Gość: druk
IP: *.dynamic.chello.pl
12.08.13, 15:20
Witam i proszę o poradę, podpowiedź.
Otóż od lat mam drukarkę atramentową kolorową HP DJ 5150
Wykorzystywana w domu i dla domowo-szkolnych zastosowań w zupełności wystarczała.
Atramenty (56 i 57) zarówno oryginały, jak i zamienniki średnio starczały na rok lub nawet dłużej
Obecnie atramenty chyba pokończyły się, tzn. z pewnością się pokończyły, bo w pojemnikach nic nie chlupocze, a poza tym wcześniej były komunikaty o kończącym się atramencie.
Problem polega na tym, że od kilku dni przy próbie wydruku drukarka uruchamia się, dokonuje przygotowania do do druku, tj. czyści sobie głowice - taki próbny rozruch,
po czym - zamiera. Staje.
Wałek się nie kręci - papieru nie pobiera.
Komunikat - drukowani się nie powiodło
I teraz nie wiem, czy ona nie drukuje, nie podejmuje próby wydruku, bo w kartridżach jest sucho?
czy też nastąpiła jakaś inna awaria, uszkodzenie, usterka itp.
Wcześniej, z tego co pamiętam, nie miałem chyba takich sytuacji. Zresztą kartridże wymieniałem przy pierwszych oznakach wyczerpania, więc nie wiem, czy drukarka KP DJ nie rusza, gdy kartridże są całkowicie puste?
Ja i tak wiedziałem, że trzeba je będzie kupić, ale teraz mam dylemat, bo nie wiem, czy kupować atramenty, czy nową drukarkę?
Z tej parę razy na siłę wyrywaliśmy źle wkręcony papier; dzieci też swoje przy niej zrobiły...
więc może faktycznie coś się wreszcie spieprzyło do reszty
a może tylko wystarczy kupić same atramenty i urządzenie ruszy?
z góry dzięki za porady