Dodaj do ulubionych

Blue screen :(

IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 09:14
Mam komputer ...od jakiegos czasu......win98 i przynajmniej raz dziennie
widze wkurzajacy blue screen
wyswietla sie takie cos:
"wyjatek 0D wystapił przy 0028:00000002 w VxD---. Wywołanie nastąpiło z
0028:c0059 987 w VxD VTDAPI(o1)+000000CB"

A zaraz potem:
"wystąpił krytyczny wujątek 0D w 0028:c1514811"

To oczywiscie tylko przyklad bo wyswietlaja sie rozne cyferki ale bardzo
czesto widze ze chodzi o jakies "Vxd". O co w tym chodzi, w czym tkwi problem
no i jak temu zaradzic ?

Help Me :)
Obserwuj wątek
    • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 11:45
      no koledzy informatycy!!! Nie ma takiego ktory by pomogl zagubionej kobiecie ??
      • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 11:51
        Gość portalu: PC Blondynka napisał(a):

> no koledzy informatycy!!! Nie ma takiego ktory by pomogl zagubionej kobiecie ??
        Czy ostatnio instalowałaś jakiś nowy sprzęt lub oprogramowanie?
        Czy masz zainstalowany program antywirusowy i zaktualizowany?
        Czy ten problem pojawił się nagle,
        a może po jakimś wcześniejszym zdarzeniu np. jakiś e-mail.
        W jaki sposób łączysz się z Internetem?

Net
        • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 11:55
          komputer jest "czysty" sprawdzony na wszelkie sposoby. Podejrzewam problem
          sprzetowy, a nie cos zwiazanego z softem.......tylko ze ja jestem kobieta i sie
          na tym nie znam. I sprzetu nowego nie dodawalam. Zastanawia mnei to VxD.ale co
          to jest i z czym sie to je?
          • Gość: kdo Re: Blue screen :( IP: *.kastelik.pl / *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 12:00
            Podaj DOKŁADNIE co pisze na tym blue screenie co do literki (chodzi o nazwę
            błędu)
            • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:04
              pisze dokladnie kropeczka w kropeczke to co napisalam w pierwszym poscie:) Ale
              konia z rzędem temu co wie o co tam chodzi, no moze Bill G. by wiedzial ;)
          • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:14

> komputer jest "czysty" sprawdzony na wszelkie sposoby. Podejrzewam problem
            > sprzetowy, a nie cos zwiazanego z softem.......tylko ze ja jestem kobieta i sie
            >
            > na tym nie znam. I sprzetu nowego nie dodawalam. Zastanawia mnei to VxD.ale co
            > to jest i z czym sie to je?

W takim razie przetestuj pamięć programem przygotowanym przez Microsoft
            Windows Memory Diagnostic opis i program jest tu oca.microsoft.com/en/windiag.asp Programu uruchamiany jest z dyskietki z której również jest uruchamiany cały komputer. Program testuje pamięć do momentu manualnego jego przerwania.

Net
    • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:01

> Mam komputer ...od jakiegos czasu......win98 i przynajmniej raz dziennie
      > widze wkurzajacy blue screen
      > wyswietla sie takie cos:
      > "wyjatek 0D wystapił przy 0028:00000002 w VxD---. Wywołanie nastąpiło z
      > 0028:c0059 987 w VxD VTDAPI(o1)+000000CB"
      >
      > A zaraz potem:
      > "wystąpił krytyczny wujątek 0D w 0028:c1514811"
      >
      > To oczywiscie tylko przyklad bo wyswietlaja sie rozne cyferki ale bardzo
      > czesto widze ze chodzi o jakies "Vxd". O co w tym chodzi, w czym tkwi problem
      > no i jak temu zaradzic ?
      >
      > Help Me :)

Czy nie dzieje się to podczas odtwarzania muzyki lub filmów?
      Czy używasz nagrywarki?

Net
      • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:06
        O wlasnie.chyba jestes na tropie, bo jak poslucham dluzej muzyki to zaraz blue
        screen i do widzenia. Czy to wina karty dzwiekowej moze? Mam zintegrowana Ac97
        (chyba)
        • Gość: kdo Re: Blue screen :( IP: *.kastelik.pl / *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 12:13
          zainstaluj nowe sterowniki do karty dźwiękowej
          • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:15
            Myslisz ze pomoze? Zreszta jak zainstalowac skoro wszystko jest zintegrowane?
            Gdzie to znalezc w necie? I skoro sterowniki sa oryginalne to dlaczego sa zle?
        • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:16

> O wlasnie.chyba jestes na tropie, bo jak poslucham dluzej muzyki to zaraz blue
          > screen i do widzenia. Czy to wina karty dzwiekowej moze? Mam zintegrowana Ac97
          > (chyba)

Jaką wersje Windows Media Playera masz?

Net
          • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:19
            Testowalam po kolei jak leci. Od wersji chyba 6 z kawalkiem do 9 wlacznie. Ale
            to chyba nie wina WMP bo pod winampem tez robi taki numer. I wkurza mnie to ze
            mam moc MP3 na dysku a musze sluchac radia zeby mi sie jako tako pracowalo i
            nie ogladac blue screena. Od jakiegos czasu nieznosze koloru
            niebieskiego.......myslicie ze moge MIcrosoft pozwac o to do sądu?:)
            • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:38
              jednak najpierw zainstaluj nowe sterowniki, to jest podstawa aby cokolwiek
              dobrze chodziło. Sterownik jest to oprogramowanie, do danego sprzętu, więc
              jeśli coś się psuje najpierw uaktualniaj sterowniki, a potem dalej szukaj
              przyczyny.
              • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:43
                Aha......tylko ze ja mam sterowniki. I sa oryginalne. Zreszta do czego maja one
                byc? Do karty dzwiekowej? Ale ja mam AC97 i nei wiem gdzie szukac takich
                sterownikow
                • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:51
                  ok, oryginalne są każde, które producent wydał do swojego produktu, potem są
                  kolejne wersje sterwników. powinny być na www.komputerswiat.pl lub na
                  www.chip.pl
                  • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 13:12
                    Lipa prosze kolegi. Z calym szacunkiem ale nic tam nie ma co by sie nazywalo ac
                    97 i bylo steriwnikiem do karty dziwkowej. Jest tylko na komputerswiat ale tam
                    pisze ze to Yamaha a pomna doswiadczen przypuszczam ze moga byc problemy a
                    reinstalka mi sie nie usmiecha.
                    Szukaj dalej :)
                • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:52
                  najnowsze są tu >>> www.realtek.com.tw/
                  • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 13:04
                    Kiedys zainstalowalam jakies sterowniki do karty dzwiekowej to nic nie bylo i
                    musialam wgrywac wszystko od nowa. Gdzie to mozna znalezc jakie to maja byc te
                    sterowniki? Top gdzies pisze?
                • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 12:53
                  Jak to jest płyta główna? w tym Twoim komputerze?
                  Czy masz zainstalowane DirectX?

Net
                  • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 12:58
                    Plyta nieszczegolna chyba K7wma...albo cos takiego jak mam tu napisane. Directx
                    mam 9. Aha..ale jak mam szukac sterownikow do ac97, przeciez to nie jest osobna
                    karta tylko zintegrowana z plyta (grafika tez). Radzcie panowie, radzcie co
                    moge zrobic :)
                    • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 13:03
                      podałem strony na których możesz wszystko pobrać
                    • Gość: luvski Re: Blue screen :( IP: *.icpnet.pl 20.03.04, 13:09
                      tracisz dziewczyno czas.
                      przyczyn moze byc tysiące.
                      niestety blue screeny moga swiadczyc o wszystkim i o niczym.
                      mi takie dywagacje na forum, nie tylko tym zresztą, zajeły jeden tydzien,
                      nastepny tydzien to było wcielanie w zycie co rozsądniejszych porad,
                      trzeci tydzien - kiedy komp całkowicie siadł po uzyciu narzedzia do weryfikacji
                      sterowników - było wielogodzinne kopiowanie danych w trybie awaryjnym, format i
                      instalacja systemu od nowa.

pzdr
                      • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 13:13
                        GÓWNO PRAWDA P[ANIE LUVSKI,NA BLUE SCREENIE WSZYSTKO PISZE TRZEBA TYLKO UMIEĆ
                        CZYTAĆ
                        • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 13:19
                          Lipa prosze kolegi. Z calym szacunkiem ale nic tam nie ma co by sie nazywalo ac
                          97 i bylo steriwnikiem do karty dziwkowej. Jest tylko na komputerswiat ale tam
                          pisze ze to Yamaha a pomna doswiadczen przypuszczam ze moga byc problemy a
                          reinstalka mi sie nie usmiecha.
                          Szukaj dalej :)

• netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 19:27

> Plyta nieszczegolna chyba K7wma...albo cos takiego jak mam tu napisane.
                      > Directx mam 9. Aha..ale jak mam szukac sterownikow do ac97, przeciez to nie
                      >jest osobna
                      > karta tylko zintegrowana z plyta (grafika tez). Radzcie panowie, radzcie co
                      > moge zrobic :)

Ok, na początek ściągnij i rozpakuj ten plik
                      downloads.viaarena.com/drivers/audio/68MU220b.zip
                      Odszukaj setup.exe i uruchom, dalej instalacja sterowników poprowadzi z rączkę ;)
                      Po wszystkim będzie konieczny restart komputera.
                      Jeśli to nie pomoże to mam jeszcze coś, ale poczekam na informacje od Ciebie.

Net
    • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 13:21
      powiedz mi co pisze po napisie STOP na blue screenie, podaj wszystkie napisy
      bez dodatków, to ci powiem jaki jest błąd
      • Gość: PC Blondynka Re: Blue screen :( IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 20.03.04, 13:25
        pisze ze jest mozliwosc kontynuacji ale nic nie dziala , nawet ctrl+alt+del i
        trzeba restetowac. A pozatym pisze dokladnie to co jest w pierwszym poscie.
        Ale dzis juz sie musze urywac....ale moze jeszcze innym razem poprosze o pomoc.
        Dzieki
        Pa pa
      • netsec Re: Blue screen :( 20.03.04, 14:12
        whitebox napisał:

> powiedz mi co pisze po napisie STOP na blue screenie, podaj wszystkie napisy
        > bez dodatków, to ci powiem jaki jest błąd

STOP występuje w komunikacie XP i 2000 or NT4.0

Net
        • whitebox Re: Blue screen :( 20.03.04, 15:43
          niestety...
          • hawkmoon269 Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 16:52
            Własnie widzialem ze umiesz czytac blue screeny, wiec moze mi tez pomozesz..
            A wiec po podłączeniu karty sieciowej (WL-8303)do mojego kompa, tuz przed
            uruchomieniem windowsa98, juz po tej kolorowej planszy, pojawia mi sie taki
            komunikat : Wystąpił krytyczny wyjatek 06 w 0000:0000F064
            Bieżca aplikacja zostanie zamknieta
            Po czym windows uruchamia sie normalnie. Jezeli wyjme sieciowke to problem
            znika. Wiesz moze czym to moze byc spowodowane, jakis konflikt urzadzen, czy
            co??

• whitebox Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 17:12
              najprawdopodobniej występuje tu nieprawidłowe dojście użądzenia, sprawdź czy
              dobrze jest ta karta włożona lub czy nie ma uszkodzzonych niektórych "wejść", u
              mnie podziałało.
            • whitebox Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 17:19
              zresztą krytyczny wyjątek od 06 oznacza błąd dostępu
            • netsec Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 17:30
              hawkmoon269 napisał:

> Własnie widzialem ze umiesz czytac blue screeny, wiec moze mi tez pomozesz..
              > A wiec po podłączeniu karty sieciowej (WL-8303)do mojego kompa, tuz przed
              > uruchomieniem windowsa98, juz po tej kolorowej planszy, pojawia mi sie taki
              > komunikat : Wystąpił krytyczny wyjatek 06 w 0000:0000F064
              > Bieżca aplikacja zostanie zamknieta
              > Po czym windows uruchamia sie normalnie. Jezeli wyjme sieciowke to problem
              > znika. Wiesz moze czym to moze byc spowodowane, jakis konflikt urzadzen, czy
              > co??

Czy płyta głowna to przypadkiem nie jest MSI?

Net
              • hawkmoon269 Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 17:46
                Nie.......Dzięki za rady, sprawdziłem i wydaje mi sie ze wszystko jest dobrze
                podłączone.. Ale tak dokładniej to 06 oznacza błąd dostępu do czego?? Aha i
                jeszcze jedno, czy moze to miec jakis wplyw na prace urzadzen, bo jak nie to mi
                wisi ten komunikat...
                Pzdr.
                • whitebox Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 18:04
                  sprawdź jeszcze sterowniki, zainstaluj nowe lub starsze i wtedy sprawdź czy ten
                  komunikat się wyświetla, to może być też z tej przyczyny
                  • hawkmoon269 Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 18:19
                    To raczej nie od sterownikow, poniważ ów komunikat pojawil sie juz za pierwszym
                    razem po włożeniu karty, kiedy jeszcze zadne sterowniki nie byly
                    zainstalowane..:(
                    • whitebox Re: Pytanie do Whitebox'a 20.03.04, 18:42
                      więc zainstaluj je i zobacz czy wtedy ów komunikat się będzie pojawiał, czasem
                      w windowsie dzieją się takie rzeczy, które filozofom się nie śniły :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka