Dodaj do ulubionych

napęd COMBO - co polecicie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 13:03
planuje kupic w najblizszych dniach jakis naped cdrw+dvd rom, ale nie wiem
ktorego producenta wybrac, a ktorego zdecydowanie omijac?
a moze lepiej darowac sobie combo i kupic osobno cdrw i dvd rom?
Obserwuj wątek
    • Gość: squadacz Re: napęd COMBO - co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 14:56
      Hmmm.... teraz to chyba już COMBO się nie opłaca...
      Jak coś-w-stylu-combo, to polecam nagrywarkę DVD-RW, teraz za nieduże pieniądze można kupić już 8x i to +/- (dwusystemową), np. tutaj:

sklep.x11.pl/product_info/products_id/160/dvd_rec_lite_on_ldw_851s_box_rrw__.html
      w mojej ocenie jest jedną z najlepszych, a na pewno w tej cenie - 370zł !!! :)))

można kupić, oczywiście CDRW i DVD-ROM, sam tak miałem - koszt o około 110zł mniejszy (np. LiteOn52x Box za 130zł i do tego DVD 16x LiteOn za tyle samo), ale ja bym w tej chwili już nie kupował... w dodatku prędzej czy później będziesz chciał kupić DVDRW, a 2 zatoki kompa będą już zajęte...
      Co prawda lada chwila wyjdą napędy DVDRW 2-warstwowe, obecne napędy spadną w cenie, ale już niewiele (nie tak dawno DVDRW 4x kosztował 450zł, a teraz 8x 370zł) myślę, że 8x nie spadnie poniżej 320 zł, a dwuwarstwowych "nowinek" nie będzie się opłacało kupować jeszcze przez rok.

Podsumowując:

kupując 2 napędy teraz i wymieniając jeden na DVDRW za jakiś czas:
      CDRW + 130 zł
      DVD-ROM + 130 zł
      sprzedaż DVD-ROM - 50 zł
      sprzedaż CDRW - 50 zł
      zakup DVD-RW + 320 zł
      ----------------
      480 zł

a kupując teraz od razu DVDRW 8x za 370 zł płacisz tylko te 370 zł :)))
      Żeby Ci się kupienie 2 napędów opłacało, DVDRW musiałoby spaść do 210zł, a to raczej nie nastąpi w ciągu tego roku.

W/g mnie rachunek ekonomiczny wskazuje, że najlepiej kupić dobre DVDRW (LiteOn robi dobre) z 2 letnią gwarancją i mieć spokój, ew. wymienić je za rok, półtora na DVDRW dwuwarstwowe.
      • Gość: ML Re: napęd COMBO - co polecicie? IP: *.spox.org / *.org 27.05.04, 16:55
        Dokładnie!! Teraz bardziej się opłaca kupić nagrywarke DVD.
        www.proline.pl/shop.php?prodid=4c4954454f4e5f4c44572d383531535f4f454d
        a tu jest ta nagrywarka nawet za 349PLN (OEM).
        • Gość: bzykbzyk Re: napęd COMBO - co polecicie? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 27.05.04, 19:28
          Przy obecnych cenach DVD RW+/- (4X LiteOn) kosztuje $ $ 40.00, a DVD ROM $
          29.99! Talk ze mozna sie zastanawiac nad tym bardzo dlugo ...

Znam Lite-On ale zastanawia mnie OD KIEDY :

"Niezawodna, profesjonalna nagrywarka Combo marki LiteOn"

Niezawodna? to przeciez nie PLEXTOR!

Ale kwalifikowanie Lite-On jako PROFESJONALNA to straszne rozciaganie
          GUMY!

Lite-On nigdy nie byl uzywany przez PROFESJONALISTOW!

W US model LDW-451S BOX (4X) z rebate sprzedaja po $ 40.00!
          Jakosc Lite-On nie jest najgorsza ale plastiki strasznej jakosci!

Za $ 40.00 nie mozna nic lepszego kupic, ale nazywac ja PROFESJONALNA?
          • Gość: ssaczek Re: napęd COMBO - co polecicie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.04, 20:04
            Napędu Combo nie poleciłbym żadnego, nagrywarka DVD to fajny bajerek i jeśli
            planujesz nagrywanie powiedzmy jednej płytki tygodniowo i lekkie używanie jako
            DVD-ROMu czy CD-ROMu to może i można się pokusić, ja jednak uważam, że na
            nagrywarki DVD jeszcze czas a osobne napędy DVD i CD-RW to na dziś rozwiązanie
            optymalne, zawsze jeden napęd masz w przypadku awarii któregoś, kopiowanie w
            locie, mniejsze obciążenie rozkłada się na dwa a nie na jeden a przy
            delikatności i precyzji DVD to dość istotne. Mam od prawie czterech lat
            stacjonarny odtwarzacz DVD i już dwa razy knocił się raz nie odtwarzał DVD a
            później miał problemy z odtwarzaniem CD-R i Audio za każdym razem na
            przynajmniej dwa tygodnie byłem pozbawiony odtwarzacza. Zaglądnij na Allegro
            ile uszkodzonych napędów DVD tam próbują komuś upchnąć i przeważnie ta sama
            historia czyta albo jedno albo drugie. Z napędów CD-RW polecam LiteOn, sam mam
            już od 18 miesięcy i chodzi jak żyleta 99% moich znajomych ma też te napędy i
            nie słyszałem jeszcze o awarii a ilości płytek jakie wypalają są ogromne.
            Nie są to napędy profesjonalne, ale za te pieniądza są rewelacyjne.
    • jaszaucha Re: napęd COMBO - co polecicie? 27.05.04, 21:36
      jA POLECIŁBYM LiteON LTC 48161H Dostał 94 w CHip Power i 100 za econo. Mój
      kolega go ma i jest świetny. Uważam że jest obecnie najlepszym napędem combo na
      rynku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka