Dodaj do ulubionych

format win 8.1

IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.14, 21:38
Kupiłam Laptop Della z zainstalowanym windows 8. Sprzedawca nie dał mi żadnej płytki instalacyjnej. Dał mi jakieś cztery płytki na których ponoć jest kopia systemu. Chce zrobić formatowanie, a nie mam z czego. Jak z tego wybrnąć?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: format win 8.1 11.06.14, 22:15
      Ale najpierw odpowiedz na pytanie, po co chcesz zrobić formatowanie
      i co chcesz przez to uzyskać.
    • Gość: ? Re: format win 8.1 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 05:56
      Wariancie, klient nasz pan.

Płytka winxp, winx7 - i można spokojnie usunąć wszelakie partycje
      albo je sformatować, co kto lubi...
      • wariant_b Re: format win 8.1 12.06.14, 07:52
        Gość portalu: ? napisał(a):

Skoro autorka nie może sformatować dysku pod systemem Windows 8.1,
        to przypuszczalnie system jej nie działa i potrzebuje go odtworzyć.
        Osobny format przypuszczalnie nie jest do niczego potrzebny, zostanie wykonany
        podczas odzyskiwania stanu fabrycznego.

Stosowne narzędzia do formatowania są przypuszczalnie na krążku recovery
        i w narzędziach na partycji recovery, jeśli jest do niej dostęp. Bowiem, choć
        nie mam pewności co do DELL-a, wykorzystywana jest tu technologia MS.

Narzędzia z Windows XP przypuszczalnie nie zadziałają, bo dysk jest GPT.
        Pomijam już to, że uruchomienie laptopa z obcych krążków może być trudne.
        Niestety, system Windows 8.1 stwarza szereg dziwnych problemów i nie da
        się stosować wszystkich rozwiązań, do których przywykliśmy wcześniej.
    • Gość: ewa Re: format win 8.1 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 10:08
      Mili Państwo, proszę mnie nie pytać o celowość formatowania.System działa niestabilnie , zawiesza się, kilka aplikacji , które z pewnością instalowałam gdzieś "wyparowało". Były i któregoś dnia przestały być.
      Cały system instalował mi sprzedawca, od początku było z nim coś nie tak .Zrobiłam odświeżanie komputera z zachowaniem istniejących plików . Na partycji c mam teraz ponad 120 Gb czegoś tam.
      Dawniej miałam płytki instalacyjne, człowiek wkładał do napędu i szybciutko robił format. Wiedział co i kiedy instalował. Było prosto i po sprawie.Teraz zostałam z ręką w przysłowiowym nocniku. Nie mam ochoty grzebać w kompie w poszukiwaniu jakiś partycji i z nich coś odzyskiwać. Chcę tak jak zawsze wyczyścić dysk c postawić na nim system i koniec.
      Całość zakupiłam w sklepie, system jest orginalny, klucz gdzieś tam zapisany w biosie. Nie chcę korzystać z alternatywnych źródeł, niekoniecznie zgodnych z prawem. Pytam zatem jeszcze raz , jak z tego wybrnąć.
      Orginalnych płytek z win xp oraz z win 7 już nie mam.
      • Gość: Greg Re: format win 8.1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.14, 10:38
        Skoro się tak "jeżysz" na zwykłe pytanie o motywy działania to nie zdziw się jeśli nikt nie będzie chciał ci pomóc. Nie rozumiesz jednego - "dawniej" to było "dawniej", a "teraz" jest "teraz" i procedury skuteczne za czasów 2000/XP itp. niekoniecznie są skuteczne obecnie, to raz. Dwa - działasz strasznie chaotycznie, nie podajesz żadnych konkretnych objawów, piszesz tylko o rzekomym "wyparowaniu" plików i programów - wybacz, ale to się samo z siebie, bez powodu nie dzieje i ostatnim czynnikiem jaki bym tutaj podejrzewał jest system operacyjny (już prędzej sprzęt: dysk twardy, zasilacz itp.). Może się zatem zdarzyć, że nawet zainstalujesz system od nowa, a problemy powrócą.
        • Gość: Ewa Re: format win 8.1 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 11:05
          Greg, gdzie Ty tu widzisz jakieś "jeżenie"? Jestem osobą konkretną, ja nie pytam, jak usunąć moje problemy komputerowe, ja pytam jak zrobić format dysku c. Jest to dość fundamentalna różnica. Na tym się teraz koncentruję.To jest moim priorytetem.
          "Może się zatem zdarzyć, że nawet
          > zainstalujesz system od nowa, a problemy powrócą."
          Jeśli tak się zdarzy, to będę miała przynajmniej wiedzę, gdzie szukać przyczyn, prawda?
          • Gość: a Re: format win 8.1 IP: *.warszawa.mm.pl 12.06.14, 11:43
            Napisz chociaż co to za model, jak wyglądają płyty (nazwy etykiet), które dostałaś w zestawie. Przywracanie systemu dostępne jest przez kilka sposobów, stąd łatwiej będzie jak podasz więcej danych.
          • Gość: Greg Re: format win 8.1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.14, 11:58
            Rzecz w tym, że nie przyjmujesz do wiadomości swojego braku racji. Zamiast tracić czas na (być może niepotrzebną) reinstalację systemu sprawdziłbym kilka podzespołów (np. SMART dysku twardego) i jeśli się okażą sprawne, to ta wiedza do czegoś ci się przyda. Bezużyteczna natomiast byłaby IMHO świadomość, że "coś jest nie tak", bo system znowu zaczyna szwankować. Jest spora różnica w czasie między nawet pobieżnym sprawdzeniem sprzętu (właśnie odczyt danych SMART HDD, ew. test pamięci operacyjnej) a czasem potrzebnym do reinstalacji/rekonfiguracji systemu i programów.
            A z innej beczki - czy w ogóle zajrzałaś do instrukcji obsługi twojego komputera? Idę o zakład, że jest tam opis procedury przywracania systemu z użyciem płyt, które dostałaś w zestawie.
      • wariant_b Re: format win 8.1 12.06.14, 12:06
        Po kolei:

Z opisów sądząc, jeśli nie było to pomyłką w pisaniu, to nabyłaś laptop z Windows 8
        a Windows 8.1 pojawił się drogą samodzielnej instalacji po pobraniu od Microsoftu.
        W tym przypadku koniecznie trzeba od DELL-a pobrać sterowniki do Windows 8.1
        i wymienić wszystkie, które są inne niż dla wersji Windows 8.

Sprzedawca też wydaje się, że trochę kombinował. Krążki wyglądają jak kopia
        recovery, którą użytkownik ma wykonać bezpośrednio po pierwszym uruchomieniu.
        Jeśli tak jest, to pierwszy z krążków jest krążkiem startowym i z niego można
        będzie przeinstalować system do fabrycznej wersji, jak sądzę stabilnego Windows 8.
        Jeśli jest to kopia takich krążków z innego egzemplarza laptopa - nie zadziałają.

Recovery i tryby naprawcze w Windows 8.x w komputerach z UEFI ustawia się
        z poziomu systemu operacyjnego - swoją drogą bardzo ciekawy wynalazek.
        Sugeruję w ten sposób odtworzyć stan fabryczny laptopa. Przypuszczalnie nie
        będzie przy okazji żadnych pytań na temat partycjonowania i formatowania dysku,
        a wykona się podział ustawiony przez producenta.

Co do płytek instalacyjnych jest czeski film z Microsoftem. Raz pozwala je dołączać
        producentom OEM, za chwilę zabrania i tak na zmianę. Na początku wersji ósmej
        zdarzały się często, bo procedura recovery była niedorobiona i zawodna. Teraz
        znowu ich nie ma, więc tylko mogę się domyślać, że sprzedawca wykonał kopię
        ustawień fabrycznych tego laptopa wykonując pierwsze uruchomienie, a nie dołączył
        kopii krążków serwisowych przeznaczonych do wykorzystania przy naprawach.

---
        Jeśli możesz wystaw gdzieś spakowanie dzienniki systemu, a jeśli zdarzały się
        bluescreeny, to również pliki zrzutów pamięci - może uda się ustalić, co boli laptop.
        • Gość: Ewa Re: format win 8.1 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 12:59
          To co mam. Sprzedawca dał mi cztery płytki DVD. Na pierwszej i drugiej jest to samo. Trzecia i czwarta są puste.Zawartość
          Katalog Boot
          Katalog Efi
          Katalog preload
          katalog Recovery
          Autorun informacje instal
          BOO.MGR plik MGR
          BOOMGR plik
          BOOMGR.EFI plik EFI
          MASTER dokument tekstowy
          MEDIA
          Całość 3.8 GB
          "Z opisów sądząc, jeśli nie było to pomyłką w pisaniu, to nabyłaś laptop z Windo
          > ws 8
          > a Windows 8.1 pojawił się drogą samodzielnej instalacji po pobraniu od Microsof
          > tu.
          > W tym przypadku koniecznie trzeba od DELL-a pobrać sterowniki do Windows 8.1
          > i wymienić wszystkie, które są inne niż dla wersji Windows 8. "
          1) tak
          2)tak
          3)nie zrobiłam tego.
          Wszystko , co mam to owe krążki, które przy mnie wypalał i to co na nich jest, a jest to co pokazałam wyżej. Płytki wypalał na moją wyraźną sugestię, że mi mogą być w jakieś perspektywie czasowej potrzebne do reinstalacji systemu.Dostałam od niego , to co pokazałam.
          • Gość: a Re: format win 8.1 IP: *.warszawa.mm.pl 12.06.14, 13:45
            Płyta jest bootowalna. Po prostu wsadź do napędu i zainstaluj. Wcześniej ustaw w biosie odpowiedni priorytet jeśli tego nie zrobiłaś.
          • wariant_b Re: format win 8.1 12.06.14, 13:46
            Gość portalu: Ewa napisał(a):
            > 3)nie zrobiłam tego.

I to jest poważny, ale bardzo częsty błąd. Raz, że sterowniki same w sobie są różne,
            bo Windows 8 i Windows 8.1 nie są tym samym systemem. To są dwa różne systemy.
            Dwa - instalacja upgrade'u do nowego systemu akceptuje tylko te ze sterowników,
            które mogą być zainstalowane instalatorem systemowym, a nie wszystkie sterowniki.
            Część wymaga instalacji jako aplikacja i te często przenoszą się z błędami.
            Zrób to szybciutko - może system przestanie szwankować.

> To co mam. Sprzedawca dał mi cztery płytki DVD

Troszkę za mało informacji, ale raczej zapowiada to problem.
            Pierwszy krążek wygląda faktycznie na recovery, ale drugi powinien być inny.
            W szczególności powinien zawierać obraz z modyfikacjami (sterowniki, aplikacje
            dołączone przez DELL-a) a nie z instalatorem Windows 8.
            W każdym jednak razie pierwszy krążek jest startowy i jeśli uda ci się wymusić
            start laptopa z tego krążka, może spowoduje to przeinstalowanie system do "fabryki".

Co do ostatnich dwóch nic mądrego nie powiem - brak widocznej zawartości
            wcale nie oznacza, że krążek jest pusty, ale rzadko się spotyka takie rozwiązania.
            W tej sytuacji krążki też powinny być startowe lub na pierwszych dwóch jest
            jakiś soft, który umie je przeczytać. Chyba obstawię błąd w nagrywaniu.

Osobiście nie ryzykowałbym bez potrzeby i odtwarzał system z partycji recovery.
            Niestety krążków nie da się drugi raz wygenerować, a strach je sprawdzać.
            Myślę, że po odtworzeniu systemu warto by Acronisem zrzucić obraz dysku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka