Dodaj do ulubionych

brak głosu w komputerze

IP: 213.25.37.* 19.08.13, 22:46
Witam. Mam problem z głosem na kompie. Głośniki są "wbudowane" w monitor, w prawym dolnym rogu ikonka jest aktywna, czy raczej nie wyciszona, wszystkie suwaki oznaczone na najwyższym stopniu głośności.
Po przełączeniu monitora na telewizor wszystko ładnie działa... A na komputerze nie idzie głos ani z przeglądarki, ani np z muzyki na kompie.

Po wejściu w Panel Sterowania i "Zarządzaj ustawieniami audio" 7 elementów ma komunikat "nie podłączono", a dwa "gotowe". Win7 - nie wiem czy to istotne
Niestety nic więcej nie potrafię zrobić... Co może być przyczyną i czy dam radę sama to naprawić? proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: brak głosu w komputerze IP: *.multimo.pl 19.08.13, 22:54
      Przewód od monitora do karty dźwiękowej podłączony?
      • Gość: soft Re: brak głosu w komputerze IP: 213.25.37.* 19.08.13, 22:59
        Chyba tak, od monitora odchodzą 4 kabelki, czyli tyle co zawsze, no i ogólnie żaden nie leży luzem.
        • Gość: 802.11n Re: brak głosu w komputerze IP: *.multimo.pl 19.08.13, 23:03
          A prawidłowo podłączony? Ten od głośników powinien być w złączu line-out, zwykle oznaczonym na zielono.
          • Gość: soft Re: brak głosu w komputerze IP: 213.25.37.* 19.08.13, 23:07
            Musi być dobrze: zielony do zielonego, biały do białego, czarny do czarnego i duży do dużego. Zresztą zielona wtyczka nigdzie indziej nie pasuje, wiem bo próbowałam wcisnąć.
            • Gość: 802.11n Re: brak głosu w komputerze IP: *.multimo.pl 19.08.13, 23:19
              W kompach jest tak, że tę zieloną wtyczkę trzeba wkładać "na gorąco", przy włączonym systemie i system wtedy "wykrywa" głośniki. Nie wiem, czy to wystarczy, ale idę spać. ;-)
              • Gość: soft Re: brak głosu w komputerze IP: 213.25.37.* 19.08.13, 23:25
                No chyba tak robiłam :) Dobranoc, dzięki:)
                • wariant_b Re: brak głosu w komputerze 19.08.13, 23:41
                  Ale w monitorze zwykle też są dwie dziurki - niebieska i zielona.
                  Kabelek z komputera podłączasz do niebieskiej, a zielona jest do słuchawek.
                  • Gość: soft Re: brak głosu w komputerze IP: 213.25.37.* 20.08.13, 00:07
                    Hmm... u mnie jest więcej dziurek. Czerwona, żółta, różowa, niebieska, zielona ciemna, zielona jasna (tutaj wchodzi), czarna (też wchodzi, ale są narysowane słuchawki, zresztą sprawdzałam z ciekawości i nie działa). Do tych wymienionych na początku nie chciała się wsunąć do końca, więc to raczej na pewno zielona jasna. Chociaż nie wiem...zupełnie się na tym nie znam:)
                    • Gość: 802.11n Re: brak głosu w komputerze IP: *.tpnet.pl 20.08.13, 07:10
                      Podłącz do kompa inne głośniki czy słuchawki i sprawdź, czy jest dźwięk.
                      • Gość: soft Re: brak głosu w komputerze IP: 213.25.37.* 20.08.13, 11:13
                        Niestety, nie mam nic z tych rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka