Dodaj do ulubionych

Sounblaster i gitara elektryczna.

IP: 172.16.* / 217.153.79.* 28.06.04, 01:09
do rzeczy:

1. mam gitare elektrzyczną i chce uzyskac przester na kompie.
2. mam zintegrowaną na płycie ac 97
3. programy ktore sciagnalem z netu nie daja mi zadnego efektu przesteru.
4. zapewne musze kupic cos z polki sounblastera pytanie, tylko co ? jakis
standard ma miec ta karta eax cyz cos ?

zna sie ktos na tym ? najlepiej ktos kto juz gra na tak podlaczonej gitarze,
help :)
Obserwuj wątek
    • blueboy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 28.06.04, 05:15
      Bardzo sobie chwale Sound Blaster live i zalaczony do tej karty programik
      AudioHQ,ktory daje mozliwosc wybrania sporej ilosci efektow jak: flanger,
      reverb czy distortion. Szczegolnie podoba mi sie efekt 'echo', ktory jest moim
      zdaniem super.Co do przesteru, to po wielu probach z tym i innymi programami
      nie udalo mi sie uzyskac brzmienia,ktore by mnie naprawde satysfakcjonowalo.
      Mam tu na mysli porownanie z efektami klasy Boss, choc na poczatek, to co
      oferuje SB Live moze byc zadowalajace. Poza tym,praktyczniej jest uzywac kostki
      przelaczac noga brzmienie w czasie gry niz biegac myszka po ekranie.
      Najwazniejszym atutem SB Live jest dosc dobra jakosc odtwarzania plikow midi.
      Do tego celu najlepiej uzyc Cakawalk,ktory swego czasu byl darmowy z ta karta.
      Mozna przy jego uzyciu np. wyciszyc sciezke z gitara prowadzaca i grac na zywo.
      Pozdr.
      • blueboy Re: Link 28.06.04, 05:20
        www.cakewalk.com
    • gray Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 28.06.04, 10:08

dobre zewnętrzne karty muzyczne kosztują ponad 2000 złoytch. sb live to zabawka
      dla graczy i ubogich hiphopowców.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 10:14
        No, nie... Aż tak to nie. Według mnie SoundBlaster to standard, poniżej którego
        nie warto schodzić, chyba że komuś rzeczywiście nie zależy na jakości dźwięku
        (a są takie osoby).

A trzymając się tematu - mam SB Live Value i tam w mikserze jest sporo różnych
        efektów, również gitarowych (aczkolwiek nie korzystam z żadnych).
        • gray Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 28.06.04, 10:24

prawda to ale ani wzmacniacz karty ani oferowany wachlarz efektów nie są w
          stanie nadać gitarze właściwego brzmienia - tak jak mówiłem dla graczy i
          domorosłych raperów. sam mam live ale należę, jeżeli już, do kategorii gracze :)
          • Gość: piecyk gazowy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 10:28
            OK, a ja mam SB + głośniki 2.1. Słucham głównie muzyki i moje "audiofilskie"
            ;-) potrzeby są niemal w pełni zaspokojone.
          • blueboy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 03:04
            gray napisał:

>
            > prawda to ale ani wzmacniacz karty ani oferowany wachlarz efektów nie są w
            > stanie nadać gitarze właściwego brzmienia - tak jak mówiłem dla graczy i
            > domorosłych raperów. sam mam live ale należę, jeżeli już, do kategorii
            gracze :
            > )
            Da wystarczajaco dobre brzmienie i nie tylko raperom,przy odpowiedim uzyciu
            dodatkowego sprzetu. Oczywiscie ma to zastosowanie w domu do
            cwiczen,nagrywaniu,bo na scenie to juz tylko dobry wzmacniacz.

• gray Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 07:55

powiedzmy, że do niektórych ćwiczeń. grając po cichutku z cieniutkim
              przesterkiem nigdy nie wyrobisz sobie takiej artykulacji i kultury co przy
              graniu tak, że talerze w kredensie dzwonią ;)
      • blueboy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 02:33
        gray napisał:

>
        > dobre zewnętrzne karty muzyczne kosztują ponad 2000 złoytch. sb live to
        zabawka
        > dla graczy i ubogich hiphopowców.

Akurat w tym wypadku droga karta nie poprawi specjalnie brzmienia gitary.
        Wydanie ponad 2000zl tylko po to,by uzyskac efekt przesteru jest wyrzuceniem
        pieniedzy w bloto.
        • gray Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 08:03

zależy do czego. jeżeli grasz tylko na scenie to pewnie, że tak. ale jeżeli
          chcesz coś w domu ponagrywać z dobrym skutkiem to musisz wydać trochę
          pieniążków. na przykład www.guitarport.com/ - to urządzenie emuluje
          dźwięk większości znanych wzmacniaczy i efektów. pewnie dlatego kosztuje około
          tysiaka. niestety muzykowanie to nie sport dla biednych ;)
          • blueboy Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 14:08
            gray napisał:

>
            > zależy do czego. jeżeli grasz tylko na scenie to pewnie, że tak. ale jeżeli
            > chcesz coś w domu ponagrywać z dobrym skutkiem to musisz wydać trochę
            > pieniążków. na przykład www.guitarport.com/ - to
            urządzenie emuluje
            > dźwięk większości znanych wzmacniaczy i efektów. pewnie dlatego kosztuje około
            > tysiaka. niestety muzykowanie to nie sport dla biednych ;)
            >
            >
            Ten port wogole nie przypadl mi do gustu, uzywalem go jakis czas i pozbylem sie
            go po kilku tygodniach.Troche go przereklamowali. Natomiast polecam inny
            produkt Line 6 - gitare Variax, ktora jest po prostu rewelacyjna!
            • gray Re: Sounblaster i gitara elektryczna. 29.06.04, 14:13

mnie wydał się całkiem przyjemny :)

a co do gitary to wygląda przyjemnie i potwierdza ostatnie zdanie z mojego
              poprzedniego postu ;)
    • Gość: znów ja :) Re: Sounblaster i gitara elektryczna. IP: 172.16.* / 217.153.79.* 28.06.04, 13:05
      dzieki za odpowiedzi ;)
      • Gość: ws cakewalk IP: 172.16.* / 217.153.79.* 28.06.04, 16:06
        zainstalowalem cakewalka na moim realteku ac 97 ale cos nie dziala ;]
        • blueboy Re: cakewalk 29.06.04, 03:26
          Gość portalu: ws napisał(a):

> zainstalowalem cakewalka na moim realteku ac 97 ale cos nie dziala ;]

Moze porty Midi masz ustawione nie tak jak potrzeba. Wejdz do Tools > Midi
          Devices. Zmien kolejnosc portow: podswietl po kolei jeden z "Output port" i
          uzyj "Move Selected Devices to Top" do skutku az zadziala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka