Dodaj do ulubionych

może głupie pytanie ale

IP: *.cheeloo.net 25.04.14, 21:11
mam wrażenie że wysiadła mi jedna kontrolka albo mam omamy i wydaje mi sie że świeciła i ciekawi mnie co to za kontrolka.

Mam netbooka samsung n 130
Mam na dole kontrolki w ilości 5.
Od prawej kontrolka włącznika, kontrolka baterii i dalej nie wiem - a zostały 3. ( symbole w odwrócony trójkąt, taki walec i kłódka ( powiedzmy) Czego to są kontrolki ma ktoś takiego netbooka?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: może głupie pytanie ale IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.14, 21:46
      trójkąt - kontrolka WiFi
      "walec" - kontrolka pracy dysku
      "kłódka" z literka w środku - kontrolka CapsLock
      • Gość: hula hop Re: może głupie pytanie ale IP: *.cheeloo.net 25.04.14, 21:53
        Dzieki za odpowiedz, a czy kontrolka dysku powinna migać? Wydaje mi się że wysiada. Jeszcze jakiś czas temu migała ale nie świeciła teraz świeci raz na ho ho ho, ledwo, ledwo, czasem mignie mocniej, Jak przestała migać zacięłam się a teraz jakoś śmiga ale coś mi nie gra.

• Gość: aqq Re: może głupie pytanie ale IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.14, 22:16
          > raz jakoś śmiga ale coś mi nie gra
          > czy kontrolka dysku powinna migać? Wydaje mi się że wysiada.

wiesz, wydaje mi się, że komputer ma za mało mocy... podłącz go pod "siłę"

a sprawdzałeś światło w lodówce?
          też się świeci cały czas?

ile ty masz lat?
          jesteś blondiną czy policjantem?
          • Gość: h Re: może głupie pytanie ale IP: *.cheeloo.net 25.04.14, 22:24
            ja nie oczekuje żeby mi się świeciło cały czas, wcześniej migało co jakiś czas i mi to zwisało, po prostu podczas tych sensacji zawiesza się na długo. A podłączony jest cały czas podczas pracy.

nie musisz od razu obrażać ludzi jak czegoś nie widzą, w takim razie po co to forum?
            • Gość: aqq Re: może głupie pytanie ale IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 07:20
              OK
              może się trochę zapędziłem, sorki!
              ale w dobie tak powszechniej elektroniki tak stawiane pytania burzą krew analogicznie jak pytania typu "czy ja mówię prozą".
              Takie kwestie omawiane są na informatyce w podstawówkach i gimnazjach.
              Tym niemniej przepraszam.
              i wyjaśniam:
              kontrolki służą do informowania użytkownika o stanie danego urządzenia - świecą się wtedy, gdy:
              a/ informują, że dane urządzenie pracuje (karta sieciowa WiFi, włączony CapsLock lub NumLock, zasilacz) - przeważnie kolor zielony (zielonkawy). Urządzenie włączone - dioda świeci. Urządzenie wyłączone - dioda nie świeci.
              b/ ostrzegają, że z danym urządzeniem jest coś "nie tak" - przeważnie jest to ostrzeżenie o niskim stanie naładowania baterii - kolor pomarańczowy.
              Gdy masz komputer nie podłączony do zasilacza, to dioda baterii, czyli zasilania, jest wyłączona przy bezpiecznym poziomie naładowania baterii. Gdy poziom naładowania baterii jest niski (ok.15-25%) - dioda ta świeci się kolorem pomarańczowym. OSTRZEGA. Podłączasz wtedy zasilacz, który zasila komputer i jednocześnie ładuje baterię. Kolor diody nadal pozostaje pomarańczowy do momentu, aż poziom naładowania baterii osiągnie ok. 85%. Wtedy kolorek diody zmienia się na zielony i taki pozostaje przez dalszą pracę na zasilaczu.
              Jeśli cały czas pracujesz na zasilaczu i bateria nie rozładowuje się zbyt mocno, to dioda ta (dioda zasilania) świeci na zielono.
              c/ dioda dysku komputera - ma charakter informacyjno-ostrzegawczy. Świeci się na zielono, gdy dysk jest używany (procesy zapisu lub odczytu). W odróżnieniu od pozostałych przeważnie mryga okresowo, co pewien czas, gdy coś wykonujesz na komputerze lub gdy system korzysta z jego zasobów albo coś w nim modyfikuje/sprawdza. Dla użytkownika niepokojącym powienien być stan zbyt częstego i zbyt długiego świecienia się tej diody. To sygnał, że jakieś procesy/programy ciągle i intensywnie wykorzystują zasoby dysku, co może powodować zmniejszenie wydajności systemu lub prowadzić nawet do jego awarii. Przyczyn może być wiele, jednak wymagają oceny przez kogoś znającego się na rzeczy, bo nie każda taka sytuacja jest faktycznym ostrzeżeniem przed zagrożeniem, choć dioda dysku ciągle i intensywnie się świeci (przykładowo - niektóre programy antywirusowe, np. Norton, przeprowadzają skanowania systemu podczas niekorzystania z komputera przez użytkownika; podobnie programy optymalizujące system przeprowadzają np. defragmentacje)
    • Gość: mufi Re: może głupie pytanie ale IP: *.home.isko.net.pl 25.04.14, 21:48
      A jeśli już wszystko inne zawiedzie to przeczytaj instrukcję obsługi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka