Dodaj do ulubionych

Virusy Macintosh ?

13.10.04, 12:48
Podczas przeglądania forum odnalazłem wątek o virusach na innych platformach systemowych.
Pojawił się tam odnośnik do encyklopedii wirusów. Nawet udało mi się odnaleźć 5 wirusów na
Macintosh-a. Wszystkie to macra do Worda lub Excela. Najgroźniejsze z nich podobno usuwają pliki
systemowe... Moje pytanie jest takie. Czy nie jest to bujda na resorach, jeżeli używam Mac OS X,
gdzie trzeba uzyskać autoryzację root-a, ażeby cokolwiek usunąc z systemu ??? A może przytoczone
wirusy to już zamierzchła historia starych systemów. Obecnie nie używam, żadnego antywirusa i
chciałbym wiedzieć czy jednak mam zacząć...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • eksperci.cert Re: Virusy Macintosh ? 14.10.04, 08:50
      Prosze sie nie ludzic tym, ze wirusow na MacOs nie ma. Jest ich zdecydowanie mniej, ale sa. Sam fakt, ze istnieje oprogramowanie antywirusowe na ten system swiadczy o tym, ze sa i takie wirusy.
      • sototh Re: Virusy Macintosh ? 14.10.04, 09:27
        Proszę nie straszyć ludzi! MacOS X oparty jest na bezpiecznym systemie BSD. Może
        i istnieją "wirusy" w postaci wspomnianych makr, czy innych exploitów, ale
        bardzo wątpliwe, by miały jakiekolwiek pole do popisu. Na szczęście 2 głównych
        źródeł problemów, czyli MS Outlook'a i MS Internet Explorer'a, tam nie uświadczysz.

Sam fakt istnienia programów antywirusowych na systemy uniksowe nie świadczy
        wcale o dużym niebezpieczeństwie. Służą one przecież głównie do filtrowania
        danych z systemów rodziny Windows - skanowania poczty itp. Przy rozważnym
        korzystaniu z MacOS X można spać spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka