Dodaj do ulubionych

nic nie słyszę słuchawkach

IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.05.04, 18:40
Kupiłem je dziś ᡪpln. Zgodnie z instrucją (na opakowaniu, całe dwa zdania)
wsadziłem wtyczki w kolorowe gniazdka na karcie dzwiekowej (AC97 on board;
Windows2000) i nic.
Reboot - dalej nic.
Pogrzebałem troche w ustawieniach dzięku ale nic nie wygrzebałem.

Czy podłaczanie słuchawek ma jakieś elemnty wiedzy tajemnej, dla mnie jeszcze
nieznanej?
Obserwuj wątek
    • bwv1004 Re: nic nie słyszę słuchawkach 25.05.04, 18:49
      A włączyłeś/aś dźwięk i ustawiłeś/aś głośność w mikserze windy?
      • Gość: indis odpowiedź nastolatka IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.05.04, 18:56
        a jak TO sie robi?
        • bwv1004 Re: odpowiedź nastolatka 25.05.04, 19:38
          Dwuklik na głośniczek koło zegara.

Powinno pojawić się okno z kilkoma suwakami. Ten po lewej to ogólna głośność
          (dostępny też przez jednoklik na głośniczku) reszta to głośności źródeł. Główna
          głośność, oraz źródła których używasz muszą mieć suwaki nie na samym dole i
          muszą mieć odhaczone wyciszenie. Większość dźwieków w kompie używa żródła wave,
          nawet CD może grać tamtędy, a nie przez źródło CD. Uważaj! Jeśli przesuniesz
          suwaki na samą górę i będziesz próbować w słuchawkach, może (w zależności od
          słuchawek i karty) urwać ci głowę a przynajmniej uszkodzić słuch.

I jeszcze jedno, niektóre kompowe słuchawki mają regulator głośności na kablu -
          jeśli jest, zobacz, czy nie jest wyciszone. Zakładam, ze wtyczki są we
          właściwych gniazdkach.
          • Gość: indis nadal cisza IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.05.04, 20:46
            suwaki są w górnych pozycjach. W okienkach wyciszanie nie ma ani jednego
            ptaszka. Wtyczki włożyłem odwrotnie - nic, tak jak początkowo - nadal nic.
            Wyjąłem wtyczke głośników - żadnego pozytywnego rezultatu.
            HEEEEEEEEEEEEELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • bwv1004 Re: nadal cisza 25.05.04, 21:45
              Zajrzyj do menedżera urządzeń (poszukaj we właściwościach mojego komputera) i
              zobacz, czy winda widzi kartę dźwiękową i czy nie ma jakichś problemów (karta
              onboard może być np wyłączona w biosie). wetknij słuchawki do czegoś innego i
              sprawdź czy działają.
              • Gość: indis Re: nadal cisza IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.05.04, 22:42
                Wsadziłem w telewizor. Działają.
                W Menedźerzeże sprzetu nie ma karty dźwiekowej jako takiej. Jest zakładka
                "Kontrolery dźwieku wideo i gier". Konfloktów sprzętowych nie widać.

Stawiam na BIOS. Pod Mandrejkiem 9.1 na xine też niczego w słuchawkach nie
                słyszłem.

Gdzie szukać w BIOSie?

pzdr

PS Dzięki za dotychczsowe rady.
                • bwv1004 Re: nadal cisza 25.05.04, 22:59
                  Zalezy od BIOSU. Musisz poszukac. Ja mam podmenu Integrated Peripherals i w nim
                  OnBoard Legacy Audio: Enabled/Disabled.
                  • Gość: indis BIOS i inni IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.05.04, 23:18
                    U mnie w Integrated Peripherals jest
                    Onboard AC 97 Codec auto/disable
                    AC 97 Audio auto/disable
                    AC 97 Modem auto/disable

wszystkie ustawione na auto.

Zrobiłem coś jeszcze. Wetknąłem wtyczkę w gniazdko gdzie były podłączone
                    głośniki. I w ten sposób słucham. Ale zupełnie nie o to mi chodziło.
                    I nie sprawdziłem jeszcze mikrofonu. Zajmę sie tym jutro. Dziś jest juz troche
                    późno.

Słuchawki kupiłem wyłącznie z myśla o Skype.

Dobranoc.
                    pzdr
                    i.
    • Gość: JP Re: nic nie słyszę słuchawkach IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 26.05.04, 01:21
      Zwykle tak jest jak jeden pomaga to inni mu nie przeszkadzaja.
      Zadziwiajace ze dyskusja ta doprowadzila az do BIOSu.

Jezeli slyszysz komputer w glosnikach tzn ze karta dziekowa dziala poprawnie.
      Jezeli w recordingu czyli nagrywaniu masz postawiony haczyk przy mikrofonie tzn
      ze wejscie mikrofonu jest aktywne i mikrofon bedzie dzialac.
      Dla pewnosci napisze to jeszcze, raz krok po kroku.
      Dwuklik na ikonce glosniczka. Z menu Opcje - Wlasciwosci zahaczasz nagrywanie i
      OK. Stawiasz haczyk przy mikrofonie.
      Uwaga postaw takze haczyk przy mikrofonie w playbacku (odtwarzanie) tzn wylacz
      mikrofon przy odtwarzaniu aby nie bylo sprzezen z glosnikami.

Jeszcze jedna uwaga. Jezeli sluchawki sa z mikrofonem i posiadaja jedna wspolna
      wtyczke, wlozenie do wejscia glosnikowego spowoduje slyszenie w sluchwkach a do
      wejscia mikrofonowego da mozliwosc mowienia. Najlepiej jest wiec uzywac wejscia
      wspolnego w ktore najczesciej sa wyposazone glosniki komputera.
      • bwv1004 Re: nic nie słyszę słuchawkach 26.05.04, 10:48
        Hahahahaha! Z siebie samego się śmieję :-). Rzeczywiście zrobiła się sytuacja
        jak ulubiony motyw Lema: (pseudo)ekspert przegapia najprostsze rozwiązania i
        stopniow odjeżdża w stronę piramidilanie skomplikowanych koncepcji...

Bije się w piersi - przegapiłem, że tam były jakiekolwiek - zapewne działające
        głośniki. Indis zwiódł mnie także twierdzieniem o braku karty dźwiękowej w
        menedżerze urządzeń - pewnie nie rozwinał kontrolerów sprzętu. Gdyby winda nie
        widziała w ogóle karty, nie byłoby wcale głośniczka przy zegarze.

Może chodzi o coś takiego. Karty tego typu zwykle mają 3 gniazdka. Dwa z nich
        to wejścia (mikrofon i liniowe), tylko jedno jest wyjściem. Innymi słowy,
        wyjmij głośniki (jeśli rzeczywiscie je masz i jeśli one działają) i w tę samą
        dziurke włóż słuchawki. Napisz, czy zadziałało. To oczywiście wyklucza wspólne
        działanie jak również łatwe przełączanie głośników i słuchawek. Może jest
        gniazdko słuchawkowe na głośnikach gdzieś. Zwykle są. Albo widziałem też
        słuchawki kompowe z gniazdem przelotowym. Wtyczkę słuchawek wtyka się do karty,
        i do gniazdka dyndającego przy tej wtyczce wkłada się wtyczkę głośników.
        • Gość: indis Działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.05.04, 12:48
          Pisze z pracy. Tu też mam AC97. Kupiłem rozgałęźnik do gniazdka wyjściowego (3
          zł). I to o to chodziło. Prostota rozwiązania problemu zwaliła mnie z nóg i
          nawet nie mam siły aby śmiać się nad sobą.
          Bardzo serdeczne dzięki za pomoc.
          Jeszcze bardziej serdeczne pozdrowienia
          i.
    • Gość: Piter Re: nic nie słyszę słuchawkach IP: *.net.autocom.pl 26.05.04, 16:17
      niektóre napedy nie mają podłączonego kabelka do wyjscia słuchawkowego (brak
      kabla w stantardowym wyposazeniu) od tego zacznij sprawdzac twój problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka