wedrowiec2 28.07.15, 18:39 Na ekranie komputera pojawił się komunikat: fotoforum.gazeta.pl/photo/1/cc/wj/uadi/qte1exok7YKXwu3xCX.jpg Skasowałam, ale jestem zaniepokojona informacją. Wi-fi mam wyłączone; internet odbieram kabelkiem;) Atak obcych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gyubal_wahazar Re: Komunikat bricos.bricoman 28.07.15, 23:53 Wygląda jakbyś podłapała jakieś ścierwo. Przejrzyj klika wątków niżej, wariant_b podaje czym warto przeczyścić komputer. Ale nim to zrobisz, warto zrobić kopie ważnych plików. Jeśli czyszczenie nic nie da, to na Twoim miejscu postawiłbym windowsy od nowa, formatując dysk przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Komunikat bricos.bricoman 29.07.15, 17:20 Dziękuję za radę. Adwcleaner wykrył: HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Low Rights\ElevationPolicy\{8aadc8b2-562b-407b-88b3-916140226cbc} a MalwarebytesAnti-Malwaer tylko śmieciowy plik z picasy. Komputer działa bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komunikat bricos.bricoman 29.07.15, 21:49 A zatem ekran logowania do bricos.bricoman.pl jest wynikiem niedopatrzenia autora jakiejś strony internetowej, błędu w oprogramowaniu witryny bądź samowolnej działalności pracownika lub współpracownika tegoż sklepu, który wkleił link do zasobu z firmowego intranetu zamiast czegoś, co jest dostępne publicznie na www.bricoman.pl a może nawet zaszłością historyczną, bo kiedyś ten link mógł działać poprawnie. Jeśli chcesz, możesz spróbować ustalić w historii przeglądarki z jakiej strony pochodził felerny URL i zgłosić administracji Bricomana, bo wygląda na to, że to jest ich kłopot. Na razie nie wiemy, co to było, wiemy jedynie, że wymagało dodatkowych uprawnień i nie było dostępne dla anonimowych użytkowników internetu. Odpada wersja, że jakiś hacker urządził sobie darmowy magazyn plików na źle zabezpieczonym serwerze. a ktoś to wykrył i ograniczył dostęp, bo nie wygląda na to, żeby w komputerze było coś, co mogłoby z takiego adresu korzystać ze szkodą dla użytkownika. Czyli, jeśli sytuacja nie powtórzy się - to dla Ciebie w zasadzie po problemie. Nie potencjalny atak - ale czyjaś partanina lub niechlujstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Komunikat bricos.bricoman 30.07.15, 18:32 Mam nadzieję, że to był tylko przypadek. W widocznej historii nie ma śladu po wizycie z bricomana. Możliwe, że coś usunęłam, bo wczoraj instalowałam windowsa 10, uprzednio robiąc porządki w komputerze. Sklepów tej sieci jest w Polsce tylko kilka, w tym jeden paręset metrów od mojego domu:) Werbują klientów??? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komunikat bricos.bricoman 30.07.15, 21:56 Śladu nie ma, bo wizyta nie doszła do skutku z powodu braku uprawnień. Felerny URL musiał pochodzić z innej strony - mógł być adresem wklejonego zdjęcia, nieaktualną reklamą lub czymkolwiek innym. I raczej nie był "klikalny", bo kojarzyłabyś stronę, która wywołała ten komunikat. Oczywiście, że takie coś wygląda na przypadek i zwykle jest przypadkiem. Gdyby chciano ci coś podrzucić na komputer, żaden komunikat ostrzegawczy nie miałby sensu, więc by go nie było. Groźne jest to, czego się nie zauważa. Na strony z niechcianym softem czy głupimi reklamami nie trzeba się logować. Odpowiedz Link Zgłoś