Dodaj do ulubionych

Linux.pl (Gray? )

IP: *.sys.teleca.se 02.09.04, 06:57
Witam!
Jako, ze obracam sie z swiecie gdzie jezyk Szekspira jest wiodacym nie bardzo
jestem swiadom mozliwosci czy istniejacych rozwiazan spolszczenia linuxa.

Czy moglby mi ktos podac czy istnieje dystrybucja posiadajaca spolszczone
srodowisko graficzne KDE/Gnome oraz czy istnieja spolczszone pakiety biurowe?
Oraz czy spolszczenie dotyczy rowniez dodatkowych drobnych aplikacji w
dystrubucji (player itd) czy tylko zamany HELP na POMOC :-)

ps. Nie to zebym nie szukal w necie, ale informacje glownie to "KDE i Gnome
PL". Co nie wiele mi mowi, bo nie wiem w jakim zakresie jest to PL.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jezyk Re: Linux.pl (Gray? ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 07:18
      Całe GNOME I KDE jest zpolszczone :O www.aurox.org/pl/index.php
      • Gość: Reader Czy tyczy sie to rowniez IP: *.sys.teleca.se 02.09.04, 07:35
        OpenOffice.org?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czy tyczy sie to rowniez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 07:39
          Tak: ux.pl
    • Gość: linux od 9 mies. Re: Linux.pl (Gray? ) IP: *.crowley.pl 02.09.04, 14:21
      a masz maila-to mogę Ci wysłać zrzuty ekranu(mojego,babskiego)z otwartym
      oo.writter,teraz pracuję na KDE to i jego mogę pokazać,bo nie chce mi się
      przełączac na Gnome(a dystrybucję linuksa mam ponoć jedną z najprostszych w
      obsłudze-Mandrake 9.2)
      pozostałe programy a właściwie głównie chodzi o nakładki graficzne do progrmów
      konsolowych,to jest ich tyle,że są i w wersji polskiej i nie-polskiej,np.mam 2
      nakładki graficzne(tzw.GUI)na odtwarzacz medialny xine-Totem(wyświetla tylko
      niewiele opcji do konfigurowania xine) jest po polsku a xine-ui tylko
      częściowo,niektóre opcje nie są przetłumaczone
      • Gość: Reader To super. IP: *.sys.teleca.se 02.09.04, 14:56
        Bo wlasnie Mandrake 10.0 jest kandydatem (plus oo i pare drobiazgow - media,
        www, mail). No i podpowiedziany wczesniej Aurox.

(pytam sie bo na instalacje nie bede mial wiele czasu i to nie dla mnie, wiec
        wole wczesniej sie zaopatrzyc w odpowiednia dystrybucje)

Dzieki za odpowiedz

• Gość: linux od 9 mies. Re: To super. IP: *.crowley.pl 02.09.04, 16:08
          najlepiej sprawdzić sobie na stronie dystrybucji czy obsługuje ona podstawowe
          urządzenia w komputerze(tzn.czy mają w danej dystrybucji sterowniki do nich)
          a potem instalacja np.mandrake to już pestka-bo praktycznie wszystko robi sam
          (chyba że chce się wybrać inny system plikow niż domyślny w instalacji,albo
          samemu zrobić partycje)-język wybiera się już na początku-to chyba drugie
          pytanie instalatora,a potem jeśli doinstalowuje się program,którego nie ma w
          dystrybucji(a takich programów jest niewiele,bo na 3 płytkach jest ich mnóstwo)a
          ma on obsługe polskiego to od razu instaluje się z polskim interfejsem
          ja instalowałam linuksa jako pierwszy system który instalowałam sama(jak zaczęły
          się naloty związane z nielegalnym oprogramowaniem-szybko do kiosku i kupiłam
          przypadkową dystrybucję jaka akurat wtedy była-ostatni egzemplarz-i szybciutko
          format c,a potem dwa razy instalowałam system,bo nie dodałam zwykłego
          użytkownika poza root'em czasie instalacji,a potem znajomy znajomej tłumaczył
          gdzie jest konsola,żeby dodać użytkownika-bo on jako informatyk raczej w
          konsoli,no i każda dystrybucja ma inne nakladki do programów i poleceń
          konsolowych-poniewaz nie znalazłam konsoli,a nie zauwazyłam w menu start
          narzędzia do dodawania użytkowników,zrobiłam jeszcze raz instalację,bo tak
          wydawało mi się prościej)
          acha,na koniec będzie pytał też o nazwę dla komputera(serwera)-jeśli nie
          wprowadzi się samemu to potem można mieć nazwę,(będącą jednoczesnie
          identyfikacją w sieci np.jako domyślny adres mail do logowania przez programy do
          ftpów),taka jaką nadał dostawca usług internetowych a więc z nazwiskiem i
          skróconym adresem,jak ja(oczywiście można ją już po instalacji zmienić w centrum
          sterowania>internet,ale u mnie potrwało to kilka tygodni zanim się
          zorientowałam:)))i ekran powitalny logoania do systemu brzmiał "witaj w: moje
          nzwisko_ulica numer domu@pl",to samo w konsoli root lub inny
          użytkownik@nazwisko_ulica itd-i wyślij tu potem kopię informacji z konsoli
          gdzieś na forum po pomoc(a wszyscy wiedzą jak się nazywa pacanica co nie umie
          coś tam w linuksie zrobić;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka