Dodaj do ulubionych

Intel Grantsdale.

IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.06.04, 08:58
Wlasnie dzisiaj Intel wypuscil nowy chip ktory wspolpracujac z Pentium 4 ma
bardzo powaznie zwiekszyc wydajnosc, szybkosc i mozliwosc rozbudowy komputera.
Grantsdale jak okreslaja ludzie Intela jest najwiekszym wydazeniem Intela od
12 lat.
Chip ten ma znacznie poprawic mozliwosci graficzne i dzwiekowe a takze
znacznie zwiekszyc szybkosc linkowania z peryferiami i pamiecia.

Grantsdale wspolparcuje z nowymi PCI Express i pamiecia DDR 2.
Chip ten jest bardzo tani, kosztuje podobno tylko $30 lub $40.

Wiadomosc ta podobno zatrzasla firma AMD.

www.reuters.com/newsArticle.jhtml;jsessionid=PPURXIQI3HYDECRBAELCFEY?type=technologyNews&storyID=5451440
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Zeby IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 09:32
      tylko nie potrzebowal dodatkowego wiatraczka. Moze w koncu uda sie wyeliminowac
      (w ekonomiczny sposob) halas jaki wydobywa sie z blaszakow...

• Gość: Reader A jeszcze podoba mi sie tekst: IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 09:42
        ...
        PCs built with the latest AMD products could top Intel's products, Lowe said,
        while offering additional features like hardware-based virus protection and
        64-bit computing, which allows PCs to crunch larger chunks of data.
        ...

zwlaszcza HARDWARE-BASED VIRUS PROTECTION

Rozumiem i popieram walke AMD z Intelem (lepiej dla nas - nizsze ceny) ale
        marketing a zwlaszcza reklama powinna miec jakies granice....
        • Gość: Reader Tylko prosze IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 09:56
          wszystkich muchopodobnych :-) o nie wrzucanie mi w tym miejscu o wyzszosci AMD,
          gdyz doskonale zdaje sobie sprawe co to jest NX bit, jak jest wykorzystany a
          paging'u przy ladowaniu TLB (a nie przy tanslacji adresow) i z tego, ze w
          Itanium to juz istnieje od poczatku itd itp.
        • Gość: JP Re: A jeszcze podoba mi sie tekst: IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.06.04, 10:01
          To wlasnie konkurencja powoduje ze cos co mialo sie ukazac w przyszlym roku,
          ukazuje sie juz dzisiaj.
          A swoja droga szkoda ze wylaczono w Grantsdale bezprzewodowy gigabajtowy
          networking. No coz ochrona przede wszystkim.
          • Gość: Reader Ale sa tez zle strony IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 10:07
            konkurencji. Wykorzystujac niewiedze potencjalnych uzytkownikow mamia sloganami
            i haslami, ktore albo nie maja calkowitego pokrycia w rzeczywistosci albo na
            wykorzystanie ktorych nabywca bedzie musial czekac jeszcze np. 2 lata, lub ich
            zastosowanie daje w rzeczywistosci mizerny efekt/przewage nad konkurencja.

Business is business... :-(

Choc w przypadku NX bit Microsoft dodal wspomagania w SP2. Co i tak nie zmienia
            faktu, ze trzeba miec antywira i inne antysofty... :-)
            • Gość: JP Re: Ale sa tez zle strony IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.06.04, 10:19
              Co ciekawe, MS mial dodac funkcje antywira w SP2 ale pozniej z tego
              zrezygnowal. Wynikiem tego jest zakladka Data Execution Prevention w
              Performance Option. Ta funkcja ma dzialac oczywiscie z opdpowiednio do tego
              przestosowanym hardware-em (procesorem).
              Podobno ma byc w Longhornie ale wyglada na to ze MS uwzglednia tu interesy firm
              produkujacych programy antywirusowe.

• Gość: kell Re: A jeszcze podoba mi sie tekst: IP: *.udn.pl 18.06.04, 10:17
          O ile przegladasz slashdot.org to tam nie tak dawno byla burzliwa dyskusja nad
          64bit rozszerzeniami ktore intel planuje dodac do swoich procesorow. Zachowali
          sie BARDZO nie fair kopiujac zestaw instrukcji z amd, ale w zadnym miejscu nie
          podajac co bylo pierwowzorem dla nich (to cos jak malomiekki, oni tez wszystko
          pierwsi musza wymyslec;).
          A ja sie tam ciesze, konkurencja to swietna rzecz, przydalby sie jeszcze trzeci
          producent (via probowala, ale widac na razie zadowala sie low-endowymi cudami
          nie wymagajacymi aktywnego chlodzenia)..
          Osobiscie uwazam, ze obecnie technologiczne pierwszenstwo nalezy do AMD (i rozne
          robione na sile P4EE, niesamowicie drogie tego nie zmienia). Uzywalem juz 3rozne
          procki amd (k6-2, durona i teraz axp) i z pewnoscia moim nastepnym bedzie
          ktorys z a64. Nie podoba mi sie wciskanie na sile "standardu" BTX i PCI-X, Intel
          juz raz bardzo umoczyl probujac wcisnac rdramy, usilnie chwalac sie papierkowymi
          testami, chciaz w rzeczywistosci i tak DDR bylo lepsze...
          • Gość: JP Re: A jeszcze podoba mi sie tekst: IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.06.04, 10:24
            To oczywiscie pisza zwolennicy AMD. Jak nie ma innych argumentow to mowi sie ze
            ukradli.
            Gdyby to rozwiazanie o ktorm piszesz bylo jakims wynalazkiem to byloby
            opatentowane a przynajmniej zastrzezone.
            • Gość: kell Re: A jeszcze podoba mi sie tekst: IP: *.udn.pl 18.06.04, 10:32
              tak, opatentowac, zabronic, stac z pistoletem przy potylicy usera i strzelac jak
              tylko smie myslec inaczej niz o patentach i sciaganiu z nich forsy.
              amd wypuszczajac 64bitowe rozszerzenial mial nadzieje, ze one przyjma sie na
              rynku i zachowa sie dotychczasowa sytuacja zgodnosci architektury ia32 (czy tez
              x86 jak kto woli). o ile nie doczytales, to amd udalo sie to osiagnac, bo intel
              skorzystal z tego, dzieki temu to rozszerzenia amd stana sie standardem, co jest
              wyjatkowo dobra rzecza i z pewnoscia podnosi prestiz firmy (zamiast 2ch 64bit
              architektur bedzie 1). oczywiscie dla uzytkownika myslacego bardzo
              monopolistycznie, jest to oczywiscie zle, bo konkurencja dla takiego uzytkownika
              jest zla. rozumiesz, partia, komunizm, intel, malomiekki ;)
              • Gość: Reader KELL!!!! IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 10:48
                Tylko nie wyjezdzaj z komunizmem i monopolami bo bede musial siegnac po muchozol
                :-))))

To co dla jednych jest sprytnym polaczeniem 32 i 64 bitowej architektury dla
                innych moze byc (zgodnosc z 32) balastem. W obecnej sytuacji i przeznaczeniu
                procesorow byl to bardzo sprytny ruch AMD i tu naleza sie brawa.

• Gość: kell [OT] Re: KELL!!!! IP: *.udn.pl 18.06.04, 10:55
                  a ten dopisek to tak specjalnie dla jp;) bo zarowno on jak i ja jestesmy
                  komunistami:) ja linuksowym, on monopolistycznym (komunizm lubi monopole, linuks
                  chyba nie bardzo, ale niech mu bedzie;)
                  • Gość: Reader globalizm IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 10:58
                    linux to pachnie bardziej anty-alter-globalistami i anarchistami niz komunistami :-)
                    • Gość: MaDeR Re: globalizm IP: 80.51.240.* 18.06.04, 14:35
                      > linux to pachnie bardziej anty-alter-globalistami i anarchistami niz komunistami
                      Tak czy owak bardziej kojarzy się z lewicą. W takim ujęciu firmy i korporacje (i
                      nie daj boże syndykaty ;) ) byłyby po prawej stronie.
                  • Gość: JP [OT] Re: KELL!!!! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.06.04, 11:06
                    Ze idea Open Source jest komunistyczna to kazde dziecko wie ale ze komunizm
                    lubi monopole to juz twoja interpretacja tego systemu.
                    Jedno jest pewne ze i monopol i komunizm to kilery tego swiata.
                    • Gość: MaDeR [OT] Re: KELL!!!! IP: 80.51.240.* 18.06.04, 14:20
                      > Ze idea Open Source jest komunistyczna to kazde dziecko
                      Ho, ale milusi troll. Od dawna go pasiecie?
                    • kell99 [OT] Re: KELL!!!! 19.06.04, 14:33
                      Gość portalu: JP napisał(a):

> Ze idea Open Source jest komunistyczna to kazde dziecko wie ale ze komunizm
                      > lubi monopole to juz twoja interpretacja tego systemu.
                      > Jedno jest pewne ze i monopol i komunizm to kilery tego swiata.

Oczywiscie. Bo publiczna sluzba zdrowia, opieka socjalna, czy powiedzenie 'NIE'
                      gdy chodzi o jakas wojenke o rope naftowa to od razu jest sie anarchista,
                      lewicowcem, komuchem i terrorysta;)
          • Gość: Reader Fair nie fair IP: *.mci.co.uk 18.06.04, 10:36
            Nie wiem czy fair czy nie fair. Wyobrazasz sobie co by bylo gdyby Intel wstawil
            zupelnie nowe instrukcje?

Konkurecja jak pisalem jest ok. Glownie ze wzgledu na nizsze ceny. Nie podoba mi
            sie jedynie reklama produktow (zarowno AMD jak i INTEL) i wciskanie ciemnoty.
            Coz. Niektorzy w to wierza (nie pisze o Tobie ;-)

Sa inni producenci procesorow Motorola/IBM i ich swietne PowerPC (wykorzystywane
            w Mac'ach, serwerach IBM, nowym X-Box'ie), jest wspomniana VIA, jest Transmeta i
            ich cholernie ciekawy procesor (pol-software'owy: z NX'em nie musieli nic robic
            tylko firmware wymienic ;-)

Sa tez (z innego swiata) procesory serii ARM, Intel XScale itd itd.

Ja sie nie obrazam na Intela czy M'soft (taka obecnie moda) tylko kupuje to co
            potrzebuje po najnizszej cenie. Czy to bedzie AMD czy Intel - "price tag"
            zadecyduje oraz stawiane wymagania (w kazdym razie do mnie nie przemiawia
            NX bit, HyperThreading, 64 bity - bez M'softowego systemu i aplikacji, bo to
            nie zmieni faktu, ze na np. kompilacje bede czekal kilkanascie minut, albo, ze
            w Unrealu zobacze 83 zamiast 78 klatek ;-)

To nie sa procesory uzywane w systemach krytycznych i przewaga jednego nad
            drugim w jednym tescie jest minimalna i niwelowana w innym tescie...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka