eressea 31.05.04, 13:10 Moze trochę głupio zabrzmi to pytanie ;-), ale czy podczas uruchamiania fedory słychać jakiś dzwięk/melodyjke? Z góry dzięki za odpowiedź. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: fedora core - dzwiek 31.05.04, 17:56 Oj, chyba nie slychac, bo o ile sie orientuje dzwiek podczas startu linuksa zostaje uruchomiony jako jeden z ostatnich. Chociaz skoro zdecydowali sie na graficzny boot (wrrr!) to moze i wrzucili jakies dzwieki (chodzi tobie o dzieki przy bootowaniu systemu, czy srodowiska okienowego - jezeli to 2gie nie ma sprawy, od dawna mozna ustawic dzwiek powitalny). Link Zgłoś
eressea Re: fedora core - dzwiek 31.05.04, 18:33 kell99 napisał: > chodzi tobie o dzieki > przy bootowaniu systemu, czy srodowiska okienowego - jezeli to 2gie nie ma > sprawy, od dawna mozna ustawic dzwiek powitalny Podczas uruchamiania srodowiska okienkowego. Coś mi chyba nie poszło przy instalacji, bo u mnie głucho i na dodatek zaden program do odtwarzania mp3 nie chodzi. Jutro ponowie instalacje, moze to coś pomoze. Dzięki za odpowiedź. Link Zgłoś
kell99 Re: fedora core - dzwiek 31.05.04, 22:43 no to mamy ten sam problem;) na moim laptopie z jakims starym dzwiekopodobnym szmelcem (zgodne z sb16 o ile pamietam) tez dzwiek (na razie) nie dziala. jezeli twoja karta jest starszego typu (isa pnp), mozesz uzyc programu sndconf (sndconfig, soundconf, za nic nie pamietam jak to sie nazywa) z terminala, gdzie mozna recznie skonfigurowac karte dzwiekowa. akurat problem z kernelem2.6 + alsa jest wymieniany jako jeden z problemow z fc2. mam nadzieje, ze uda sie to obejsc bez rekompilacji kernela. pozdrawiam Link Zgłoś
eressea Re: fedora core - dzwiek 01.06.04, 11:22 Już zauważyłam, że problem dzwięku nie dotyczny tylko mnie. Rozmawiałam wczoraj ze znajomym i u niego także głucho, odtwarzacze muzyki tez nie chodzą. Na razie spróbuję poszukać coś w google, ewentualnie poczekam może mój znajomy coś wykombinuje. Karta raczej bardzo stara nie jest. Podczas instalacji, przy próbie dzwięku dzwięk był, no a teraz się zmył ;-) Pozdrawiam Link Zgłoś
kell99 Re: fedora core - dzwiek 01.06.04, 13:05 dzwiek byl, to zmienia postac sprawy. 1) sprawdz czy dziwek dziala z roota. jezeli tak to dodaj usera spod ktorego uzywasz linuksa do grupy ktora ma dostep do dzwieku (najczesciej do /dev/dsp /dev/mixer - grupa audio) 2) sprawdz czy podczas startu na pewno jest poziom dzwieku ustawiany, otworz mikser i upewnij sie, czy poziom master i pcm jest ok. mozesz sprobowac program alsactl restore powodzenia (ps jaki komunikat xmms wypluwa przy odtwarzaniu muzyki?) - oczywiscie doinstalowalas biblioteki do mpeg z xmms.org Link Zgłoś
al-ki Dołączam się do problemu :) 26.06.04, 18:33 Na razie nierozwiązanym on zostaje, ale intensywnie pracuję nad nim :) Podczas instalacji, tj. testu dźwięk był, teraz go nie ma. Odpaliłem XMMSa, widze, że gra, ale muzyki nie słychać. Żadnych błędów, nic. Link Zgłoś
al-ki Jakoś się rozwiązało... 27.06.04, 11:57 Popodgłaśniałem, ale nie wiem czy to to. Poza tym, że jest dźwięk kapnąłem się po zainstalowaniu KDE. Wczoraj sprawdziłęm czy miałem alsa w systemie. Nie miałem, więc doinstalowałem. Dźwięk jednak pojawił się dopiero dzisiaj.. Link Zgłoś
al-ki Aczkolwiek nie do końca :( 27.06.04, 14:31 Bo działają tylko systemowe dźwięki, przy błędzie, przy pytaniu... A xmms w ogóle nie odtwarza muzyki, bo sie wiesza. ( wiesza, nie brak kodeków ) Ta wersja xmms 10 jakaś do bani jest... Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Aczkolwiek nie do końca :( 27.06.04, 14:42 Spróbuje Cię naprowadzic. Jak testowałem FC2, próbowałem zgrać płytke do .mp3 Gripem. Do .ogg poszło pieknie, a do .mp3 niekoniecznie. Meldowało, ze format .mp3 nie jest free, system nie posiada kodeków...itd. Dokładniej nie pamietam, a instalowac znów nie bedę, no moze kiedyś :). Wniosek taki: FC jest wyzbyta składników non free i trzeba je doinstalować (np. całą obsługe .mp3), podejrzewam że dźwięk bedzie hulał że hej. Link Zgłoś
koktajl_molotowa chyba mam :) 27.06.04, 17:12 # up2date xmms-mp3 i bedzie słychać odtwarzane mp3 polecam lekturę nowego LinuxMagazine lipiec-2004. "FC2 sztuczki i kruczki" to artykuł po którym odpalimy wiekszość multimediów w FC. Do tego DVD z FC2 (doceniam distro na DVD). Dodatkowo wprowadzenie w instalowanie programów pod L, pieknie opisane. PS Nie jestem w żaden sposób związany z "LinuxMagazine", no tylko prenumeratą :) Link Zgłoś
maks453 Re: fedora core - dzwiek 24.06.04, 23:44 Do Fedory trzeba doinstalować parę rzeczy,obsługę dzwięku i mp3,standardowo Fedora Core 1 nie obsługuje dżwięku,gdzieś to czytałem,sam zainstalowałem Fedorę 1 i dżwięk nie działał,nawet sndconfig nie pomógł,mam kartę isa,natomiast Mandrake 9.1,Aurox 9.2,sndconfig odrazu wykrył kartę Link Zgłoś