Dodaj do ulubionych

Oprogramowanie antywirusowe

21.07.14, 14:52
Jak to jest z instalacją oprogramowania antywirusowego na linuxie?
Większość użytkowników rzekomo nie stosuje bo znikoma ilość wirusów?
Android w telefonach oparty na linux a stosuje się antywirusowe oprogramowania?
Przecież ludzie maja konta, hasła.
Obserwuj wątek
    • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 24.07.14, 16:43
      Android to linux + API oparte na javie, a java wiadomo... Wylęgarnia syfu. Więc tu nie ma co porównywać. W przypadku dystrybucji desktopowych z powodu "konstrukcji" środowiska, różnic między dystrybucjami, mnogości różnych rozwiązań niezwykle trudno napisać "uniwersalnego" robala. Nie mówiąc już o popularności różnych dystrybucji - raczej nikt nie poświęci swojego czasu aby napisać wirusa wykradającego dane z kont akurat kilku(dziesięciu) tysięcy użytkowników np. ZorinOS. Target bez sensu.
      Jeśli już coś instalować, to firewalla.
      • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 24.07.14, 16:47
        Prawdopodobieństwo mającego jakiś sens i cel atak na kompa (nie serwer) z linuksem jest poniżej granicy błędu statystycznego... Przy naprawdę ogroooomnej dozie pecha można ściągnąć sobie jakiś syf w np. jpegu, ale o tyle niegroźny, że stworzony tylko po to, żeby sprawdzić czy "się da". Ot, tyle...
        • piotr111981 Re: Oprogramowanie antywirusowe 25.07.14, 11:38
          Problem inny mam, nie mogę zainstalować kary graficznej Intel Graphics Extreme2, na różne fora wchodziłem, instalowałem ale zawsze niepoprawnie mi to wychodziło.
          Nie wiem już gdzie jest poprawny schemat.
          • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 25.07.14, 12:21
            Nie wiem jaki Linux, jaka dokładnie karta, ale sprawdź na stronce Intela, np. to:
            downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=5117&lang=eng&wapkw=extreme+graphics+2+linux
            Teoretycznie wystarczy uruchomić "install.sh" w terminalu.
            • piotr111981 Re: Oprogramowanie antywirusowe 25.07.14, 12:52
              Oto płyta głowna
              www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=1758#sp
              ale intel graphics extreme 2 mówić może wiele, szukałem w necie, gdyby to było takie proste ie pytałbym.
              • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 25.07.14, 21:47
                Łaaaa, nie spojrzałem, a to zintegrowana, w dodatku dość (sorry) leciwa... Powinna działać w miarę dobrze bez sterowników własnościowych, na systemowych... Jeśli są problemy to mogą wynikać z problemów z pakietami w kernelu. Sprawdź, czy masz zainstalowane:
                x11-utils
                xserver-xorg-video-intel
                • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 25.07.14, 21:49
                  ...aczkolwiek różnie może być po instalacji. To problem ogólnie z grafiką, czy tylko z wydajnością?
                  • piotr111981 Re: Oprogramowanie antywirusowe 26.07.14, 08:05
                    Z wydajnością nie ma żadnego problemu, ten system działa nawet sprawniej niż Windows czasem tnie gdy więcej jak trzy zakładki otwarte.
                    Ale to bardziej zależy od rodzaju strony niż ilości zakładek, np. Zamula allegro czy Twitter tam gdzie dużo fleshy.
                    Mozilla kilka sekund się uruchamia,
                    Przez brak konfiguracji karty graficznej nie mogę też oglądać filmów na ipla.tv.
                    www.iv.pl/images/57140973249840578498.png
                    dziwne że miałem wcześniej Kubuntu i działało bez ingerowania nie pamiętam jak było na Debianie.
                    • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 26.07.14, 22:14
                      A cóż tam w ogóle masz postawione (chyba od tego powinienem zacząć...)? Ubuntu łubudu? To iplę sobie odpuść, oglądanie filmików w windowsowym silverlight na Firefoxie (przez wtyczkę Pipelight) też. Oba potrzebują akceleracji sprzętowej, a ta jest zajechana przez Unity... Jak problemy z Flashem to możesz spróbować przeinstalować/zaktualizować flashplugin/flashplugininstaller, ale na starszej karcie nie wiem, czy pomoże.
                      • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 26.07.14, 22:18
                        A w tym pięknym komunikacie na ipli chodzi raczej o sterowniki wspierające DRM... Czy ta karta obsługuje wyjście DVI oprócz VGA? Bo w tym może leżeć problem...
                        • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 26.07.14, 22:27
                          Aaa... Nie spojrzałem. Na screenschocie Opera na Lubuntu?
                          • cin1977 Re: Oprogramowanie antywirusowe 26.07.14, 22:55
                            Teraz mi się wykrzaczył Firefox przy próbie otwarcia user guide dla tej grafiki ze stronki intela... Ale wracając do tematu - sterowniki do twojej grafiki mogą nie w pełni obsługiwać DRM - stąd burzy się ipla, jak sądzę będą się burzyć też inne serwisy vod. Takie mamy czasy, wszędzie blokady przed nagrywaniem na dysk... Co prawda systemy ~buntu-pochodne powinny mieć odpowiednie biblioteki zaimplementowane w kernelu, ale Lubuntu jako systemik cisnący ku lekkości może w wersji instalacyjnej mieć je po prostu wycięte (a w stosunku do KDE czy nawet Debiana ma wycięte sporo...)
                            Stąd pytanie - czy zrobiłeś już pierwszą, "dużą" aktualizację? Jeśli nie, to zrób. Ściągnie się 700 MB chłamu, ale też trochę potrzebnych rzeczy. Jeśli to nie pomoże, sprawdź w Synapticu (w tym distro powinien być, jeśli nie, to doinstaluj) czy masz zainstalowany pakiet libdrm-intel i pochodne. Jeśli nie, doinstaluj.
    • truten.zenobi Re: Oprogramowanie antywirusowe 27.07.14, 07:30
      to że wirus się nie rozprzestrzeni/zainstaluje w systemie wcale nie oznacza że go nie będzie. warto zainstalować chociażby by chronić zasoby udostępnione czy nośniki wymienne.
      poza tym podobno gdzieś ktoś kiedyś słyszał że u kogoś był wirus na linuxa więc... a na poważnie to że jest trudniej wcale nie oznacza że się nie da, z tym że pamiętaj iż program antywirusowy sam w sobie nie uchroni Ciebie przed Twoimi błędami (np. ryzykownymi zachowaniami), z drugiej strony antywirus zajmuje zasoby a skaner czasem znacząco wydłuża otwarcie plików. może też stanowić zagrożenie gdyż integrując się głęboko z systemem stanowi kolejne oprogramowanie którego błędy w sposób znaczący wpływają na bezpieczeństwo i stan systemu operacyjnego (to ostatnie zdanie odnosi się do moich windziarskich doświadczeń ale myślę że tak naprawdę niewiele to zmienia).
      • piotr111981 Re: Oprogramowanie antywirusowe 27.07.14, 10:17
        System to linux mint 17 32 bit.
    • diseant Re: Oprogramowanie antywirusowe 19.12.14, 09:15
      Korzystanie z oprogramowania antywirusowego jest ZAWSZE wskazane. Oczywiście - na systemy z rodziny Linux wirusów nie ma (albo są w znikomej ilości).

Jak należy się chronić przed przypuszczalnym atakiem. Jak wiadomo - do instalacji aplikacji w systemach z rodziny Linux wymagane jest hasło administratora. Bez hasła - złośliwa aplikacja może co najwyżej "pocałować klamkę". Najbardziej rozważnym jest korzystanie z aplikacji w repozytorium - bezpośrednio od producentów. Instalowanie aplikacji z pakietów .deb jest instalowaniem niepolecanym, aczkolwiek często wymaganym.

Jeszcze raz - rozwaga, rozwaga i rozwaga w tym, co robimy.

Pozdrawiam.
      • kot_mrau Re: Oprogramowanie antywirusowe 21.12.14, 18:53
        To co napisałeś to racja w 100%!!!!
        chcę dodać do tego, że w Windows pliki ściągane są wykonywalne a w linuksie nie. Dopiero użytkownik albo root mogą nadać odpowiedni atrybut plikowi. Myślę, że programiści Microsoft powinni przysiąść i zająć się tym problemem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka