Dodaj do ulubionych

ZenMate do Chrome

18.08.14, 08:01
Ponieważ mi DNSy muliły, zainstalowałem ZenMate ale...czy są jakieś znane zagrożenia związane z tego typu rozszerzeniami (ZenMate, Hola, Browsec itp)? Bo wczytuje wyraźnie lepiej.
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: ZenMate do Chrome 18.08.14, 09:41
      Nawet tylko na głowę, zagrożenia są oczywiste. Zacznij od jutra puszczać cały swój ruch przez mój serwer, nawet jeśli Cię zapewnię że będę go szyfrował AESem, a potem dziw się, że ktoś wykradł Ci hasła

To raz, a dwa, w jaki sposób receptą na wolne dnsy ma być szyfrujące proxy ? To trochę tak, jakby receptą na wolnego worda, był szybki paint. Może warto rozejrzeć się wśród darmowych, ale renomowanych dnsów (a nie jakichś nonejmów stojących u cześka w garażu) i zapuścić pinga na parę dni
      • md.123 Re: ZenMate do Chrome 18.08.14, 10:19
        Niestety, mam mobilny przez USB a tu DNSów ustawić nie można.w jaki sposób to dziala w ZenMate nie wiem ale widzę jak się strony ładują, przy przypadkowym szukaniu albo w ogóle albo potwornie wolno.
        • wariant_b Re: ZenMate do Chrome 18.08.14, 11:01
          md.123 napisał:
          > Niestety, mam mobilny przez USB a tu DNSów ustawić nie można.

Można, aczkolwiek jest to zwykle utrudniane przez dołączone oprogramowanie.

> ... w jaki sposób to dziala w ZenMate nie wiem...

Zwykle beż ustalania adresów, a więc korzystania z DNS po stronie komputera.
          Końcowe, faktyczne połączenie, realizowane jest dopiero na serwerze ZenMate
          podłączonym zapewne światłowodem, a nie drogą radiową.

Dodatkowo, zwykle takie proxy podłączone jest do wielu operatorów, więc
          robi za bramkę międzyoperatorską, co czasem również znacząco przyspiesza
          szybkość transferu danych.
    • wariant_b Re: ZenMate do Chrome 18.08.14, 10:22
      Znane zagrożenia zwykle przestają być zagrożeniami.
      Nie ma żadnych gwarancji, że rozwiązania tego typu służą lepszej anonimowości
      w Internecie, czy przeciwnie - lepszej kontroli nad tymi, którzy chcą być anonimowi.

Co nie prowadzi do żadnych sensownych zaleceń praktycznych - jeśli chodzi tylko
      o połączenia z serwisami ograniczonymi terytorialnie bądź szybkość pobierania
      stron internetowych - jeśli rozwiązanie działa i tylko tyle potrzebujemy, nie ma
      powodów, żeby nie korzystać. Co najwyżej zadania wymagające wyższego poziomu
      bezpieczeństwa, np. korzystanie z konta bankowego realizować inaczej.
      No i sprawdzać co jakiś czas skuteczność - bo przy większej liczbie korzystających
      zalety mogą przestać być zauważalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka