25.11.11, 22:40
Pewnie to śmieszne, ale mam "zagwozdkę".
Zainstalowałem "warsztat My SQL'a" (MySQL Workbench) i nawet zrobiłem w nim bazę i tabele (przynajmniej tak sądzę ...), bo w tym programie pojawia się projekt tych tabel. Sęk w tym, że nie mam pojęcia jak wyedytować (na początek) te tabele/bazę tak, by widzieć/wprowadzać/usuwać dane. Chodzi mi o to, by mieć do tych tabel dostęp podobny do tego, jaki jest np. w Accessie. (Z Accessem sobie poradziłem, bo tam wszystko "widać" ...).
Próbowałem komendami wpisywanymi w wierszu poleceń (są w necie poradniki), ale nic z tego mi nie wyszło. Może sam "MySQL Workbench" nie wystarczy, albo w ogóle zabrałem się do tego od "back" strony? Jeśli tak, to czym to zrobić (jaki program umożliwi mi choćby "pierwsze kroki" w My SQL? Ew. jakaś podpowiedź, gdzie w znaleźć "przewodnik", ale taki jak dla neptyka (nie jestem po żadnych kursach programistycznych), bo tracę cierpliwość ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: MySQL IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.11.11, 23:54
      Wygodnym (jak dla mnie) narzędziem do mySQL jest HeidiSQL, ale tak czy inaczej przygotuj się na naukę języka SQL (przynajmniej kilku jego podstawowych poleceń), bo:
      1) większość celów nieporównanie szybciej osiąga się kodem niż klikając po GUI;
      2) jest to standardowy język wielu relacyjnych baz danych (RDBMS).
      • tiges_wiz Re: MySQL 26.11.11, 00:21
        ja uzywam phpmyadmina z przegladarki po prostu ;)
      • kocinos Re: MySQL 26.11.11, 14:48
        SQL mnie nie straszy - w procedurach modułów accessa są podobne (MS SQL), więc jakoś to przebrnę, byle dopchać się do podglądu efektów tego, co robię ...
        Jeśli dobrze zrozumiałem poradę tiges_wiz'a to podgląda się to w zwykłej przeglądarce (np. Firefox), byle ją jakoś "nakierować" na bazę MySQL. Teraz jeszcze tylko muszę wykombinować JAK to zrobić ...
        • Gość: Greg Re: MySQL IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.11.11, 14:54
          phpMyAdmin instalujesz na serwerze i potem wywołujesz wpisując odpowiedni adres w przeglądarce.
          • tiges_wiz Re: MySQL 26.11.11, 18:39
            kurcze zalozylem sobie, ze jak ma dostep do bazy to jakiś apacz sie znajdzie ;)
            chociaz powinno sie dac zainstalowac to nawet u siebie i polaczyc sie z baza na innym serwerze oczywiscie jak sie widza ;)
          • kocinos Re: MySQL 26.11.11, 19:14
            Jeszcze drobiazg, i się odczepię ...
            Rozumiem, że jeśli chcę (dla nauki własnej) zrobić serwer ze swojego komputera, to wystarczy NA NIM zainstalować phpMyAdmin i potem w przeglądarce wpisywać adres do pliku bazy (np. D:\ ....\baza). A jeśli bazę chcę umieścić na ZEWNĘTRZNYM serwerze, gdzie piszą, że ich serwer "wspiera" MySQL to też muszę instalować TAM phpMyAdmin, czy jest to zbędne?
            • wariant_b Re: MySQL 26.11.11, 21:00
              kocinos napisał:
              > Jeszcze drobiazg, i się odczepię ...
              > Rozumiem, że jeśli chcę (dla nauki własnej) zrobić serwer ze swojego komputera,

To powinieneś zainstalować całą platformę WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP)
              albo wirtualnie linuxa z platformą LAMP, na przykład gotowca od Turnkey
              www.turnkeylinux.org/lampstack.
              Oczywiście z phpMyAdmin korzystasz przez przeglądarkę wpisując jako adres
              localhost (jeśli na twoim komputerze masz WAMP) lub adres serwera i numer portu.
              • project2012pl Re: MySQL 26.11.11, 21:25
                Osobiście uważam, że prościej jest postawić LAMP na Ubuntu/Debian niż WAMP na XP.
                Mając np taki poradnik jak poniżej większość pracy to CTrL+C, CTrl+V w konsoli :)

Tu jest poradnik z którego korzystałem u siebie na Linuksie (działa w Debianie, Ubuntu i innych distrach opartych o pakiety deb):
                library.linode.com/lamp-guides/debian-5-lenny
                • tiges_wiz Re: MySQL 26.11.11, 22:03
                  kiedy musze uzywac czegos w windows to instaluje www.apachefriends.org/en/xampp.html
                • wariant_b Re: MySQL 26.11.11, 22:20
                  Najprościej jest zainstalować gotowy appliance na przykład wzmiankowany Turnkey LAMP
                  na maszynie wirtualnej np. VirtualBoxie z siecią ustawioną na host-only i pracować
                  Trochę ściągania, ale potem w pięć minut wszystko gotowe i działa.

A w wolnych chwilach bawić się w skonfigurowanie własnego serwera, też pewnie
                  na maszynie wirtualnej jeśli nie mamy drugiego wolnego komputera.
                  • Gość: aga Szacun IP: *.xdsl.centertel.pl 27.11.11, 07:42
                    chyba rozwaliłeś przedmówców na łopaty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka