Dodaj do ulubionych

Darmowy skrypt; licencja

28.02.12, 17:58
Witam
Nie spodziewam się "przyjemnego" efektu, ale spytam:
Skrypt js (np. highslide) jest dla użytku prywatnego "za free", ale za użycie "komercyjne" trzeba płacić. Czy mając stronę zarejestrowaną jako STRONA PRYWATNA mogę użyć takiego skryptu "za free", MIMO, że de facto służy mi ona do "autopromocji" (= informowania potencjalnych klientów co i jak mogą otrzymać)?
Innymi słowy, czy decyduje tu stan prawny strony (zarejestrowana jako strona osoby fizycznej), czy sposób/sens jej wykorzystania.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Darmowy skrypt; licencja 28.02.12, 18:57
      w sumie niezła kołomyja.
      ja bym uznał jednak, że jest to użytek komercyjny.
      W końcu nie reklamujesz siebie, a działalność.
    • wariant_b Re: Darmowy skrypt; licencja 28.02.12, 19:23
      Wydaje mi się, że możesz korzystać "za free", bo póki co jest to "autopromocja",
      a działalność komercyjna z wykorzystaniem skryptu jest dopiero w planach.

Natomiast jeśli strona z "autopromocyjnej" stanie się faktycznie komercyjna
      i będziesz prowadził sprzedaż towarów lub usług za pośrednictwem Internetu
      ze zwykłej przyzwoitości należy wydać wzmiankowane 29$ na licencję
      oraz zarejestrować stronę na firmę.

Chyba, że działalność polega na sprzedaży projektów wykorzystujących owe skrypty,
      wtedy oczywiście powinieneś zakupić licencję nieograniczoną za 179$.
      • kocinos Re: Darmowy skrypt; licencja 28.02.12, 19:53
        "... polega na sprzedaży projektów wykorzystujących owe skrypty"
        Nie, no aż taki bezczelny nie jestem, szczerze mówiąc nawet mi do głowy nie przyszło ...:)
        Mam zagwozdkę, bo strona nie służy bezpośrednio do sprzedaży jako takiej, raczej działa na zasadzie "jestem hydraulikiem, skręcam rury tak, jak na obrazku, jak chcesz, żebym Ci coś skręcił - skontaktuj się ...". Bardziej "autoreklama" niż sprzedaż, ale jakoś to "pokręcone" ...
        Na razie szukam alternatywy - znalazłem yappang w php, ale to jakiś "kombajn samodziałający" a nie plik do wklejenia do strony, na dodatek nie mogę się dopchać do jakiegoś dema - jak to wygląda w akcji ...
        Może znacie coś podobnego (otworzy źródłowe zdjęcie, przejdzie do następnego, e.t.c.)? Zestaw "miniatur" sobie zrobiłem sam, tylko z tym przeglądem "oryginałów" nie mogę sobie poradzić ...
        A kupowanie próbuję ominąć, bo jakoś chętni do tego "skręcania rur" nie pchają się drzwiami i oknami ...;)
        • tiges_wiz Re: Darmowy skrypt; licencja 28.02.12, 21:51
          nie wierzę, że nic się nie znajdzie takiego na licencji otwartej.

fancybox.net/home
          to jest całkiem przyjemne, ale nie wiem czy ci wystarczy. No i licencja jak należy ;)
          • kocinos Re: Darmowy skrypt; licencja 29.02.12, 01:45
            Dzięki, "przystrzygłem" dla swoich potrzeb, użyłem, póki co działa. Fakt, że jest mniej "dystyngowany", ale swoje robi. Szkoda tylko, że kod js jest napisany nieklarownie i trzeba się doooobrze naszukać, żeby znaleźć miejsca, które trzeba dopasować ...
            Pzdr
            • tiges_wiz Re: Darmowy skrypt; licencja 29.02.12, 19:53
              to akurat byl przyklad pierwszy z brzegu ;)
              choc calkiem niezly, ale mysle, ze spokojnie mozna by było znalezc lepszy.
              ale ten przynajmniej jest gnu gpl, wiec mozna go zmieniac dowolnie
              • kocinos Re: Darmowy skrypt; licencja 01.03.12, 03:53
                Ten (w wersji "unowocześnionej = 2. cośtam) jest całkiem mnie zadowalający, sęk w tym, że unowocześniona wersja działa w foxie, ale w IE<7 już ni czorta, w przeciwieństwie do starej wersji, która działała i na jednej i drugiej przeglądarce. Wiem, że IE6 to "dinozaur", ale jednak spory procent (ponoć) używa tego (zdaje się, że 3 w rankingu "liczności użytkowników", że tak to nazwę, a moi potencjalni "klienci" raczej orłami informatycznymi nie są ... wręcz przeciwnie ...
                Tak więc kombinuję "młotkiem i majzlem" jak połączyć obie wersje, lub raczej jak zautomatyzować wybór procedur dla jednej i drugiej przeglądarki.
                Krótko mówiąc, jest jeszcze tyle jest rzeczy o których nic nie wiem ...
                Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka