Dodaj do ulubionych

Kontroler PCMCIA USB do notebooka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 23:50
Mam problem

Mojemu kumplowi padly porty USB w laptopie. Sa widoczne w menedzerze zadan, ale jak sie cos podepnie to system WINDOWS 7 nie rozpoznaje urzadzenia, a w menedzerze pojawia sie NIEZNANE URZADZENIE.

Zainstaluje mu na nowo Windowsa ale cos mam wrazene, ze problem bedzie bardziej zlozony i bedzie dotyczyl plyty glownej.

Pytanie moje bowiem jak tak bedzie to nie ma sensu tego naprawiac zbyt duze koszty i zachodu z tym wiec czy jak zakupie kontroler PCMIA USB do tego notbooka to bedzie to dzialac czy raczej nie pomoze?

Taki kontroler to maly wydatek, a znow mi sie ne chce bawic w naprawianie bo i laptop raczej nie jest wart tego zachodu juz, takze jak myslicie pomoze to cos? Moze ktos mial podobne kiedys doswiadzcenia wiec sie wypowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.home.aster.pl 27.04.11, 06:35
      Jeślli PCMCIA jest sprawna, to kontroler zadziała.
    • Gość: dg Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.tpnet.pl 27.04.11, 09:20
      Prawdopodobnie to coś z systemem, a nie uszkodzone porty.
    • Gość: Kolobos Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.zask.pl 27.04.11, 10:47
      Uruchom ubuntu (wersje live) z plyty cd i zobacz czy tam beda dzialac porty.
      • Gość: Bzu Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 15:29
        Dzisiaj zainstalowalem na nowo Windowsa i problem jest nadal. Odkrylem jeszcze, ze problem tyczy rowniez wejscia na karty PCMIA wlozylem dla testow karte WiFi i taki sam problem jak w przypadku USB nie moze rozpoznac urzadzenia, takze przypuszczam ze to bedzie problem z plyta. Tylko nie wiem co z tym fantem dalej robic. Zaniesc do lepszego sewrwisu to pewnie bedzie tyle kosztowac oc ten laptop jest warty, takze nie wiem moze go pochnac jako uszkodzony.
        • Gość: Kolobos Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.zask.pl 27.04.11, 19:13
          Sprawdzales pod ubuntu tak jak radzilem?

Nie dzialaja wszystkie urzadzenia podlaczone pod usb czy tylko te bez zewnetrznego zasilania?
          • Gość: Bzu Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 21:13
            nie sprawdzalem pod Ubuntu bo akurat nie mam takiego wina a z sieci na razie nic nie zassalem, ponadto nie dzialaja najprostrze rzeczy jak zwykly pendrive, w miejscu rozszerzen na karte PCMIA jest podobnie jak wloze karte WiFi bo tylko taka mam to ten sam problem jak z portami USB takze obstawiam, ze plyta poszla.
            • Gość: Kolobos Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.zask.pl 27.04.11, 21:57
              Ubuntu to nie wino tylko linuks, wystarczy pobrac, nagrac plyte z iso i uruchomic.

Sprawdz miernikiem czy masz napiecie na stosownych pinach portu usb.
              • Gość: Bzu Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 22:31
                To jest ten sam problem jak w tym watku:
                www.elektroda.pl/rtvforum/topic1977596.html
                mama aspire 5100

zaraz sprawdze to napiecie na pinach
                • Gość: Bzu Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 23:25
                  sprawdzilem napiecia jest 4.75 - 5. z lekkim haczykiem, ciezko mi bylo wcisnac koncowki miernika do USB, ale zakres napiec jest chyba OK, z tym ze jednak stawiam ze poszlo cos na plycie.
                  Ubuntu zajmuje plytke cd wiec sciagne to jutro i prztestuje jeszzce.
                  • Gość: Bzu Re: Kontroler PCMCIA USB do notebooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 14:03
                    Raczej mostek poludniowy poszedl wiec tylko naprawa i wiecej napisalem tu w nowym watku:

forum.gazeta.pl/forum/w,34,124740026,124740026,Mostek_poludniowy_wymiana_w_laptopie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka