Dodaj do ulubionych

Jeszcze kilka pytań...

08.11.04, 16:41
Czy wykonywanie cały czas najprostszych ćwiczeń przyniesie efekty? czy za
każdym razem nalezy próbowac czegos trudniejszego??i czy joga jest dobra
tylko
na rozciągnięcie mięśni i relaks czy moge marzyć o zaniku cellulitu??
i juz ostatnie pytanie:na czym polega sztuka pełnego oddechu??Jak wdycham
powietrze napełniam brzuch??
Z góry dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • yogini1 Re: Jeszcze kilka pytań... 09.11.04, 01:30
      Witam i polecam wszelkie asany nawet te najprostsze,działają one rozciągająco
      także na skórę co napewno przyniesie spodziewane efekty.Należy jedynie uzbroić
      się w cierpliwosć bo tylko systematyczne ćwiczenia przynoszą oczekiwany skutek.Z
      książek polecam "Joga dla zdrowia" Lesława Kulmackiego wyd."Ksiązka i wiedza"
      ;"Joga Lecznicza" Ravi Javalgekar agencja wydawnicza COMES oraz "Joga dla ciała
      i umysłu" Swami Purna agencja wyd.COMES.W ksiązkach tych opisane są wszystkie
      metody jogi które są niezbędne w poczatkowej fazie ćwiczeń m.in 'pranayamas'
      czyli ćwiczenia oddechowe od których powinno się zaczynać uprawianie jogi.Joga
      wymaga koncentracji i skupienia na swoim wnętrzu więc najlepiej ją ćwiczyć w
      zaciszu domowym - na dywanie z rozlożonym kocem i odpowiednią muzyką która
      pomoże uzyskać stan relaksacji .W tej chwili jest dość dużo wydawnictw z tej
      tematyki więc początek wcale nie musi być pod okiem instruktora- spokojne
      podejście do tematu ,znalezienie chwili czasu dla siebie, odpowiedni nastrój i
      pozytywne nastawienie przyniosą spodziewane efekty.Życzę powodzenia - yogin
      • elizka19 Re: Jeszcze kilka pytań... 09.11.04, 18:34
        Dzieki serdeczne!!! poszukam tych ksiazek:))
        • yogini1 Re: Jeszcze kilka pytań... 09.11.04, 19:17
          Życzę powodzenia :)))
    • gaudencja Re: Jeszcze kilka pytań... 11.11.04, 15:22
      elizka19 napisała:

i czy joga jest dobra
      > tylko
      > na rozciągnięcie mięśni i relaks czy moge marzyć o zaniku cellulitu??

Joga jest dobra na wiele różnych rzeczy, ale niekoniecznie na zanik cellulitu.
      Tzn. byćmoze trzeba wykonywać jakiś specyficzny, dobrany zestaw ćwiczeń, ale ja
      go nie znałam, bo u mnie na cellulit ani na korekte sylwetki nie wpłynęła. Co
      do cellulitu, to chyba ważniejsze jest kontrolowanie odżywiania (bez herbaty,
      kawy, słodyczy itp.), no i oczywiście ćwiczenia też, ale bez tego pierwszego
      pozbycie cel. moze okazać się niemożliwe.

Odnosząc się do postu yogini, to nie bardzo wyobrażam sobie osiągnięcie
      koncentracji przy muzyce i nie przypominam sobie, zebym słyszała o naprawde
      wielkich joginach, medytujących przy muzyce.

Jogę warto ćwiczyć pod okiem doświadczonego nauczyciela, bo nawet tak
      systematyczne książki, jak "Światło jogi" B.K.S. Iyengara, nie zawierają ani
      swierci tego, co nauczyciele uczą na zajęciach.
      • yogini1 Re: Jeszcze kilka pytań... 11.11.04, 16:32
        dieta jest podstawą i o tym nie potrzeba przypominać a jeżeli chodzi o muzyke
        to mantry tez są pewna formą muzyki która wzbudza pozytywne wibracje -chodzi
        przede wszystkim o klimat ja osobiście uwielbiam ćwiczyć przy Eny, Keny G.
        pozdrawiam :))
      • yogini1 Re: Jeszcze kilka pytań... 12.11.04, 01:44
        jeszcze do postu gaudencji :ok.8-9 lat temu joga w Polsce była czymś egzotycznym
        i aby zacząć ją ćwiczyć musiała być wewnętrzna potrzeba płynąca właśnie z głębi
        samego siebie.Książek było niewiele,nauczycieli wcale- teraz ta forma ćwiczeń
        stała się trendy i być może to jest powód pójścia na łatwiznę, po co samemu
        odkrywać aspekty i metody jogi (a naprawdę jest to możliwe) lepiej oddać się we
        władanie "mistrza", który też cały czas jest uczniem i praktykuje nie zawsze
        przekazując swą wiedzę we właściwy sposób.A ta wiedza jest w każdym z nas i joga
        pozwala ją wyzwolić. Acha- 'yogini' w sanskrycie nie oznacza koniecznie r.ż. w
        jęz.polskim pozdr.;)))))))
        • yogini1 Re: Jeszcze kilka pytań... 12.11.04, 04:20
          Podaję link do wydawnictwa COMES gdzie znajdziesz ciekawe i niedrogie książki
          dla joginów
          www.nowela.net/ksiegarnia/?PHPSESSID=11ad795ddce8f6942b9d237654759995&opt=search&kryterium=all&wartosc=joga
        • gaudencja Re: Jeszcze kilka pytań... 30.12.04, 21:52
          yogini1 napisał:

:ok.8-9 lat temu joga w Polsce była czymś egzotyczny
          > m
          > i aby zacząć ją ćwiczyć musiała być wewnętrzna potrzeba płynąca właśnie z
          głębi
          > samego siebie.Książek było niewiele,nauczycieli wcale-

Opowiadasz! Zaczynałam ćwiczyć 11 lat temu, i ćwiczyłam u Bubicza, który już
          wtedy był dyplomowanym nauczycielem metody Iyengara. Już wtedy robił też obozy
          z jogą, od następnego roku jeździłam do Cieplic z Konradem Kocotemn. Ksiązka
          była tylko jedna porzadna, tzn. "Joga" Iyengara, wyd. PWN, w tłumaczeniu
          Bubicza, tzw. "Czarna książka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka