IP: *.kme.agh.edu.pl 07.12.10, 08:38
Nie jestem pewny czy ten dział będzie właściwy, ale chciałem zapytać o języki programowania takie jak Visual C++ oraz Visual Basic.
Wiem że wchodzą w skład jednego pakietu jakim jest Visual Studio.
Wybierając w tym pakiecie Visual C++ następne pytanie miałem o Visual Basic ... czy to znaczy że jeden zawiera się w drugim i czym one się właściwie różnią ?
Za zadanie mam zrobić kilka prostych aplikacji w Visual C++ a zdecydowanie więcej literatury widzę do Visual Basic i wolałbym się opierać na Basicu ?
Obserwuj wątek
    • bialymisiek Re: VC++ a VB 07.12.10, 09:56
      "chciałem zapytać o języki programowania takie jak Visual C++ oraz Visual Basic."

Visual C++, oraz Visual Basic to nie języki programowania, ale środowiska programistyczne IDE do tworzenia programów. W Visual Basic piszesz w języku Basic, a w Visual C++ piszesz programy w języku C++.

"Wybierając w tym pakiecie Visual C++ następne pytanie miałem o Visual Basic ... czy to znaczy że jeden zawiera się w drugim i czym one się właściwie różnią ?"

Nie wiem jak jest w wersji Professional, ale w wersji darmowej (Express) osobno instaluje się Visual Basic, osobno Visual C++. Po zainstalowaniu są to 2 osobne programy. Czym się różnią? W jednym piszesz programy C++, w drugim Basic - to 2 różne języki.

"Za zadanie mam zrobić kilka prostych aplikacji w Visual C++ a zdecydowanie więcej literatury widzę do Visual Basic i wolałbym się opierać na Basicu ?"

Jak masz pisać w C++ to pisz w Visual C++, bo Visual C++ ma kompilator C++. Czy więcej literatury jest do Basica? Nie wiem - do C++ znam kilka klasycznych pozycji, do Basica - żadnej.
      • bialymisiek Re: VC++ a VB 07.12.10, 10:00
        Myślę, że najlepiej jak pobierzesz ISO ze strony MS - po wypaleniu masz w jednym miejscu instalki Visual C++, Visual C#, Visual Basic i Visual Web Developer - do wyboru do koloru.

Link:
        www.microsoft.com/express/Downloads/#2010-All
        • luk75 Re: VC++ a VB 07.12.10, 14:22
          Bardzo Ci dziękuje za obrazowe wytłumaczenie problemu.
          Bardzo mi to pomogło w zrozumieniu.
          Czyli np C++ Builder to Builder to tylko środowisko/kompilator dla języka C++ ?

Czyli już wiem że mam szukać aplikacji okienkowych (bo do tego głownie jest środowisko visual ?)

Oczywiście biorę się ostro za szukanie takich prostych aplikacji wraz z kodami źródłowymi , ale jeśli byś wiedział gdzie warto zaglądnąć i gdzie szukać to również byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
          • tiges_wiz Re: VC++ a VB 07.12.10, 15:09
            ta....
            podobne srodowiski, ale z pascalem nazywa sie Delphi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka