Dodaj do ulubionych

Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 19:13
Witam,

Muszę kupić jakąś drukarkę. Do tej pory byłem przekonany do HP, ale jakoś
ostatnio urządzenia wielofunkcyjne, które mam nie chcą działać.

Myślałem o urządzeniu wielofunkcyjny HP Ink Advantage k209a (tanie tusze, ale
wiecie może czy da się je napełniać i czy drukarka widzi "świeże" tusze?) lub
jakaś drukarka laserowa.

Co możecie polecić z atramentówek (niekoniecznie wielofunkcyjne - ważne żeby
dało się napełniać tusze lub żeby oryginalne tusze były tanie)?

Co możecie polecić z drukarek laserowych? Ważne żeby regeneracja była w ogóle
możliwa i tania (najlepiej samemu dosypywać toner) - słyszałem, że są jakieś
zabezpieczenia w laserówkach, które uniemożliwiają samodzielne napełnianie tonera?

Z góry dzięki za wszelką pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: tikurila Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.146.40.46.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.07.10, 11:03
      pytanie podstawowe - ile drukujesz do czego uzywasz drukarki?
      tani to kwestia relatywna wszystko zalezy od tego do czego uzywasz sprzetu
    • Gość: tikurila Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.147.98.69.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.07.10, 12:44
      ale jeżeli chodzi o eksploatację to zamienników nie doradzam, wogóle i absolutnie
      • klaudynaz1 Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser 02.12.10, 23:21
        Drogi kolego/ koleżanko, bardzo wiele zależy od tego, jakiej jakości mają to być wydruki i do czego zostaną wykorzystywane. Gdybyś chciał drukować ogłoszenia, które nie rozpłyną się po pierwszym deszczu, to nie powinieneś kupować najtańszego sprzętu. Najrozsądniej byłoby odwiedzić sklep informatyczny i rozejrzeć się za tym, co Cię interesuje... Jeśli jednak nie masz na to czasu, to możesz także odwiedzić jedną z porównywarek internetowych, dzięki czemu będziesz mógł zapoznać się z opiniami i przedziałem cenowym danych drukarek. Po dokonaniu wyboru, możesz także zamówić dany produkt: www.kupujemy.pl www.promoceny.pl
    • mistrzzasadzki Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser 15.07.10, 11:29
      HP Deskjet Ink Advantage, urządzenie wielofunkcyjne, tusz kolor i czerń w osobnych podajnikach w cenie po 30 pln ORYGINAŁ, nie produkują zamienników, bo zwyczajnie sie im nie opłaca. Mi czerń wystarcza na zadrukowanie ok. 600 stron i tyle podaje producent. Nie kupuj Epsona, bo stosuja specjalne markery w swoich tuszach przez co rozpoznaja czy korzystales z zamienników i nie uznają gwarancji. Także to urządzenie albo jakiegos canona
    • Gość: X Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.chello.pl 16.07.10, 09:35
      Kolejny spamerski post. Najpierw ktoś się pyta o drukarkę, a potem ta sama osoba
      ale z innym nickiem poleca jakieś zamienniki i sklepy internetowe gdzie można je
      nabyć.

Zastanówcie się Państwo czemu nikt do domowego użytku nie poleca laserówek? Bo
      jak się kupi taką drukarkę za 300-400 zł, to potem przez 3 lata nic się do niej
      nie dokłada poza papierem, czyli nikt na takim kliencie nie zarabia. A toner do
      laserówki można nabyć za 10 zł i samemu wsypać jak się nie ma dwóch lewych rąk.
      I przez kolejne 2-3 lata znów nikt na nas nic nie zarobi. Jasne jak słońce.

Tusze w atramentówce, która stoi na półce miesiąc czy dwa nieużywane są do
      wyrzucenia. Jak zaschną dysze w głowicach często trzeba potem kupić nowe
      oryginalne, które są znacznie droższe niż wartość samej drukarki

Drukarka laserowa nieużywana nawet przez 5 lat będzie drukowała bez problemu.

Zamiennik do atramentówek kosztuje 20 zł (średnio) starcza na pareset stron

Sam toner do laseróki kosztuje nawet 10 zł, starcza na 2-3 tysiace stron.
      Regenerowany cardridge można dostać za kilkadziesiąt zł - też starczy na 2-3
      tysiące stron i nie trzeba się samemu męczyć z wsypywaniem toneru.

Często pojawia się mit "jak mało drukujesz kup atrament". To jest właśnie błąd,
      bo przy domowym użytkowaniu nie raz zdarzają się interwały paru miesięcy bez
      drukowania. W takim okresie głowice potrafią zaschnąć i są do wyrzucenia. W
      okresie 2-3 lat na atrament i zamienniki (nowe czy regenerowane) wyda się
      znacznie więcej niż na najtańszą laserówke.
      • Gość: tikurila Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.146.233.221.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.07.10, 13:16
        nie chcę wywoływać burzy, ale te wywody mają jedną słabą stronę - raz że
        atramentówki stałogłowicowe nie zasychają, dwa że jeżeli drukarka nie jest
        odłączona od zasilania, to sama się co jakiś czas czyści, nie dopuszczając do
        zatkania dysz.
        • Gość: Greg Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 09:24
          Na pewno? To czemu widziałem Canony ("stałogłowicowe") jak i HP (głowice w pojemnikach z tuszem) z pozasychanymi głowicami?
    • Gość: emil Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: 85.222.87.* 17.07.10, 18:40
      Jesli chodzi o tusz to najlepiej nie kupowac jednak zamienników.
      Ja sie od pewnego czasu ich wystrzegam.
    • Gość: naiwny? nie:) Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.globalconnect.pl 02.12.10, 19:13
      biznes.onet.pl/jak-pochwalisz-to-zarobisz,18562,4014049,1,prasa-detal

"Wychwalając w internecie produkt lub usługę na zlecenie firmy lub agencji PR możemy zarobić nawet 20 tys. zł, twierdzi "Dziennik Gazeta Prawna". Na fałszywą pochwałę może się nabrać nawet trzech spośród czterech internautów.

Jak podaje gazeta - firmy i agencje PR coraz częściej zatrudniają wirtualnych klientów i płacą im za wychwalanie ich produktów w sieci. Taka działalność dorobiła się już nawet swojej nazwy - amplifying (z angielskiego - wzmacniający).

Profesjonalni amplifyierzy muszą umieć prowadzić wiarygodny dialog z potencjalnymi klientami, wykazać się profesjonalną wiedzą na temat zachwalanego produktu. Ich zadaniem jest codzienne przeczesywanie forów internetowych, blogów, a nawet portali społecznościowych w poszukiwaniu wpisów niekorzystnych dla ich klientów. No i oczywiście błyskawiczne ripostowanie"
    • laptopek24 Pomyśl o urządzeniu wielofunkcyjnym 03.12.10, 17:42
      Uważam, że drukarka atramentowa-dla domowych użytkowników a laserowa-bardziej dla profesjonalistów jeśli chcę się wydrukować jakieś pisma i to tanim kosztem drukarki i wydruku za stronę itp no to nie opłaca się kupować drukarki laserowej tylko atramentowej a laserowa to na pewno jest lepsza do zdjęć.

Najbardziej popieram kupowanie urządzeń wielofunkcyjnych: mają w sobie drukarkę skaner kopiarkę faks i inne bajery przy naprawdę taniej cenie a co do wysychania dysz zależy od tuszu.

Np. porównam drukarkę laserową Samsung ML-1520 oraz drukarkę atramentową HP Deskjet D2460. Z drukarki laserowej wydruki są przyzwoite i bez rozmytych krawędzi (w atramentówkach niestety tak nie ma). Wadą jest głośna praca, oraz to, że jeśli się drukuje sporadycznie i uruchamia całą maszynę po to by wydrukować jedną czy dwie strony to drastycznie spada żywotność bębna oraz podzespołów (np. szyna zbierająca).

Zaletą atramentowej jest to, że drukuje tak samo aż do wyczerpania środka barwiącego, daje się regenerować bardzo niskimi kosztami. Wadą jest to, że trzeba pamiętać by przynajmniej raz w tygodniu wydrukować coś by nie zaschły się dysze.
    • Gość: centrus Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 13:08
      Ja jakieś 1,5 roku temu kupiłem w komputroniku HP Ink Advantage k209a. Świetna drukarka z tanimi i wydajnymi tuszami. Moim zdaniem bez wątpienia warto.
    • Gość: miro tania drukarka IP: *.lublin.mm.pl 05.02.14, 22:20
      mam już drugiego brothera (atramentówka), drukarka w sumie fajna, choć tusze przeciętnie tanie, zawsze można sobie poszukać zamienników, sam jadę albo na active jet albo na actis, ostatnio często na tych drugich, wg mnie jakość bardzo dobra
      • dserq93 Re: tania drukarka 06.03.14, 21:32
        też mam brothera, to taka drukarka do której w sumie łatwo znaleźć tanie i dobre zamienniki, też mam dobre doświadczenia z actis i active jetami
        • stuntman-mark Re: tania drukarka 30.05.14, 17:33
          oryginały brothera nie mają zabezpieczeń dlatego nie ma problemu z dostępnością zamienników, a z zamienników to najlepiej wybierać między Asarto, Active Jet i TB lub Actis
          • kiks4 Re: tania drukarka 31.05.14, 21:55
            Kupiłem Epsona L-100. Ogromne pojemniki z tuszem na zewnątrz drukarki są nie do wyczerpania.
            Po roku użytkowania ciągle nie zszedłem poniżej 50 % poziomu napełnienia.
            • Gość: szkot Re: tania drukarka IP: *.pools.arcor-ip.net 31.05.14, 23:12
              Chyba jestes Pyra - wiekszego i tanszego zlomu nie uswiadczysz za diabli... :)
    • Gość: 802.11n "Tanie" tusze HP... IP: *.multimo.pl 05.02.14, 22:29
      "Tanie" tusze HP o "pojemności" 4 ml (!).

Ha ha ha!
    • nom73 Re: Jaką drukarkę kupić? Tani tusz lub tani laser 09.02.14, 21:38
      Gość portalu: qwer napisał(a):

> Co możecie polecić z drukarek laserowych?

Z laserówek polecam Canony (z atramentówek zresztą też, ale nie korzystam). :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka