Dodaj do ulubionych

dell czy samsung

IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 11:26
dzień dobry,
kupuję laptopa, będzie przeznaczony do pracy (w stylu biurowej), oglądania filmów itp; żadnych gier;
doszłam do etapu, w którym waham się pomiędzy trzema modelami:
- Samsung RF511 i5-2410M 8GB GT 540M 640GB W7
- Dell XPS L501X i5 500G 4GB GT420M 1GB WIN7
- DELL Inspiron Q15R i5-2410M 6GB 640GB GT525 Win7
Są w zbliżonej cenie, różnią się nieznacznie (jak dla mnie; przykładowo, różnica w parametrach karty graficznej nie jest dla mnie specjalnie istotna)
Widzę (na allegro), że na samsung jest popyt; z drugiej strony wiem, że Dell to klasa, a Samsung w końcu nie specjalizuje się tylko w komputerach; to, co mnie przekonuje do samsunga to klawiatura i brak w niej szparek pomiędzy klawiszami:) obydwie firmy - co dla mnie ważne - dają 2 - letnią gwarancję door to door (z tym, że dell już następnego dnia). Może to właśnie jakość serwisu powinna decydować w moim przypadku? macie jakieś doświadczenia? i jaka jest wasza opinia ws tych modeli?
dzięki wielkie
Obserwuj wątek
    • Gość: Rmk Re: dell czy samsung IP: *.warszawa.mm.pl 16.09.11, 11:55
      Ja brałbym (i jak kupowałem to właśnie taki brałem) z matową matrycą.Błyszczące niech mają lepszy czy bardziej dynamiczny obraz, ale mi się nie podoba jak odbija mi się wszystko co mam za plecami. Nie patrzyłem na modele które podałaś, jeśli nie ma wśród nich matowego to żadnego z nich bym nie wybrał. Osobiście używam Dell Vostro 17"
      • Gość: Karolina Re: dell czy samsung IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 12:01
        fakt, znam różnicę pomiędzy matową a błyszczącą matrycą; wszystkie mają błyszczącą niestety
        • Gość: Rmk Re: dell czy samsung IP: *.warszawa.mm.pl 16.09.11, 12:04
          No to tą metodą zawęziłaś sobie chyba pole wyboru? :)
          Jeśli sprzęt będzie używany do prac biurowych, obejrzenia jakiegoś filmu, netu czy "lekkich prac", to osobiście nie napinałbym się na osiągi i parametry.
          Zerknij tutaj, może jakieś testy lub opinie Ci pomogą w wyborze.
          www.notebookcheck.pl/
          • Gość: Karolina Re: dell czy samsung IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 12:14
            znam tę stronę, jest to napisane dla mnie średnio przystępnym językiem choć jednego della po jego tu recenzji wyeliminowałam:)
            chcę sprostować jedną rzecz; nie do końca jest tak, że parametry mnie w ogóle nie interesują; często pracuję przy wielu włączonych programach, zależy mi na tym by komputer działał szybko i sprawnie; stąd wybór procesora i5 i dużego RAMu
            • Gość: znaffca dell Re: dell czy samsung IP: *.197.117.254.threembb.co.uk 17.09.11, 21:08
              Skoro tak ważny jest dla ciebie serwis opiszę ci moją przygodę z serwisem dell. Kupiłem laptopa w którym dvd działało źle od początku. Kiedy padło ostatecznie zadzwoniłem do serwisu. Kurier odebrał i odwiózł. Po pierwszej naprawie dvd nie działało ale złamali ramke do wyświetlacza i uszkodzili ekran. Zadzwoniłem znowu kurier, odwieźli tym razem z wymienionym ekranem na matowy ale nie podłączyli podświetlenia tegoż. Po trzeciej naprawie na razie odpukać chodzi. Z tego co mi powiedział kurier nie ja jeden tak mam. Ale mimo wszystko dell jest bardzo dobrym laptopem, przynajmniej mój. Nie słychać go w ogóle, ani wiatraka ani dvd (które już działa ok). To wielka zaleta. Tyle że dzwięk ma wyraźnie słabszy niż konkurencja.
              • Gość: gtw ja wybrałbym della IP: 195.158.247.* 19.09.11, 14:43
                mam w domu 3-letniego della Vostro i półtoracznego Samsunga RJ580, Dell często w podróży i używany w roznych warunkach, Samsung praktycznie używany tylko w domu

Dell od początku chodzi jak żyleta, Samsung przez półtora roku zaliczył ekran śmieci, przegrzewanie się i zwiazaną z tym koniecznośc wymiany klawiatury (zapiekły kurz)

oczywiście są to moje subiektywne preferencje
    • Gość: x Re: dell czy samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 23:53
      xxx
    • Gość: Karolina Re: dell czy samsung IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 10:11
      dzięki wszystkim za opinie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka