Dodaj do ulubionych

FireFox: błąd - Ctrl+W

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 10:19
Mam kolejny dowód w software, że Amerykanie są słabymi programistami. Mamy w FireFox skrót klawiszowy Ctr+W opisany jako: 'zamknij kartę'. Jest ostatnia karta, naciskamy Ctr+W i zamyka się cały FireFox ! W takim razie to błąd, skrót Ctr+W nie różni się niczym od skrótu Ctrl+Shift+W czyli pozycji w menu Plik 'Zakończ'. Oba działają tak samo w szczególnym przypadku użycia. W Opera rozumieją jakoś normalnie, Ctr+W zamyka kartę, choćby była ostatnia. FireFox ma błąd.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: FireFox: błąd - Ctrl+W 10.03.13, 10:28
      Nie tyle błąd, co rozwiązanie odmienne niż w innych przeglądarkach.
      Ostatniej zakładki nie zamyka się.
      • Gość: Tester Re: FireFox: błąd - Ctrl+W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 10:58
        Zamykanie ostatniej zakładki jest konieczne, bo kolejny program CCleaner nie wyczyści ostatniej otwartej zakładki. Więc ją trzeba wcześniej zamknąć a potem wyczyścić w historii FireFoxa. Chyba sobie nie wyobrażasz, ze użytkownik czyści historię CCleanerem, a potem inny włącza FireFox i mu się otwiera twoja ostatnia otwarta zakładka.
        • wariant_b Re: FireFox: błąd - Ctrl+W 10.03.13, 11:11
          A kto ci każe w ten sposób ustawiać stronę startową w Firefoxie?
          • wariant_b Re: FireFox: błąd - Ctrl+W 10.03.13, 11:13
            A jeśli nie chcesz zmieniać ustawień wpisz about:home i wtedy wyczyść historię.
            • Gość: Tester Re: FireFox: błąd - Ctrl+W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 12:16
              Chodzi o ostatnią kartę jaką mam, kiedy kończę pracę w FireFox. I tak tego nie używam z wyżej podanych powodów i innych jak powolności, jedynie w niektórych okolicznościach.
          • Gość: Tester Re: FireFox: błąd - Ctrl+W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 12:21
            Ty nie dajesz odpowiedzi na to, że to jest błąd, tylko dajesz propozycję jak go może obejść. Choć nie wiem, czy są te propozycje adekwatne. W FireFox Ctr+W przy ostatniej karcie działa tak samo jak Ctr+Shift+W. Czy ja nie mogę zamknąć ostatniej karty i wpisać nowego adresu? Czemu to służy szpiegowaniu? Ze względu na referencje w adresach url ?
            • wariant_b Re: FireFox: błąd - Ctrl+W 10.03.13, 13:58
              > Ty nie dajesz odpowiedzi na to, że to jest błąd...

Bo nie mam pod ręką specyfikacji projektowej Firefoxa, w której pisałoby,
              że ostatnia zakładka ma się zamykać pozostawiając ekran about:home.
              A skoro nie wiemy, jaki był zamysł, to jak oceniać wykonawstwo?
              Firefox ma tak od zawsze, czyli poczynając od wersji 0.8 do 20.Beta4
              Dziwne, że dopiero teraz zauważyłeś.
              • Gość: Tester Re: FireFox: błąd - Ctrl+W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 14:32
                Foxit Reader (pdf) też jak Opera ma karty i też Ctr+W zamyka ostatnią kartę a nie cały program. Jak to tak trudno zrozumieć operacja zamknięcia karty to co innego niż operacja zamknięcia programu. Chcę zamknąć kartę a potem FireFoxa, po ta aby przy ponownym włączeniu przeglądarki nie otworzyła mi się ostatnio oglądana strona.
      • Gość: iden Re: FireFox: błąd - Ctrl+W IP: 83.242.85.* 10.03.13, 19:43
        "Ostatniej zakładki nie zamyka się." - owszem, standardowo nie, ale można ustawić taką możliwość. Wystarczy zmodyfikować konfigurację wpisując about:config w pasek adresu i zmienić wartość browser.tabs.closeWindowWithLastTab z true na false (dwuklikiem).
    • Gość: user FireFox - nie dla idiotów n/t IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 13:11
      • Gość: Tester Re: FireFox - nie dla idiotów n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 14:34
        Czyli nie dla ciebie.
        • Gość: . Re: FireFox - nie dla idiotów n/t IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 14:41
          Gość portalu: Tester napisał(a):

> Czyli nie dla ciebie.

No nie wiem kto tu jest idiotą skoro nie potrafi użyć google...

support.mozilla.org/pl/questions/667687
          • Gość: Tester Re: FireFox - nie dla idiotów n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 20:00
            Czyli to jest problem. I nie tylko inne programy, bo też widzimy że oprócz Foxit Readera Excel zamyka ostatnią kartę a nie program. Jeśli nie rozumiesz, że przypisanie dwóch różnych skrótów do tej samej akcji (choć odwrotnie Crtl+Shift+W nie zamyka ostatniej karty) jest błędem (bo czym zamykamy ostatnią kartę ?) i jest nielogiczne, to masz te same problemy analfabetyzmu funkcjonalnego co programiści amerykańscy.
            • wariant_b Re: FireFox - nie dla idiotów n/t 10.03.13, 20:45
              Ależ z ciebie namolnie uparty osobnik.

Zaaplikuj podane ustawienie w about:config, sprawdź ponownie i będziesz
              wiedział, jak działa CTRL+W a jak CTRL+SHIFT+W na ostatniej zakładce.
              A przy okazji sprawdź, jak działają te kombinacje przy wielu zakładkach.

Przy okazji: Chrome, IE10 i Torch robią dokładnie to samo co Firefox.
              Opera jest wyjątkiem. Więcej przeglądarek chwilowo nie mam zainstalowanych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka