Dodaj do ulubionych

QUIZ DLA FORUMOWICZÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 02:04
Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza karta muzyczna do następującego
zastosowania :

Mam problem, kupiłam zestaw kina domowego :

1.Telewizor Philips 32 cale
2.Amplituner kina domowego Denon AVR-1802
3.Kolumny Jamo E-850 - 5+1.
4.DVD Pioneer

Chcę dokupić jeszcze jakąś dobrą kartę muzyczną / zależy mi na dobrym
dźwięku /do komputera żeby słuchać muzyki i oglądać filmy DIVX za
pośrednictwem komputera na telewizorze i przy pomocy kina domowego.

I tu zaczyna się mój problem, chciałabym kupić jakąś dobrą kartę muzyczną ale
sie na tym totalnie nie znam, a boję się że jak przyjdę do sklepu
komputerowego to wcisną mi jakiś złom.

Proszę Was Facetów o fachową poradę.

pozdrawiam

Sara
Obserwuj wątek
    • Gość: Al Gore Re: QUIZ DLA FORUMOWICZÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 07:31
      Kup sobie Sound Blaster 5.1 i nie rób wielkiego halo. Jeśli dobrze
      przeczytałem, że chcesz po prostu filmy oglądać i odsłuchiwać to nie tylko nic
      więcej ci nie potrzeba, ale też w ogóle nie wykorzystasz więcej niż 10%
      możliwości tej karty. Jeśli chodzi o jakość dzwięku z głośników, to i AWE32 by
      ci wystarczyło sprzed prawie dziesięciu lat. Dostępne na rynku od lat karty są
      bardziej wynikiem nieplanowanego astronomicznego postępu technologicznego niż
      twoich rzeczywistych potrzeb. Jeżeli nie zamierzasz robić w domu studia nagrań,
      rejestrować profesjonalnie dźwięku, nagrywać na żywo wielu instrumentów,
      poddawać ich chirurgicznie precyzyjnej obróbce i zajmować się profesjonalną
      realizacją i produkcją dźwięku, do której i tak nie zabierzesz się bez
      zaliczenia paru lat odpowiedniego kierunku w Akademii Muzycznej to możesz sobie
      spokojnie darować wstępną choćby analizę, bo wszystkie te paramerty, którymi
      różnią się od siebie karty, amatorskie, półprofesjonalne i profesjonalne
      dotyczą zastosowań jakichkolwiek, ale - na Boga - szerszych niż odtwarzanie. Ta
      karta i tak robi rzeczy, o których w ogóle w życiu nie usłyszysz. I nie rób
      wielkiego halo, że karte kupujesz. Nie pisz quiz jeśli nie dajesz nic do
      wygrania.
      • user0001 Live 5.1, to nie ta liga ;-) 28.08.04, 08:56
        Al, z tym SB Live 5.1 to troszkę przesadziłeś, jak zapewne zauważyłeś po liście
        sprzętu kobieta ma zwyczaj kupować to co drogie (i prawdopodobnie najlepsze).
        Do zestawu takiego przydała by się droga karta z mnóstwem bajerów. Nie dla tego
        że ma lepsze parametry, ale dla tego, że ma nazwę którą można się pochwalić
        przed znajomymi.
        Po mojemu: SB Audigy 2 ZS (może nawet Platinum Pro), będzie można się pochwalić
        SNR wynoszącym 108 dB), koniecznie karta powinna obsługiwać SPDIF, bo pewnie w
        takim standardzie da się podłączyć ją do wzmacniacza.
        Przy takich parametrach, o ile komputer będzie dostatecznie cichy (chłodzenie
        wodne, ciche dyski). Może da się usłyszeć różnicę pomiędzy ac3 a dźwiękiem na
        skompresowanym DivX'ie (pewnie mp3, może ogg/vorbis).
        • Gość: Kamil Re: Live 5.1, to nie ta liga ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:01
          wser0001 masz 100% racje sb 5.1 to tylko do uzytku komputerowego, jakies gry
          albo muza ale do tego sprzetu potrzeba conajmniej SB Audigy 2 ZS a najlepiej pro :D

I prosba do al gore- jak sie nie znasz, a zakupiles sobie karte do dlosnikow
          manta, to nie doradzaj potrzebujacemu

pozdrawiam
          • Gość: Al Gore Re: Live 5.1, to nie ta liga ;-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 21:13
            A teraz Moja prośba do ciebie, chłopcze. Zajmowałem się muzyką i obróbką
            dźwięku półprofesjonalnie przez 8 lat, a zaczynałem jak ty jeszcze pewnie w
            gacie robiłeś. Nie udzielaj się więc synku, bo sobie kupiłeś blaszaka, parę
            gierek i z kolegami w Quake'a stukałeś i nie porywaj się na odpowiadanie tym,
            którym nie dorastasz, bo ledwo zza joysticka wystajesz. Nie otwieraj mordy
            tylko dlatego, że nabiegałeś się po podwórku z kolegami i bełkoczesz coś jak
            gówniarz, który nic innego do roboty nie ma, bo jak całe twoje pokolenie spędza
            swoje marne życie siedząc 12 godzin przed komputerem, wykłócając się ze swoimi
            kolagami brudasami pewnie ze szkoły jeszcze, o bzdurnych parametrach
            technicznych, poza którymi nie wiesz nic. Bo każdy gówniarz jak ledwo z pieluch
            wyrośnie zacznyna się mądrzyć o nowinkach technicznych, jako forma zabicia
            czasu, tyle, że pier...lisz o niczym, bo nic na ten temat nie wiesz. Zacznijmy
            od tego: wiesz co to w ogóle jest dźwięk ? Wiesz czym jest i jak powstaje ?
            Znasz jego właściwości fizyczne ? Znasz właściwości słuchu ludzkiego i
            potrafisz określić, które elementy i jakie efekty dźwiękowe są przez człowieka
            słyszalne, a które nie ? Wiesz, co to kompresor, expander, fala stojąca, albo
            breathing ? Znasz w ogóle podstawowe zasady akustyki ? Podejrzewam, że nie
            odróżniasz nawet korektora graficznego od parametrycznego. Nie rób więc hałasu
            o to, że przeczytałeś kilka liczb dotyczących jakiejś karty, bo nie masz
            żadnego pojęcia o ich podstawowym choćby zastosowaniu, czy przełożeniu na
            praktykę. To że zobaczyłeś, przez szybę oczywiście, ile ma na liczniku
            Mitsubishi Lancer Evo V nie ma nic wspólnego z wiedzą o samochodach. Nie
            odzywaj się więc na tematy, o których nie masz pojęcia tylko dlatego, że
            podnieciłeś się paroma cyferkami na opakowaniach. Dostępne obecnie na rynku
            karty są wynikiem błyskawicznego postępu technologicznego i robią rzeczy,
            których nie tylko nigdy nie będziesz potrzebował, ale o których w życiu nawet w
            telewizji nie słyszałeś. Tylko profesjonalista (producent, realizator) przy
            profesjonalnych zastosowaniach zrobi z niż użytek, tobie natomiast i pannie,
            która pytała do obejrzenia filmu nawet z zestawem 5.1 wszystko to niepotrzebne,
            chyba że chcecie specjalnie marnować kase. Ale to się nazywa głupota.
        • Gość: Al Gore Re: Live 5.1, to nie ta liga ;-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 21:25
          Live 5.1 poza tym, że nie najnowsza (straszna wada, nie ?) może robic rzeczy, o
          których nie słyszałeś. A cytując ciebie: "droga z mnóstwem bajerów i żeby można
          się było pochwalić przed znajomymi" - to śmieszne i żałosne, bez komentarza.
          Nie wdając się w szczegóły, istnieje niewiele ludzi na świecie, którzy
          odróżniliby dźwięk generowany z częst. 44100 Hz, od płyty audio CD 48100 Hz. Na
          co więc tej pannie 24 bity/96 Khz. Będzie płytę z Jacksonem nagrywać ?????
          • user0001 Widziałeś ironiczną mordkę przy temacie? 28.08.04, 21:50
            Powinni chyba zrobić znaczniki w HTMLu dla ironii oraz humoru. Uniknęlibyśmy
            wtedy sporów w sytuacji gdy obaj się zupełnie zgadzamy.
          • Gość: Cornolio Nie czujesz Bluesa Al ! IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.08.04, 21:53
            Nabijają się z panny (albo z gościa), bo ewidentnie się chwali co to ona (on)
            nie ma, a ty zaraz na poważnie i jeszcze coś komuś próbujesz udowadniać. Daj
            spokój chłopie, przecież ona (on) pewnie ma kompa ze zintegrowaną kartą
            dźwiękową i jest bardzo zadowolona. Wyluzuj, nie daj się prowokatorom. Hejas
            • Gość: kamil Re: Nie czujesz Bluesa Al ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:35
              Ale tzrba uwazac wisz bo pan al to profesjonalista i nie potrafi zartowc :D Al
              przeciez jej kino domowe ma dekoder ac3, samo 'przerobi' dziwek na 5.1 :P
          • sffinx Re: Al gore. Live 5.1, to nie ta liga ;-) 28.08.04, 23:06
            Masz racje. Tylko łatwo się wkurzasz i te epitety były zbędne. Mogłeś kolesiowi wyłuszczyć sprawę bez przekonywania go jakim Ty jestes fachowcem a ignorantem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka