Dodaj do ulubionych

jest firefox 0.9.1

29.06.04, 20:11

podobnie thunderbird. na razie tylko po angielsku

www.mozilla.org/products/firefox/download.html
Obserwuj wątek
    • agent_denton Re: jest firefox 0.9.1 30.06.04, 00:48
      Coś przyspieszyli :))
      Jeżeli chodzi o mnie, to Firefox zuzywa strasznie duzo pamięci. Poza tym zwalnia transfer danych (np w downloaderze), jednak wcale nie przyspiesza to otwoerania się stron. Powiem więcej, ładuja się one strasznie wolno (na obciążonym łaczu oczywiście). Problemu tego nie mam w operze.
      Oczywiście, gdy łacze jest nieobciażone, wszystko śmiga aż miło...no ale nie zawsze mozna pozwolic sobie na ten komfort.
      Wracając do tematu pamięci- mam wrażenie,że nawet IE otwiera się szybciej od mozilli (firefox), ale z transferem też nie jest najlepiej w określonych przypadkach. Mam nadzieję,że usuniety zostanie całkowicie (w wersji 0,8 było to bardzo irytujące) problem wczytywania paru stron otwartych w zakładkach, w jednym oknie. Niestety, jest tak,że strony te nie wgrywaja się jednocześnie,ale po kolei. To irytujące,szczególnie, gdy ważny jest dla mnie tekst,nie grafika. Zawsze mozna otwierać w osobnych oknach...ale to przecież zajmuje wiecej pamieci i...tak samo jest w IE...
      • gray Re: jest firefox 0.9.1 30.06.04, 08:01
        agent_denton napisał:

> Coś przyspieszyli :))
        > Jeżeli chodzi o mnie, to Firefox zuzywa strasznie duzo pamięci.

to prawda. z tym, że opera zużywa jej więcej. proces firefox pokazujący twój
        post wciął 21880kB a proces opera jedyne 29284kB.

> Poza tym zwalni a transfer danych (np w downloaderze),

w jakim downloaderze? chodzi o jakieś getrighty itp? dysponuję łączem 512kbps i
        zarówno menedżer pobierania firefoxa jak i klient ftp potrafią wyciągnąć te
        64kBps.

> jednak wcale nie przyspiesza to otwoeran ia się stron. Powiem więcej, ładuja
        > się one strasznie wolno (na obciążonym łaczu oczywiście). Problemu tego nie
        > mam w operze. Oczywiście, gdy łacze jest nieobciażone, wszystko śmiga aż
        > miło...no ale nie zawsze mozna pozwolic sobie na ten komfort.

u mnie jest ok cały czas. w zasadzie po to zainstalowałem kiedyś mozillę zamiast IE.

> Wracając do tematu pamięci- mam wrażenie,że nawet IE otwiera się szybciej od
        > mozilli (firefox),

ponieważ jest wbudowany w system to będzie otwierał się najszybciej. z mojej
        strony jestem skłonny poświęcić te kilka sekund dla późniejszej wygody.

> ale z transferem też nie jest najlepiej w określonych przypadkach.

IE otwiera strony wolniej niż mozilla i opera.

> Mam nadzieję,że usuniety zostanie całkowicie (w wersji 0,8 było to bardzo
        > irytujące) problem wczytywania paru stron otwartych w zakładkach, w jednym
        > oknie. Niestety, jest tak,że strony te nie wgrywaja się jednocześnie,ale po
        > kolei. To irytujące,szczególnie, gdy ważny jest dla mnie tekst,nie grafika.
        > Zawsze moz
        > na otwierać w osobnych oknach...ale to przecież zajmuje wiecej pamieci i...tak
        > samo jest w IE...

tu mnie zaskoczyłeś. jaki masz sprzęt i łącze? w tym momencie na P4 2GHz z 512MB
        RAM jakiekolwiek strony ładują się dosłownie w pare sekund. co więcej na PII
        450MHz 256MB RAM jest podobnie tylko więcej sekund i dysk trochę kracze.
        • Gość: Reader Pytanie IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 08:09
          Korzystam z firefoxa i thunderbirda (swoja droga mogliby zmienic te nazwy na
          jakies krotsze - fox, bird moze? ;-) i niestety czasami pojawiaja sie problemy z
          java script. Tzn. firefox nie reaguje na np. przyciski jscript.

Ciekaw jestem czy rowniez to zauwazyles?
          • gray Re: Pytanie 30.06.04, 08:11

hmm.. faktycznie być może tak było ale odbywało się to na zasadzie 'klikam w
            przycisk a tu nic' ale nie byłem pewien czy faktycznie w niego trafiłem czy może
            tylko zaznaczyłem. klikam jeszcze raz i działa.
            • Gość: Reader Jesli nie masz nic IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 08:16
              przeciwko to gdy trafie znow na taka strone to podam link bys mogl sprawdzic...
              Tak z ciekawosci (bo ja klikalem 10 razy i nie pomagalo ;-)
              • gray nie ma sprawy :) [n/t] 30.06.04, 08:18

• Gość: Morse Re: nie ma sprawy :) [n/t] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 10:46
                  Chyba na gry.o2.pl jest problem właśnie z Java Script w Firefoxie. Pozdr
        • agent_denton Do Graya 05.07.04, 00:26
          Przede wszystkim przepraszam za bardzo późną odpowiedź,byłem dosc zajęty.

1.Byc może w pojedynczym oknie więcej pamięci zuzywa operaa,ale mam wrażenie,że przy otwieraniu kolejnych zakładek "punkt nalezy przyznać" operze. Wydaje mi się,że potrzebuje na to mniej pamieci (w firefoxie też mam na mysli uzywanie zakładek)

2.Downloader- czyli coś w stylu Getright'a :) Mam jednak wolne łacze- modemowe i 600 mhz procesora. Pamięci 256 RAM. Byc może przy moim potencjale sprzętowym/internetowym lepiej sprawdza się (do normalnego przeglądania stron) opera. Firefoxa też używam,ale ,ze względu na wspomniane problemy,duzo rzadziej.
          Pozdrawiam
    • da.killa Re: jest firefox 0.9.1 05.07.04, 00:55
      Już są po polsku:

Firefox 0.9.1 PL - beta.firefox.pl/0.9.1/

Thunderbird 0.7.1 PL - beta.thunderbird.pl/testing/

da.killa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka