Dodaj do ulubionych

żywotność baterii

12.03.14, 23:53
Poczytałam trochę stare wątki, ale nadal mam wątpliwości, tym bardziej, że baterie sprzed kilku lat nie mają za wiele wspólnego z tymi co są teraz. Ale do rzeczy

W starym komputerze cały czas praktycznie miałam komputer podłączony do prądu i szybko bateria się zużyła - ostatnio wystarczała na parę minut, góra pół godziny. Teraz mam nowy komputer Toshiba Satellite C855-23Z, bateria litowo-jonowa, praktycznie nie nagrzewa się.

I teraz pytanie: czy lepiej cały czas mieć laptop podłączony do prądu czy raczej rozładowywać baterię i ładować na nowo? Chciałabym, żeby posłużyła możliwie jak najdłużej.

Wyjmowania baterii czy trzymania jej w lodówce nie przewiduję bo chyba aż tak mi na jej żywotności nie zależy.
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: żywotność baterii IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.14, 17:05
      www.nibyblog.pl/poradnik-jak-dbac-o-baterie-w-laptopie-68.html
      gadzetomania.pl/2008/11/25/zadbaj-o-baterie-swojego-laptopa
      • dzedlajga Re: żywotność baterii 14.03.14, 13:04
        Dzięki
        • lemari Re: żywotność baterii 14.03.14, 13:25
          Zwróć uwagę na daty tych artykułów, są sprzed paru ładnych lat.
          • Gość: zenek Re: żywotność baterii IP: *.nowysacz.vectranet.pl 14.03.14, 23:53
            Niespełna 3 lata temu wszystko co możliwe wyczytałem w internecie na temat postępowania z bateriami do aparatu fotograficznego, gdyż miałem z nimi pewien problem i pewnym sensie doświadczalnie ustaliłem na przyszłość sposób postępowania z nimi.
            Ostatecznie z wielokrotnie ładowanych baterii (tzw. paluszków) do tego aparatu zrezygnowałem na rzecz kupowanych jednorazowych, ale przy okazji doszedłem do optymalnego (moim zdaniem) postępowania z akumulatorami posiadanego sprzętu, tj.; kamery, laptopa, telefonu, dwóch tabletów, krótkofalówki i głośniczków. Zaznaczam, że mają nie więcej jak 3 lata.
            A oto mój sposób postępowania.
            -Zawsze staram się doładowywać akumulatory dokładnie do 100%, a czynność tę zaczynam, gdy sprzęt mnie o takiej potrzebie powiadamia (np. laptop, telefon i tablet) albo gdy się zorientuję, że akumulator rozładował się (np. krótkofalówka i głośniczki). Tego bardzo pilnuję.
            -Ponadto staram się nie włączać doładowania w czasie pracy np. laptopa, gdy akumulator jest jeszcze sprawny. Tu nie chodzi tylko o fakt, że wówczas akumulator się grzeje, co skraca czas jego żywotności.
            -Nigdy nie dopuszczam do sytuacji, aby akumulator rozładowany, a także naładowany był w stanie bezczynności przez jakiś dłuższy czas. Staram nawet każdego dnia chociaż na kilka minut uruchomić posiadany sprzęt.
            -Ponadto każdy mój akumulator zaraz po zakupie był trzykrotnie naładowany i rozładowany bez jakichkolwiek zakłóceń.
            Oczywiście zdarzały mi się odstępstwa od powyższego sposobu postępowania, ale jednak były one tylko sporadyczne i obecnie nie mam żadnych problemów z akumulatorami, które działają mi prawie jak nowe, jeżeli chodzi o czas pracy.
    • drugiwojwa Re: żywotność baterii 19.05.14, 09:19
      Cześć, używam do baterii programu BaterryBar v 3.6.3
      co znaczy konkretnie :
      elapsed time 0:02 since (100%)
      bo wiem że to -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka