Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc Format plików: wav

28.01.15, 15:36
Mam problem mam Pliki na Pendrive które mi nagrywa właśnie w formacie WAV za nic w świecie nie potrafie tego odtworzyć :( czy idzie to przerobic na mp3 próbowałam już wszystkiego nie umiem:( Bardzo proszę o pomoc bo nagranie mam gdyz je widze ale nie odtwarza
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 28.01.15, 17:32
      wav to bardzo podstawowy format i powinien to odtworzyć dowolny player.
    • wariant_b Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 28.01.15, 20:04
      Coś zupełnie jest nie tak.

Jeśli możesz spróbuj podejrzeć zawartość takiego pliku.
      Powinien zaczynać się od znaków: RIFF określających typ kontenera,
      a nieco dalej powinien znaleźć się tekst: WAVEfmt określający rodzaj zawartości.
      Jeśli tego nie ma, to nie jest to poprawny plik .WAV.
      Jeśli plik wygląda poprawnie - będziemy sprawdzać odtwarzacz plików dźwiękowych.

• kocinos Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 28.01.15, 23:29
        Niekoniecznie tak. Wystarczy, żeby .wav był zapisany w trybie 24 bitów (zamiast najpopularniejszym 16), albo częstotliwość próbkowanie była wyższa niż standardowe 44,1 khz i już Mediaplayer sie zbuntuje ...
        Dobrze byłoby sprawdzić taki wave np. w Sound Forge, albo czymś podobnym, bo może winne są parametry typu bitrate albo próbkowanie ...
    • madopar50 Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 31.01.15, 10:50
      Idzie to przerobić
    • Gość: marek Re: Prośba o pomoc Format plików: wav IP: *.dhcp-dynamic.FibreOp.nl.bellaliant.net 12.02.15, 16:01
      1. Zainstaluj program AUDACITY
      2. Otworz swoj WAV file w AUDACITY
      3. Wybierz funkcje "export"
      4. Wybierz format, mp3, ogg, flac lub inne
      5. Powinno zadzialac
      • Gość: marek Re: Prośba o pomoc Format plików: wav IP: *.dhcp-dynamic.FibreOp.nl.bellaliant.net 12.02.15, 16:03
        Tutaj jest darmowy AUDACITY

audacity.sourceforge.net/download/
        • kocinos Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 12.02.15, 19:25
          Jeśli mnie pamięć nie myli, to AUDACITY też ma problem z wavem o nietypowych parametrach Bitrate i próbkowania, tak, że może, ale nie MUSI załatwić ten problem.
          • wariant_b Re: Prośba o pomoc Format plików: wav 12.02.15, 21:56
            Przede wszystkim trzeba sprawdzić, co jest w tym kontenerze RIFF i czy faktycznie
            jest tam zawartość typu WAVEfmt. Plik może być pusty, czyli wypełniony samymi
            zerami, co jest dość popularnym uszkodzeniem, a wtedy nic go nie odczyta.
            Wystarczy podejrzeć początek pliku i będzie wiadomo w czym jest problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka