Dodaj do ulubionych

sieć domowa

IP: *.crowley.pl 10.09.04, 12:02
mam stały internet ale podawany drogą radiową.Chcę mieć sieć domową z
dostępem do internetu z obu kompów.nie mogę tego ustawić, działa albo sieć
domowa albo ta udostępniająca internet.Czy da się to jakoś skonfigurować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Beny Re: sieć domowa IP: 195.127.197.* 10.09.04, 12:03
      > Czy da się to jakoś skonfigurować?
      Tak
      • Gość: lukasz Re: sieć domowa IP: *.crowley.pl 10.09.04, 12:16
        jak to zrobić bez dokupowania sprzętu
      • Gość: lukasz Re: sieć domowa IP: *.crowley.pl 10.09.04, 12:40
        Jak to zrobić bez dokupowania sprzętu
        • Gość: Beny Re: sieć domowa IP: 195.127.197.* 10.09.04, 12:55
          > Jak to zrobić bez dokupowania sprzętu
          Trzeba to zrobic dobrze.

A co ja jestem wrozka, zebym wiedzial jaki masz istniejacy sprzet w domu, jaki
          system operacyjny. Podziel sie tymi skrywanymi informacjami, to moze ktos pomoze.
          • Gość: lukasz Re: sieć domowa IP: *.crowley.pl 10.09.04, 13:12
            Mam Winxp duron 1600 zainstalowana karta sieciowa radiowa i druga na płycie.Oba
            kompy połączone skrętką 8.Do karty radiowej jest stały IP, do pozostałych kart
            przypisałem inne nr. IP i jednakowe nr. maski podsieci.Wszystko zostało
            skonfigurowane przez kreatora, jednak działa tylko sieć wewnętrzna albo ta
            zewnętrzna (łącząca z internetem).Utworzenie mostka też nic nie daje.
            • Gość: Beny Re: sieć domowa IP: 195.127.197.* 10.09.04, 15:34
              No widzisz powoli sie dogadujemy, wciaz nie wiem jednak jak rozprowadzasz z tego
              "glownego" komputera siec do innych. Ale Stwierdziles ze ci to dziala, wiec nie
              wnikam.
              Tu masz zrodlo wiedzy:
              www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/learnmore/ics.mspx

A w duzym skrocie zrobilbym to tak:
              0. Konfiguracji karty radiowej nie ruszal
              1. Nadal komputerom na pozostalych kartach adresy 192.168.0.1 (dla komputra z
              karta radiowa, nazwijmy go A) i 192.168.0.2 (,3,4,5... dla pozostalych
              komputerow nazwijmy je B, C, D) z maskami 255.255.255.0
              2. Piszesz ze masz stale IP, to pewnie masz takze stale adresy nameserwerow,
              powpisuj je takze pozostalym komputerom (czyli B, C, D tym o IP 192.168.0.2, ...)
              3. Wpisz im (B, C, D) takze jako brame (router) adres twojego glowengo komputera
              A -> 192.168.0.1

I to wszystko. Jesli nie zadziala to testuj:
              1. ping z A do B: Na A robisz ping 192.168.0.2 - jest OK, nie dziela sprawdzic
              konfiguracje i kable
              2. ping z B do A: Na B robisz ping 192.168.0.1 - jest OK, nie jest sprawdzic jak
              wyzej.
              3. Na A ping ping 66.102.11.99, jest OK, nie ma nie masz Internetu w ogole
              4. Na A ping www.google.pl - Jest OK, nie jest nie masz internetu na, monitujest
              swojego providera o nowe adresy serwerow DNS, jak juz masz to:
              5. Na B, C, D ping 66.102.11.99, jak jest to 6. Jak nie ma sprawdzasz czy masz
              wpisany adres bramy (routera) = 192.168.0.1
              6. Na B, C, D ping www.google.pl jak jest to masz internet, jak chciales, jak
              nei ma sprawdzasz czy poprawnie wpisales adresy name serwerow.

Jesli wszystko zawiedzie zawsze mozezs poprosic kogos kto sie zna przyczynaijac
              sie do wzrostu sprzedazy piwa i zaciesnieniu zwiazkow klient-wykonawca.
              • Gość: lukasz Re: sieć domowa IP: *.crowley.pl 10.09.04, 16:09
                Dzięki za instrukcje namotałeś mi w głowie potężnie mam teraz co robić i nad
                czym myśleć odezwe sie na forum jak coś pokombinuje.
                • e.111 Re: sieć domowa 10.09.04, 22:58
                  ... zanim zaczniesz wprowadzac w zycie rady beny'ego wyłącz wszystkie
                  zainstalowane firewale,łącznie z tym w XP.
                  Tu masz jeszcze jednego linka -tym razem po polsku ;)
                  infojama.pl/sections2.php?op=viewarticle&artid=116
                  ps.
                  o matko!ale ten MS nakombinował z tym ICS.Nie można było tego uproscić do
                  jednego lub dwóch kilków, - tak jak to jest w Linuksie ;)))
                  • m.gregor Re: sieć domowa 11.09.04, 08:35
                    Ale przeciez w WinXP to jest proste jak drut: masz polaczenie przez karte
                    sieciowa/neo. Wchodzisz w ustawienia sieci, prawym na to urzadzenie ktore ma
                    polaczenie z netem, wlasciwosci, zaawansowane, zaznaczasz "Zezwol innym
                    uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego
                    komputera". Odznaczasz zeby nie mogli rozlaczac i po sprawie. Ja tak mam od pol
                    roku i dziala super :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka