Dodaj do ulubionych

Sznasa dla Linux

IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.07.04, 07:13
Wykorzystac narzedzia do programowania na Windows, wymyslone przez Microsoft
do projektowania programow na Linux i inne systemy.
Na ten ciekawy pomysl wpadl Miguel de Icaza, meksykanin, zalozyciel i
wlasciciel Gnome wspoltworca Ximian (Linux na desktop).
Poniewaz programisci znaja dobrze te narzedzia i maja do nich obszerne
biloteki jest to dla nich duze ulatwienie i zarazem szansa na rozwoj
oprogramowania na Linux.
Miguel i jego firma wymyslila narzedzie (program) nazwany Mono (mono w
j.hiszpanskim oznacza małpa) ktore wykorzystuje oprogramowanie Microsoftu jak
jezyk Microsoft C z jego wszystkimi biliotekami (napisane wczesniej fragmenty
kodow) a takze Microsoft runtime pozwalajacy na uzywanie innych jezykow
programowania. W swym pierwszym wypuszonym na rynek Mono v1.0 wykorzystuje
platforme Microsoft .Net i Virtual Machine (Microsoft Java). Co ciekawe z
badan jakie przeprowadzal osobiscie a pozniej takze Microsoft programisci
wola programowac w VM (ASP.Net) niz w Sun J2EE gdyz ta pierwsza pozwala na
szybsze i latwiejsze programowanie.

Oczywiscie problemem sa Microsoft patenty. Miguel jednak twierdzi ze jak
dotychczas tych barier nie znalazl, pomimo ok 30 tys Microsoft patentow.

Tu bardzo ciekawy wywiad nim. Miguel np jest zafascynowany Longhornem.
Jest swietnym programista a takze swietnym biznesmenem.

news.com.com/More+than+an+open-source+curiosity/2008-7344_3-5271084.html?tag=nefd.pop
www.linuxjournal.com/article.php?sid=6833
O tym czlowieku i jego projektach obecnie jest glosno na swiecie. Pisza o nim
wszystkie fachowe gazety. Dlatego nie podaje wiecej linkow bo mozna je latwo
znalezc w internecie. Nie wiem dlaczego nie udalo mi sie znalezc linkow
polskich.
Obserwuj wątek
    • gray Re: Sznasa dla Linux 18.07.04, 10:05

mono ukazało się już jakiś czas temu.

linki po polsku (bo szukać to trzeba umieć):

7thguard.net/news.php?id=595
      linux.pl/?id=news&show=1154
      hacking.pl/news.php?id=3765
      hedera.linuxnews.pl/_news/2004/07/01/_long/2778.html
      hedera.linuxnews.pl/_news/2004/05/05/_long/2676.html
      infojama.pl/article.php?sid=2637
      www.novell.pl/news/2004/mono1.html
      www.novell.pl/news/2003/monoroad.html
      www.idg.pl/news/68496.html
      www.software.com.pl/!news/news.php?id=516

to linki z pierwszej strony wyszukiwania w google.

polecam wszystkim ich lekturę ponieważ informacje pana JP wiele straciły, a co
      ciekawsze również trochę zyskały, w przekładzie.
      • Gość: JP Re: Sznasa dla Linux IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.07.04, 10:50
        gray napisał:

> mono ukazało się już jakiś czas temu

Ja napisalem ze dzisiaj?

> polecam wszystkim ich lekturę ponieważ informacje pana JP wiele straciły, a co
        > ciekawsze również trochę zyskały, w przekładzie.

Prosze podac przyklady w ktorych ja cos przeinaczylem w stosunku do tego co
        napisal cnet.

ps. Jak zwykle zabierasz glos nie na temat. Nie masz nic do powiedzenia, nie
        znasz sie na tym, nie rozumiesz tematu, to nie pisz.
        • Gość: bzykbzyk. Re: Sznasa dla Linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 18.07.04, 16:21
          JP napisał(a):

> Prosze podac przyklady w ktorych ja cos przeinaczylem w stosunku do tego co
          > napisal cnet.

> "Na ten ciekawy pomysl wpadl Miguel de Icaza, meksykanin, zalozyciel i
          > wlasciciel Gnome wspoltworca Ximian (Linux na desktop)."

Ximian NIE jest to LINUX na desktop!

Ximian to LINUX shell (KDE desktop, GNOME desktop, Ximian desktop) ktory
          moze byc zainstalowany na kazda LINUX dystrybucje. A wszystko zaczelo
          sie od XIMIAN "Evoltion" .... wedlug teorii "EVOLUTION" DARVINa malpa
          sie przeksztalcila w Komniste .....

Nazywa sie MALPA bo doslownie "Monkey see, monkey do".
          Jest to shall miezy innymi adaptujaca formaty Microsoft do Linux.

Mialem Ximian zanim NOVELL go wykupil zainstalowany "over" RedHat 8 ale
          nie moglem go uzywac bo zablokowal mi cala hard disk drive 8.3 GB z
          full instalacja RedHat (na starszym laptop) i musialem zrezygnowac.
          Od tego czasu Ximian zostal przeksztalcony w ENTERPRISE LINUX Desktop 2.

"enterprise Linux desktop" to "shell overlay" a nie "LINUX na desktop"
          raczej "Desktop na LINIX enterprise".

www.novell.com/products/desktop/
          > "W swym pierwszym wypuszonym na rynek Mono v1.0 wykorzystuje
          > platforme Microsoft .Net i Virtual Machine (Microsoft Java)"

Virtual Machine (Microsoft Java) - JAVA to jezyk programowy nalezacy do
          SUN MICROSYSTEMS. Nie ma "Microsoft Java". Modyfikacje do JAVA zrobione
          po przez Microsoft byly nie legalne i SAD przyznal SUNM odzkodowanie
          za pogwalcenie przez Microsoft kontraktu do uzywania JAVA. .... ale
          MICROSOFT na to bylo stac ...

> "Co ciekawe z badan jakie przeprowadzal osobiscie a pozniej takze Microsoft
          > programisci wola programowac w VM (ASP.Net) niz w Sun J2EE gdyz ta pierwsza
          > pozwala na szybsze i latwiejsze programowanie."

Microsoft programisci? Jak siedzisz przy korycie to zresz co jest w
          TWOIM korycie! MICROSOFT nie ma "PROGRAMISTOW", oni maja "KOPIARZY"
          ktorzy prepisuja limie kodu pisane przez innych aby kopiowac innych
          inwencje i adaptowac do okien. Jest tam paru ktorzy skonczyli
          ELEKTRONIKI i tak zwane Studim Matematyczne na Polibudzie Warszawskiej ...
          Mozna ttaj wyciagnac wnioski ze "szybsze i latwiejsze programowanie" to
          kradzenie LOGIKI innych.

"MIcrosofT PATENT"? jedyny patent ktory po za klikanie myszki ma
          MIcrosoft to jak krasc aby innych nie bylo stac na wygranie
          sprawy ... przy studiowaniu postepowania Microsoft mozna rzeczywiscie
          dostac rzadkiej sraczki ....

A to rzeczywiscie kolejna "Szansa dla Microsoft" aby opatentowac recepte
          na rzadka sraczke.
        • gray Re: Sznasa dla Linux 18.07.04, 20:23
          Gość portalu: JP napisał(a):

> gray napisał:
          >
          > > mono ukazało się już jakiś czas temu
          >
          > Ja napisalem ze dzisiaj?

a czy ja napisałem, że napisałeś, że dzisiaj?

> > polecam wszystkim ich lekturę ponieważ informacje pana JP wiele straciły,
          > > a co ciekawsze również trochę zyskały, w przekładzie.
          >
          > Prosze podac przyklady w ktorych ja cos przeinaczylem w stosunku do tego co
          > napisal cnet.

a co to da? kolejny flamewar, tym razem o tłumaczeniach - zwyczajnie mi się nie
          chce. jak sobie, ktoś poczyta informacje, do których podałem linki to będzie
          wiedział co to jest mono i jak działa - propounję stronę novella, jako sponsor i
          wydawca mono powinni być nieźle poinformowani.

> ps. Jak zwykle zabierasz glos nie na temat. Nie masz nic do powiedzenia, nie
          > znasz sie na tym, nie rozumiesz tematu, to nie pisz.

nie na temat? nie mogłeś znaleźć informacji po polsku więc ci pomogłem, a że nie
          podejrzewam abyś posiadał autoryzację CNETu co do swojego tłumaczenia i nie
          znasz się na programowaniu równie dobrze jak ja, albo i lepiej, poleciłem
          lekturę tekstów osób, którzy wiedzą o tym więcej - to dosyć popularna praktyka,
          szkoda, że nie wszyscy jej używają.
      • Gość: kell Re: Sznasa dla Linux IP: *.udn.pl 18.07.04, 12:17
        e tam, gray masz zdrowie do jp.
        te jego wnioski sa zupelnie trafione obok, zreszta dla kogos kto nie stara sie
        zrozumiec wolnego oprogramowania takie inicjatywy jak mono (czy inne dot gnu) sa
        niezrozumiale. a najsmieszniejsze jest, ze ani .net, ani tym bardziej mono nie
        sa ani czyms bardzo innowacyjnym, ani czyms niezbednym. taki zlepek cudzych
        pomyslow (w wiekszosci zapozyczonych od suna zreszta;)
        • Gość: JP Re: Sznasa dla Linux IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.07.04, 12:40
          Ho ho ho kell wrocil i to o tak poznej porze :)

Zamiast sie cieszyc to ty szukasz dziury w calym.
          Przeciez dzieki temu powstana szybciej i wiecej wartosciowych programow na
          Linux.
          Zachowjesz sie jak ci ktorzy dopisali swoje komentarze do tego artykulu w cnet.
          Jeden z nich pisze tak. Poco to komu, przeciez "Developing in KDE/QT/C++ is
          _easy".
          No dobrze, tylko dlaczego w takim razie nie powstalo dotychczas dziesiatki
          potrzebnych i fantastycznych programow na Linux?
          Przeciez wszyscy zdaja sobie sprawe z tego ze jak beda lepsze na Linux i tylko
          Linux to wiele osob przesiadzie sie na ten system. A tak to to wszystko kuleje.
          Red Hat npo. musi oszukiwac na gieldzie zawyzajac swoje dochody itp.

Po co zmieniac przyzwyczajenia programistow? Poco zmuszac ich do uczenia sie
          nowych jezykow. Tlumaczenie moze zrobic komputer.
          Uwazam ze to bardzo cenna idea ktora pomoze Linuksowi sie upowszechnic.
          A ze dzieki Microsoft? No to juz inna para kaloszy :)
          Moze dlatego Meksykanin nazwal ten program malpa :)
          • Gość: kell Re: Sznasa dla Linux IP: *.udn.pl 18.07.04, 16:27
            > Przeciez dzieki temu powstana szybciej i wiecej wartosciowych programow na
            > Linux.
            Wymien mi chociaz jeden wartosciowy i super program napisany przy uzyciu technik
            .net. Zadaj sobie pytanie do czego .net sluzy i dlaczego nie do pisania
            biurkowych aplikacji/gier ktore ty i ja moglibysmy uzywac.
            > Jeden z nich pisze tak. Poco to komu, przeciez "Developing in KDE/QT/C++ is
            > _easy".
            Bo jest. Bo c++ jest obecnie najpotezniejszym narzedzien do tworzenia aplikacji
            o ktorych developer moze pomarzyc. To w c/c++ stworzone jest jadro linuksa,
            windows i zdecydowana wiekszosc aplikacji z ktorych korzystasz. Takze c++ jest
            jezykiem ktory mozna z powodzeniem stosowac przy uzyciu mechanizmow .net.
            qt to tylko biblioteka "widgetow" i mechanizmow do tworzenia programow
            okienkowych. Mylisz pojecia, qt z mono (powinienes napisac raczej gtk/gnome i
            mono) nie maja wiele wspolnego bo obie sa stosowane do innych celow.
            .net to nie jezyk programowania. To raczej zbior mechanizmow do pisania
            aplikacji biznesowych (jak j2ee) z polozeniem wagi na aplikacje netowe (web
            services), z wykorzystaniem otwartych standardow wymiany opartych na xml (np ebxml)
            > No dobrze, tylko dlaczego w takim razie nie powstalo dotychczas dziesiatki
            > potrzebnych i fantastycznych programow na Linux?
            mono nic nie zmieni. dojda "bindings", w rodzaju gtk# czy qt#. co to zmieni? bo
            ty chyba wiesz cos czego developerzy nie wiedza. nie zanosi sie na przesiadke z
            c na c#. wiele osob mowi, ze c# to nic innego jak wrednie ukradzione mechanizmy javy

> Linux to wiele osob przesiadzie sie na ten system. A tak to to wszystko kuleje.
            > Red Hat npo. musi oszukiwac na gieldzie zawyzajac swoje dochody itp.
            Hahahaha. Bo ty lecisz na marketingowy belkot. .net to fajna platforma, ale nie
            jedyna i najlepsza. c# to ciekawy jezyk, ale nie potezniejszy niz c++ czy java.
            szczegolnie, gdy java w wersji 1.5 bedzie miec pare nowych mechanizmow i ma
            szanse pokazac swoja potege raz jeszcze.
            > Po co zmieniac przyzwyczajenia programistow? Poco zmuszac ich do uczenia sie
            > nowych jezykow. Tlumaczenie moze zrobic komputer.
            Bzdura. To c++/java sa glownymi jezykami uzywanymi przez programistow. To
            c++/javy uczysz sie na studiach. Mylisz jezyk programowania, ze srodowiskiem
            programisty. Po tobie bym sie tego nie spodziewal!
            > Uwazam ze to bardzo cenna idea ktora pomoze Linuksowi sie upowszechnic.
            Pomoze, ale w dodaniu kolejnego srodowiska to wielkiej i znakomitej juz listy,
            nie mam zamiaru wymieniac z pamieci, bo pomine jakis wazny jezyk, ktorego sporo
            osob moze uzywac i sie ktos obrazi.
            • Gość: JP Re: Sznasa dla Linux IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.07.04, 22:10
              Parafrazujac twoje slowa kell.
              Innymi slowy, Mono jest do bani. Nikomu nie potrzebny chwyt reklamowy? Znana
              juz od dawna idea, nic nowego nie wnoszaca.
              Cos ktos skopiowal (ukradl jak piszesz) i dzieki temu powstalo jeszcze jedno
              nikomu nie potrzebne srodowisko dla programisty. Oczywiscie programisci nie
              uzyja jego bo maja lepsze i do ktorych sa juz przyzwyczajeni.

To co pisza w fachowych gazetach to oczywiscie marketingowy belkot.

ps. nie znam sie na programowaniu bo programista nie jestem ale czytac potrafie
              i na szczescie nie jestem skazany jedno zrodlo.
              • Gość: kell Re: Sznasa dla Linux IP: *.udn.pl 18.07.04, 22:51
                parafrazujac nie.
                .net to swietny produkt. mono to swietny produkt. oba sa warte zwrocenia uwagi,
                ale nie sa zlotym srodkiem. nadaja sie doskonale do powierzonych im zadan (.net
                jest skierowane do klientow biznesowych na razie), ale nie nalezy twierdzic, ze
                bez nich nie da sie tworzyc aplikacji, bo nie tworzono ich i dalej nie tworzy,
                ani porownywac tego do qt/kde bo to jakbys porownywal dwie raczej nie zwiazane
                ze soba rzeczy.

to ja dalej udaje sie na wakacje;)
    • oo Re: Sznasa dla Linux 18.07.04, 12:06
      Nie rozumiem, to Microsoft nie zaimplementował technogii .Net na Linux??? Przecież podobno ma to być konkurencja dla Javy. A podstawową zaletą Javy jest niezależność od systemu. Jeśli .Net chodzi tylko na systemach Microsoftu, to co to za wieloplatformowość? To jakieś chore... i to ma być alternatywa dla Javy?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo nie jestem specem w tym temacie, po prostu staram się wyciągnąć własne wnioski.
    • Gość: spameater Re: Sznasa dla Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 12:18
      co to są Microsoft patenty?
      albo zapytam inaczej: Microsoft patenty są co to?
      • Gość: JP Re: Sznasa dla Linux IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.07.04, 12:22
        To jest tak jak nacodzien mowi sie po angielsku :)
    • Gość: ja Re: Sznasa dla Linux IP: *.daminet.pl 18.07.04, 13:30
      Zobaczymy jak sie rozwinie.
      ASP.NET jest fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka