Dodaj do ulubionych

sklep komp.mnie oszukał,HELP!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 07:42
Witam wszystkich,dziesięć m-cy temu kupiłem składaka w sklepie komp.
Duży nacisk kładłem na to żeby karta miała szynę 128 bit.Zapewniano mnie że
taką mi zainstalowano.Po dziesięciu miesiącach otworzyłem blaszaka i
przeżyłem szok!!!
Na fakturze mam mam karte ATI Radeon 9200L-jest to karta 128 bitowa,a w
komputerze mam ATI Radeon 9200SE-a ta karta jest 64 bitowa.
Zapłaciłem za nią 290 pln.Pracownik sklepu tłumaczył mi się że jest to cen za
ati 9200se i że zapłaciłem faktycznie za słabszą,a że na fakturze jest model
karty moczniejszej to nie ma znaczenia.Teraz tego nie udowodnie ponieważ nie
mam cennika z tamtego okresu.A tak na marginesie to pracownik tego sklepu
powiedział że późno bo można by zrobić korekte,tzn.dopłacił bym różnice i by
mi dali tą która jest na faktórze tzn ATI Radeon 9200l-128bit.
LUDZIE POMOCY,nie umiem się wykłucać,czy ja mam racje czy sklep....
Obserwuj wątek
    • Gość: bolo Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 08:23
      Bez cennika nie udowodnisz, że jest to coś więce niż literówka na fakturze.
      Współczuję ci - ale dlaczego nie zachowałeś się przynajmniej tak, jak małe dziecko co gdy dostaje prezent to ogląda go ze wszystkich stron?
      Jest kupa programów które powiedziały by ci co jest w środku bez rozkręcania puszki.
    • Gość: galilleo Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 08:31
      : seVen napisał(a):

> Witam wszystkich,dziesięć m-cy temu kupiłem składaka w sklepie komp.
      > Duży nacisk kładłem na to żeby karta miała szynę 128 bit.Zapewniano mnie że
      > taką mi zainstalowano.Po dziesięciu miesiącach otworzyłem blaszaka i
      > przeżyłem szok!!!
      > Na fakturze mam mam karte ATI Radeon 9200L-jest to karta 128 bitowa,a w
      > komputerze mam ATI Radeon 9200SE-a ta karta jest 64 bitowa.

FAKTURA pokazuje ATI Radeon 9200L-128 bitowa, wiec sklep ci dac ATI Radeon
      9200L, i nie ma znaczenia jaka byla czy jest cena tej karty,
      poniewarz ceny nie sa ustalane jako wymagane, a sa NEGOCJOWANE.
      Prawo nie ustala cen, sprzedajacy negocjuje calosc i ma prawo
      dac "znizke".

> Pracownik sklepu tłumaczył mi się że jest to cen za
      > ati 9200se i że zapłaciłem faktycznie za słabszą,a że na fakturze jest model
      > karty moczniejszej to nie ma znaczenia.

Pracownik sklepu znow ciebie oszukuje. Wedlug prawa model sprzedany na
      fakturze sie liczy a cena nie ma zadnego znaczenia.

> Teraz tego nie udowodnie ponieważ nie mam cennika z tamtego okresu. A tak na
      > marginesie to pracownik tego sklepu powiedział że późno bo można by zrobić
      > korekte,tzn. dopłacił bym różnice i by mi dali tą która jest na faktórze tzn
      > ATI Radeon 9200l-128bit.
      > LUDZIE POMOCY,nie umiem się wykłucać,czy ja mam racje czy sklep....

Pracownik potwierdzil ze ciebie oszukali twierdzac ze cenav sie liczy a
      nie model. Sklep musi ci wydac model karty na fakturze BEZ dodatkowej
      zaplaty, bo na taki sprzet i na taka cene sie umowiliscie!

Wedlug prawa kontraktowego MODEL karty jest wazny a nie cena, on ci musi
      wydac karte jaka jest na fakturze i za cene ktora w niej wpisal. To
      jest KONTRAKT! innymi slowami: On sie zgodzil sprzedac tobie ta karte za
      ta cene. Ceny sa umowne a nie dyktowane przez panstwo.

Umowa zostala wydana na podstawie podzespolow i takie podzespoly maja
      byc w tym komputerze na jakie sie zgodziliscie, cena jest drugorzedna.

Gdyby byly inne podzespoly, albo byla inna cena to bys u nich nie
      kupil. W tym wypadku jest to zwykle oszustwo.

Jak wezmiesz ich do sadu to sprawe wygrasz z odszkodowaniem.

• Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 08:37
        ....do sądu?Gra niewarta świeczki,ile to potrwa !!
        Pracownik coś mówił że jak jest pląba zerwana to już nic nie wskóram.
        Dał mi do zrozumienia że podmieniłem karte.
        Ale przecież jest ich pląba gw.na karcie.
        Federacja konsum.z doświadczenia wiem że niewiele pomoże,jak ich podejść
        (zastraszyć)?
        • Gość: Reader A IP: *.sys.teleca.se 23.09.04, 08:58
          nie masz gdzies znajomego prawnika?
          Pisemko z pieczatka z kancelarii potrafi czynic cuda.
          Jak rowniez jakis papierek z fed. konsumenta.
          • Gość: Adamski Re: A IP: *.zywiec.plusnet.pl 23.09.04, 09:03
            Proponuję rozwiesić parę plakatów z informacją o przekrętach firmy.
            • Gość: seVen Re: A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 10:20
              ...nie będę plakatował słupów,to bez sensu.Chciał bym dowieść swojej racji.
              Może na przyszłość zniechęci tą firmę/sklep rolować ludzi którzy nie znają się
              na kompach.K..WA co za czasy!!!
              • m.gregor Re: A 23.09.04, 11:34
                To jeszcze podaj nazwe sklepu i adres ku przestrodze innych forumowiczow...
              • isuam Re: A 23.09.04, 11:37
                Mam kolegow ktzorzy mieli podobny przypadek w sklepie komputerowym, pierwszy z nich kupil pamiec ram 256 ale dostal 128 ale to bardzo szybko wyszlo na jaw juz podczas uruchomienia kompa w sklepie tlumaczyli mu ze to naprawde jest ram 256 skonczylo sie przyniesieniem kompa do sklepu wyjeciem karty i pokazazniem sprzedawcy ze raczej nie ma racji, drugi kolega to ciekawsza opwowiesz kupil glosniki ze zlotymi koncowkami mega wypas i tak dalej ale sie okazalo ze po podlaczeniu hmmm coz powiedzmy ze glos byl gorszy niz z taniego radia, poszedl do sklepu ale koles nie chcial ich ani wymienic ani oddac kasy - powiedzmy ze w sklepie rozpoczela sie ŻYWA dyskusja, kolega nie wytrzymal i palnal tekst ze w profesjonalnym sklepie to by sie nie wydarzlo i powiedzial ze nie da im spokoju nie i koniec - Sprzedawcza wyszedl na chwile pewno zeby ochlonac jak wrocil po prostu wyjal pieniadze z kasy i rzucial mu przed nos i powiedzial zeby sobie poszedl, coz zdazaja sie i takie cuda.
                • Gość: Cornolio Obydwa przykłady do bani! IP: *.provider.pl / *.provider.pl 23.09.04, 17:29
                  1. Sprawa pamięci jest mocno dyskusyjna, bo np. kolega mógł mieć płytę główną
                  na chipsecie BX a pamięć kupił PC133 (mowa o pamięci na gnieździe DIMM) i
                  wtedy komputer wykrywa tylko połowę wartości.
                  Ale jeśli kolega przyniósł do sklepu cały komputer to mu sprzedawcy powinni
                  wyjaśnić w czym rzecz. Jeśli tego nie zrobili, to tylko świadczy o braku
                  profesjonalizmu.
                  2. Głośniki też były prawdopodobnie zupełnie sprawne a problem tkwił w złych
                  ustawieniach karty dźwiękowej lub wręcz niedostosowaniu karty do mocy głośników.
                  Również w tym przypadku sprzedawca powinien rzeczowo wyjaśnić o co chodzi.

W obu przypadkach sklep NIE MA OBOWIĄZKU przyjmować z powrotem sprzętu jeśli
                  jest on sprawny, ale fachowe sklepy (czyt. dbające o klienta) robią to bez
                  problemu.
                  • isuam Sprostowanie 23.09.04, 17:51
                    Kosci pamiecie byly 128MB - sprzedajacy albo sie pomylil albo specjalne takie wlozyl nie bede kigogo oskarzal, glosniki musialy miec defekt bo znajomy jest profesjonalista a nie dzieciakiem ktory umie tylko nacisnac Power i zagrac w pasjansa.
                    Pozdrawiam serdecznie i milego wieczoru zycze
                  • Gość: galilleo Re: Obydwa przykłady do bani! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 19:47
                    Cornolio napisał(a):

> 1. Sprawa pamięci jest mocno dyskusyjna, bo np. kolega mógł mieć płytę główną
                    > na chipsecie BX a pamięć kupił PC133 (mowa o pamięci na gnieździe DIMM) i
                    > wtedy komputer wykrywa tylko połowę wartości.

Jak KOMPUTER (BIOS) wykrywa tylko polowe wartosci to jest to zla pamiec, i
                    trzeba ja wymienic. Tu nie ma zadnej dyskusji.

> Ale jeśli kolega przyniósł do sklepu cały komputer to mu sprzedawcy powinni
                    > wyjaśnić w czym rzecz. Jeśli tego nie zrobili, to tylko świadczy o braku
                    > profesjonalizmu.

Tu sie nie wciska kitu, tylko sie wymienia z przeproszeniem i pocalowaniem
                    w reke!
                    Proba wytlumaczenia swiadczy o braku profesjonalizmu.

> 2. Głośniki też były prawdopodobnie zupełnie sprawne a problem tkwił w złych
                    > ustawieniach karty dźwiękowej lub wręcz niedostosowaniu karty do mocy
                    > głośników.

To jest myth!
                    Karty dzwiekowej po za kanalami nie trzeba ustawiac, bo przy kazdym
                    restarcie sama sie ustawia.

> Również w tym przypadku sprzedawca powinien rzeczowo wyjaśnić o co chodzi.

Nie wyjasniac a wymieniac, nie ma co wyjasniac, szczegolnie jak NOWA!
                    Liczy sie tylko i wylacznie effekt koncowy.

> W obu przypadkach sklep NIE MA OBOWIĄZKU przyjmować z powrotem sprzętu jeśli
                    > jest on sprawny, ale fachowe sklepy (czyt. dbające o klienta) robią to bez
                    > problemu.

Tu sie mylisz, sklep ma obowiazek sprzedawac sprawny sprzet, klient nie
                    musi byc fachowcem i jest to wylacznie odpowiedzialnosc sklepu.
                    Dlatego placi sie kartami kredytowymi i mozna zawsze wstrzymac placenie
                    jak sprzedawca jest OSZUSTEM. Sklep jest ekspertem i ma dostarczac
                    zawodowe uslugi a nie szukac mistycznych wyjasnien dlaczego cos nie
                    dziala.
                  • Gość: galilleo Re: Obydwa przykłady do bani! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 20:05
                    Cornolio napisał(a):

> 1. Sprawa pamięci jest mocno dyskusyjna, bo np. kolega mógł mieć płytę główną
                    > na chipsecie BX a pamięć kupił PC133 (mowa o pamięci na gnieździe DIMM) i
                    > wtedy komputer wykrywa tylko połowę wartości.

NIE ma dyskusji bo PAMIEC MUSI byc zgodnie z wymaganiem podanym
                    przez produkujacego KARTE GLOWNA.

Pamiec pamieci nie rowna, i bedzie sie odbijala na wydajnosi komputera!

Jezeli pamiec nie jest zalecana przez producenta karty glownej
                    (atestowana) to komputer moze byc nie sprawny. Z punktu prawnego jezeli
                    pamiec nie jest atestowana to sprzedajacy ktory instaluje pamiec powinien
                    miec zgode kupujacego na jej uzycie i podpis kupujacego ze wyjasnil jemu
                    ze ta pamiec moze byc nie sprawna (zgoda po ujawnieniu informacji) -
                    innaczej jest odpowiedzialny za jej wymiane na wlasny koszt.

Producenci pamieci PLACA za ATESTOWANIE pamieci.

• Gość: galilleo Plakaty na witrynach IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 19:36
              Adamski napisał(a):

> Proponuję rozwiesić parę plakatów z informacją o przekrętach firmy.

Doskonaly POMYSL, naklejac im PLAKATY na WITRYNACH ktore cizko sie
              skrobie!

To sposob Amerykanski czesto uzywany na samochodach zaparkowanych w zlym
              miejscu.

Gość meczy sie pol godziny aby go zeskrobac bez rysowania szyby ...
        • Gość: ja Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.daminet.pl 23.09.04, 18:31
          > Pracownik coś mówił że jak jest pląba zerwana to już nic nie wskóram.
          Narusz plomb powoduje tylko utrate gwarancji, a nie niewaznosc umowy
          kupna-sprzedazy.
          Skontaktuj sie z jakas ogranizacja zajmujaca sie ochrona praw konsumenta(+
          ewentualnie lokalna gazeta, zeby opisala sprawe - na widok pismaka w sklepie
          moga spuscic z tonu).
          Skoro na fakturze masz lepsza karte to powinni ci ja wymienic.
          • Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 18:47
            Już dzwoniłem do federacji,powiedzieli mi że muszę napisać pismo jako
            reklamację i wysłać za poteiwrdzeniem.W tedy sklep ma 14 dni na zajęcie
            stanowiska.Tylko jak napisać takie pisemko?Żądając wymiany karty na tą która
            jest na fakturze wg nazwy a nie ceny!
            Bo sprzedawdza zapewniał mnie że cena widniejąca jest ceną za słabszą karte.
            Jak to ładnie ująć w tym piśmie,pomocy!!!

• Gość: galilleo Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 19:56
              seVen napisał(a):

> Już dzwoniłem do federacji,powiedzieli mi że muszę napisać pismo jako
              > reklamację i wysłać za poteiwrdzeniem. W tedy sklep ma 14 dni na zajęcie
              > stanowiska.Tylko jak napisać takie pisemko? Żądając wymiany karty na tą która
              > jest na fakturze wg nazwy a nie ceny!

Żądadasz zawsze zwrotu pieniedzy za komputer ktory jest niezgodny z
              faktura, poniewaz sklep ciebie OSZUKAL.

Jezeli sklep broni swojej reputacji to robi COUNTER oferte i proponuje ze
              wymieni karte bez dodatkowego kosztu, i przeprasza za pomylke.

> Bo sprzedawdza zapewniał mnie że cena widniejąca jest ceną za słabszą karte.

Cena nie powinna ciebie obchodzic, wylacznie KARTA ktora jest na fakturze.

> Jak to ładnie ująć w tym piśmie, pomocy!!!

Opisac cala tranzakcje i warunki kupna / sprzedarzy.
        • Gość: galilleo Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 19:32
          seVen napisał(a):

> ....do sądu?Gra niewarta świeczki,ile to potrwa !!
          > Pracownik coś mówił że jak jest pląba zerwana to już nic nie wskóram.

Zakladanie PLOMB jest nie legalne, i nie ma nic do rzeczy z gwarancja.

> Dał mi do zrozumienia że podmieniłem karte.

To teraz daj jemu do rzeczy ... bo sam twierdzil ze inna cena.

Bez zdjecia plomby nie mogl bys udowodnic ze cie oszukal.

> Ale przecież jest ich pląba gw.na karcie.

Masz DOWOD!

> Federacja konsum.z doświadczenia wiem że niewiele pomoże,jak ich podejść
          > (zastraszyć)?

Jak najbardziej, obciac paznokcie razem z palcami!
    • Gość: prosze o nazwy Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.aster.pl 23.09.04, 11:55
      firm i adresy
      • Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 12:09
        Firma A C T Zakupu dokonałem w sklepie na ul.Gdańskiej w Łodzi.
    • satia2004 Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! 23.09.04, 18:58
      Rację masz Ty - nieważna jest cena, ważny jest model jaki masz wpisany na fakturze.

Moja koleżanka miała podobny przypadek - tyle że z krzesłami, weszła do sklepu
      wybrała model i chciała takie z buku (a nie jak w sklepie sosnowe). Dostała za
      to sosnowe bejcowane (dla nie wtajemniczonych malowane koloryzujacym lakierem)
      na bukowe. Pani w sklepie stwierdziła, że przecież nie można w tej cenie
      oczekiwać krzeseł z buku, ale na fakturze widniał napis 'krzesła bukowe' - więc
      sklep musiał je wymienić (ze stratą dla siebie)

Dobrym pomysłem jest poszukanie znajomego prawnika, ale jeśli nie masz kogoś
      takiego to spróbuj poszukać w necie np. na stronach organizacji konsumenckich
      odpowiedniego paragrafu - może wystarczy, że zacytujesz panom w sklepie kawałek
      kodeksu to zmiękną :)
      • Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 19:03
        ...ok,już zaczynam szukać.
        Dzięki za podpowiedź..
        • Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 19:33
          ...już znalazłem odpowiedni przepis który potwierdza moją rację.
          Zaczynam walkę ;-/
          • Gość: galilleo Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.west.biz.rr.com 23.09.04, 20:44
            seVen napisał(a):

> ...już znalazłem odpowiedni przepis który potwierdza moją rację.
            > Zaczynam walkę ;-/

Faktura jest kontraktem na pismie.
            Ty kupujesz i placisz za MODEL a nie kupujesz CENY i placisz za byle jaki
            model.

Ty musisz wiedziec jaki model katry chcesz i zgodzic sie na
            proponowana cene, nie musisz znac cen za jakie oni oferuja produkt na
            sprzedarz.

Jezeli zla cena jest podana na produkcie, nawet przez pomylke to maja
            obowiazek ci sprzedac za ta cene.

Sprzedawca zawsze znajdzie wytlumaczenie czy wykret aby ciebie oszukac i
            zatrzymac pieniadze ktore juz ma w reku!

To jest typowe oszustwo plabuje sie sprzet aby kupujacy nie mogl
            sprawdzic. Inna metoda to sprawdzenie niektorych podzespolow programem
            takim jak:

www.cpuid.com/download/cpu-z-124.zip
            my.vector.co.jp/servlet/System.FileDownload/download/ftp/0/38172/pack/win95/hardware/cpu/wcpu330.exe

www.belarc.com/Programs/advisor.exe
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.toya.net.pl 23.09.04, 20:59
              ACT jeszczxe istnieje??????? ostatnie newsy na stronie są z MAJA?? wtedy też
              przestałą funkcjonować hurtownia ACT!!
              • Gość: seVen Re: sklep komp.mnie oszukał,HELP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 20:11
                ...też słyszałem że są w upadłści.
                Tulko niech skończą działalność po zakończeniu mojej sprawy,oczywiście z
                kożyścią dla mnie.
    • satia2004 so seVen !!! 26.09.04, 10:09
      Hej,

Cieszę sie, że znalazłeś ten przepis :)i skoro tak to podaj go proszę, żeby
      inni wiedzieli jak się bronić przed oszustami :)

Dzięki :)
      • Gość: seVen Re: so seVen !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:15
        www.federacja-konsumentow.org.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=9
        • Gość: seVen Re: so seVen !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:56
          Właśnie zrobiłem test 3dmark03,wynik=863.
          A tak przy okazji znacie może namiary na stronę gdzie mógłbym dowiedzieć się
          czegoś o riva tuner.Czy ma sens walka z kartą 64 bit-ową.
          • Gość: galilleo seVen !!! IP: *.west.biz.rr.com 29.09.04, 06:26
            seVen napisał(a):

> Czy ma sens walka z kartą 64 bit-ową.

Z karta nie, ze sklepem tak.

idz kup noa karte na karte kredytowa i wstrzymaj placenie, jest to wazne
            szczegolnie jak "upadaja".

Ja tak zrobilem ostatniego dnia jak zamykali sklep, a potem w dodatku ta
            sprawe wygralem, bo oni zostali sprzedani.

Tu nie ma sie co piescic!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka