Dodaj do ulubionych

Problem z kartą wifi USB

16.09.12, 15:28
Hej,
potrzebuję porady. Mam w mieszkaniu bezprzewodowy internet (modem-->router-->komputer z wifi). Moja 3-4 letnia bezprzewodowa karta wifi na PCI działała słabo, choć stabilnie. Wykorzystywała mniej więcej 1/3 możliwości łącza ze względu na swoją przestarzałą technologię. Aby polepszyć sytuację za namową znawców zakupiłem kartę wifi podłączaną do USB. Karta daje rewelacyjną szybkość połączenia (moc wykorzystana praktycznie w 100%), działa o niebo lepiej niż poprzednia, no ale .... niestety często (co kilkanaście-kilkadziesiąt minut) gubi sygnał i odłącza się samoczynnie. Zostawianie w tej sytuacji na noc programu p2p na ściąganie danych staje się bezsensowne.
Gdy kartę wyjmie się z gniazda USB i włoży z powrotem, po kilkunastu sekundach połączenie zostaje wznowione. I tak do następnego razu. Szukałem już porady w internecie i w "Menedżerze urządzeń" odhaczyłem opcję "zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii", ale niestety nic to nie dało...
Proszę Was o pomoc. Dodam jeszcze że próbowałem różnych lokalizacji dla kabla USB z kartą, ale nic to nie dało.
Pozdrawiam
P.S.
Ten sam wątek umieściłem na forum Internet, by zwiększyć szansę na rozwiązanie problemu.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z kartą wifi USB 16.09.12, 19:54
      A mógłbyś podać jakieś dane (model) karty WiFi, routera, dostawcy Internetu,
      no i przede wszystkim systemu operacyjnego.
      • tiges_wiz Re: Problem z kartą wifi USB 16.09.12, 20:18
        asus?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka