Dodaj do ulubionych

wymiana proca

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:11
witam. mam pewien problem.

moja płyta główna ma dwie podstawki pod proca (slot1/socket370) i teraz mam
celerona 466mhz podłączonego pod socket 1. z dokumentacji mojej płyty wynika
że uciągnie ona do 800mhz, i że jest to płyta ECS P6BAT A+. Z innych źródeł
wyczytałem że uciągnie ona do 1200mhz. Czy zaktualizowanie biosu obsłuży
szybszy procesor? Za ile mógłbym kupić pentiumka3 lub celerona takiego koło
800mhz? teraz ten proc co mam aktualnie nie starcza na moje potrzeby. opłaca
sie wogole wymieniać proc w czymś takim: ?

p6bat a+ (socket 370 / slot1)
celeron 466mhz / socket 370
192 mb ram dimm sdram (64+128mb)
nvidia riva tnt2 m64 32mb

itd.

dzieki za pomoc z góry
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: wymiana proca 09.10.04, 13:51
      Jeżeli ma to być komputer do czegoś poważniejszego niz edycja tekstów i
      oglądanie filmów to potrzebne są radykalne zmiany:

Jeśli będziesz potrzebował uruchamiać kompilatory (może jesteś studentem z
      politechniki) to potrzebujesz więcej RAM'u powiedziałbym, że 512MB,

Jeżeli zamierzasz grać, to potrzebujesz mocnej karty graficznej minimum 128bit i
      128MB, poza tym do grania potrzeba już około 512MB RAM.

A więc czeka Ciebie wymiana procka pamięci, karty graficznej, wymiana płyty w
      takich okolicznościach to standard.
      • Gość: piecyk_elektryczny Re: wymiana proca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:29
        zastosowania:

-muzyka
        -starsze gry (max. 2001 rok)
        -divx
        -internet

głównie chodzi mi o to, by filmy na divx'ie się nie zacinały. Teraz, obraz nie
        synchronizuje się z dźwiękiem. Sądze że wymiana proca odmłodzi ten komputer
        przynajmniej trochę. Pamięci (192 mb dimm sdram) starczy mi jak na razie. Także
        karta graficzna jak na razie mi wystarczy gdyż nie gram w najnowsze gry. Także
        kompilatorów nie potrzebuje. Zależy mi głównie na procku. A czy może dałoby się
        podkręcić znacznie mój obecny procesor?
        • piecyk.gazowy Re: wymiana proca 09.10.04, 15:54
          cvs.sourceforge.net/viewcvs.py/movix/eMoviX/README.pl?rev=1.7
          • user0001 Da się jeszcze szybciej. 09.10.04, 16:28
            Jako stały użytkownik linuksa zauważam że:

eMoviX korzysta z fb bez akcelerowanego sprzętowo skalowania obrazu,
            znacznie lepiej jest użyć
            MoviX2 który korzysta z sterowników NVidia w celu lepszego wykorzystania
            możliwości jakie daje karta oparta na TNT2
            prdownloads.sourceforge.net/movix/Movix2-031rc2_Setup.exe?download
            • Gość: piecyk_elektryczny Re: Da się jeszcze szybciej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:22
              tak, programik fajny. tylko jeden problem: nie mam linuxa i nie zamierzam go
              instalować i sie zabawiać we wpisywanie komend zamiast kliknąć jeden przycisk.
              Nie chcę tu robić wątku nt. w czym lepszy jest windows od linuksa. ale
              zamierzam zmienić xp professional na linuxa jeśli będe sie nudził i nie będe
              grał w żadne gry...
              • user0001 Re: Da się jeszcze szybciej. 09.10.04, 17:33
                Programik jest bardzo fajny gdyż nie trzeba go instalować na dysku, nagrywasz na
                płytkę, uruchamiasz z płytki gdy masz zamiar oglądać film, on niezbędne programy
                instaluje do pamięci, możesz wyjąć płytkę, odtworzyć film z płyty lub z dysku, a
                potem wyłączyć komputer.
                W czasie gdy działa MoviX system plików na dysku jest montowany w trybie tylko
                do odczytu i nic nie możesz na nim sknocić, gdy już obejrzysz film, wciskasz
                reset i odpalasz system z dysku.
                MoviX wykorzystuje odtwarzacz mplayer, używając mplayera odtwarzałem filmy na
                Celeronie333 (i miałem tylko około 70 zużycia mocy obliczeniowej).
                • stinger.1990 Re: Da się jeszcze szybciej. 09.10.04, 20:33
                  fajne, bo mam shreka2 (wiem wiem, stare :P) na divxie i odtwarzany z
                  BestPlayera pod windowsem xp, nie dość że czasem przycinał, to jeszcze obraz
                  pojawiał sie za pozno w stosunku do dźwieku.
                  • user0001 Re: Da się jeszcze szybciej. 09.10.04, 20:37
                    To nie musi być wina kodeków i BestPlayera, może ktoś źle zmontował obraz z
                    dźwiękiem (w filmach zgrywanych z kina bardzo często obraz i ścieżka dźwiękowa
                    pochodzą z różnych seansów).
                    • Gość: piecyk_elektryczny Re: Da się jeszcze szybciej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:56
                      nie, nie - na kompie znajomego (athlon 2400xp+, 256mb ram, radek 9200 128mb)
                      chodzi bezproblemowo (te same kodeki, best player) wiec film jest ok
    • kosmos_b Re: wymiana proca 09.10.04, 14:16
      Jeśli chcesz coś poważniejszego na tym komputrze robić, patrz post usera0001.

Co do rozbudowy:
      Było kilka wersji tej płyty, więc nie wiemy, którą masz. Zakładając, że jest w
      miarę nowa, i że uciągnie FSB 100/133 mhz to maksimum będzie Celeron 1000 z
      nominalnym taktowaniem. Różnica w stosunku do obecnego będzie, ale nie
      kosmiczna. Lepszy według mnie byłby celek 850 (stepping d0) podkręcony do 1130,
      ponieważ fsb 133 już robi konkretniejszą różnicę. Warunki dla tego drugiego
      rozwiązania dodtakowe są takie, że płyta w ogóle musi dać się kręcić (czyli np.
      pozwalać podnieść napięcie do 1,8v a przy ecs to kiepsko widzę), musi być w
      dobrym stanie (elektrolity), pamięci muszą być pc133 i musi mieć sensowny
      dzielnik dla PCI. Wtedy podniósłbyś wydajność miminalnym kosztem (zakup
      procesora) Obawiam się jednak że ta płyta jest troszkę za stara na takie manewry.
      • Gość: piecyk_elektryczny Re: wymiana proca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:49
        więc tak: płyta ma 5 latek, procek prawdopodobnie jest na fsb 100, choc glowy
        nie dam. nie pamietam już bo już dawno nie sprawdzałem. nie wiem czy wogóle ta
        płyta uciągnie choćby celeronka 800, bo w aida32 w polu maksymalny procesor
        jest 800mhz. pamięć jest chyba 133, nie pamiętam już ;-) Właśnie też tak sądze
        że ta płyta jest za stara na takie podkręcanie. Jedyne co mi przychodzi do
        głowy to wymiana proca na 800mhz. :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka