Dodaj do ulubionych

Jakiego Linuxa wybrać ?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 20:15
Zmęczony ciągłą walką z wirusami itp. badziewiem postanowiłem spróbować
Linuxa. Nie wiem jednak jaką dystrybucję wybrać i skąd zassać. Zależy mi
na wersji najprostszej, całkowicie spolszczonej i darmowej.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • eressea Re: Jakiego Linuxa wybrać ? 25.09.04, 20:35
      Gość portalu: awuka napisał(a):

> Zmęczony ciągłą walką z wirusami itp. badziewiem postanowiłem spróbować
      > Linuxa. Nie wiem jednak jaką dystrybucję wybrać i skąd zassać. Zależy mi
      > na wersji najprostszej, całkowicie spolszczonej i darmowej.

Mam nadzieję, że jednak zostało Ci jeszcze trochę sił by powalczyc z linuksem ;)

Mandrake Official 10 jest dobra dystrybucją na początek. Z google na pewno sie
      dowiesz skąd zassać (ja nie znam konkretnych adresów, bo nie ściągam z netu
      tylko dostaję w prezencie ;), ewentualnie kupuję).

Tutaj mozesz sobie poczytać forum poświęcone tej dystrybucji:
      mandrake.pl/
    • hanatol Re: Jakiego Linuxa wybrać ? 25.09.04, 20:42
      Najprostszy jest slackware - tzn nie ma udziwnień, automagicznych konfiguratorów
      itp. znanych z innych dystrybucji.
      Wszystko jest tam proste jak konstrukcja cepa :)

Niestety - instalator jest po angielsku. Ale za to jest darmowy.
    • Gość: linux od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 25.09.04, 21:26
      chyba każda dystrybucja linuxa ma swoją darmową wersję-download wersion(różni
      się od wersji profesjonalnych-płatnych tym,że ma trochę mniej dodatkowych
      programów,głównie do zastosowań profesjonalnych,oraz nie ma pudełka)
      jesli znasz się choć trochę albo ktoś może Ci pomóc to aby nie mieć żadnych
      kłopotów przy instalacji trzeba sprawdzić czy wybrana (lub przypadkiem akurat
      najszybciej ściągnięta lub kupiona razem z czasopismem komputerowym za niecałe
      30 zł dystrybucja,obsługuje czyli ma sterowniki do poszczególnych czesci Twojego
      komputera-sprawdza się to najlepiej bezpośrednio na stronie twórcy dystrybucji)
      najgorsze problemy mogą być z modemami,karty sieciowe raczej nie powinny
      przysparzac problemu-jeśli masz modem to trzeba sprawdzić czy są dla niego
      sterowniki pod linux dla danej dystrybucji lub na stronie producenta modemu(to
      rzadziej)-i najlepiej najpierw ściągnąć sobie taki sterownik,po zainstalowaniu
      systemu najpierw zainstalować sterownik dla modemu,a wtedy sam linuks jeśli jest
      ustawione automatyczne wykrywanie i instalowanie sprzętu po ponownym właczeniu
      systemu powinien go ładnie wykryć,tylko trzeba bedzie ustawić parametry
      połączenia,zaś karta sieciowa u mnie zainstalowała sie sama i ponieważ sieć ma
      jakieś parametry automatycznego ustawiania nie musiałam w ogóle nic robić-od
      razu był dostęp do netu
      ja mam Mandrake 9.2 z przypadku(akurat taka była w kiosku z czasopismem Chip
      Special,gdy akurat stwierdziłam,że zainstaluję sobie linux),potem doczytałam że
      to jedna z prostszych dystrybucji
      jedno co ważne-początkujacy a raczej zwykły użytkownik musi szukać takiej
      dystrybucji która już ma te nardziej rozbudowane menedżery okien(wtedy komputer
      obsługuje się tak jak w windowsie-czyli w okienkach,anie piszac komendy w
      konsoli),głównie KDE i Gnome-dobrym roziwiązaniem na początek może być
      zainstalowanie ich obu-bo do nich są różne główne biblioteki potrzebne to znaczy
      QT i GCC,łatwiej potem instalować inne programy,bo jedne są pisane pod
      biblioteke QT a drugie pod GCC,tak więc raz,że można sobie wybrać które"okienka
      bardziej się spodobają(Gnome czy KDE)a dwa-można instalować dodatkowe programy
      pisane dla użytkowników i jednego i drugiego systemu okienek(oczywiście można
      zainstalować tylko KDE albo tylko Gnome,a przy instalacji wybrać tylko same obie
      biblioteki)
      Mandrake ma tak jak windows możliwość instalacji bez niemalże żadnego
      przygotowania ze strony instalującego-trzeba tylko wybrać język(ma być polski i
      jest)-tzn.domyślna instalacja-jedyne co trzeba wiedzieć to,ze najlepiej samemu
      zrobić partycje-jedną /-na pliki systemowe,drugą na home-czyli wszystkie pliki
      użytkowników(troszke to inaczej z tymi plikami niz w windows)-o ile nie zgrywa
      sie np.filmów na dysk to ta partycja jest zwykle mniejsza niż partycja z plikami
      systemowymi,niektórzy robią osobną partycję dla root,i trzecia partycja to
      swap-czyli pamieć podręczna-wystarczy jeśli będzie miała ona wielkość 2 razy RAM
      Twojego komputera
      na początek może warto spóbować sił z dystrybucją którą uruchamia się prosto z
      płytki CDROM-najcześciej pojawia się Knoppix,ale niw eim czy jest tak prosty jak
      Mandrake
      jest już nowszy Mandrake 10.0(zwłaszcza jeśli masz nowszy komp niż mój,czyli
      procesor powyżej 400 Mhz;),czyli np.2,4 G(giga herz)
      t można pobrać mandrake(wersję Official-10.0 lub starsze)-obraz iso to jest
      obraz płyki-ściąga się takie obrazy i od razu po ściągnięciu można je zapisać na
      płytki CD-będą to płyty instalacyjne takie jak ta z windowsem
      www.mandrakelinux.pl/produkty/pobieranie.php
      tu jest baza obsługiwanego sprzętu-można sprawdzić z danymi swojego
      komputera-najlepiej przed instalowaniem Mandrake
      www.mandrakelinux.com/pl/hardware.php3
      wersje jednopłytowe czyli uruchamiane z płytki CD bez instalwoania na twardym
      dysku nazywane są LIVE(są tez dystrybucje mieszczace się na jednej dyskietce,ale
      to chyba trochę za mało programów na nich,najbardziej nadają się dla serwerów
      sieciowych)
      wszystko co potrzebne dla linuksa można szukać szybciej używając specjalnej
      formy wyszukiwarki google czyli www.google.pl/linux
      np.polecane dystrybucje live są tu(PLD czyli całkiem polska dystrybucja linuksa
      jest też w wersji do instalowania na dysku-ma też dużo zwolenników jako system
      który łatwo ściąga nowe programy-tzn.instaluje się je podobnie łatwo jak w
      windowsie) www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2004/07.2004/10565.php3

tu można pooglądać sobie jak wyglądaja okienka KDE
      www.kde.pl/?page=shots
      a tu Gnome
      ftp.gnome.org/pub/GNOME/teams/marketing/en/2004/two-eight-screenshots/html/index.html
      ich oczywiście nie trzeba ściągać osobno bo są już w dystrybucji(Gnome ma
      np.lepszy rpogramik do nagrywania dźwięku przez mikrofon-czyli jak na
      magnetofonie można się nagrać:D oraz Gnome Meeting-programik odpowiadający net
      Meetingowi z windowsa,a KDE ma bardzo dużo tzw.nakładek na programy działające
      pod konsolą-a wiec niemal wszystko można zrobić w okienkach-np.Kget do
      pobierania szybko plików z internetu,Kbear-do łączenia się z FTP,KMID do plików
      dźwiękowych mid,KPlayer nakladka na mplayer-odtwarzacz filmów,odpowiednik
      Windows Media Player,choć najlepiej mieć też drugi program jednocześnie-czyli
      Xine np.z nakladką xine-ui(wszystkie te programy powinny być na płytach z Mandrake)
      a tu np.są wymienione obcne dystrybucje linuksa(bo powstało ich bardzo dużo,ale
      czesć zmieniła nazwy,stajac się nową,ulepszoną? dystrybucją,np.przystosowaną do
      okienek a nie konsoli)
      powodzenia
      • Gość: linus od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 25.09.04, 21:27
        o kuchnia-zapomniałam wkleic ostatni link
        www.linux.com.pl/linkownia/index.php?PID=11
        • Gość: linux od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 25.09.04, 21:48
          acha i jeszcze wiele osob też chwaliło jako prosty w obsłudzie Linspire(tylko
          czy on nie jest tylko jako płatny?),ale ja nie mogę o nim nic powiedzieć,sama
          zaraz przy okazji coś poczytam z tego co znajdę
          www.linspire.com/
          no tak,płatny,nie na darmo nazywał się Lindows;)
          nie to żebym uważała,że dobre systemy mają byc darmo,ale podoba mi się to w
          linux,że można mieć trochę okrojoną(????) wersję za cenę płytek i wypróbować
          legalnie zanim np.do firmy kupi i tak tanszą niż oprogramowanie Microsoftu,
          dystrybucję,która ma już ze 2 albo i 3 pakiety biurowe i setki innych
          programów,w tym graficznych
      • Gość: Krzysiek Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.gateway.darnet.rybnik.pl / *.darnet.rybnik.pl 26.09.04, 10:56
        Coś Ci sie pokiełbasiło. GCC (GNU Compiler Collection) to jak sama nazwa
        wskazuje zestaw kompilatorów. Miałeś pewnie na myśli GTK+.
        • Gość: linux od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 27.09.04, 13:17
          dzięki za poprawienie błędu i przepraszam,że mi się pokiełbasiło(tak mi coś nie
          pasowało ale nie mogłam sobie przypomnieć jak się ta druga biblioteka nazywa,w
          każdym razie zaczyna się od "G";)
    • Gość: Pulpet Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.zory.msk.pl 25.09.04, 21:34
      Mandrake misiu.
      I tak będziesz rozczarowany.
      Nawet on wymaga wysiłku.
      • m.gregor Re: Jakiego Linuxa wybrać ? 25.09.04, 21:43
        A Windowsy nie wymagaja? Wg. mnie wiecej niz linuks. Ja tez polecam MDK jak
        Pulpet i wersje 10 Official jak eressea. W zeszla sobote przesiadlem sie z WinXP
        i od tamtego czasu wlaczalem Windowsy moze 3 razy (musialem dociagnac film ktory
        tam zaczalem, sprawdzic gre koledze i sciagnac cos z DC - na linuksie jeszcze
        nie uruchomilem klienta DC). I chyba sie juz odzwyczailem od Windowsow...
        • Gość: linux od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 25.09.04, 22:11
          to może do pliczków MLDonkey np.z nakładką do KDE (KMLDonkey)?
          instalacja doś prosta,trzeba mu tylko podaćo ile pamiętam żeby znalazł gui(które
          potem się doinstalowuje),ale wersja pre3 ma jakieś kłopoty z dogadywaniem się z
          wszelkimi gui,za to z Mozillą się świetnie dogaduje
          zeus.polsl.gliwice.pl/~dydko/linux/mldonkey/
          linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/20
          z tar.gz.to instaluje się chyba tak jak z pierwszego linka(nie trzeba chyba make
          utils),a do ./configure dodać -enable-bath(bo potrzebna jest jakaś
          biblioteka,którą ten skrypcik dociąga do instalacji a potem usuwa) i enable-gui
          w kazdym razie ./configure --help coś tam moze jeszcze naświetli
          • hanatol Re: Jakiego Linuxa wybrać ? 25.09.04, 22:17
            Do gość portalu: linux od 9 mies.

Czy czas nas zmiane nicka jeszcze nie nadszedł ?
            • Gość: linux od 9 mies. Re: Jakiego Linuxa wybrać ? IP: *.crowley.pl 25.09.04, 22:27
              no dobrze,zmienię,ale za 5 dni,tylko nie wiem na jaki-jak na linux-noworodek to
              będę go mogła używać przez następne 28 dni,ale jak na linux-bobas to co najmniej
              przez następny rok:D:D:D:D
              • eressea Re: Jakiego Linuxa wybrać ? 25.09.04, 22:32
                Gość portalu: linux od 9 mies. napisał(a):

> no dobrze,zmienię,ale za 5 dni,tylko nie wiem na jaki-jak na linux-noworodek
                to będę go mogła używać przez następne 28 dni,ale jak na linux-bobas to co najmniej
                > przez następny rok:D:D:D:D

Warto poszukac sobie jakiegoś stałego nicka i załozyc sobie konto. Kto wie czy
                nie nastąpią takie czasy, ze na forum GW wątki będą mogli zakładac tylko
                zalogowani uzytkownicy.
    • user0001 Takiego jak ma znajomy. 25.09.04, 22:18
      Jeśli masz znajomego "komputerowca" który używa linuksa od dwóch lub więcej lat
      i jest chętny Tobie pomóc, to zainstaluj taką dystrybucję jakiej on używa (a
      raczej poproś o zainstalowanie takiej). Uzyskasz wtedy najpewniejszą pomoc i
      poradę w najtrudniejszym początkowym stadium.
      Jeśli chcesz się nauczyć obsługi linuksa, i czasem zajrzeć głębiej niż graficzne
      konfiguratory, to znajomość języka angielskiego jest *obowiązkowa*. Jeśli z tym
      jest i Ciebie krucho, to idź na jakiś kursy, przyłóż się czy coś podobnego, bo
      inaczej przed linuksem będziesz siedział jak małpka wciskająca na ślepo klawisze.
      • Gość: linux od 9 mies. Re: Takiego jak ma znajomy. IP: *.crowley.pl 25.09.04, 22:39
        e tam,z tym angielskim to chyba przesada,co prawda nie uczylam się
        angielskiego,ale za to farncuskiego(z prymusu,bo w ogólcu mój profil miał tylko
        to do wyboru,choć chciałam angielski)i rosyjski(abiazatielno)-znajomosc języka
        angielkiego ze słuchu(teksty piosenek,teksty z reklam i czasem zasłyszane z
        filmów plus trochę rozumu wystarcza do zrozumienia tekstu pomiedzy
        informatycznymi terminami-niestety-nawet użytkownik windowsa z komunikatów i
        błędów PO POLSKU niewiele zrozumie,jeśli nie jest informatykiem),cóż z tego,że
        rozumiem co znaczą słowa make install lub configure po polsku skoro i tak nie
        wiem co to tak do końca oznacza(więc prosze angielskim nie straszyć),rzuciłabym
        tu jakimś fragmencikiem z manuala,żeby dać przykład jak to się ma do znajomości
        języka angielskiego ale za leniwa jestem;)
        • Gość: awuka Re: Takiego jak ma znajomy. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.09.04, 00:36
          Dzięki za obszerne informację. Muszę jeszcze raz to przemyślć bo jestem nieco
          przestraszony. Może rzeczywiscie poszukam kogoś z Linuksem.
          Pzdr.
          • eressea Re: Takiego jak ma znajomy. 26.09.04, 02:30
            Gość portalu: awuka napisał(a):

> Dzięki za obszerne informację. Muszę jeszcze raz to przemyślć bo jestem nieco
            > przestraszony. Może rzeczywiscie poszukam kogoś z Linuksem.

Eh, nie ma się czego bać :) Co prawda ja, jak zaczynałam, miałam wsparcie od
            osoby bardzo dobrze orientującej się w temacie (przez neta) i sobie omówiliśmy
            dokładnie proces instalacji (linux to pierwszy system, jaki instalowałam sama) i
            rozwiązalismy pierwsze problemy, ale z perspektywy czasu myślę, że bym sobie
            poradziła. Zajęłoby to jednak trochę więcej czasu :)

A tak w ogóle nie ma co zakładać najgorszego ;), może się tak zdażyć, że na
            początku nie napotkasz żadnych problemów, one pojawią się dopiero jak (jeśli?)
            zaczniesz wgłębiać się w system.

Zanim zabierzesz się za cokolwiek poczytaj co nieco o instalacji,
            np. tutaj www.vexnet.net/ (patrz ramka po lewej stronie, bardziej na dole).

W sieci powinieneś znaleźć darmową publikację - "Wprowadzenie do systemu
            Linux" a także "Kurs Linux dla początkujących i nie tylko" (pewna pani dodawała
            to do swoich aukcji na allegro, później okazało się, że teksty w tej publikacji
            nie są jej autorstwa).

No i jeszcze www.google.pl/linux oraz fora dyskusyjne.
        • user0001 Re: Takiego jak ma znajomy. 26.09.04, 01:05
          Jasne, że nie chodzi mi o znajomość gramatyki na poziomie zaawansowanym, ale
          znajomość słownictwa technicznego, w stopniu wystarczającym do czytania
          dokumentacji i korzystania z anglojęzycznych zasobów sieci dotyczących linuksa.

Napisanie ./configure && make && sudo make install nie jest sztuką, ale sztuką
          bywa napisanie po configure ospowiednich "with" lub "enable" a to wymaga
          przeczytania dokumentacji.

Osoba nie znająca angielskiego, może korzystać z linuksa tak długo, jak długo
          nie będzie on sprawiał problemów, ale gdy tylko coś padnie i trzeba będzie zejść
          do konsoli, to cała dokumentacja jest po angielsku.
          • Gość: linux od 9 mies. Re: Takiego jak ma znajomy. IP: *.crowley.pl 27.09.04, 13:12
            no toć tłumacze,że to wszystko da się zrozumieć i napisać poprawnie,znajdź lub
            konfiguruj z opcją-ale problem jest w pojęciach czysto informatycznych,np.GUI
            skrót którym się często posługują-nie ma go w nijakim słowniku
            angielsko-polskim(graphical user interface-po polsku to by znaczyło graficzny
            interfejs-czy interfejs ma jakiś czysto polski odpowiednik,a nie spolszczenie
            obcojęzycznego słowa-międzytwarz:D:D:D,disable czy enable-ale co?trzeba znać
            terminy informatyczne i nawę i parametry sprzętów(i tak zwykle terminy
            infromatyczne brzmią tak samo po polsku,bo wywodzą się właśnie z
            angielskiego,który jest chyba głównym językiem informatycznym-procesor,karta
            graficzna(graphical carth),dysk(disc),renderowanie(rendering)-tylko co komu po
            znajomosci angielskiego jak pojecie informatyczne renderowanie nic mu nie
            mówi,albo enable,disable na przykład CPU detection(i tk wtedy trzeba zwórcic się
            o pomoc do informatyka do konfiguracji pewnych rzeczy albo poczytać o
            właściwościach procesorów lub sterownikach np.w googlach(a i tak zwykły user bez
            podstaw informatyki może mieć problem ze zrozumieniem tekstu po polsku)
            • user0001 Upieram się przy swoim, angielski jest niezbędny. 27.09.04, 13:57
              Gdy zaczynałem przygodę z linuksem, wiele pojęć informatycznych było mi obcych,
              ale pomogła mi dokumentacja HOWTO, czasami było to sporo tekstu który trzeba
              było przeczytać, gdybym po angielsku czytał znacznie wolniej niż po polsku
              szybko bym się zniechęcił.

"GUI" można znaleść w słownikach angielsko-angielskich, jest na przykład w The
              New Penguin English Dictionary (słownik z znakiem firmowym empiku).

"Interface" to miedzymordzie a nie międzytwarz ;-)
              • Gość: linux od 9 mies. Re: Upieram się przy swoim, angielski jest niezbę IP: *.crowley.pl 27.09.04, 15:07
                no jeśli do HOWTO,to raczej też nie jest konieczna znajomość
                angielskiego-teraz,bo jak linux zaczynał wchodzić na polski rynek to może tak
                www.howto.pl/modules.php?name=Addon_Sample
                na szczęście znalazło się trochę Prometeuszy którzy ogień wiedzy przenieśli
                także on Polish;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka