Dodaj do ulubionych

problemik :)

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 11:19
właśnie wróciłem z "wakacji" ktoś w międzyczasie sporo namieszał w moim
kompie -

z internetu może korzystać TYLKO jedna aplikacja (Interenet Explorer) nic
poza nią,ani mozilla anie myie2,gg czy emule, ba nie moge nawet zpingować
żadnego adresu w sieci jak i poza nią.

Server (sieć osiedlowa) nie przyznaje mi IP więc wpisuje go ręcznie
(oczywiście po konsultacji z "adminem") który mówił że server przydzieli mi
IP automatycznie ... niestety nic z tego

server jest na debianie - admin to mój dobry koles więc blokowanie portów
odpada :) problem może jescze leżeć w konfigu serverka routera... ?

Obserwuj wątek
    • gray Re: problemik :) 21.08.04, 11:58

masz młodszego brata?
      • Gość: dominik666 Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 12:28
        gray napisał:

>
        > masz młodszego brata?
        >
        nie

problem chyba napewno leży w configu tcp-ip - wyłączyłem automatyczny
        adres,czekałem na przyznanie IP chyba z 15 min. i nic,działa tylko IE jak
        wpisze sam adres sieciowy.(manual)

192.168.1.6 i netmask 255.255.255.240 no i gateway oczywiście 192.168.1.1 -
        przy takim ustawieniu działa tylko IE jak dam na przyznawanie przez DHCP to nie
        dostaje żadnego adresu ... nic

• gray Re: problemik :) 21.08.04, 12:36

najprostsza odpowiedź to skopane ustawienia firewalla ale pewnie to nie to...
        • Gość: pollak Re: problemik :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 12:41
          A może masz jakiegoś firewalla zainstalowanego na swoim kompie, który puszcza
          tylko IE. Spróbuj się telnetnąć gdzieś na 80 port i zobacz czy uda Ci się
          nawiązać połączenie. Jeśli nie, znaczy że raczej coś u Ciebie.
          • Gość: dominik666 Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 14:51
            hmm nic ... telnet nie działa,nawet na porcie 80

przy pingowaniu zamienia nazwe na cyfry (dns) ale wyskakuje - transmit
            failed,error code 65 ...

hmm nie mam żadnego firewalla ... zresztą nigdy nie miałem :) ,ten
            windows`owski jest też wyłączony.

spróbuje przeskanowac mks online,ale nie wydaje mi się żeby to była wina
            jakiegoś vira z zamiłowaniem do IE :b

• Gość: fan myie2.com Re: problemik :) IP: *.espol.com.pl 21.08.04, 15:06
              Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> hmm nic ... telnet nie działa,nawet na porcie 80

?????????
              • Gość: wrrr Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 16:02
                kolego .. telnet nie musi działac na 23

btw myie2 też nie chodzi ...

• pollak Re: problemik :) 21.08.04, 16:24
              Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> hmm nic ... telnet nie działa,nawet na porcie 80

Oczywiście próbowałeś telnetnąć się na jakiś serwis www? (tak tylko w razie
              czego pytam ;))

> spróbuje przeskanowac mks online,ale nie wydaje mi się żeby to była wina
              > jakiegoś vira z zamiłowaniem do IE :b

Hm, ale to dziwne, skoro nie jesteś w stanie pobrać żadnej strony telnetem,
              a bez problemu robi to IE. Bo jeśli tego nie blokuje coś na Twoim kompie, to
              wszystko jedno czy wpiszesz w IE www.google.com
              czy telnet www.google.com i GET www.google.com HTTP/1.0
              Tak sądzę, znaczy.

A może IE łączy się przez proxy.
              • Gość: dominik666 Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 17:38
                zainstalowałem windows`a na drugim (w sumie przeznaczonym na Linuxa) twardym
                dysku - od zera ... i to samo

microsoft telnet
                o www.google.pl 80
                connecting To www.google.pl...Could not open connection to the host , on port
                80:
                connect failed

hmm może koleś coś skopał w serverku ... ale dlaczego działa IE ??? tylko IE !?

paranoja... serio ta sieć jest co najmniej dziwna :)
                • pollak Re: problemik :) 21.08.04, 17:53
                  Na tym drugim też działa IE? Może "automatycznie wykrywa ustawienia proxy"
                  a firewall wycina cały pozostały ruch...
                  • Gość: dominik666 Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 18:22
                    jednak na drugim dziala wszystko.... (mozilla itp..)
                    ale oczywiscie musialem wpisac adres recznie bo nie przydzielil mi dhcp

wiec chyba cos z tym proxy ... jak to najszybciej sprawdzic ?
                    • Gość: pollak Re: problemik :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 18:51
                      Nie. To w takim razie nie proxy, tylko w systemie masz coś nie tak jak trzeba.
                    • Gość: pollak Re: problemik :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 18:53
                      > wiec chyba cos z tym proxy ... jak to najszybciej sprawdzic ?

Zainstalować np. ethereal i zobaczyć co wychodzi od Ciebie. Nie masz gdzieś w
                      tle firewalla jednak? :)
    • broch Re: problemik :) 21.08.04, 18:15
      "przy pingowaniu zamienia nazwe na cyfry (dns) ale wyskakuje - transmit
      failed,error code 65 ..."

testy:
      1. ping swoj adres
      2. ping server
      3. ping swiat (co juz zrobiles)

jesli wynik 1 i 2 pozytywne to popros kolesia zeby popracowal nad
      /etc/init.d/firewall
      jesli drugi test negatywny to:

Jesli:
      i zakladajac ze Firewall masz wylaczone (ale jesli masz ZA to POWINIENES
      odinstalowac ZA)
      powinienes:
      wylaczyc ICS (jesli masz wlaczone)

jesli nie pomoze to
      odinstaluj kompletnie tcp/ip

Zostaje tez test NIC..
      • Gość: dominik666 Re: problemik :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 18:34
        > testy:
        > 1. ping swoj adres
        > 2. ping server
        > 3. ping swiat (co juz zrobiles

127.0.0.1 tylko to udalo mi sie zpingowac (probowalem wszystko w 192.168.xx.xx)

NIE MAM i nie mialem firewalla (i nie bede mial :)

zaraz sprobuje jescze raz reinstalacji TCPIP

sunny.nic.com/cgi-bin/whois - nie wiem czy o ten nic ci chodzilo ?
        ale blad lezy w windzie...
        • broch Re: problemik :) 21.08.04, 19:33
          1.
          127... sie "nie liczy" mozna pingowac bez karty NIC (-> kernel). Oczywiscie
          jesli adres 198. nie jest wpisany to nic z tego (rozumiem jednak ze wpisales
          statyczny 198... i potem sam sie pingowales)
          2. myslac o serwerze chodzila mi o bezposredni ping zaprzyjaznionego debiana.

3. jesli nie masz ICS (internet sharing..) wlaczonego (pomijajac firewall ktorej
          nie masz) to albo tcp/ip (i tu maly trick: a) odinstaluj protokol, wylacz
          komputer, b) odinstaluj karte, start bez NIC. Wsadz karte NIC, wylacz komuter i
          zainstaluj TCP/ip), albo sama karta

Jesli idzie o reinstalacje taka dziwna reinstalacje tcp/ip to bierze sie to stad
          ze windows dosc dobrze "pamieta" odinstalowane parametry, usuwajac chwilowo NIC
          zwiekszasz szanse ze reinstalacja bedzie miala faktycznie miejsce.

Mam nadzieje ze pomoze, cos z tego bo to troche pracy.
          • Gość: pollak Re: problemik :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 19:39
            > Mam nadzieje ze pomoze, cos z tego bo to troche pracy.

Ale zobacz że jeśli IE działa bez zarzutu to stos TCP/IP działa poprawnie (bo co
            mu za różnica jaka aplikacja wysyła pakiety...). Chociaż może gdzieś jest jakiś
            szczegół implementacyjny (w końcu IE to integralna część Windows) więc licho wie
            jak to jest.
            • Gość: dominik666 Re: problemik rozwiazany .. poszedlem na latwizne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.04, 20:20
              reinstalowalem winde :)

ale dalej dziwi mnie to ze debian nie przydziela mi automatycznie IP ...

ehh nareszcie mam 2gi hdd i moge pobawic sie w instalacje linuxa :)

dzieki za pomoc !

btw i calkiem offtopic - czy mozna wykorzystac knopixa do kawiarenki
              internetowej ? to znaczy darmowo na zasadzie GPL ... ktorej nie znam :\
              i czy mozna go odpalic bez HDD ??

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka