Dodaj do ulubionych

nie stać mnie na nowe Windows

12.10.04, 10:02
Nie stać mnie w tym momencie na nowe Windows.
Mam Windows 98 (legalne), upgrade kosztuje ponad 1000 złotych.
sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1317
A i tak nie wiem czy by u mnie dało się go używać, (starszy już komputer)
więc jeszcze trzeba by pieniędzy na sprzęt.
Chcę tylko używac poczty i przeglądać www, a wiem że na Windows 98 nie ma
już uaktualnień i jest niebezpieczne.
Dostęp do sieci jest mi potrzebny - szukam pracy i komunikuję się
z rodziną i przyjaciółmi którzy wyjechali za granicę.
Jaką mam alternatywę?
Z.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 10:25
      zdzislaw5 napisał:

> Nie stać mnie w tym momencie na nowe Windows.
      > Mam Windows 98 (legalne), upgrade kosztuje ponad 1000 złotych.
      > sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1317
      > A i tak nie wiem czy by u mnie dało się go używać, (starszy już komputer)
      > więc jeszcze trzeba by pieniędzy na sprzęt.

Możesz nabyć Windows (nawet XP) wraz z nowym sprzętem na licencji OEM.

> Chcę tylko używac poczty i przeglądać www, a wiem że na Windows 98 nie ma
      > już uaktualnień i jest niebezpieczne.

Uwaga dzieciaków piszących wirusy skupia się na najnowszych systemach - 2000, XP (rozumiesz, po to, aby dowalić Billowi i użytkownikom, i pokazać że w ogóle XP to jeen wielki śmieć). Jeżeli masz firewall i aktualny program antywirusowy, to możesz być w miarę spokojny - oczywiście jeżeli chcesz na siłę pozostać na Win98. Windows 2000 (czy XP) należy do rodziny systemów NT, opartych o nowe jądro, wykorzystujących nowe technologie (np. NTFS, RPC, ntloader) i pozbawionych 16-bitowego MS-DOS, a posiadających jedynie emulator tegoż w postaci plików ntvdm.exe, autoexec.nt i config.nt, do tego rozbudowana polityka administracyjna (przyznawanie uprawnień, systemowe szyfrowanie, edytory zasad grupy itd.) i szereg innych usprawnień. No, i w porównaniu do Win9x systemy 2000/XP wieszają się znaaaacznie rzadziej (u mnie XP zawiesił się bodaj dwa razy od 1 roku - z powodu niesprawnych sterowników). Jeżeli uzupełnisz Windows XP o dodatek SP2, to do tego otrzymasz wcale niezły (acz nie rewelacyjny) systemowy firewall.

> Dostęp do sieci jest mi potrzebny - szukam pracy i komunikuję się
      > z rodziną i przyjaciółmi którzy wyjechali za granicę.
      > Jaką mam alternatywę?

Bardzo prostą i darmową - Linux ;)
      Na poważnie - użytkownikom niezbyt zaawansowanym, którzy komputera używają do poczty, internetu, GG itp. Linuxa jednak odradzam - jest to system, do którego swobodnej obsługi trzeba orientować się nieco w tematycer IT. No, i ze wsparciem technicznym mogą być kłopoty.
      • black_hamster Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 10:49
        amon-ra napisał:

> Możesz nabyć Windows (nawet XP) wraz z nowym sprzętem na licencji OEM.
        >
        > Uwaga dzieciaków piszących wirusy skupia się na najnowszych systemach - 2000, X
        > P (rozumiesz, po to, aby dowalić Billowi i użytkownikom, i pokazać że w ogóle X
        > P to jeen wielki śmieć). Jeżeli masz firewall i aktualny program antywirusowy,
        > to możesz być w miarę spokojny - oczywiście jeżeli chcesz na siłę pozostać na W
        > in98. Windows 2000 (czy XP) należy do rodziny systemów NT, opartych o nowe jądr
        > o, wykorzystujących nowe technologie (np. NTFS, RPC, ntloader) i pozbawionych 1
        > 6-bitowego MS-DOS, a posiadających jedynie emulator tegoż w postaci plików ntvd
        > m.exe, autoexec.nt i config.nt, do tego rozbudowana polityka administracyjna (p
        > rzyznawanie uprawnień, systemowe szyfrowanie, edytory zasad grupy itd.) i szere
        > g innych usprawnień. No, i w porównaniu do Win9x systemy 2000/XP wieszają się z
        > naaaacznie rzadziej (u mnie XP zawiesił się bodaj dwa razy od 1 roku - z powodu
        > niesprawnych sterowników). Jeżeli uzupełnisz Windows XP o dodatek SP2, to do t
        > ego otrzymasz wcale niezły (acz nie rewelacyjny) systemowy firewall.
        >

Ja radzę coś z serii Kerio - darmowy firewall,
        F-Prot - darmowy antywir (pod dosa - i pod 98 pójdzie)
        i Mozilla - darmowa przeglądarka & klient poczty.
        To wersja bez kosztów, sam tak zrobiłem (u siebie i znajomej) bo na razie nie
        zmieniam swojego
        Pentium 333 na nic nowego. Działa może nie jak rakieta, ale da się żyć.
        Z tego co wiem to rzeczywiści xp'eki są stabilne, ale to i licencja
        i nowy komp, z półtora do dwóch tysięcy.
        Pozdrawiam
        Hamster

• eksperci.cert Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 10:50
        amon-ra napisał:

> zdzislaw5 napisał:
        >
        > > Dostęp do sieci jest mi potrzebny - szukam pracy i komunikuję się
        > > z rodziną i przyjaciółmi którzy wyjechali za granicę.
        > > Jaką mam alternatywę?
        >
        > Bardzo prostą i darmową - Linux ;)
        > Na poważnie - użytkownikom niezbyt zaawansowanym, którzy komputera używają do p
        > oczty, internetu, GG itp. Linuxa jednak odradzam - jest to system, do którego s
        > wobodnej obsługi trzeba orientować się nieco w tematycer IT. No, i ze wsparciem
        > technicznym mogą być kłopoty.

Tak naprawdę Linux nie musi być złą alternatywą - właśnie komuś, kto potrzebuje komputera głównie do korzystania z internetu czy zastosowań biurowych może przedłużyć czas eksploatacji starszego sprzętu.

Jeżeli tylo znajdzie się w okolicy ktoś, kto pomoże w zainstalowaniu systemu tak, by nie działały zbędne usługi, aktualizacje były pobierane automatycznie itd. to przesiadka może być całkiem miłym zaskoczeniem :)

Pozostaje jeszcze wspomniany przez przedpiścę firewall+antywirus, pod warunkiem korzystania z jakiejś alternatywnej przeglądarki i klienta poczty (te wbudowane w system zapewne już nie są wspierane).
        • amon-ra Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 11:24
          eksperci.cert napisał:

> Tak naprawdę Linux nie musi być złą alternatywą - właśnie komuś, kto potrzebuje
          > komputera głównie do korzystania z internetu czy zastosowań biurowych może prz
          > edłużyć czas eksploatacji starszego sprzętu.

Tak, to prawda - ale sądzę, że w przypadku samego zainteresowanego raczej nie warto było by stawiać zupełnie nowy system, uczyć się jego obsługi itd. Pozostałbym na Win98, zainstalował dobry program AV i zaporę.
          A Linux jako alternatywa - oczywiście, dlaczego nie. Nie samymi Oknami żyje człowiek, ale i każdym bitem który pochodzi z rąk ludzi piszących wolne oprogramowanie... :)

> Jeżeli tylo znajdzie się w okolicy ktoś, kto pomoże w zainstalowaniu systemu ta
          > k, by nie działały zbędne usługi, aktualizacje były pobierane automatycznie itd
          > . to przesiadka może być całkiem miłym zaskoczeniem :)
          >
          > Pozostaje jeszcze wspomniany przez przedpiścę firewall+antywirus, pod warunkiem
          > korzystania z jakiejś alternatywnej przeglądarki i klienta poczty (te wbudowan
          > e w system zapewne już nie są wspierane).

Zgadza się. Sam Microsoft wydał takie oświadczenie - wsparcie i aktualizacje dla IE (nie wiem, jak w kwestii OE) w wersjach Windows starszych niż 2000 zostało zatrzymane. Dość brutalny sposób "zachęcenia" ludzi do kupna nowego systemu operacyjnego - ale czy opracowywanie dwóch wersji tego samego programu - pod Win9x i WinNT - miałoby sens?
    • artur737 Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 18:02
      Wymiana Windows ci az tak wiele nie da - moim skromnym zdaniem. A komputer musisz miec silniejszy na XP - szybszy i sporo wiecej pamieci zarowno RAM jak in a twardym dysku. Poza zalem, ze nie masz najnowszego to nie ma co chyba zalowac.
      • jonasz1 Re: nie stać mnie na nowe Windows 12.10.04, 19:50
        FreeBSD łóóóóóóóóóóóóóóó...........:-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka