Dodaj do ulubionych

Otwieranie plików Microsot Word w Open Office

29.11.16, 09:19
Witam

Dotyczy dokumentu stworzonego w Mocrosoft Word. Przy dotychczasowych próbach otwarcia dokumentu w Open Office program ten zawsze wierne odtwarzał to, co dokument pierwotnie miał w Wordzie. Wczoraj próbowałem otworzyć dokument o nieco bardziej skomplikowanej zawartości (zamiast tekstu, zadanie z chmurkami będące ilustracją dialogu) i Open Office wymazał mi to zadanie tzn w miejscu tego zadania jest pusto a w Word dialog ten jest cały czas widoczye. Dodatkowo po pewnym czasie przestał mi otwierać jakiekolwiek dokumenty stworzone w Word ale na szczęście po restarcie wszystko wróciło do normy. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna. Co mógłbym zrobić żeby te chmurki dialogowe albo inne niestandardowe rozwiązania były widoczne w Open Office tak jak są w Word?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Otwieranie plików Microsot Word w Open Office 29.11.16, 10:21
      Zobacz w libre office. Open office to projekt od w sumie martwy i większość osób pracujących przy OO teraz pracuje przy libre office.

pl.libreoffice.org/
    • wariant_b Re: Otwieranie plików Microsot Word w Open Office 29.11.16, 13:26
      > Co mógłbym zrobić żeby te chmurki dialogowe albo inne niestandardowe
      > rozwiązania były widoczne w Open Office tak jak są w Word?

Nic nie mógłbyś zrobić - niektóre byty Worda nie mają odpowiedników w OpenOffice
      i vice versa. Nie ma pełnej zgodności między oboma pakietami i zapewne nie będzie.
      No, teoretycznie rzecz biorąc mógłbyś napisać rozszerzenie dla OpenOffice, które
      obsłuży te chmurki na podobieństwo Worda, ale czy uda się, żeby w każdym przypadku
      efekt końcowy był identyczny - wątpię.
    • tapatik Re: Otwieranie plików Microsot Word w Open Office 29.11.16, 13:28
      Zarówno LibreOffice jak i OpenOffice mogą mieć problemy z otwieraniem plików Worda.
      Spotkałem się nawet z sytuacją, że Word miał problemy z otwarciem plików Worda :-) i co ciekawe to wersja wyższa miała problem z niższą :>
      • wariant_b Re: Otwieranie plików Microsot Word w Open Office 29.11.16, 20:47
        Miałem lepiej - dwie różne wersje Worda wyświetlały w tym samym pliku zupełnie
        różne teksty i co ciekawsze, nawet pozwalały je modyfikować.
    • green-balon Re: Otwieranie plików Microsot Word w Open Office 29.11.16, 14:51
      Wypróbuj darmowy WPS office. Wygląda jak Microsoft office.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka