Dodaj do ulubionych

Szukam starych gier

IP: *.matarnia.pl / 80.51.240.* 09.06.04, 00:14
Odwiedził mnie brat, który nie miał żadnego komputera.Postanowiłem mu podarować swój stary sprzęt (486DX2, 12MB RAM, Windows 95), bo nawet taki jest lepszy niż żaden. Mam jednak problem. Zupełnie stare gry, które miałem na starych dyskietkach nie chcą na nim chodzić (ja grałem na nich jeszcze w erze DOS-u), bo są za stare, a aktualne gry z pism są za nowe (trzeba do nich już minimum Pentium 2 i Windows 98).
Czy wiecie gdzie można znaleźć gdy, które będą chodzić na takim sprzęcie i nie trzeba ich będzie uruchamiać w trybie DOS?
Obserwuj wątek
    • Gość: blq Oto link. mysle ze wystarczy :p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 00:26
      www.staregry.pl/index.php?con=index&sid=ade0b3208fe76c02e2b3cf137244fddc
      mysle ze ten link, jak sama nazwa wskazuje, w pelni zaspokoi Twoje i brata
      oczekiwania. co prawda i tam czesc gier bedzie za stara, a czesc za nowa, ale
      80% jest w sam raz.

pozdrawiam i milego grania.

PS. jak lubicie strategie kosmiczne polecam Master of Orion2 (
      www.staregry.pl/index.php?con=odczyt&id=693 ), gralem w to z malymi
      przerwami od 1996 do 2002 roku i - nie liczac lamerskiego grania przez siec,
      gdzie licza sie pierdoly - jestem jednym z 3 najlepszych graczy w Polsce. 2
      pozostali, to moj brat i kumpel :)))

• Gość: kosmos B Re: Szukam starych gier IP: *.confetti / *.at 09.06.04, 02:22
      Jak to za stare?? Przecież 486 to jest platforma z czasów DOSa właśnie. Ja bym
      powiedział, że odpalanie Windows 95 na 486 z 12MB RAM to jest lekki masochizm.

Win 95 ma DOSa 7, który ze wszystkimi starymi, dosowymi gierkami świetnie sobie
      radzi, wystarczy uruchomić komputer "w trybie Ms-DOS" i ew. skonfigurować
      odpowiednio config.sys i autoexec.bat.
      • Gość: blq Re: Szukam starych gier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 02:39
        ne ne ne :P

Bylo to niedlugo po moich 18 urodzinach. Caly czas mialem w pamieci te sliczna
        Niemke, no i w tamten dzien pierwszy raz w zyciu widzialem Skode Felicje. Czas i
        miejsce? Wrzesien 1995 rok, Szczecin. Wtedy to wymienilem sobie komputer z
        386/40Mhz na 486DX2/100Mhz i 8MB RAM-u. Wowczas byl to taki nedzny standard, cos
        jak teraz 2Ghz, na ktorym pisze te slowa. Windows 95 pojawil sie na moim kompie
        niedlugo pozniej, moze w listopadzie 1995. Dzialal dobrze, az do swojego konca,
        czyli gdzies tak polowy 1997 roku, gdy wymienilem procka na K5 70Mhz.

Nie wygrasz z moja pamiecia do dat :P
        • Gość: kosmos B Re: Szukam starych gier IP: *.confetti / *.at 09.06.04, 09:16
          To, że 486 były jeszcze popularne, gdy wyszedł W95 jest jasne, ale to nie
          znaczy że używanie tego prawie-systemu miało sens nawet na DX4 100. Ja np. nie
          używałem. Jak pamiętam, to gdzieś w 1996 wyszedł Quake, który nadal był grą
          DOSową, ja miałem wtedy bodaj AMD K-90, który był już klonem Pentiuma, a wciąż
          odpalałem kompa w DOS, z W95 jako ew. nakładką. Według mnie używanie tego
          prawie-systemu miało sens na P100 z 32MB RAMu minimum. Tak czy inaczej, DOS
          trzymał się wtedy mocno, bo W95 to też DOS+okienka :)
          • gray Re: Szukam starych gier 10.06.04, 09:49

a ja grałem w quake'a na 486DX4 120MHz na ekranie formatu znaczka pocztowego ;D
    • Gość: yossek Re: Szukam starych gier IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.06.04, 09:27
      Zobacz tu: www.the-underdogs.org/
    • Gość: Art Re: Szukam starych gier IP: *.matarnia.pl / 80.51.240.* 09.06.04, 21:46
      Już sprawdziłem, że w trybie DOS Windowsa 95 stare gry dobrze chodzą. Możecie podać mi adresy, z których mogę ściągnąć starą klasykę, która będzie chodzić na 486DX?
      • lukesky1 Re: Szukam starych gier 09.06.04, 23:58
        Sporo tego lezy na hubach DC.

Zreszta do starych gier nie ma dla mnie nic lepszego niz Amiga. :)
        PC-towcy mogli kiedys o takiej grafice czy dzwieku tylko pomarzyc.
      • Gość: blq Re: Szukam starych gier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 01:19
        Gość portalu: Art napisał(a):

> Już sprawdziłem, że w trybie DOS Windowsa 95 stare gry dobrze chodzą. Możecie p
        > odać mi adresy, z których mogę ściągnąć starą klasykę, która będzie chodzić na
        > 486DX?

kurde, przeciez podalem najlepsza polska strone. nie wierze ze wszystkie juz
        sprawdziles... nie wierze i juz :P
    • Gość: gołść Re: Szukam starych gier IP: *.chello.pl 10.06.04, 09:28
      dave.slo-igre.net/
      www.flashback-aw.net/index.php
      dla przykładu...
      • mcroyal Re: Szukam starych gier 10.06.04, 11:51
        wypas stronka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka