Gość: ryszard IP: 216.11.71.* 13.08.04, 08:06 newsroom.chip.pl/news_110746.html linux przynosci zbyt male oszczednosci a to jest glowna przyczyna przechodzenia na linux. w takim razie czy kiedykolwiek linux zagrozi windows? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dan Re: linux nie zagraza windows IP: 5.3.1R* / 210.120.128.* 13.08.04, 09:24 Już teraz zagraża, wystarczy porównać stosunek Microsoftu do Linuxa. 5 lat temu był to pobłażliwy uśmieszek, w tym roku Microsoft poraz pierwszy został zmuszony do obniżki cen swoich produktów (obniżki wybiórczej ale jednak). Link Zgłoś
Gość: Miachał Re: linux nie zagraza windows IP: 81.190.171.* 13.08.04, 15:14 Ja bym jeszcze uwzględnił, coś takiego jak moda. Większość użytkowników komp. to młodzi, a oni kierują się modą. Link Zgłoś
gray Re: linux nie zagraza windows 13.08.04, 15:56 w raporcie chodzi o firmy a nie o młodych użytkowników prywatnych - dla nich linuks nie kosztuje nic. a wracając do meritum - nie od razu kraków zbudowano. większość firm nie ma ochoty być testerem nowego systemu i oprogramowania - wolą rozwiązania sprawdzone. skoro do dziś dawali radę utrzymywać się przy korzystaniu z windowsa to są w stanie to robić nadal i patrzeć co się dzieje. na szczęście znaleźli się pionierzy, którzy chcą pokazać, że nie taki pingwin straszny a przy okazji zwiększyć bezpieczeństwo i zaoszczędzić. Link Zgłoś
Gość: Michał Re: linux nie zagraza windows IP: 81.190.171.* 13.08.04, 17:32 gray napisał: > w raporcie chodzi o firmy a nie o młodych użytkowników prywatnych - dla nich > linuks nie kosztuje nic. Tak, ale w prężnych przedsiebiorstwach, to przy kompach siedzą młodzi i to oni decydują, z czego kożystają. Ja u siebie w kompie służbowym mam Linuxa, bo moja praca opiera się w 90% na siedzeniu w internecie. Raz na jakiś czas potrzebuję coś uruchomić na wigngrozie to idę do kolegi i mnie wpuszcza na swój. Link Zgłoś
gray Re: linux nie zagraza windows 13.08.04, 17:36 no nie do końca. jeżeli zamiast siedzącego w internecie byłbyś np. projektantem pracującym w autocadzie to wielkiego wyboru byś nie miał. nie wiem jakie zasady funkcjonują w towim przedsiębiorstwie ale w większości jest coś takiego jak 'oprogramowanie licencjonowane' i żaden inny program nie może być zainstalowany na komputerze - wiem, że to faszyzm ale w pracy się podobno pracuje ;) Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 20:47 Miachał napisał(a): > Ja bym jeszcze uwzględnił, coś takiego jak moda. Większość użytkowników komp. > to młodzi, a oni kierują się modą. Ale piszesz BZDURY! W przemysle liczy sie WYDAJNOSC a nie moda! Tu na WIDOWS wszyscy traca pieniadze. Windos nie zagraza Linux! LINUX jest solidny! Rzad Amerykanski nie kieruje sie moda, uzywajac, rzadajac LINUX! Rzad Amerykanski rzada aby wszystkie BIOS roku 2006 byly pod LINUX a nie DOS! W przyszlosci system operacyjny bedzie musial byc w PAMIECI a nie na Hard Disk! Juz sa produkowane pierwsze komputery z OS w pamieci !!!!!! Link Zgłoś
Gość: Michał Re: windows nie zagraza linux IP: 81.190.171.* 13.08.04, 20:56 Gość portalu: bzykbzyk. napisał(a): > Ale piszesz BZDURY! > W przemysle liczy sie WYDAJNOSC a nie moda! W przemyśle tak, ale nie w moim kompie. Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 21:06 Michał napisał(a): > > W przemysle liczy sie WYDAJNOSC a nie moda! > W przemyśle tak, ale nie w moim kompie. Twoj komp sie nie liczy! Rzad Amerykanski powoli przechodzi na LINUX, a inni beda musieli za nim nadarzac czy chca czy nie! LINUX rozrasta sie jak "grzyby po deszczu"! Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: windows nie zagraza linux IP: 216.11.71.* 13.08.04, 21:36 Gość portalu: bzykbzyk. napisał(a): > LINUX rozrasta sie jak "grzyby po deszczu"! i wlasnie chodzi o to ze nie. po 5 latach dobijania sie do rynku stal sie on trzecim systemem na desktopy. po mac os. oblicza sie ze uzywa go 1.5-2% uzytkownikow domowych a mac os 2-2.5%. jakie to ma porownanie do windows nie musze wykazywac. dodam tylko ze mac os instalowany jest na drogim sprzecie apple ktorych sila rzeczy jest duzo mniej. oczywiscie przyczyn powyzszego nalezy szukac nie tylko w modzie. przede wszystkim ciagle brakuje potrzebnych aplikacji na linux. ciagle jest za male zainteresowanie programistow tym systemem. ciagle ten system jest za malo przyjazdny dla przecietnego uzytkownika. jest postep ale nie taki jaki zapowiadano i jakiego sie niektorzy spodziewali. > Rzad Amerykanski powoli przechodzi na LINUX, a inni beda musieli za > nim nadarzac czy chca czy nie! hehehe. rzad amerykanski i analitycy mowia ze ameryka zostala daleko w tyle za europa pod wzgledem stosowania linux. jest to jak mysle powazny hamulec w rozwoju linux. wiadomo ze rynek amerykanski jest najwazniejszym rynkiem swiata. amerykanie mogliby to szybko zmienic ale czy tego chca? zobaczymy jak powioda sie plany ibm, dell, hp. czy linux przyniesie im kokosy czy wielka klape? Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 23:21 Ryszard napisał(a): > > LINUX rozrasta sie jak "grzyby po deszczu"! > > i wlasnie chodzi o to ze nie. po 5 latach dobijania sie do rynku stal sie on > trzecim systemem na desktopy. po mac os. oblicza sie ze uzywa go 1.5-2% > uzytkownikow domowych a mac os 2-2.5%. jakie to ma porownanie do windows nie > musze wykazywac. dodam tylko ze mac os instalowany jest na drogim sprzecie > apple ktorych sila rzeczy jest duzo mniej. MYlisz sie! Mac zostaje wypierany przez athlon64 i LINUX! MAC sprzet jest za drogi biorac pod uwage jego wydajnosc. CPU Design Philosophy Mr. Boswell says that the Opteron architecture solves motherboard bottleneck problems with Hypertransport and the built-in memory controller. The Opteron architecture easily scales to eight CPUs, which will be explained later. Traditionally, communication between the hard drives, AGP/PCI cards, memory and CPU have been slowed by having to pass through various controller and Bridge Chips on the motherboard. With Hypertransport, AMD has allowed components to talk to each directly. The on-CPU memory controller lowers latencies because it gives direct access to RAM. The memory controller also clocks in at CPU speed. Multi-processor systems have traditionally been hampered by memory latencies - after all, you have to feed all those processors information. This is where the competition can't keep up. Mr. Boswell says, "Apple doesn't have any solution past two processors. The Apple architecture just ran out of gas." www.tomshardware.com/business/20040811/amd-01.html > oczywiscie przyczyn powyzszego nalezy szukac nie tylko w modzie. przede > wszystkim ciagle brakuje potrzebnych aplikacji na linux. ciagle jest za male > zainteresowanie programistow tym systemem. ciagle ten system jest za malo > przyjazdny dla przecietnego uzytkownika. Powazne studia filmowe operuja pod linux! > jest postep ale nie taki jaki zapowiadano i jakiego sie niektorzy spodziewali. > > Rzad Amerykanski powoli przechodzi na LINUX, a inni beda musieli za > > nim nadarzac czy chca czy nie! > > hehehe. rzad amerykanski i analitycy mowia ze ameryka zostala daleko w tyle > za europa pod wzgledem stosowania linux. Opinie analitykow sie nie licza. US jest do tylu, to jest prawda! ale wiaze sie to z innymi powodami. > jest to jak mysle powazny hamulec w rozwoju linux. wiadomo ze rynek > amerykanski jest najwazniejszym rynkiem swiata. amerykanie mogliby to szybko > zmienic ale czy tego chca? Chca i zmienia. > zobaczymy jak powioda sie plany ibm, dell, hp. czy linux przyniesie im kokosy > czy wielka klape? IBM i HP przyniesie (przynosi) wielkie kokosy DELL to jak zawsze wielka klapa. Link Zgłoś
orzels Re: windows nie zagraza linux 13.08.04, 21:48 Gość portalu: bzykbzyk. napisał(a): > Twoj komp sie nie liczy! Ja.. ja bardzo przepraszam, ale dla mnie moj komp liczy sie bardziej niz komp pana Busha. I nie siej totalitaryzmu, bo jeszcze bede sklonny w odwecie usunac linuxa ze swego kompa. A nie chcialbym tego robic. I nie patrze na to co robi rzad amerykanski tylko wybieram to co mi sie podoba. Taka dziecinna wolnosc wyboru... Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 23:25 bzykbzyk. napisał(a): > > > Twoj komp sie nie liczy! > > > Ja.. ja bardzo przepraszam, ale dla mnie moj komp liczy sie bardziej niz komp > pana Busha. A czy bUSH uzywa komputer? > I nie siej totalitaryzmu, bo jeszcze bede sklonny w odwecie usunac linuxa ze > swego kompa. A nie chcialbym tego robic. To tylko twoja sprawa nie BUSH! > I nie patrze na to co robi rzad amerykanski tylko wybieram to co mi sie > podoba. Taka dziecinna wolnosc wyboru... Nikt ci nie kaze patrzec ... wybieraj co chcesz Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 21:02 CIEKAE ile Microsoft zaplacil aby ktos robil takie idiotyczne studia i pisal takie bzdury! O tym czy przejda na LINUX decyduja w durzej miarze kontrakty rzadowe a nie glupota korporacyjna! "Analitycy wyjaśniają, iż przyczyną tej „niechęci” do Linuksa jest fakt, że całe systemy zostały zbudowane pod kątem Windows i przejście na inną platformę nie odbyłoby się bezboleśnie. Właściciele firm uważają również, że zmiana systemu operacyjnego nie przyniesie im dużych korzyści finansowych. Ci, którzy jednak decydują się na porzucenie Gatesa dla Torvaldsa, liczą na oszczędności zarówno w wydatkach na sprzęt, jak i oprogramowanie." Analitycy to znaczy ANALISCI robiacy raporty dla firm finansowych inwestujacych w firmy. Ci z regoly nie wiele o tym wiedza i popularnis sa nazywani "Analcyst". kwestja jest nie czy przejda na LINUX a raczej kiedy! Link Zgłoś
pollak Re: windows nie zagraza linux 13.08.04, 21:10 Gość portalu: bzykbzyk. napisał(a): > kwestja jest nie czy przejda na LINUX a raczej kiedy! A dlaczego mają przejść na system Linux a nie na jakiś inny? Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: windows nie zagraza linux IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 13.08.04, 23:55 pollak napisał: > > kwestja jest nie czy przejda na LINUX a raczej kiedy! > A dlaczego mają przejść na system Linux a nie na jakiś inny? A dlaczego maja przejsc na inny niz LINUX? Jaki Linux 64? Linux jest obecnie najlepszy! Link Zgłoś
Gość: pollak Re: windows nie zagraza linux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 11:52 A oprócz poboznych życzeń masz coś jeszcze? Link Zgłoś
orzels Re: windows nie zagraza linux 14.08.04, 16:14 Tak myslalem. Ze to fanatyzm. Pozostaje nie podejmowac dysputy... ;) Link Zgłoś