Dodaj do ulubionych

Mac OS X -- jak spolonizowac?

01.05.04, 03:06
chce tylko miec mozliwosc pisac z polska trzcionka w Word czy email, ale nie
moge nigdzie znalesc info jak to zrobic. Szperalem w help i znalazlem
selektor jezykowy, ale niewiem jak na amerykanskiej klawiaturze wpisywac
polskie znaki. (Tzn. moge je indywidualnie wstawiac jako symbol, ale to jest
zbyt czasochlonne.)

Anyone?

Dzieks za any help.
Obserwuj wątek
    • Gość: jose_g Re: Mac OS X -- jak spolonizowac? IP: *.c3-0.abr-ubr1.sbo-abr.ma.cable.rcn.com 01.05.04, 05:27
      a juz myslalem ze chcesz polonizowac caly system...

jesli chcesz pisac po polsku w MacOSX to musisz najpierw wlaczyc klawiature programisty w System
      Preferences -> International -> Input Menu (w systemie Panther, bo w Jaguarze trzeba bylo sciagnac
      dodatkowe klawiatury z sieci). niestety w wyniku jakiegos bugu pojawia sie wtedy jeszcze klawiatura
      czeska (czyli sa 3: amerykanska, czeska i polska). miedzy klawiaturami przelaczasz sie wciskajac
      Option+Command+Spacja.

polskie literki uzyskujesz wciskajac Option+litera, oczywiscie zeby to dzialalo to musisz miec
      zainstalowane w systemie czcionki z polskimi ogonkami. sciagnij je sobie stad:

mail.apple.com.pl/download/PL/Polskie_dodatki_do_systemu/
      masz tam tez dodatkowe uklady klawiatur do Jaguara. jedna rzecz jest ponadto inna niz np. w Windows
      - ź i ż sa zamienione miejscami w ukladzie programisty w Panterze.
      bedziesz potrzebowal polskich czcionek z CE w nazwie. tylko wtedy bedzie widac ogonki. czcionki
      kopiujesz do /Library/Fonts

poza tym tutaj:

mail.apple.com.pl/download/PL/MSOfficeX_PL/
      mozesz znalezc polski slownik do Worda (sprawdzanie ortografii, dzielenia wyrazow, itd.) z instrukcja
      jak instalowac.

oprocz tego mozesz sobie jeszcze zajrzec tu:

www.apple.com.pl/kuba/fontymac.html
      i na forum na jabluszko.pl - predzej ktos tam ci pomoze niz tu. na tym forum tylko pare osob mialo
      stycznosc z MacOSX.

www.jabluszko.pl/forum/viewtopic.php?t=448&view=next
      • jadefish Re: Mac OS X -- jak spolonizowac? 04.05.04, 20:41
        Dzieks Jose
      • Gość: Ziuta Re: Mac OS X -- jak spolonizowac? IP: *.cm.chello.no 05.05.04, 07:56
        "niestety w wyniku jakiegos bugu pojawia sie wtedy jeszcze klawiatura czeska"

No wlasnie... co z tym zrobic ! Wielokrotnie "odchaczalam" czeska klawiature, ale od czasu do czasu
        wraca !!!
        Jest jeszcze jedna sprawa....W "meny", na koncu sa symbole flag krajow, ktorych jezyka uzywam. Z
        jakiegos powodu (no wlasnie, jakiego !!!) nie zawsze sa one widoczne przy starcie. Musze wtedy isc
        do System Preferences i wtedy sie pojawia. Zdaza sie to mniewiecej raz na 10 wlaczen komputera.

"miedzy klawiaturami przelaczasz sie wciskajac Option+Command+Spacja. polskie literki uzyskujesz
        wciskajac Option+litera"

A u mnie to dziala inaczej. Musze tylko kliknac na flage kraju w meny. To z Option+Command+
        Spacja i Option+litera nie dziala. Moze dlatego, ze mam wciaz Jaguara ?

pozdrowienia
        Ziuta
        • Gość: geek Re: Mac OS X -- jak spolonizowac? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.05.04, 12:48
          "> A u mnie to dziala inaczej. Musze tylko kliknac na flage kraju w meny. To z Op
          > tion+Command+
          > Spacja i Option++litera nie dziala. Moze dlatego, ze mam wciaz Jaguara ?"

No co ty, to nie ma znaczenia ze masz Jaguara. Idz do preferencji systemowych
          International, zakladka Input Menu, kliknij na dole Options i pojawi ci sie okno
          "Input menu shortcuts". Tam sobie uaktywnij te klawisze, o ktorych mowa.

"W "meny", na koncu sa symbole flag krajow, ktorych
          > jezyka uzywam. Z
          > jakiegos powodu (no wlasnie, jakiego !!!) nie zawsze sa one widoczne przy starc
          > ie. Musze wtedy isc
          > do System Preferences i wtedy sie pojawia. Zdaza sie to mniewiecej raz na 10 w
          > laczen komputera."

Tez tak mialem, dopoki nie zrobilem upgrade na Jaguar 10.2.6. Nie wiem,dlaczego
          tak sie dzialo. Faktycznie,czasami "cos" odznaczalo moje klawiatury w Input
          Menu. Teraz juz nie ma tego problemu

Ale mam inny: w Wordzie, kiedy przelaczam miedzy klawiaturami za pomoca
          kombinacji jabol+spacja, to owszem,jest polska klaiwatura,ale zamiast polskich
          znakow wychodza kreski ("dolne myslniki" if u know what i mean). Musze
          klawiature przelaczac recznie, tj przez flage na belce. Tak jest tylko w Wordzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka