Dodaj do ulubionych

Brak głosu w słuchawkach

IP: *.dynamic.vectranet.pl 28.05.14, 00:10
Przeczytałem setki stron na temat braku dźwięku w słuchawkach i nadal nie wiem co jest tego powodem. Normalnie dźwięk jest ok, brakuje go tylko podłączając słuchawki do łącza na przodzie komputera, a na tylnej ścianie komputera głos jest w słuchawkach. Sterowniki są ok. Szukając powodów wyświetla komunikat, że brak jest połączenia na słuchawki. Gdzie takie połączenie występuje? Na płycie głównej szukałem i nie znalazłem żadnego kabelka odłączonego. Może ktoś pomoże mi usunąć te wadę
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Brak głosu w słuchawkach IP: *.warszawa.mm.pl 28.05.14, 00:23
      W biosie spróbuj poszukać "front panel" i ustaw na ac 97 zamiast hdaudio
    • saper82 Re: Brak głosu w słuchawkach 30.05.14, 21:00
      kilknij ikonke głośnika obok zegarka w pasku, i urządzenia odtwarzania, tam może leży przyczyna problemu
    • wariant_b Re: Brak głosu w słuchawkach 30.05.14, 23:00
      A znalazłeś na płycie gniazdko z podpisem Front Audio lub podobnym?
      Albo przynajmniej nazwę producenta i model płyty?
    • Gość: Alus Re: Brak głosu w słuchawkach IP: *.dynamic.vectranet.pl 01.06.14, 22:46
      Dziękuję wszystkim za pomoc. Wszystko robiłem według wskazówek i niestety nic nie wyszło. Nie ma głosu w gniazdku z przodu, ale jest z tyłu i do niego podłączam słuchawki. Jest to niewygodne, ale nie mam wyjścia. Mam płytę ASUS P5Q3 Deluxe, BIOS American Megatrends, w którym nie znalazłem wyrażeń Front panel, ani nic podobnych do niego. W instrukcji płyty głównej(całą przeczytałem) też nic nie znalazłem, ani też na samej płycie odłączonych przewodów. Miałem idealny głos w windows XP, a po zainstalowanu windows 8.1 64 bit zabrakło właśnie głosu w słuchawkach w przednim gniazdku
      • wariant_b Re: Brak głosu w słuchawkach 01.06.14, 23:36
        Gość portalu: Alus napisał(a):
        > Miałem idealny głos w windows XP, a po zainstalowanu windows 8.1 64 bit...

Myślę, że od tego trzeba było zacząć. Podłączenia są poprawne, tylko Windows 8.1
        wie lepiej, co i jak chcemy słuchać. Przepatrz dokładnie ustawienia dźwięku,
        czy w ogóle jest w nich możliwość ustawienia wyjścia na przedni panel.
        Jeśli nic nie znajdziesz, spróbuj ściągnąć sterownik do karty dźwiękowej
        i zainstaluj - może pojawią się brakujące ustawienia.

Jeśli ściągnąłem właściwy manual od ASUS-a w BIOS-ie są jednak ustawienia:
        Advanced | Onboard Device Configuration i Front Panel Type. Spróbuj HD Audio.
        • wariant_b Re: Brak głosu w słuchawkach 01.06.14, 23:50
          I gdybyś mógł - zobacz na kabelek podpięty do gniazdka AAFP (na samym
          dole od tyłu płyty) - czy ma jedną wtyczkę, czy dwie, czy może luźne druciki.
          Czy jeśli jest wtyczka, to jest na niej jakiś opis. Z szybkiego szperania w necie
          wydaje się, że może być problem w Windowsach przy AC97.
      • Gość: a Re: Brak głosu w słuchawkach IP: *.warszawa.mm.pl 01.06.14, 23:51
        Zainstaluj realtek hd audio driver, tam w ustawieniach będzie "front panel detection" - ustaw to na disable, potem włącz na sztywno. Pokombinuj ;)
    • Gość: Aluś Re: Brak głosu w słuchawkach IP: *.dynamic.vectranet.pl 04.06.14, 18:09
      Dziękuję wszystkim za pomoc, za cenne wskazówki, które naprowadziły mnie do celu. Otóż usunąłem wszystkie wpisy z menedżeru urządzeń dotyczące audio i zainstalowałem wszystko z płytki dołączonej do płyty głównej i zaczęło doskonale wszystko działać. Windows 8.1 łącznie z dyskiem ssd instalował informatyk. Dałem wszystkie fabryczne płytki aplikacji, a on zainstalował oprogramowanie i sterowniki z internetu i to było źle.
      • wariant_b Re: Brak głosu w słuchawkach 04.06.14, 18:22
        Przypuszczalnie niczego w temacie dźwięku nie zainstalował, a sterowniki mogły
        pochodzić z samych Windowsów. Dość popularna sytuacja - menedżer urządzeń
        nie pokazywał niezainstalowanego sterownika, więc się nie instalowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka