Dodaj do ulubionych

kabel trasowany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 08:26
Witam
Nie wiem co to znaczy kabel "trasowany: . Może mi ktoś powiedzieć co to .
Google wywala jakieś śmiecie.
Jakiś link by się też przydał jak zbudować sieć opartą na gniazdkach (takich
jak od prądu (oczywiście chodzi mi o lan ).
prosze pomóżcie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gray Re: kabel trasowany 31.08.04, 08:34
      Gość portalu: nomo napisał(a):

> Witam
      > Nie wiem co to znaczy kabel "trasowany: . Może mi ktoś powiedzieć co to .
      > Google wywala jakieś śmiecie.

a może chodzi o kabel KROSOWANY? - tiny.pl/9t2

> Jakiś link by się też przydał jak zbudować sieć opartą na gniazdkach (takich
      > jak od prądu (oczywiście chodzi mi o lan ).

w warunkach domowych nie do zrobienia - proponuję zainteresować się gniazdkami
      RJ-45 i kablami UTP CAT-5
      • Gość: nomo Re: kabel trasowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 08:39
        hey gray
        > a może chodzi o kabel KROSOWANY? - tiny.pl/9t2
        nie. chodzi o "trasowany" (spotkałem się z takim określeniem na jedynej stronce
        w której wspomniano o gniazdkach w sieci).
        > w warunkach domowych nie do zrobienia
        czemu?
        proponuję zainteresować się gniazdkami
        > RJ-45 i kablami UTP CAT-5
        taką sieć już mam ale robie remont i chciałbym zrobić to pożądnie w każdym
        pokoju gniazdko podtynkowe z LAN :D.
        pozdrawiam
        • gray Re: kabel trasowany 31.08.04, 08:52

inaczej - da się zrobić ale nie ma urządzeń na rynku - trzeba je zrobić raczej
          samemu a kiedy chcemy zmieścić się w rozsądnych kosztach to przepustowość takiej
          sieci będzie bardzo niezadowalająca.

a jeżeli chodzi o remont to polecam www.legrand.pl/ - można wydać dużo
          pieniążków na naprawdę fajne listwy napodłogowe, są wersje z okleiną a'la
          drewno. trochę tańsze są listwy firmy polam-suwałki - niby to też legrand ale
          nie płaci się za znaczek firmowy -
          www.jarex.com.pl/oferta/produkty/listwy/suwalki.htm
          • Gość: nomo Re: kabel trasowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 09:03
            Bardziej mi chodzilo jak zrobić sieć z gniazdkami tzn. przyłączyć gniazdka do
            HUBa .Jak rozprowadzić to wiem , mam takie extra listwy przypodłogowe.
            Jak dokładnie wygląda taki schemat ?. Jak ktoś ma taki link lub sam posiada taki
            rysunek byłbym bardzo wdzięczny , może dokładnu opis? .
            pozdrawiam
            • gray Re: kabel trasowany 31.08.04, 09:19

żeby móc nadawać sygnał ethernetowy w sieci energetycznej potrzebne są
              odpowiednie filtry, stabilizatory itp. itd. bo jak podłączysz huba do gniazdka
              to tylko ci się pochmurno w pokoju zrobi. podobne technologie są stosowane w
              sieciach DSL ale nie widziałem, żeby ktoś na polskim rynku sprzedawał urządzenia
              do takich eksperymentów. czytałem jedynie artykuł w jakimś czasopiśmie
              elektrotechnicznym, był w nim schemat urządzenia, które pozwalało na połączenie
              z prędkością max. 1Mbps malejącą przy zwiększaniu dystansu - chyba cię to nie
              satysfakcjonuje. jeżeli nie chcesz mieć kabelków to lepiej zainwestuj w sieć
              radiową.
          • m.gregor Re: kabel trasowany 31.08.04, 11:16
            Oj gray...Tym razem sie mylisz. Urzadzenia sa:
            www.ajm.com.pl/index.php?dz=katalog&id_dzialu=1&id_grupy=1&id_towaru=19&id_podgrupy=9
            (nie wiem czy nie zlamie linka).

Urzadzenie sprawdzone i dziala. Tylko czasami prace czegos takiego potrafi
            zaklocic np. uszkodzony zasilacz od glosnikow czy innego sprzetu podlaczonego do
            tego samego gniazdka.

Pozdro
            mgregor
            • gray Re: kabel trasowany 31.08.04, 11:32

no proszę - coś rzucili. no dobra, jest i działa - teoretycznie 14Mbps przez
              300m kablozy w ścianie (ktoś wie ile ma się tego jak się mieszka w bloku?)...

wybieram bramkę nr 2 - 100Mbps przez 100m :)

ps. ciekawe ile kosztuje.
              • m.gregor Re: kabel trasowany 31.08.04, 11:41
                Ja tez wybieram bramke nr. 2 :-) Oddzielne okablowanie dla roznych mediow. Ale
                jesli ktos np. kupil dom, nie ma w nim sieci, nie chce robic rozpierduchy z
                wierceniem scian i ukladaniem korytek instalacyjnych a nie stac go na WiFi (bo
                po linii elektrycznej jest sporo tansze) to takie rozwiazanie jest idealne.
                Wtykasz tutaj w gniazdko, podlaczasz karte sieciowa, w drugim pokoju to samo, w
                nastepnym...i masz siec! Chcesz przeniesc komputer? Wyjmujesz adapter z
                gniazdka, podlaczasz sobie w kibelku do gniazdka nad umywalka, notebooka na
                kolana i...;-) A ile kosztuje to nie pamietam. Musialbym zadzwonic do
                dystrybutora...
                • gray Re: kabel trasowany 31.08.04, 11:51

hmm.. no niby tak. ciekawe jak to reaguje na polskie standardy przesyłania
                  energii...

dziwactwo :)
                  • m.gregor Re: kabel trasowany 31.08.04, 12:05
                    Niezle. Tylko tak jak mowie: mialem przypadek ze podlaczony do tego samego
                    gniazdka (przez listwe zasilajaca) zasilacz od huba powodowal zaklocenia
                    (polaczenie bylo, wszystko niby ok. a pingi nie szly). Wystarczylo odlaczyc
                    zasilacz i siec dzialala naprawde ok. Na domowe warunki gdzie np. chcemy sobie
                    rozmnożyć neo albo inne stale lacze to jest naprawde wygodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka