IP: *.183.145.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.11, 12:28
Pomóżcie w tematach: net działa mi normalnie ale:
1) nie mogę wejść na strone TP Linka by zmienić set up mojego rutera ( wpisując haslo i login - tak jak być powinno admin.admin..nici..otwiera sie okno z prośba o wpisanie jeszcze raz)
2) podłączam 2 PC chce po wifi - mam adapter USB WLAN-WL167G - na PC nie widać czy jest jakieś WIFI podłączone - a ruter działa
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Wifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 12:43
      Po pierwsze nie wchodzisz na żadna stronę TP-Linka, tylko wchodzisz do ustawień routera.

1) Sprawdź czy podczas wpisywania loginu i hasła nie masz czasami wciśniętego klawisza Caps Lock.
      Jeśli Caps Lock nie jest wciśnięty, a problem nadal istnieje, czyli po wpisaniu admin / admin po raz kolejny pokazuje się okno do wpisania powyższego, to sprawdź czy czasami coś nie blokuje tego w przeglądarce, czyli np. jakiś dodatek typu Ad Block, czy NoSript.
      Spróbuj również z inną przeglądarką.
      Wreszcie możesz podłączyć router (po kablu) do drugiego kompa.
      Jeśli na drugim kompie nadal to samo, to najlepiej będzie po prostu zresetować router.

Co do drugiego problemu, to nikt nie pomoże bez rozwiązania problemu nr 1.

Poza tym, nie piszesz jakie masz systemy na obydwu kompach i jaką przeglądarkę.
      • Gość: Gośka Re: Wifi IP: *.183.145.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.11, 12:59
        Nie, caps lock nie jest wlaczony a na głównym PC mam windows 7 , a na tym którym chce podłączyć mam Xp
        wiem ze mogę zresetować ruter ale będę miała później kłopoty z ustawieniem netu ( mam z T Mobile ) i jak robiłam to to siedziałam na info linii ok 30 min...
        zapory jak i anty wiry mam powyłączane ,, tylko nie wiem o tym co Ty pisałeś gdzie to sprawdzic?
        przeglądarki mam 2 mozile i IE ( sprawdzilam i na obu mam problem)
        • Gość: lajosz Re: Wifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 13:23
          OK, w takim razie:

Podepnij router (kablem) pod kompa na którym masz XP.
          Spróbuj połączyć się z routerem przez przeglądarkę IE.
          Upewnij się, że na w/w przeglądarce nie masz żadnych dodatków takich jak AD Block.
          Jeśli są, to albo je wyłącz albo odinstaluj.
          Teraz wpisz w pole adresu przeglądarki 192.168.1.1 i wciśnij Enter.
          No i teraz, w oknie logowania powoli i dokładnie wpisuj admin / admin.
          Jeśli nadal będziesz miała komunikat, że hasło albo login są nieprawidłowe, to być może rzeczywiście są nieprawidłowe, a nieprawidłowe mogą być bo:
          1. Ktoś się zaczął bawić ustawieniami i tak dla jaj (lub celowo) zmienił login i/lub hasło.
          2. Ktoś się włamał do Twojej sieci i zmienił login i hasło, a przy okazji wyłączył Ci dostęp do WiFi dodając tylko siebie do dopuszczonych MAC-adresów i dlatego nie możesz ani wejść do ustawień routera, ani połączyć się bezprzewodowo.
          Co prawda ta druga ewentualność jest mało prawdopodobna, ale możliwa.

Tak czy siak, jeśli nie uda Ci się wejść do ustawień routera, to nie będzie innego wyjścia jak jego zresetowanie.
          Jeśli już do tego dojdzie, czyli do resetu, to po ponownym ustawieniu routera pod sieć T Mobile, ustaw również szyfrowanie (najlepiej AES) jak również włącz filtrowanie MAC-adresów i wpisz MAC-adresy kart sieciowych które mogą się łączyć z Twoim routerem.
          Dodatkowo zmień login jak i hasło z pomocą których wchodzisz do ustawień routera, czyli nie admin / admin, a jakieś inne, które najlepiej zapisz sobie na karteczce którą przyklej pod spód routera.
          Na końcu zrób sobie backup ustawień routera (jest to standardowa funkcja routera) i umieść go gdzieś na dysku.
          W razie problemów lub gdy zapomnisz haseł i/lub ustawień, taki backup przydaje się.
          • Gość: Gośka Re: Wifi IP: *.183.151.158.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.12.11, 18:55
            Dzięki juz net mam ! zresetowałam na twardo Tp Linka - i ...dalej mam problem z podłaczeniem przez WIFI ( asus - WL 167G) starego kopma qry stoi u mnie w piwnicy - ruter u ojca na pietrze
            Ciekawe ze moj PC ( PIWNICA) w ogóle nie widzi żadnych sieci WIFI!!! sic a PS 3 obok stoi i jest OK ( ale ciekawostka mogę się wpisać do PS net ale jak robię test połączenia netu - to mówi ze nie jestem wpisana i mnie wywala z ps netu!! ) powiem tyle ze nie mam żadnych zabezpieczeń!! połączenia wifi - qrde cale święta ..z głowy tylko dlatego bo ojciec PC eta na nowy wymienił!!

PS a problem z dostepem do rutera był dlatego z nowgo PCeta wchodziłam - i on nie rozpoznawał pewno!
            • Gość: lajosz Re: Wifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 19:10
              Gość portalu: Gośka napisał(a):
              "..... a problem z dostepem do rutera był dlatego z nowgo PCeta wchodziłam - i on nie rozpoznawał pewno! "

To nie ma kompletnie żadnego znaczenia z jakiego kompa chcesz wejść do ustawiań routera bo wchodzi poprzez przeglądarkę, a nie konkretny komputer czy nawet system.

Po drugie.
              piszesz, że:
              "...dalej mam problem z podłaczeniem przez WIFI ( asus - WL 167G) starego kopma qry stoi u mnie w piwnicy - ruter u ojca na pietrze"

To akurat mnie zupełnie nie dziwi.
              Przecież ta karta sieciowa (asus - WL 167G) ma tak malutką antenę, że dziwne byłoby gdyby połączenie było.
              Zwróć uwagę, że sygnał musi przechodzić przez stropy + inne mogące zakłócić sygnał przeszkody.
              Natomiast w PS3 może być po prostu silniejsza antena i/lub sama karta i dlatego PS3 widzi się routerem.
              Poniżej link do strony opisującej jak można wlutować gniazdo antenowe do (asus - WL 167G)
              asus-wl-167g.blogspot.com/
              Jak zdecydujesz się na taki zabieg i podłączysz antenę, to jestem prawie pewny, że połączenie będzie i zasięg będzie OK.

Co do PS Net-u to się nie wypowiem.
              Po prostu nie mam tej konsoli.
    • Gość: Gośka Re: Wifi IP: *.183.151.158.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.12.11, 19:32
      Jesteś WIELKI! dzięki za pomoc ...ale to lutowanie mnie przerasta a jaka tania antena na USB polecasz ( no i żeby działała z piwnicy na pierwsze piętro!)
      • Gość: Gośka Re: Wifi IP: *.183.151.158.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.12.11, 19:48
        A u ojca w gabinecie stoi antena edimax - taka 40 cm,,,, to ja już nie wiem możne masz racje ze ten odbiornik za slaby!
      • Gość: lajosz Re: Wifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 19:49
        Gość portalu: Gośka napisał(a):
        " ..... a jaka tania antena na USB polecasz "

No sama antena nie wystarczy.
        Chyba, że chodzi Ci o nową kartę sieciową z możliwością przykręcenia anteny lu od razu z anteną.
        Jak to ma być karta jest w zasadzie mniej istotne niż to jaką antenę do niej dokupisz.

Nie piszesz jaki (konkretnie) masz router.
        Sam fakt, ze jest to TP-Link, to bardzo lakoniczna informacja.
        Pytam o router bo to ma znaczenie przy ewentualnym zakupie nowej karty WiFi.
        Bez tej informacji moja porada może być niepełna lub wręcz niewłaściwa.

Jednak jaki by to nie był router, to zawsze można do niego dokupić większą antenę.
        Taki zabieg może pomóc nawet wówczas, kiedy pozostaniesz przy karcie (asus - WL 167G), ale nie musi.

Przy takim rozlokowaniu routera i kart sieciowych jak opisujesz (stropy, piwnica) , moim zdaniem najlepiej by było pokusić się o zakup routera obsługującego najnowszy protokół, czyli tzw. [ N ] , a do tego dokupić karty WiFi również z obsługą w/w protokołu.
        Pozwoli to na znaczne zwiększenie zasięgu i szybkości transferu.
        Oczywiście Internet i tak szybszy nie będzie, ale jakość, szybkość i zasięg połączeń bezprzewodowych pomiędzy routerem i odbiornikami znacznie się polepszy.
        • Gość: Gośka Re: Wifi IP: *.183.151.158.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.12.11, 19:54
          Mamy TP Link W8901G i to nam wystarcza - tylko powiedz co tam pokombinować w piwnicy bym mogla mieć neta ( nie zależny mi na jakieś oszałamiającej szybkości) i powiem ze wolałabym by to było przez USB
          • Gość: lajosz Re: Wifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 20:08
            Przeczytaj ponownie mojego ostatniego posta, ale powoli bo tam masz odpowiedź.

W tej chwili masz kartę WiFi (asus - WL 167G) do której nie możesz dokupić żadnej anteny bo po prostu nie będzie jej do czego podłączyć.

Najtańszym rozwiązaniem byłoby po prostu połączyć kablem, ale jeśli już koniecznie poprzez WiFi, to NIE MA INNEGO wyjścia jak zakup karty WiFi z gniazdem antenowym + anteny do tej karty.
            Jaka to ma być karta + antena zależy już tylko od tego jaką sumą dysponujesz, jednak moim zdaniem poniżej 100zł nie kupisz nic godnego uwagi.

Poza tym piszesz, że:
            "Mamy TP Link W8901G i to nam wystarcza"

No jak widać nie wystarcza.
            Router sam w sobie całkiem niezły (sam mam właśnie TP-Linka) , ale zwróć uwagę na literę [ G ] na końcu jego nazwy.
            To właśnie oznacza protokół/standard w jakim on pracuje, a G dzisiaj, chociaż niezły i w większości wypadków zupełnie wystarczający, to jednak nie wszędzie się sprawdzi i nie chodzi tu o szybkość transmisji, a właśnie o zasięg.

Reasumując.
            Możesz oczywiście kupić nową kartę WiFI + antenę do tego co zamknie się w kwocie np. 100zł, ale nie koniecznie rozwiąże to problem, a jedynie zwiększy szansę i (moim zdaniem) na 90% powinno pomóc, ale czy tak będzie ? Zawsze pozostaje te 10% niepewności.
      • wariant_b Re: Wifi 26.12.11, 19:58
        Najpierw spróbuj obejść z jakimś urządzeniem WiFi pomieszczenie i zbadaj
        siłę i jakość sygnału - mogą być ogromne różnice w różnych miejscach.
        Miałem kiedyś taki przypadek, że z trzech komputerów ustawionych na dwóch metrach
        kwadratowych dwa miały dobry sygnał, a trzeci nie łapał wcale. Uroki WiFi.

Jeśli jest naprawdę źle z sygnałem - chyba TP-Link TL-WN822N. Jeśli tylko kiepsko
        - wystarczy np. TP-Link TL-WN422G a nawet mocniejsza wbudowana antena.
        Ale jeśli komputer stacjonarny może lepiej kupić kartę PCI?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka