Dodaj do ulubionych

drukarka hp +subiekt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:15
Witam!Czy wie ktos moze,jakie ustawienia wpisac w subiekcie,zeby drukarka (hp
3820) drukowala polskie znaki.Na iglowce nie mam problemu,natomiast jak
podlacze atramentowke to nie chce prawidlowo drukowac.Z gory dzieki za porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arden Re: drukarka hp +subiekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 18:55
      Przypuszczam, że masz Subiekta pod DOS. Niektóre drukarki HP nie chcą drukować
      z programów dosowych. Czy ta drukarka ma USB? Jeśli tak to będziesz musiał
      zaopatrzyć się w programik "InsDRUK" INSERTu. On pozwala na wydruki z DOSowych
      programów z polskimi czcionkami. Spróbuj ściągnąć go ze strony INSERTu.
      Powodzenia
    • Gość: jaszczomp Re: drukarka hp +subiekt IP: *.2.core.lanet.net.pl / *.2.core.lanet.net.pl 02.10.04, 21:19
      Jeżeli masz legalnego Subiekta, to serwis tej firmy powinien Ci to załatwić. No chyba że nie masz ..
    • maciej-d Re: drukarka hp +subiekt 02.10.04, 22:27
      U mojej mamy w firmie jest ten sam zestaw subiekt 4 (wersjsa dosowa) i hp 3820,
      też był problem z druk. polskich liter. Wezwali informatyka (ja nie mogłem pojąć
      co było nie tak) który rozwiązał problem - zainstalował jakieś inne sterowniki,
      ale jakie to nie wiem, bo znim nie rozmawiałem. ps. na dniach będe robił re
      instalacje i jak uda mi się rozwiązać ten problem to napisze jak. ps. poszukaj
      też odpowiedzi w google. ... W najbliższym czasie firma przesiądzie się na
      subiekt pod windows.
      • Gość: marcin Re: drukarka hp +subiekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:27
        Dzieki za porady,zaraz bede probowal i jak mi sie uda to napisze.Drukarka
        pracuje pod lpt a subiekt faktycznie jest pod dosa.Najlepsze jest to,ze
        drukarka,zanim poszla do naprawy to drukowala poprawnie.Pozniej dostalismy nowa
        i juz nie drukuje....
    • user0001 Re: drukarka hp +subiekt 04.10.04, 10:36
      Do drukarek HP zwykle przychodził dosowy program, który pozwalał na wybór strony
      kodowej dla wydruków tekstowych spod dos'a, postaraj się znaleść ten program, i
      wybrać odpowiednią stronę kodowną cp852 lub latin2, zwykle program taki trzeba
      uruchamiać po każdym włączeniu drukarki (ma on tryb interaktywny, oraz tryb lini
      poleceń, po tym jak raz zachowasz ustawienia w trybie interaktywnym, możesz z
      użyciem odpowiednich opcji wywoływać program w trybie nieinteraktywnym, na
      przykład z pliku autoexec.bat)
      Ustawienia programu księgowego lub magazynowego zwykle nie mają nic do rzeczy
      (chociaż lepiej jest, jeżeli program nie wypluwa kodów dla drukarki epson)
    • maciej-d Re: drukarka hp +subiekt 04.10.04, 12:22
      zadzwoniłem do insertu i powiedzili że trzeba wyłączyć buforowanie plików w
      dosie (za więcej info. trzeba zapłacić 40zł!). Zrobiłem to ale nadal zonk. W
      googlu piszą też o tym programie - DJCP.exe (jest na płycie od drukarki), ale
      też nie pomógł.
      • Gość: marcin Re: drukarka hp +subiekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 15:21
        Tu bedzie chyba inna sprawa.Jak juz wspomnialem,przed wyslaniem drukarki do
        serwisu wszystko dzialalo na tych ustawieniach,a teraz nic.Z serwisu przyszla
        nowa drukarka,z nowym firmwear'em ktory to prawdopodobnie stwarza ten
        problem.Trzeba po prostu wgrac starszy bios drukarki.Do macieja-d: kiedy
        kupowales drukarke i jaki masz model?Bo tamta moja poprzednia miala niecale 2
        lata,a ta jest nowa.Moze masz podobny problem jak ja??
        • maciej-d Re: drukarka hp +subiekt 04.10.04, 20:20
          do czasu reinstalki wszytko było ok, kupowana była ok. 1,5 roku temu. Po
          podłączeniu był od razu problem ze znakami, ale przyszedł jakiś koleś pomęczył
          się parę godzin i mu się udało. Ponoć wgrał jakieś nowe sterowniki, ale czy do
          dosu, czy do wina, czy może to był jakiś ubgrade subiekta to nie wiem. :( Wiem,
          że działało. Najgorsze jest to że insert nie ma żadnego FAQ na swojej stronie!
          Zraziłem się do nich.
          groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&q=subiekt+brak+liter&btnG=Szukaj&meta=group%3Dpl.*
          ja przeczytałem wszytko co było możliwe ale nadal nie działa, może Tobie się uda.
    • maciej-d Re: drukarka hp +subiekt 04.10.04, 20:22
      groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&q=subiekt+polskie+znaki&btnG=Szukaj&meta=group%3Dpl.*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka