Dodaj do ulubionych

Dysk zewnętrzny, pomocy :(

IP: 93.159.162.* 27.06.11, 01:58
witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym. najpierw zrobiły mu się bad sectory, które zostaly (nie wiem jak to okreslić) naprawione/zamaskowane i dysk jakiś czas działał bez zarzutu. teraz powstał nowy problem: po wpięciu go do napędu USB system Windows wykrywa go, można wejść, a po chwili pojawia się komunikat, że dysk chce się formatować i niestety nie mogę nic zrobić z danymi jakie na nim są. a są dla mnie bardzo ważne.
NA systemie linux i Mac OS działa bez zarzutu. co mogę zrobić, żeby działał pod windows?
dodam, że póki co-nie mam opcji zainstalowania zadnego linuxa na dysku w kompie- nie mam na to miejsca, nie mogę zrobić bootowalnego pendrive, bo moj laptop nie posiada opcji startu z pendrive, z płyty chodzi tak wolno, że szkoda słów itd.. po prostu zostaje opcja windows. ktos ma pomysł co to może być i jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • slawek_62 Re: Dysk zewnętrzny, pomocy :( 27.06.11, 10:41
      Tu
      www.wrozki.biz/
      uzyskasz profesjonalną odpowiedź na pytania:
      Jaki laptop, producent, model?
      Jaki system? (win3.1 do 7)
      Jaki dysk producent, model, system plików?
      Co to jest „napęd USB”?
      Z jakiej płyty komputer działa wolno?
      Te bady naprawiły się same?, ktoś naprawił siłą woli, czy może użyto jakiegoś programu?
      Gdy uzyskasz choć część tych informacji podaj je na forum.
      Możesz podać SMART dysku programem :
      HDDscan( bez instalacji uruchom HDDScan.exe)
      hddguru.com/software/2006.01.22-HDDScan/
      • Gość: BB Re: Dysk zewnętrzny, pomocy :( IP: 93.159.162.* 27.06.11, 13:30
        oj przepraszam, że tak niedokładnie opisałam problem..

-Laptop Toshiba Satellite - M45 S2692
        -system Windows XP
        -dysk WDC WD3200BMVS - 11F9S0 system plików FAT 32
        -Ubuntu z płyty działa wolno.(z pen drive nie startuje, bo ten komp chyba nie posiada opcji startu z pendrive, sprawdzone w biosie).
        -do badów uzyty został program Partition magic pro 7.0, posiada opcję Oeration-->Advanced-->Bad sector retest. po tym zabiegu, dysk przestał się zacinać i przez kilka miesięcy nie było z nim żadnych problemów.
        objawy są takie, że po wejściu na dysk przez chwilę wyswietlają się foldery po czym zamykają się okna, pojawia się pulpit, po ponownym wejsciu w moj komputer widać "dysk G", a nie jak wcześniej "My Passport" klikam aby wejść i wyskakuje komunikat "dysk w stacji dysków G jest niesformatowany czy sformatować o teraz"?

<a href=http://zapodaj.net/8df29ce4aa00.jpg.html>smart.jpg</a>
        • Gość: BB SMART IP: 93.159.162.* 27.06.11, 13:31
          tamten link coś nie działą., tu wklejam prt screen do smarta, bo coś mi zapisanie tego nie wyszlo
          zapodaj.net/8df29ce4aa00.jpg.html

będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc..
    • cin1977 Re: Dysk zewnętrzny, pomocy :( 27.06.11, 11:36
      1.Linux z usb powinien wystartować po ustawieniu "other devices" czy coś podobnego w bios, ale nie licz na to, że w wersji live będzie chodził szybciej niż z płyty.
      2. Sprawdź na linuksie albo macu format dysku, może tam jest coś pochrzanione. Mimo wszystko spróbowałbym tego linuksa - nie da się go używać tuż po pojawieniu się pulpitu i ikonek, strasznie wtedy zamula, ale jeśli poczekasz jeszcze kilka minut to powinien sie rozpędzić. Poza tym spróbuj jakieś lżejsze distro np. LXDE. Raczej na pewno ściągnięcie/odpalenie linuxa i skopiowanie danych na płyty będzie mniej czasochłonne niż kombinowanie z naprawą dysku pod Win, a późniejszy format powinien zlikwidować problemy. Najprostsze metody są zwykle najskuteczniejsze.
      • Gość: BB Re: Dysk zewnętrzny, pomocy :( IP: 93.159.162.* 27.06.11, 13:34
        w razie czego zostaje opcja ściągnięcia wszystkiego z dysku na innym systemie, ale póki co nie mam na co - a na plyty to naprawdę nie ma sensu, bo danych jest prawie 300GB..
        spróbuję jeszcze zrobic tak jak piszesz,
        • Gość: slawek_62 Re: Dysk zewnętrzny, pomocy :( IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 27.06.11, 14:49
          Dysk jest w bardzo złym stanie. Dotychczas realokowano 350 uszkodzonych sektorów, następnych 54 czeka w kolejce. Dysk prawdopodobnie na gwarancji.
          support.wdc.com/warranty/index_end.asp?lang=pl
          Sprawdzanie uprawnienia do gwarancji.
          Diagnostyka
          support.wdc.com/product/download.asp?groupid=702&lang=pl
          Skopiuj dane i wyślij dysk na gwarancję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka