Dodaj do ulubionych

Tracę pakiety

02.09.12, 14:08
Mam następujący problem z internetem - włączam program pingplotter i sprawdzam łącze. Pięknie wszystko gra, niskie pingi, zerowe straty pakietów. Ale kiedy zaczynam surfowanie po necie (pingplotter działa w tle) to nagle mam do 20-30% strat pakietów na łączu router - 1 serwer. To normalne? Dziwi mnie to, że kiedy program tylko pinguje to nie ma żadnych problemów, te pojawiają się dopiero podczas surfowania po necie.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Tracę pakiety 03.09.12, 19:43
      To, że jakiś serwer lub router nie odbije części pingów nie jest niczym nadzwyczajnym.
      Może mieć to np. związek z większym obciążeniem albo czasami odstępów pomiędzy
      poszczególnymi pingami z tego samego źródła. Brak odpowiedzi na pingi nie oznacza
      automatycznie, że analogiczny problem jest z pakietami danych.

Bardziej niepokojące byłyby losowe braki odpowiedzi od różnych routerów.
      Czy można zapytać, z jakiego powodu sprawdzasz łącza pingplotterem?
      • wyga5 Re: Tracę pakiety 20.09.12, 17:50
        A może jest coś nie tak ze sprzętem, np routerem albo kwestią karty sieciowej? Może czas pomyśleć nad jakimś zakupem? Całkiem spory wybór dobrego sprzętu mają na wasserman.pl, w dodatku ceny, które oferują są raczej konkurencyjne. Jeśli problem powoduje coś fizycznego, to koniecznie zaopatrz się w nowy :)
        • Gość: Greg Tej śmiesznej firmie biznes dalej nie idzie? n/t IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.12, 02:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka