Gość: Arturo IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 10:59 Czy można z sieci ściągnąć (za darmo) program do pisania programów w Delphi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: w++ Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 14:29 Wersję bezpłatną Delphi 7, można ściągnąć od Borlanda (oczywiście pod pewnymi warunkami), lub poszukać na płytkach dołączanych do czasopism komputerowych. Zobacz: www.borland.pl/download/personal.shtml Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.04, 15:35 Wersja ta jest okrojona i nie pozwala na tworzenie aplikacji komercyjnych... Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 18:36 No to zle? Skoro chcesz tworzyc komercyjne oprogramowanie, to i stac ciebie na kupno IDE;) ps. "nie pozwala" w sensie wyrzuca komunikaty, ze uzywalo sie darmowej wersji srodowiska? by pobawic sie, czy napisac cos na zaliczenie, to zaden problem. Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.04, 18:56 > No to zle? Skoro chcesz tworzyc komercyjne oprogramowanie, to i stac ciebie na > kupno IDE;) No tak niekoniecznie :) Jesli chcę stworzyć program shareware kosztujący przyjmijmy 20$ to najpierw musze wydać 1000$ aby sobie kupić najuboższą wersję Delphi :) "nie pozwala" w sensie licencji. Ale to prawda, że do zabawy z programami freeware/open source czy też przy wlasnym treningu jest dobra - zresztą do tego została stworzona. Szkoda tylko, że w Delphi Personal brakuje kilku usprawnień IDE, które są w lepszych wersjach i bardzo uprzyjemniają pracę... a teraz czekamy na Delphi 2005 Personal o ile powstanie :) Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 19:18 IMHO tutaj przemawia tylko twoj sentymentalizm, bo IMHO nie wiem co jest ciekawego w tym i IMHO lepiej pobawic sie c++, java czy czymkolwiek innym, pod co sa swietne darmowe kompilatory i srodowiska i dac sobie z tym delphi spokoj ;) Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 19:00 >Wersja ta jest okrojona i nie pozwala na tworzenie aplikacji komercyjnych... Właśnie o taką niekomercyjną wersję mi chodzi. Gdy jeszcze na uniwerku bawiłem się w pisanie programów, to językiem prawdziwych programistów był Turbo Pascal. Teraz czasy się zmieniły i zaczął mi się plątać język. Chcę trochę pogadać z komputerem w aktualniejszym, ładniejszym i o wiele prostszym języku niż dawniej. Gdybym to miał robić dla celów komercyjnych to zapłaciłbym parę tysięcy dla Borland-a za pełną wersję. Mógłbym ją pewnie kupić na rynku za parę groszy, ale nie jestem złodziejem i nie tylko kolegów po fachu nie lubię okradać. Znam zresztą to uczucie, gdy po miesiącach miłej, ale jednak nieraz katorgi (nie męczarni) rozprowadzało się moje dzieło, a ja nie miałem z tego nawet na fajki... >No to zle? Skoro chcesz tworzyc komercyjne oprogramowanie, to i stac ciebie na kupno IDE;) Właśnie taką postawę zdecydowanie popieram! Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 19:22 W pl dalej jest, bo gdy gdzie indziej o pascalu nikt nie pamieta i jezykiem podstawowym zazwyczaj jest java, to w pl ciagle sie slyszy, ze kogos mecza z tp (jakby juz z c nie mogli, duzo wiecej pozytku, a c jest tez bardzo prostym jezykiem). Pobaw sie java, szczegolnie, ze ecplipse czy netbeans sa jednymi z najlepszych srodowisk (wliczajac te komercyjne) jakie mozna znalesc. Co do ksiazki, to juz od razu polecam java.sun.com/j2se/1.5.0/search.html i 'thinking in java' (zdaje sie, ze helion ja wydal) Link Zgłoś
user0001 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 19:57 Turbo Pascal, to przede wszystkim informatyka w szkołach średnich, na wyższych uczelniach, jeśli uczą w pascalu, to raczej korzystają z unix'owych dialektów... Język C nie nadaje się do nauki programowania, gdyż wyrabia wiele nawyków których potem ciężko jest oduczyć. Popatrz na podręczniki, wiele z nich ciągle pokazuje jak stosować arytmetykę wskaźników i pisać "sprytny kod". Język C, nie sprawdziłby się w polskich szkołach, z uwagi na ogromną ilość kodu w języku C dostępnego na sieci. W Polsce nie ma nawyku samodzielnego wykonywania projektów "szkolnych", wiele osób kombinuje jak coś zrobić i się nie narobić, posłużenie się freshmeat'em lub sourceforge w celu znalezienia rozwiązania pracy domowej było by na porządku dziennym. Pascal jest językiem znacznie bardziej opisowym, programy łatwiej się czyta, to jest przydatne do celów edukacyjnych. W nauce pascala nie ma potrzeby wprowadzania "wskaźników" przed wprowadzeniem dynamicznej alokacji pamięci. (W "C" bez wskaźników nie można pisać funkcji modyfikujących zmienne przekazane jako parametry.) "C" jest językiem prostym, i bardzo łatwo może go przyswoić osoba która już umie programować w jakimś języku proceduralnym. Obecnie nie trzeba znać idiomów języka "C" aby pisać wydajne programy, gdyż kompilatory optymalizujące radzą sobie z "opisowym" kodem. Java jest bardzo przyjemnym językiem, ale aby język mógłbyć wykorzystany w edukacji, musi istnieć program nauczania, a nauczyciel musi swobodnie posługiwać się językiem. Obawiam się, że doszkolenie kilku tysięcy nauczycieli informatyki, było by sporym obciążeniem dla Ministerstwa Edukacji. Nie zapomnę jak na studiach wykłady z Programowania (w C), prowadził ekspert od sztucznej inteligencji (i tym samym Lispu), razem z kolegom, na każdej przerwie pokazywaliśmy mu błędy w jego wykładzie. W szkole, pewnie byśmy rozwalali mu lekcję czepianiem się, zamiast dawać mu "erratę" w drodze na przerwę. Obawiam się, że na etatach nauczycieli informatyki, jest tylu starszych (i nie chcących się doszkalać) nauczycieli, że zmiana języka nauczania z proceduralnego na obiektowy, jest nierealna. Dobrze będzie jeśli w końcu nastąpi przejście z Turbo Pascala (nadal kosztuje $149.90), na pakiet darmowy. Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 20:35 Oczywiscie pozwole sie z Toba nie zgodzic! To wlasnie nauka c czyni kazdy inny jezyk potem banalnym, jezeli tylko zrozumie sie przydzielanie pamieci, wskazniki, struktury, to potem nauka kazdego jezyka bedzie banalna. Ciezko zrozumiec takie rzeczy majac doczynienia z jezykiem wyzszego poziomu, w javie czy eiffelu ciezko zrozumiec co to do cholery sa te wskazniki i dlaczego 'static' w javie czy 'once' w eiffelu dziala tak a nie inaczej. Poza tym dalej nie rozumiem dlaczego akurat pascal, a nie java, ktora skladnie ma prosta i przejrzysta, nie trzeba marnowac czasu by poznawac pascala, ktory niestety dzisiaj przydaje sie chyba tylko do szkolnych projektow. A nawyki sa zle i trzeba je eliminowac. Jezeli ktos konczy studia i chce byc "informatykiem" to powinien do cholery umiec sprawnie poslugiwac sie kilkoma jezykami.. Chyba za duzo ostatnio rozmawiam z przemadrzalymi "informatykami" od instalacji programow, ktorzy uwazaja, ze sa nie wiadomo kim;) Link Zgłoś
user0001 Re: Skąd można wziąć Delphi? 16.10.04, 21:24 W nauce "C" za dużo czasu na początku idzie na walkę z językiem który jest prosty, ale pozwala na popełnianie wielu bardzo prostych błędów (dających się zupełnie ominąć w językach wyższego poziomu). W szkole na lekcjach informatyki nie ma czasu na walkę z błędami. Poza tym jak słyszę o informatyce w liceum gdzie na profilu ogólnym uczą ludzi programować w Pascalu, to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Znacznie sensowniejsze było by nawet uczenie pisania makr w VBA (czyli czegoś co może im się za kilka lat przydać). Na uczelni początki programowania to w założeniach algorytmy i struktury danych. Na budowę procesorów (i assembler), oraz konstrukcję kompilatorów przychodzi odpowiedni czas. U mnie na elektronice wykłady z programowania zaczęły się od razu od "C". Rezultaty nauczania były bardzo kiepskie, Ci którzy sami się wcześniej nauczyli zaliczali bez problemów, ale wielu osobom zrozumienie najważniejszych algorytmów, (od początku zapisywanych w "C") sprawiało ogromne problemy. Pisanie znajomym projektów lub podrzucanie rozwiązań na kolokwiach było na prządku dziennym. Java, bardzo chętnie, na uczelniach można to wprowadzić w ciągu semestru, (jako asystentów użyć doktorantów, a wykładowce wymienić). W szkołach to jednak nie wypali, tam plany są znacznie sztywniejsze, i nie ma możliwości dobrania kadry do konkretnego przedmiotu. Nawiasem mówiąc, jeśli jakiś znajomy pyta mnie "Chcę się nauczyć programować, od czego zacząć", to odsyłam go do podręczników Pythona dla początkujących. O lepszą zabawkę trudno ;-) Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 23:54 kell99 napisał: > Poza tym dalej nie rozumiem dlaczego akurat pascal, a nie java, ktora skladnie > ma prosta i przejrzysta, nie trzeba marnowac czasu by poznawac pascala, ktory > niestety dzisiaj przydaje sie chyba tylko do szkolnych projektow. Nie zapominaj że pascal powstał specjalnie jako język do eleganckiego opisu algorytmów, nakłaniający do dobrego stylu programowania oddzielając programistę od samej realizacji programu przez kompilator. C za to początkowo był takim wirtualnym makroassemblerem, gdzie pierwotnym przeznaczeniem była przenośność kodu na różne platformy. Dokładane później rozszerzenia np. obiektowość dodatkowo zaciemniły sprawę i wprowadziły konieczność stosowania takich podpórek jak np. przeciążanie funkcji (głownie konstruktorów i destruktorów), co w delphi jest całkowicie dobrowolne. Składnia wyrażeń jest także daleka od stosowanej powszechnie w matematyce, co nie wpływa na czytelność algorytmu, szczególnie modyfikowanie zmiennych po prawej stronie wyrażeń. Zaletą C jest możliwość pisania szybciej działających programów, ale są tego koszty, większa możliwość popełnienia błędów i mała spójność reguł językowych. A java dziedziczy niestety dużo z C. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Skąd można wziąć Delphi? 17.10.04, 00:05 Odwieczny spór "Pascal vs. C" znalazł rozwiązanie - syntezę: www.borland.com/products/white_papers/pdf/delphi_2005_overview.pdf Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 17.10.04, 00:08 Do eleganckiego opisu algorytmow nie potrzebujesz jezyka programowania, wystarczy 'pseudo code'. Masz bardzo przejrzysty opis algorytmu, ktory bez problemu mozesz przerobic na jezyk programowania ktory uzywasz. Np wszystkie algorytmy w "biblii algorytmow" (Intro to algorithms) Cormena, Leisersona, Rivesta i Steina, a takze w calej masie innych ksiazek. Po co sie meczyc ze skladnia i ograniczeniami jakiegos jezyka w takim przypadku? (to takze "ukochana" skladnia na egzaminach z algorytmow:) ps. czy to, ze wiekszosc obecnie uzywanych jezykow sa c-podobne jest zle?:) Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 00:38 kell99 napisał: > > ps. czy to, ze wiekszosc obecnie uzywanych jezykow sa c-podobne jest zle?:) No może nie tak bym to stawiał, ale lubiąc wygodę jaką powinno przynieść stosowanie komputerów, wolałbym przy pisaniu programu nie kombinować np. jak wepchnąć mnóstwo operacji w jedno wyrażenie, bo to procesor szybciej wykona itp. optymalizacje (a ja na drugi dzień nie będę rozumiał co napisałem), tylko po prostu zadać problem komputerowi, w języku dla mnie wygodnym. Przecież to komputer jest dla człowieka, a nie na odwrót. Link Zgłoś
kell99 Re: Skąd można wziąć Delphi? 17.10.04, 00:46 Na szczescie tak nie jest, bo informatyka jest dziedzina kreatywna i kazdy moze korzystac z gotowcow (bibliotek, algorytmow), albo wymyslic cos samemu:) Malomiekki cos tam robi w tym kierunku (ale imho, to jest bardziej podobne do mozillowego XUL niz uniwersalnego jezyka). Moze za kilka lat:) Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 01:02 Malomiekki to akurat ostatnia firma, która powinna ustalać jakiekolwiek standardy ;}. Mam wrażenie że więcej kodu piszą tam marketingowcy niż programiści. Tak na marginesie, MS popełnił kiedyś kompilator pascala razem z IBM (mam go w swoich zbiorach), ale teraz słowo to jest u nich strasznie passe, bo w całej ich bazie nic się nie znajdzie (chyba że jako słowo kluczowe w C++). Link Zgłoś
Gość: KT05 Re: Skąd można wziąć Delphi? IP: *.pronet.lublin.pl 17.10.04, 10:08 A Święta Wielkanocne są lepsze od Bożego Narodzenia ;) No nie, rozpętała się tutaj święta wojna... Kazdy wie, że nie ma najlepszego języka programowania, jeden lubi C++ inny Pascala... Delphi jest dobre, do nauki programowania, pisania szybkiego aplikacji (od Delphi 1 powstały narządzia oznaczane dzisiaj jako RAD), także da się w nim zrobić poważniejsze aplikacje. Ludzie, kończymy ten wątek, piszcie, w czym wam się podoba... Czy to będzie Java, czy Python, czy Ruby czy też C++ czy inny Visual Basic... Link Zgłoś