              nie jest JP. Widac programisci wola wstrzymac sie z wydaniem oficilanej wersji
              1.0 do momentu az beda pewni ze wszytsko jest wpozradku i FF nie zawiera
              licznnych bledow. Czyli calkowicie odwotnie niz MS ktory wydaje niedopracowana
              przegladarke , dumnie oglasz swiatu ze to szczyt mozliwosci i wymuszcza na rynek
              takiego orzeszka jak IE 6.0. Smiechu wrate ale jak ty to lubisz to ja niemam nic
              przeciwko Tobie. Tylko niepisz mi ze FF jest nie dopracowany bo to to samo
              jakbym ja napisal do Ciebie ze IE jest dopracowany czym napewno obrazilbym tutaj
              wile osob za to ze klamie w zywe oczy. Tak jest prawda. Jelsi ty tego nei
              dostrzegasz to widocznie tego nie chcesz. Twoja sprawa...

Chcialbym bys udowodnil mi jakie to niedopracowania i dziury ma moj FireBird.
              Jesli jestes w stanie oczywiscie....
            • thebestman Re: Składam kondolencje 08.03.04, 08:10

> Jak zwykle z takiej analizy wynika ze wiekszosc to glupki.

Wiesz ja rozumiem kogoś kto używa Opery, Netscape'a, Mozilli, Firefoksa,
              Konquerora, Galeona, ale za cholerę nie rozumiem tych co znają te przeglądarki,
              a używają IE. Przecież to pod względem wygody obsługi, bezpieczeństwa i
              zaimplementowanych technologii - przepaść. Ludzie, którzy zajmują się pisaniem
              przeglądarek nie mogą się nadziwić dlaczego Microsoft tak zaniedbuje IE.

> Sa jednak tacy ktorzy sprobowali tej nowej technologii i podziekowali. Moze
              > dlatego, ze to jeszcze preview (jak myslisz?). Poczekamy wiec na pelna i
              > dopracowana wersje tego programu.

Jak rozmawiam z niektórymi takimi, to widzę, że wiele rzeczy wynika z tego, że
              użytkownicy nie znają tego, czego używają. Dlaczego mi Firefox działa na
              wszystkich komputerach, na których go zainstalowałem (ok 7-9)? I to bez problemu.

> Dziekuje za wyrazy wspolczucia. Lacze sie z toba w smutku i zalu nad glupota
              > ludzka.

Niekoniecznie glupota, moze po prostu niewiedza.
              • Gość: piecyk gazowy OT IP: *.visp.energis.pl 08.03.04, 23:07
                Thebestman = da.killa, wydaje mi się. :-)))
                • Gość: JP Re: OT IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.03.04, 02:30
                  Czyzby sie wstydzil? :))

W kazdym razie uwaza sie za najlepszego a to dobra cecha.
        • blekot Re: Składam kondolencje 08.03.04, 16:40

> Ja procent ludzi na na swiecie uzywa IE a ile FF?
          >
          > Opowiedz:
          >
          > IE.............................................................................
          > .
          > ...................................%
          >
          > FF.%

gdyby FF był dołączany do systemu, który jest dołączany do niemal każdego
          komputera na świecie, procenty, niech zjem swoją głowę, byłyby inne.
          więc takie pytanie jest "troszku" bezsensowne
          panie JP

p_
          • jp.hi Re: Składam kondolencje 08.03.04, 19:29
            Doskonale wiesz ze nie o to mi chodzilo.
            Pytanie brzmialo, dlaczego ludzie nie chca zmieniac IE na FF?

Przy okazji, moze ty odpowiesz na moje pytanie postawione 2 dni temu.
            Oczekiwalem odpowiedzi od barracuda7110 ale widocznie nie zna FireFox.
            Moze wiec ty albo ktos inny.

Pytanie moje brzmialo:

Co to jest Talkback, umieszczony w FF i jakie informacje wysyla z twojego
            komputera do internetu.
            Wiem, ze to jest program tworzacy klien i serwer i podobno sluzy do
            informowania mozilla.org o bledach ale czy jest to bezpieczne?
            • Gość: Erwin No to moze maly tescik ! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 20:15
              Prosze bardzo. Jakw sam raz pasuje do tej dyskusji :)

secunia.com/internet_explorer_address_bar_spoofing_test/
              • Gość: JP Re: No to moze maly tescik ! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.03.04, 23:54
                Ja oczywiscie niemam tego problemu w IE, nie moge otworzyc tej falszywwej
                strony.
                W okienku adresowym mam adres:
                'secunia.com/internet_explorer_address_bar_spoofing_test/'
                za drugim razem: 'www.microsoft.com%
                00@secunia.com/internet_explorer_address_bar_spoofing_test/,
                na przycisku na dolnym pasku napis "Invalid syntax error"

To jest dobry przyklad na to jak wazne jest robic update.
                • Gość: Twardyispocony Re: No to moze maly tescik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:27
                  a ile ludzi nadzialo sie na to tylko dlatego, ze:
                  - MS ociagal sie z wprowadzeniem poprawki - wlasciwie to zadnej poprawki nie
                  wprowadzil tylko usunal to, czego nie potrafil poprawic :D
                  - nie kazdy ma siwadomosc celu aktualizacji, niektorzy nie aktualizuja systemu
                  tylko dlatego, ze po aktualizacji system dawal rozne bonusy np. wolniejsze
                  dzialanie, mniejsza stabilnosc, rzadkie ale nieprzewidziane restarty lub
                  zamykanie sie niektorych programow bo np sa problemy z zarzadzaniem pamiecia

inna sprawa, jezeli ktos ma swiezo zainstalowany system, instaluje na niego SP +
                  reszta poprawek i system dziala wysmienicie, ale kto bedzie wraz z wydaniem
                  kazdego SP przeinstalowywal system :)))
            • blekot Re: Składam kondolencje 08.03.04, 23:03
              jp.hi napisał:

> Doskonale wiesz ze nie o to mi chodzilo.
              > Pytanie brzmialo, dlaczego ludzie nie chca zmieniac IE na FF?

nie nie wiem o co ci dokładnie chodziło, spytałeś o procenty i dlaczego tak jest
              jak jest,
              i odpowiedź jest taka, że ludzie są leniwi i nieświadomi, że używają to co im
              się poda na tacy, a że na tacy maja IE w Windows`ie to go właśnie używają,
              popularność IE wynika, według mnie, wyłącznie z tego faktu

> Przy okazji, moze ty odpowiesz na moje pytanie postawione 2 dni temu.
              > Oczekiwalem odpowiedzi od barracuda7110 ale widocznie nie zna FireFox.
              > Moze wiec ty albo ktos inny.
              > Pytanie moje brzmialo:
              > Co to jest Talkback, umieszczony w FF i jakie informacje wysyla z twojego
              > komputera do internetu.
              > Wiem, ze to jest program tworzacy klien i serwer i podobno sluzy do
              > informowania mozilla.org o bledach ale czy jest to bezpieczne?

yy nie mam czegoś takiego
              chyba nie zainstalowałem, przy instalowaniu FF (wydaję mi się że można było to
              olać przy instalacji)
              znam to o co pytasz z Netscape 6, nigdy nie wysyłałem niczego tą drogą zawsze
              dawałem "don`t send"

nie mogę się na ten temat wypowiadać bo się nie znam
              a "słuchów" o tonach informacji wysyłanych przez IE nie będę powtarzał bo nie
              umiem ich sprawdzić

ps. czy jp.hi to ta sama osoba co JP, bo się zgubiłem :-)

p_
              • Gość: JP Re: Składam kondolencje IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.03.04, 23:41
                Ta sama tylko zalogowana.

Nietesty instalujac FireFox instalujesz tez Talkback.
                Twoj przyklad dowodzi jak latwo jest wypowiadac sie na jakis temat, krytykowac
                cos (w tym przypadku IE) nie znajac ani IE ani FF.

Myslisz ze program zapyta cie o zgode? Nie badz szmieszny.
                • Gość: Caluj-moje-jadra Re: Składam kondolencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:37
                  Talkback chyba ma zostac usuniety (Mozilla Suite) lub czyms zastapiony ale
                  kiedy, czym i czy sa to tylko domysly to nie mam pojecia, w kazdym razie
                  ostatnio wysylanie konczy sie bledem.

W FF nie ma znalazlem talkback. Chyba byl w starszych wersjach, w kazdym razie w
                  przypadku bledu cos mi sie wtedy uruchamialo a nic.
                  • Gość: @erotoman Re: Składam kondolencje IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.03.04, 02:28
                    TalkBack istniej i w Mozilla i w FireFox 0.8. Program ten tworzy klien i serwer
                    i wysysla informacje z twojego komputera kiedy chce.
                    Jakie informacje? Nie wiem. Nie zostawia (nie znalazlem) log-a tak jak np mozna
                    to przeczytac w Windows.
                • blekot Re: Składam kondolencje 09.03.04, 09:34

> Ta sama tylko zalogowana.

acha

> Nietesty instalujac FireFox instalujesz tez Talkback.

acha
                  ile to się człowiek dowie na tym forum

> Twoj przyklad dowodzi jak latwo jest wypowiadac sie na jakis temat, krytykowac
                  > cos (w tym przypadku IE) nie znajac ani IE ani FF.

:-)
                  to chyba Ci się coś na wzrok rzuciło, wszak napisałem, że nie będę się
                  wypowiadał w kwestii wysyłania informacji z komputera bo się nie znam (czy jakoś
                  tak)
                  znam IE kilka lat, znam FF kilka miesięcy
                  IE wieszał się dwa razy w tygodniu (czasem i raz dziennie, przy nie zmienianych
                  ustawieniach; taki kaprys), razem z IE wieszał się system
                  FF padł mi kilka razy z mojej winy zresztą (mieszałem w dodatkach), padł zaraz wstał
                  i choćby z tego prostego porównania wychodzi mi, że FF jest lepszy (podług mnie)
                  i że mogę w związku z tym (wieszaniem się ) krytykować IE

> Myslisz ze program zapyta cie o zgode?

używając IE kilka lat przyzwyczaiłem się że nie pyta, to fakt :-)
                  tak jak mówie: Netscape się pytał (!) i nie wysyłałem, skoro FF się nie pyta to
                  przyjąłem, że nie wysyła niczego ale dzięki Tobie wpadłem w zastanowienie i
                  sprawdzę to

> Nie badz szmieszny.

mówią, że jestem zabawny ale że śmieszny... tak poprostu?
                  nie wiem jak nazwać Twoje wtręty o Mazdach i Hawajach?
                  żałosne?
                  tak to chyba jest to słowo

nie denerwuj się JP vel jp.hi
                  mondry z Ciebie gość, może czasem za-mondry
                  a co za-dużo to nie zdrowo

p_

• Gość: JP Re: Składam kondolencje IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.03.04, 10:24
                    blekot napisał:

> nie wiem jak nazwać Twoje wtręty o Mazdach i Hawajach?
                    > żałosne?
                    > tak to chyba jest to słowo

Nie wiem co to sa wtręty a Mazdy nie znosze. O Hawajach nie ja pisze tylko moi
                    forumowi "przyjaciele" jak chca mi dopiec (tak im sie przynajmniej wydaje).
                    Piszesz, ze jestes zabawny (lubie takich) a ja zalosny. Pozniej, ze jestem
                    madry a nawet za madry. Wczesniej jednak pisales, ze zadaje bezsensowne
                    pytania. No i przez ten caly czas przylaczales sie do skladanych kondolencji
                    uzytkownikom IE.

Nie wiem naprawde czy ci dziekowac czy sie obrazac :))

Nie mam zwyczaju w takich sytuacjach przepraszac bo tak naprawde to nie
                    krytykuje ciebie a opinie ktore tutaj czytam. Rzadko patrze na nicki ktore
                    przeciez nic nie znacza.
                    Co ja mam np powiedziec o facecie ktory sie nazywa "Caluj-moje-jadra"? :))
                    • blekot inny temat 09.03.04, 11:40

> Nie wiem co to sa wtręty a Mazdy nie znosze. O Hawajach nie ja pisze tylko moi
                      > forumowi "przyjaciele" jak chca mi dopiec (tak im sie przynajmniej wydaje).

no to moja "oszybka"

> Piszesz, ze jestes zabawny (lubie takich) a ja zalosny. Pozniej, ze jestem
                      > madry a nawet za madry. Wczesniej jednak pisales, ze zadaje bezsensowne
                      > pytania.

mądry = ok
                      znalazłem kilka przykładów Twoich pomocnych, wedle mnie (bo ja bym nie umiał nic
                      sesownego napisać) mądrych (acz nie wiem czy to właściwe słowo) odpowiedzi

za mądry = przemądrzały = nie-ok
                      znalazły się i takie

pytanie o IE i FF i procenty, podtrzymuje - było bezsensowne,

wniosek: nie ma ludzi doskonałych :-)

> No i przez ten caly czas przylaczales sie do skladanych kondolencji
                      > uzytkownikom IE.

nie patrzyłem na temat właściwie
                      ale prawda jest taka że troche im współczuję, naprawdę
                      chyba najbardziej tego, że nie wiedzą, że jest coś poza IE
                      lepsze gorsze ale jest, że nie trzeba męczyć się z IE jeśli ten wiesza się i
                      daje sobie zainstalować to czy tamto.

> Nie wiem naprawde czy ci dziekowac czy sie obrazac :))

jak wolisz

cenie ludzi którzy potafią stać przy swoich racjach i ich bronić, mimo
                      "szalejącej" krytyki (dlatego chyba wymsknęło mi się to o "mondrościach" :-)

> Nie mam zwyczaju w takich sytuacjach przepraszac bo tak naprawde to nie
                      > krytykuje ciebie a opinie ktore tutaj czytam.

ale udało ci się napisać, że nie znam IE i FF, nie wiedząc ile z tego jest
                      prawdy, sam zaś testowałeś FF jakiś tydzień, chyba musisz przyznać ze to letko
                      za krótko, co?

> Rzadko patrze na nicki ktore
                      > przeciez nic nie znacza.
                      > Co ja mam np powiedziec o facecie ktory sie nazywa "Caluj-moje-jadra"? :))

że tak jak ty i ja jest ...zabawny
                      :-))

p_
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka