Dodaj do ulubionych

drukarka HP DJ-5150 problem!

IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 15:20
Witam i proszę o poradę, podpowiedź.

Otóż od lat mam drukarkę atramentową kolorową HP DJ 5150
Wykorzystywana w domu i dla domowo-szkolnych zastosowań w zupełności wystarczała.

Atramenty (56 i 57) zarówno oryginały, jak i zamienniki średnio starczały na rok lub nawet dłużej

Obecnie atramenty chyba pokończyły się, tzn. z pewnością się pokończyły, bo w pojemnikach nic nie chlupocze, a poza tym wcześniej były komunikaty o kończącym się atramencie.

Problem polega na tym, że od kilku dni przy próbie wydruku drukarka uruchamia się, dokonuje przygotowania do do druku, tj. czyści sobie głowice - taki próbny rozruch,
po czym - zamiera. Staje.
Wałek się nie kręci - papieru nie pobiera.
Komunikat - drukowani się nie powiodło

I teraz nie wiem, czy ona nie drukuje, nie podejmuje próby wydruku, bo w kartridżach jest sucho?
czy też nastąpiła jakaś inna awaria, uszkodzenie, usterka itp.

Wcześniej, z tego co pamiętam, nie miałem chyba takich sytuacji. Zresztą kartridże wymieniałem przy pierwszych oznakach wyczerpania, więc nie wiem, czy drukarka KP DJ nie rusza, gdy kartridże są całkowicie puste?

Ja i tak wiedziałem, że trzeba je będzie kupić, ale teraz mam dylemat, bo nie wiem, czy kupować atramenty, czy nową drukarkę?
Z tej parę razy na siłę wyrywaliśmy źle wkręcony papier; dzieci też swoje przy niej zrobiły...
więc może faktycznie coś się wreszcie spieprzyło do reszty

a może tylko wystarczy kupić same atramenty i urządzenie ruszy?

z góry dzięki za porady
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: drukarka HP DJ-5150 problem! IP: *.tpnet.pl 12.08.13, 15:24
      Może to wina systemu operacyjnego? Spróbuj wydrukować stronę testową drukarki - trzeba przytrzymać któryś przycisk przez kilka sekund - i zobaczyć, jak wtedy zachowa się drukarka.
      • Gość: druk Re: drukarka HP DJ-5150 problem! IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 16:57
        sterowniki przeinstalowałem; nawet ze 3 razy
        jeszcze w ubiegłym tygodniu normalnie drukowała, choć już - z braku atramentu - "smużyła"

naciskania klawiszy serwisowych tez już próbowałem
        efekt: naciskając X uzyskiwałem anulowanie dokumentów do wydruku,
        nie rusza wałek, nie bierze papieru...
        ciągle "mryga" przycisk (dioda) "kropelka", tj. braku atramentu

po prostu nie wiem, czy włożenie pełnych kartridży ją ożywi, czy też nie
        nie chcę zostać z niesprawną drukarką z pełnymi kartridżami... :-/
      • Gość: druk Re: drukarka HP DJ-5150 problem! IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 16:59
        nie bierze papieru (sprawdzałem - w środku i na wałku nic jej nie blokuje!) więc nie drukuje stron testowych
        ani "spod klawisza" serwisowego, ani z systemu
    • Gość: druk problem wyjaśniony i rozwązany! IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 10:11
      nikt tu nie potrafił udzielić mi odpowiedzi na zadane pytania

więc zainwestowałem parę złotych i kupiłem najtańsze kartridże

po ich włożeniu drukarka ożyła!

wniosek - jeśli kartridże w drukarkach HP zostaną wycyckane do dna - drukarka się nie uruchamia

ps.
      nie oznacza to, że dokonałem dobrego zakupu - czarny kartridż nie drukuje, a kolorowy ma poprzeczne niedomalowane linie
      nie kupujcie najtańszych zamienników! SZKODA KASY !!!
      ja swoich nie reklamuję, bo koszty wysyłki są porównywalne z ich ceną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka