Dodaj do ulubionych

warezy ????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 00:02
Co to jest i do czego słuzy??
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: warezy ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 00:27
      Warezy to są grupy i miejsca w Sieci z nielegalnym, pirackim oprogramowaniem.
      • Gość: stary wiarus Re: warezy ???? IP: *.toya.net.pl 16.06.04, 04:09
        Generalnie to prawda, chociaż są i triale, i free.
        Moim zdaniem najlepsze strony mają Rosjanie. Screenshoty, opis- wszystko ładnie
        ułożone i żadnych oszustw - w każdym razie ja się nie nadziałem.
        Mimo, iż zgadzam się z przedmówcą, to jednak czasem warto tam zajrzeć. Ja
        zetknąłem się tam z wieloma małymi(często właśnie free) programikami, których
        istnienia nawet nie podejrzewałem, a które mogą się niekiedy przydać.
      • Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.06.04, 05:26
        Warez nie sa to grupy czy miejsca w sieci.

Warez sa to spiracony program.
        Platne, komercyjne programy przygotowane tak aby mozna bylo je uzywac za darmo.
        Te programy sa udostepniane na stronach warezowych. Na tych stronach mozna
        takze znalezc filmy, muzyke (ich copie pirackie), cracki, seriale i inne
        narzedzia sluzace do lamania praw autorskich i wszelkiego rodzaju zabezpieczen
        np hasla do stron platnych itd.

Nie jest wiec warezem freeware, shareware itd. czyli program darmowy.
        • Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.06.04, 05:48
          Jeszcze ciekawe jest skad ta nazwa. Ware to wyrob w tym znaczeniu program.
          Wares - programy.
          Hackerzy aby odroznic pirackie wersje programow nazywaja je warez (wymowa
          wajrs).
          Ten dodatek "z" zamiast normalnego ang. "s" wyroznia je jako pirackie,
          nielegalne.
          A wiec powstaja dalsze slowa jak programz, sitez, softwarez, moviez, gamez itd.
          To "z" zastepuje koncowe "s" (ang. liczba mnoga) we wszystkich slowach
          zmieniajac ich znaczenie jako nielegalne.
          • Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.06.04, 05:51
            oczywiscie wymowa warez - łajrs
            • Gość: fan myie2.com Re: warezy ???? IP: 83.168.96.* 16.06.04, 07:46
              W dawnych czasach istniał rozdział na:
              WAREZY- programy złamane, pozbawione niektórych rzeczy jak muzyka, triale,
              addony - tak by w sumie zajmowaćjak najmniej miejsca.
              ISO - programy złamane pełne. Był taki serwis, gdzie wszystkie największe grupy
              pirackie na świecie miały swoje możliwości ogłaszania się.
              Starsi "w fachu" pamiętają: www.isonews.com
              Obecnie "przejęte siłą" przez agencję rządową USA do walki z piractwem.

• Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.06.04, 08:10
                Wiesz ja kiedys widzialem reklame Microsoftu na takiej stronie.
                Dla nich nie wazne co jest na tej stronie. Wazne ile osob ja odwiedza.
                • Gość: fan myie2.com Re: warezy ???? IP: 83.168.96.* 16.06.04, 08:17
                  Gość portalu: JP napisał(a):
                  > Wiesz ja kiedys widzialem reklame Microsoftu na takiej stronie

Nie rozumiem, może dlatego że już z 5 lat nie odwiedzałem isonewsy.
                  Ale zapewnim cię, może nie wiesz, byłeś za młody - na isonews nie było żadnego
                  Microsoftu. O istnieniu tego info wiedzieli w tych czasach tylko co niektórzy.
                  Tam też zawiązywały się pierwsze znajomości i rekrutacje do
                  największych "teamów"

• Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.06.04, 08:31
                    > Ale zapewnim cię, może nie wiesz, byłeś za młody

Tak to bylo dawno. Teraz juz takie rzeczy sie nie zdazaja.
                    Internet mam od 1994 roku. Wtedy jeszcze tylko tekst ale BBS i IRC juz dzialal.

Mimo wszystko dzieki za komplement :)
                    • Gość: dziade_waruś Re: warezy ???? IP: 5.5R* / 62.3.32.* 16.06.04, 17:20
                      Gość: fan myie2.com
                      > Starsi "w fachu" pamiętają: www.isonews.com

Pamiętam, pamiętam:-)
            • agent_denton Re: warezy ???? 17.06.04, 01:34
              Może się czepiam...(;) ) ,ale wyraz ten czyta się inaczej(niech to będzie taka ciekawostka ;)) -3 dzwięki: (ł)--(dzwięk,jaki wydaje pacjent u dentysty,gdy borowanie jest juz dość bolesne ;){coś jak a/e) )--(z) (s, po głosce dźwiecznej zawsze zamienia się (w wymowie) na "z"). Tak więc widzisz,że "z" na końcu,to tak naprawdę zapis wymowy tego wyrazu a że pewne grupy wyróżniają swoje strony używając tego sposobu zapisu,hmh, to na ten temat już się wypowiedziałeś :)
              • Gość: JP Re: warezy ???? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 17.06.04, 05:37
                W jakim stanie mieszkasz?
                www.webopedia.com/TERM/W/warez.html
                • agent_denton Re: warezy ???? 18.06.04, 02:00
                  Hmh, postanowiłem ,w związku z Twoim postem, poszukać czegoś na temat wymowy tego wyrazu i rzeczywiście:znalazłem parę różnych wariantów. Zwracam więc honor- po prostu znałem inną wymowę( opcja brytyjska,nie amerykańska[jak sądziłeś]). Chciałem zaznaczyć,że mówiłem o wymowie standardowej, ale wyrazu "wares". Założyłem, jak zreszta zwykle bywa,że wymowa obu wyrazów jest taka sama,nie spotkałem sie z inną. Możliwe jest jednak,ze sie pomyliłem i transkrypcja obu wariantów różni się. Jeżeli tak jest, przepraszam....zresztą,to forum komputerowe, więc to nie jest takie istotne :)
                  Pozdrawiam

BTW-tu jest dość fajny opis terminu warez(ale po angielsku) -en.wikipedia.org/wiki/Warez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka