Dodaj do ulubionych

chcialbym zostac informatykiem

IP: *.proxy.aol.com 20.08.04, 18:42
Jestem absowentem Wniwersytetu (kierunek humanistyczny) i mysle o zmianie
zawodu (takie czasy) na informatyka. Czy mam jakies szanse? Czy mozna sie
tego nauczyc szybciej niz na 3 letnich studiach?
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.udn.pl 20.08.04, 19:00
      informatyka jest niestety bardzo roznie rozumiana. sam nie napisales co ciebie w
      informatyce interesuje (mam nadzieje, ze cos wiecej procz pieniedzy - ktore nie
      sa ani takie latwe, ani nikt sie o informatykow zabijac nie bedzie). jezeli
      chcesz byc programista (bo to jest ta prawdziwa informatyka), to niezbedna jest
      rozlegla i dobra znajomosc matematyki. bez tego raczej nie da sie byc dobrym
      programista. jezeli chcesz myslec o karierze i zyciu z tego, to studia beda
      minimum ktore potrzebujesz (czasy, ze sie na tym znasz i to wystarczy juz odeszly).

jezeli programowanie ciebie nie interesuje, to mozesz rozejrzec sie, za roznymi
      szkolami kuszacymi "informatyka stosowana". ale po co komu studia by instalowac
      oprogramowanie i podlaczac drukarki to ja za cholere nie rozumiem;)
      • gray Re: chcialbym zostac informatykiem 20.08.04, 19:05

witaj kell :)

no są jeszcze sieci. niby to informatyka stosowana ale nie do końca. do tego
        można dorzucić programowanie sieciowe i już całkiem spory dział wychodzi...

pozdrawiam.
        • Gość: kell Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.udn.pl 20.08.04, 20:54
          by umiec programowac, trzeba byc informatykiem. by programowac sieciowo, trzeba
          byc dobrym informatykiem;) moze te wszystkie produkty, ktore sa sieciowymi
          bombami, to wlasnie pisali tacy po "stosowanej" ...
          poza tym uwazam, ze dobrze miec szeroka wiedze, a nie "stosowana". bez podstaw
          troche ciezko poznac cokolwiek nowego, a w sieciach, dominujace technologie
          zmieniaja sie zdumiewajaco szybko
    • Gość: bzykbzyk. Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 20.08.04, 19:13
      Tomasz Branski napisał(a):

> Jestem absowentem Wniwersytetu (kierunek humanistyczny) i mysle o zmianie
      > zawodu (takie czasy) na informatyka.

Wielu o tym mysli!

> Czy mam jakies szanse?

Kazdy ma szanse! Nawet Bill Clinton i jego klacz!

> Czy mozna sie tego nauczyc szybciej niz na 3 letnich studiach?

Czego?
      Informatyka ma rozne branze!

Nie sztuka aby sie "tego nauczyc", sztuka aby byc najlepszym, bo
      konkurencja bardzo duza! Wielu wie nie wiele.

3 letnie studia? W informatyce uczysz sie caly czas!

Mozesz skonczyc kursy oprogramowania, zarzadu siecia, instalacji sieci, ....

Widac ze masz bardzo ograniczone pojecie o Informatyce.
      Informatyka NIC NIE ZNACZY!

specjalizacja!
      • Gość: kell Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.udn.pl 20.08.04, 20:58
        > specjalizacja!
        specializujesz sie PO STUDIACH a nie na studiach. to jest jakas uczelnia ktora
        daje podstawowe BSc z jakas specjalizacja po studiach? specjalizujesz sie gdy
        zaczynasz prace, albo podejmujesz staz podczas studiow. oczywiscie mowie tutaj o
        informatyce na uniwerku, a nie PhD przez internet w 2 tygodnie;)
        • amj77 Re: chcialbym zostac informatykiem 20.08.04, 21:07
          Gość portalu: kell napisał(a):

>PhD przez internet w 2 tygodnie;)

Ja chcę, ja chcę, ja chcę :-) Gdzie jest?

A ja też mogę być informatykiem?
    • kosmos_b Re: chcialbym zostac informatykiem 20.08.04, 21:15
      Informatykiem nie można zostać, informatykiem trzeba się urodzić.

Żart. Teraz co drugi dzieciak uczy się czegoś, a to jakiegoś php a to delphi
      albo innego sql albo jest mastahą od sieci. Sądzę że miałbyś niewielkie szanse w
      starciu z tymi młodymi wilczkami (młodymi tj. 22-20 i mniej). Oni już zalewają
      rynek. :)
    • Gość: długopisem Re: chcialbym zostac informatykiem IP: 81.190.171.* 21.08.04, 11:16
      To niech ktoś mi powie na jakiej uczelni jest kierunek studiów programistyka
      kompuperowa!
      • Gość: bzykbzyk. Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 21.08.04, 20:12
        Zacznij od kursu w LINUX, jak ci sie nie znudzi to masz do wyboru:

Obecnie aby sie liczyc w IT:

Tel Aviv University
        Ramat Aviv,
        Tel Aviv 69978,
        tel: 972-3-640-8111,
        fax: 972-3-640-8371
        www.tau.ac.il

Indian Institute of Science.
        E C E Department,
        Sir C.V.Raman Avenue,
        Bangalore 560 012,
        INDIA

ece.iisc.ernet.in
        ece.iisc.ernet.in/ece/courses_faculty.html

SVU university:
        3590 North First St. Suite 320
        San Jose, CA 95134
        Tel: (408) 435-8989
        Fax: (408) 955-0887
        www.svuca.edu
        www.svuca.edu/svu/university.html
        A jak ci sie znudzi to z twoim wyksztalceniem skoncz kursy operatora
        kamery filmowej i telewizyjnej i bedziesz mial latwiejsze i ciekawsze
        zycie.
    • Gość: Beny Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 13:19
      Kierunek humanistyczny powiadasz i co jestes dobry w tym ?
      Bo jesli tak to czemu zmieniac? Jesli jestes zly to czy uwazasz ze bedziesz
      dobry w informatyce?

A teraz juz calkiem serio, czemu nie spiac sie wlasnie w team z jakims
      informatykiem - jest tyle ciekawych tematow z pogranicza informatyki i humanstyki.
      Od najbardziej trywialnych (trywilanych w opisie, nie w wykonaiu) jak
      translatory, prze analizy symantyczne i kontekstowe prowadzace np. do wykrywania
      plagiatow, itd polacz swoja wiedze z wiedza informatyka i zrobcie cos madrego. A
      ty sie nauczysz przy okazji troche informatyki.

Pomijajac fakt ze informatyka to nie tylko programista jakby chcial kell, to
      dopiero pierwszy i najbardzije popularny stopien wtajemniczenia - umiesz
      zabandazowac rane i zadac aspiryne, ale zeby byc doktorem to jeszcze dluga droga.
    • arecibo1 Re: chcialbym zostac informatykiem 21.08.04, 14:21
      Nie wiem czy to dobre wyjscie. Mi juz przeszlo. Kiedys na naszej uczelni
      wydzial gorniczy byl tak samo szanowany jak teraz informatyczny.
    • kajetanb52 Re: chcialbym zostac informatykiem 21.08.04, 16:31
      Eeee tam jest tyle ciekawszych zawodów :) A że informatyka teraz jest trendy to
      co z tego :)
      • Gość: informatykzagh Re: chcialbym zostac informatykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 09:49
        Tak trendy jest niestety nie idzie to w parze ze zdolnościami. U mnie na roku
        było ok 60 osób, z tego jako programistów zatrudniłbym góra 8. To jest tak jak
        kiedyś z zarządzaniem i marketingiem - wszyscy się tam pchali tylko nie było już
        czym zarządzać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka